2023. február 9., csütörtök

Gyorskeresés

Egyszerű fejlesztőeszköz ESP8266-01 mikrokontrollerhez

Írta: | Kulcsszavak: esp8266 . mikrokontroller . gányolás . diy . arduino . fejlesztőeszköz

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy Arduino-s kapcsoláshoz lett volna szükségem Wifi kapcsolatra, gondoltam beszerzek egy Arduinohoz való Wifi modult. ESP8266 - ot sikerült vennem, amiről gyorsan kiderült, hogy egy önálló, beépített Wifi illesztővel rendelkező mikrokontrolleres eszköz, és az Arduino helyett meg is felel nekem - főleg, mivel az Arduino fejlesztőkörnyezetével programozható is. Amúgy az ESP elég combos is a 40MHz-el... Viszont a program feltöltése macerás volt, így hamarosan összedobáltam egy fejlesztőeszközt hozzá (próbapanelra :B :P ) , amivel kényelmesebben lehet váltani a programozás, és normál módok között. Ehhez rendkívül egyszerű dolgokat használtam, főleg csatlakozókat, kapcsolókat, és drótokat. Nem lett szép, de működik.

Az ESP8266-01 az ESP8266 köré épülő modulok egyszerűbb verziója. Csak két ki/bemenete van, a GPIO0 és a GPIO2, ezen kívül RX/TX lábai a soros porthoz. Tápot igényel még (3,3V és GND), egy Reset lába van újraindításhoz, valamint egy CH_PD nevű bemenete, amivel engedélyezni/tiltani lehet a mikorkontrollert (ha a CH_PD szintje magas, akkor működik a kontroller). Kicsit részletesebb, magyar leírás itt - annyi megjegyzendő, hogy a programfeltöltéshez nem jó jelszinteket ír le (a lábkiosztásos képen jók vannak).

Program feltöltéséhez a fejlesztőeszköz segítségével először áramtalanítani kell az ESP8266-ot, majd visszakapcsolni, a GPIO2-t 3,3V-ra húzva, a GPIO0-t földre - ezt végzi el a jobb oldalon található kapcsoló. Kb. ennyi is a dolog lényege, illetve a kényelmesebben elérhető csatlakozások.

Az USB csatlakozó csak a külső tápot adja az eszköznek - erre egy külön kapható Micro USB breakout modult használtam, mivel az ESP elég sokat tud fogyasztani (általában azért elvan egy USB portról, de egy stabil külső táp sosem rossz). Az 5V-ból egy szabályozható step-down kontroller csinál 3,3-at (persze ami hirtelen a kezembe akadt, azon hibás volt a poti, így rá kellett kókányolni egy furatszerelt trimmert). A programozás-normál módváltó kapcsoló kétáramkörös, a GPIO2 és GPIO0-ra adja a megfelelő jelszinteket benyomott állapotban. A CH_PD-t egy jumperen vezettem át, ha esetleg szükség lenne rá. Slendriánul lehagytam lefelejtettem a reset kapcsolót (majd beteszek egy nyomógombot, a ki/be kapcsoló is megteszi helyette), de a rajzon már rajta van. Nem mellesleg a 3,3V-nak is kéne egy tüske.

Az ESP8266 egy 8 kivezetéses aljzatba illeszkedik, a képen jobbra nézne, ha rajta lenne. Az aljzatról a RX-TX, föld, GPIO jeleket külön tüskékre is kivezettem. Mivel leginkább különálló USB-TTL illesztőket használok, egyszerűbb volt így, az USB illesztő cserélhető (sosincs elég). A vezérelt eszközök, külső áramkörök is könnyebben csatlakoztathatóak a tüskékre.

Persze sokféleképpen továbbfejleszthető a kapcsolás, de jelen formájában is sok macerától kímélheti meg az ESP8266-ra programozókat :)

A kapcsolási rajz itt tölthető le Eagle .sch-ként, vagy PDF-ként - a megépítetthez képest annyi változtatással, hogy
- a táp bemenetének 2 tüskét adtam meg, mindenki azt forraszt be, ami tetszik neki
- van reset kapcsoló
- a 3,3V-os stabilizátor be-és kimenetét 2-2 tüskével jeleztem, így mindenki olyan megoldást épít oda, amilyet szeretne :)
- a 3,3v is ki van vezetve két tüskére (szintén megcsinálom a sajátomon, mert sokszor kell)

Hozzászólások

(#1) távcsőves


távcsőves
senior tag

Jó lett!

(#2) JoeYi


JoeYi
őstag

sztem érdemes az utódjára váltani, az ESP32-re. Itt anno leírtam az első lépéseket fejlesztés belövéséhez: http://esp32.blog.hu/

Mondjuk én olyat vettem, ami eleve microusb-s :)

(#3) hcl válasza távcsőves (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Köszi :)

@JoeYi : Zsír :) Eddig azt sem tudtam, hogy van oln, gomba módra szaporodnak - de elég ez nekem jelenleg :)

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.