2023. január 28., szombat

Gyorskeresés

Logitech Lightspeed G915 TKL billentyűzet gyógyítás

Írta: | Kulcsszavak: logitech . G915 . tkl . javítás . mechanikus . billentyűzet

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy fórumtárs mechanikus billentyűzetét szabadítottam meg egy kis műanyagtól :)

Alapvetően nem értem az árát ezeknek a cuccoknak, de ez megmarad az saját problémámnak :D Tényleg annyi, hogy billentyűzet, amiben olyan kapcsolók vannak, amiben két kis réz érintkező nyomódik össze, illetve vezeték néküli. Hát...

(Közben leesett, hogy amikor 15 éve egy gyárban voltam infós, akkor sem azért volt minden ipari cuccon használhatatlan mini-billentyűzet numerikus pad nélkül, mert nem fért el nagyobb, hanem csak cool akart lenni a gyártó :D Before it was cool :D )


Ez a szétszedés kezdete, csavarok kint, tetejében van egy csomó, alul kevesebb. A gombsapkák nincsenek rajta.

Na mindegy, ezzel a darabbal annyi történt, hogy a 0 gombba beletört az egyik füle a sapkának (a kapcsolón levő feliratos sapka cserélhető, két kis körömmel csatlakozik a kapcsolóra). Ettől a kapcsoló nem mindig nyomódott teljesen be. Egy szívességgel meg még lógtam a tulajnak :)

Kicsit fáztam a dologtól, főleg, hogy előkerült a "ragasztott" szó a szétszedés kapcsán, az meg a "szívás" szinonimája, de szerencsére csak a gumitalpak voltak ragasztva. Nyilván azok alá kellett tenni a csavarok egy részét :W (A többinek nem baj, ha látszik a feje :D )


Csavarozás alulról. A matrica alatt is van kettő...

Ezen kívül viszont, mint a szétszedős videó is mutatja, nem nehéz szerelni. Csavarok ki (van kettő a matrica alatt az alján is, az akku cseréjéhez elég ezeket kivenni), alulról, felülről, akku kihúz, és lejön az egész alja egyben. A sapkákat nem kellett leszednem, mert a tulaj már azok nélkül hozta. (Ez nem baj.) A NYÁK-ot nem tudom, hogyan kell kivenni, nem akar lejönni a fém tetőről. És nem is kell :)


Lent az alja, ennél jobban nem kell szétszedni

Kérdés volt, hogy a kapcsoló hogyan jön ki. 2 lába van, kiforrasztás után szépen felfelé ki lehetett emelni. Kailh (Chocolate switch? 56g-os, valami ilyesmi, láttam olcsóbban is). Az volt a para, hogy az ilyen műanyag házas cuccokat nem nagyon kell melegíteni, mert könnyen megolvad a réz mellett, kimozgósodik benne az érintkező, onnantól vége. Ez szerencsésen túlélte.

Az elképzelés az volt, hogy a 0-t cseréljem fel a Pause vagy a Scroll lock-kal. De a kiszedett kapcsolóban látszott a beleesett műanyag... és a kapcsoló oldalán 4 fül. Na most ezeket a kapcsolókat is összerakják valahogy, és nem is űrtechnika, mi van benne? Rugó, műanyag, 2 réz érintkező, amit a teteje megnyomására egy pár mm-es műanyag összehúz. Persze szétszedni nem mertem, mert az új kapcsoló drága, meg sokára ér ide - de az egyik oldalt szétakasztva ki lehetett rázni a beletört műanyagot. Utána szépen működött :)


Kint a kapcsoló - a LED láthatólag alatta van, nem benne

A H gombon kellett a forrasztást javítani még, mert elvileg néha duplázott. Kis keresés után kiderült, hogy gyakran kitörik a forrasztás, akkor kezd peregni a kapcsoló - ezen látható baja nem volt, de átforrasztottam, nyomogattam csomót, nem duplázott.


Ez meg a kapcsoló felülről. A piros nyomódik le, baloldalt a kis fehér pöcköt mozgatja, ami összenyomja a két vékony réz érintkezőt.

Összerakni sem volt nehéz, szépen összeillik, pattintós fülek csak az akku fedelén vannak. Valahogy így kéne kinéznie más cuccoknak is, kevés ragasztóval, csavarokkal. Lehet, hogy ettől drága? :D

Hozzászólások

(#1) nemlehet


nemlehet
őstag

Szép munka. Nekem nem kellett forrasztani, de pár billentyűzetet már mentettem meg a kidobástól egy szimpla takarítással. Elképesztő, hogy az évek során mi nem kerül a sapkák alá...

Amúgy nem értettem én se, de aztán egész jó áron vettem egyet én is. Az RGB-ből csak a piros színt használom, az nagyon kellemes a szemnek este és amúgy fel se tűnik milyen jó a nyomáspont meg a gombok, csak amikor visszaülök valami legalja membrános elé.

Kicsit olyan mint a FreeSync, észrevétlenül teszi a dolgát és fel se tűnik, csak amikor visszafelé lép az ember. Tény hogy mondjuk ilyen 50-60-100 ezreket nem ér meg még így se.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#2) hcl válasza nemlehet (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nagyon kipróbálni sapkák híján nem tudtam, de eleget gépeltem régi gépek billentyűzetén, volt kapcsolósom is, hasonló :)
És biztos, hogy jó, csak nem 70 ezer Ft-nyira jó :D

Membrános-fóliás meg ritkán hal meg. Szögegyszerűek.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#3) icemad válasza hcl (#2) üzenetére


icemad
nagyúr

Vannak már olcsón is. Nekem is egy 20 eurós battletron van.

Éhes makk, disznókat álmodik, avagy bagoly nyomja verébbe a nagyfejűt...

(#4) hcl válasza icemad (#3) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Na jó, de az olyan kommeeersz :D Annyiért már érdekelne különben. De jelenleg igazából elvagyok a lapos billentyűzetén. (Az is TKL :D )

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#5) nyunyu


nyunyu
félisten

Az volt a para, hogy az ilyen műanyag házas cuccokat nem nagyon kell melegíteni, mert könnyen megolvad a réz mellett, kimozgósodik benne az érintkező, onnantól vége. Ez szerencsésen túlélte.

Nem tudom, milyen nejlont használ a Kaihua a Choc kapcsolóik házának aljához, de a Cherry kapcsolókban használt PA 66 264C-n olvad, attól nem fog tönkremenni, hogy nekiesel pákával a lábának.

Tetőnek használt polikarbonát az problémásabb lehet a 140-150C-jével, de a kapcsoló forrasztandó lába azzal nem érintkezik.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#6) hcl válasza nyunyu (#5) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Az a pár mm réz a 40W-os (nem hőszabályzós, csak ki-be kapcsolós Weller) pákával pillanatok alatt felmegy annyira szerintem, és inkább óvatos vagyok. Meg hosszú évek tapasztalata, hogy a műanyag nem szereti, mindegy milyen.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.