2020. július 4., szombat

Gyorskeresés

Öreg tablet átalakulása okos terminállá

Írta: | Kulcsszavak: tablet . android . vnc . terminál . elavult . gányolás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Többször írtam már arról, hogy nagy kár azokért az informatikai eszközökért, amiket csak szoftveres elavulás miatt vagyunk kénytelenek lecserélni. Így volt ez egy Onda V975m tablettel is, ami egy ismerőstől került hozzám, mivel nála már semmilyen felhasználása nem volt. Meg mire is : egy 4.4.2-es Androidot futtató tabletről van szó, amire semmilyen OS mod nincs, a gyári szoftver viszont gyanúsan kínai is. Ugyanakkor elég nagy, és a kijelzője brutálisan jó minőségű, a hardver is elfogadható, kár lenne érte.

Én sem tudtam vele mit kezdeni, amíg a felújítás alatt levő lakásunkban ki nem bontottam a spájzból a polcokat. Akkor leesett. Mármint nem a tablet, hanem...

A spájz lesz ugyanis műhelynek berendezve. Ebből adódóan nagyon kicsi, azok az eszközök (páka, forrólevegős állomás, szkóp, fúró...) lesznek itt, amiket a női szem nem bír elviselni. De vajon mi van, ha valamit itt szerelek, amihez kell egy online elérhető szétszedős videó, vagy rajz? A laptopot nem érdemes bevinni, nem fog elférni. A telefon kijelzője kicsi. A 7" tabletem sem túl jó méret.
Ez a 10"-os dög viszont elfér, de már alkalmatlan arra, hogy a netre kimenjen. Nem is biztonságos, és a gyári böngésző, meg az egyéb appok sem jók semmire (a gyári böngésző pl. nem ismer már egy csomó SSL tanúsítványt, így nem jelenít meg sok oldalt, stb.).

De mi van, ha nem a táblagépen fut a program? Ha az csak egy kijelző, amiben van egy proci?
Egy terminál...


Az alany, Onda V975m

Hiszen már régóta szórakoztam VNC-vel, és X forwarddal is, ezek 20-30 éves dolgok.... Ugyan nem tökéletes megoldások, de lássuk, mit tud ez az izé! Elvégre van benne 2GB RAM, N wifi, meg 4 procimag. Az otthoni háló is fejlődött, N/AC-s wifi, meg gigabit mindenhol (bár az X forwarding a NAS-omról elég rendesen megeszi a sávszélt :D )

Az elképzelés az, hogy mivel úgyis megy a saját laptopom, ha otthon vagyok, miért ne kapcsolódjak arra VNC-vel (vagy RDP-n, mivel linuxra már van XRDP szerver), és nézzem azt a képet a 10"-on? Ha meg X forwardingon áthozok egy ablakot, akkor még kényelmesebb (gondoltam előre). PDF, meg ilyesmi megjelenítése is menni fog SMB-ről. És ugye ezek mind a belső hálón mennek, tehát a tablet Internet-elérése tiltható.

A tesztelt szoftvereket külön APK-ként töltöttem le, hiszen ez csak a belső hálón fog mászkálni, így tök felesleges bejelentkezni rajta Google fiókkal és engedni a Google szolgáltatásainak, hogy zabálják az erőforrást.


A NAS-on létrehozott masodik asztalt adtam ki a VNC-nek tesztképpen... Ezen egy LXDE felület van. A méretezéssel majd lehet játszani.

- RealVnc kliens : A 2.1.1. tökéletesen megy, pöccre csatlakozik az PC-n futó szerverhez, áthozza az asztalt, az egérmuató pontos. A szerver felbontásával kellene majd játszani, de alapvetően működik.

- Opera beta 36.0 - ez a home szerverem http-s eléréséhez jól jön, teszi a dolgát, nem akad fent a self-signed SSL certen sem. (A home szerverre csak felmásolom a megosztanivalót SMB-n, és máris látni weben.)

- Darkside X szerver - kicsi, gyors, de X forwardingot nem sikerült rá csinálni. A táblagépen a 6000-es porton hallgatózik, de a PC-n a tablet IP-jére DISPLAY=***.***.***.***:0 -val indított alkalmazások nem jelennek meg.

- XSDL X szerver : A régi droidon a 11.04-es volt a legjobb ugyanis ezen csak a backspace nem működött (de ráprogramoztam az egyik hangerőgombra). Ugyanakkor macerás konfigolni, és a program indítása is macera PC-n, bár ez legalább működik : env DISPLAY=tabletipje:2 programnév & paranccsal szépen indulnak a programok, de az XSDL fapadossága miatt elég érdekes a használhatóságuk. (amúgy legalább ki is írja, milyen paraméterekkel tudod a PC-ről áttolni a programot a tabletre). Egérrel azért szépen menne. Bátrabbak megpróbálhatnak egy egész ablakkezelőt átvinni a forwardingon, én nem próbáltam.

- AndSMB : Samba kliens, teszi a dolgát - az ASUS filemanager is jó lehet helyette. Egy gombnyomással már ott is van a távoli gépen, és meg is tud onnan nyitni file-okat. A 4.0.1 jól is működik.

- Ha csak SSH kéne, a Connectbot megteszi.

Persze ez még csak próbálgatás volt, de alapvetően értékelhető az eredmény. Egy bosszantó dolog van : az OTG nem működik, pedig hivatalosan kéne neki. Valószínűleg majd valamilyen Bluetooth beviteli eszközzel (billentyűzet-touchpad kombó) oldom meg...

Szóval remélem adtam ötletet a régebbi tabletek tulajainak. Érdemes átgondolni, hogy letiltott Internet-irányú forgalommal, csak az otthoni hálót használva, mire lehet jó egy "saját processzoros kijelző" :D

(Tipp : bolti, céges információs kijelzőnek, tájékoztató terminálnak, stb. is teljesen jó lehet így egy régebbi tablet, vagy okos megjelenítőnek, ami akár egy szögegyszerű, önfrissülő weboldalt jelenít meg egy LAN-os eszközről, net felé nem tud kommunikálni, de a szerveren a weblap változásai azonnal megjelennek...)

Hozzászólások

(#1) mr_ricsi


mr_ricsi
(veterán)

Szia!

OTG:
A tableten lévő USB csatiban 5 érintkező van. Az USB2 szokásos 4 tüskéje, valamint egy 5. érinkező, ami azt mondja meg a tabletnek (mobilnak), hogy fogadja-e az áramot (pl. töltéskor), vagy adja kifelé (áramfogyasztó eszköz csatlakoztatásakor).
Ha áramot akarsz kivenni, ahhoz OTG kábelt vagy adaptert kell csatlakoztatnod, a sima USB kábel nem lesz jó.

Személyes tapasztalat, hogy némelyik tablet/mobil csak akkor működik, ha az üres OTG kábelt/adaptert dugod be. Ha abba már csatlakoztatva van az áramfogyasztó eszköz, akkor nem működik. Ez készenlétből visszatéréskor is tud problémákat okozni.

Trollkodás:
Nem gondolod, hogy egy egyszerű dolgot nagyon bonyolultan akarsz megoldani? Ha csak youtube videokat és pdf-eket akarsz nézni, miért baj a régi lyukas Android?
Hozz létre egy "kamu" google fiókot, és tegyél fel Firefox Focust, vagy más korszerű böngészőt a gyári helyett. A PDF nézegetéshez is van ingyenes program.
Ha a tableten nincsenek személyes adataid, akkor mi bajod lehet a régi Droid miatt?

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#2) T_chris válasza mr_ricsi (#1) üzenetére


T_chris
(addikt)

Ha csak youtube videokat és pdf-eket akarsz nézni, miért baj a régi lyukas Android?
Hozz létre egy "kamu" google fiókot, és tegyél fel Firefox Focust, vagy más korszerű böngészőt a gyári helyett.

Az a tippem, hogy esetleg nem csak az internet irányából akar forgalmazni, hanem el akarja érni a saját hálózatában lévő fájlokat is. Ebben az esetben viszont a lyukas droidon keresztül könnyen be tudnak menni a belső hálózatába.

Személyes tapasztalat, hogy némelyik tablet/mobil csak akkor működik, ha az üres OTG kábelt/adaptert dugod be. Ha abba már csatlakoztatva van az áramfogyasztó eszköz, akkor nem működik.

+1

Amúgy nem rossz a gondolat, én jó ideig egy levetett régi androidos mobilom használtam távirányítónak a laptophoz Unified Remote-al.
Mondjuk így az idők távlatából rémlik valami olyasmi is, hogy egy időszakban elég sokat ment az akkori gépem 7/24-ben, és ezt meglovagolva én is kisérleteztem ilyesmivel, de ahogy sikerült, már nem is volt annyira éerdekes... :D

Aki érti a humort az mindent tud. Aki nem, az pedig mindenre képes.

(#3) hcl válasza mr_ricsi (#1) üzenetére


hcl
(nagyúr)
LOGOUT blog

"Ha áramot akarsz kivenni, ahhoz OTG kábelt vagy adaptert kell csatlakoztatnod, a sima USB kábel nem lesz jó."
OTG-t dugtam bele. Ráadásul az az OTG adapter az összes OTG képes cuccommal működik... (Melóban egy csomó levelet írtam telefonra dugott billentyűzettel...)

"Személyes tapasztalat, hogy némelyik tablet/mobil csak akkor működik, ha az üres OTG kábelt/adaptert dugod be. "
Én még nem fogtam ilyet, de amúgy próbáltam így is, és nem megy.

"Ha csak youtube videokat és pdf-eket akarsz nézni, miért baj a régi lyukas Android?"
Ami ráadásul kínai is, eléggé nagyon kínai. Az a baj, hogy ha megfelelő oldalt találsz meglátogatni, akkor azon a régi, lyukas droidon át beleshet Csingcsöng kis scriptje, és elkezdheti a hálózatodat felderíteni...
Illetve nem kívánom az eszközt és a hálómat esetleges zombiként DDOS támadásra átadni... A kamu Google fiókomat sem akarom spamterjesztés céljára kiadni...

@T_chris : Igen, a tablet a belső hálón mozoghat, és mondjuk eléri a belső Samba megosztásokat...
Telefonról RDP-vel én dolgoztam is (kávézás közben a helyemen levő laptopon nézni, mi történik), meg buszon néztem ki telefonszámot az otthoni gépemen levő mentésből, ilyesmik.
Ezek azért elég macerák voltak, de a tesztképpen átVNC-zett NAS asztalán elég akadásmentes volt a dolog.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.