2022. november 30., szerda

Gyorskeresés

A hülyeség megöli a világot

Írta: | Kulcsszavak: hülyeség . világ . analfabetizmus . helyesírás . vicc . társadalom

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Korábban, a műszaki kultúra kapcsán már érintettem ezt a jelenséget, de még az azóta eltelt időben is egyre látványosabb, és aggasztóbb kezd lenni egy dolog : annyira burjánzik az emberi butaság, hogy lassan komolyan alakíthatja a társadalmat.

Mire gondolok?

A rádióba a Hírcsárda cikket olvasván betelefonáló néni (politikától függetlenül), homeopátia, vagy a laposföld-hívők csak a jéghegy csúcsa, viszont jól mutatják azt, hogy a társadalom nagy része nincs felkészülve az összefüggések meglátására, de akár arra sem, hogy értelmezze az általa szerzett információkat. A dolog nem mindig ennyire durva, de egyre inkább beszivárog a mindennapokba.

Nemrég rokonlátogatóban járva, kérdezték, hogyhogy ennyire rossz az autóm?
Néztem nagyot, hiszen bár elég öreg a verda, jó karban van, semmi baja. Kiderült, hogy hogy azokat a Facebook-bejegyzéseket nézték kérdéseknek, amiket a típus köré szerveződött egyik csoportból szoktam kiemelni, elrettentő például a félanalbetizmusra, nevezetesen, hogy felnőtt emberek hogyan képtelenek értelmesen kifejezni írásban a gondolataikat. Minden esetben jelezve volt, hogy ezek nem saját alkotások...

A fent említett önkifejezés is a jelenséghez kapcsolódik - nekem az autós csoportokban valószínűleg azért tűnik fel ennyire, mert ott sok esetben olyanok is kérnek segítséget, akik máskor nem nyilvánulnak meg írásban - ebből aztán születnek ilyen remekművek, mint :

“Sziaztok lenne egy kérdésem gyari rádió 5000rds eon azt irja ki! LOCKED ! Kód nincs hozzá nem talalom ! Mi a teendő vele !”

“eladó opel astra karán 1.4i se 140 ez km szép álapotban e140 szincod ezűst papirok nélkű ,..65 ezer ft érdekl..”

De más területeken is tombol a dadaizmus :
“sziasztok miért van az hogy a smasung smárt fhd 3d tévén nem tudom beállitani a grafikán gépen hogy 200 hz menyjen más meg igen ?”


Forrás : knowyourmeme.com

Lehet nyelvtannácizni, de ugye látszik, hogy itt már nem arról van szó, hogy hogy eltéveszti Kelet-Közép-Európa nevének leírását, hanem az értelmes, összefüggő mondatok hiányáról? Sokszor azt sem érteni, mit akar a kérdező. Na most aki ilyen összefüggően fogalmazza http://fizikaoktatas.hu/wp-content/uploads/2012/06/truck.jpgmeg a gondolatait, annak segíteni sem egyszerű, de ez a kisebb gond : nem csak az autójával kapcsolatos összefüggéseket nem fogja megérteni, de pl. gazdasági, társadalmi jelenségeket sem. (Általában akinek az írással nehézségei vannak, annak a szöveg értelmezésével is.) Hovatovább egy forgalmas kereszteződésben a forgalmi rendet sem, aminek már fizikailag is csúnya következménye lehet. Nem kétséges, az ezeket leíró emberek valószínűleg pl. jó szakemberek, de ennyi elég? Elég annyit tudni a világról, ami a napi rutinfeladatainkhoz szükséges?

Innentől egyenes út vezet addig, hogy (nem is feltétlenül buta, csak kevésbé széles látókörű/kritikus gondolkodású) emberek lehetetlen álhíreket vesznek be, vagy hogy simán lehet alapvető természeti összefüggéseket lesöpörni az asztalról fanatizmussal. A vége pedig a laposföld, és chemtrail-hívők, és a brexit - ráadásul, mint tudjuk, az álhírek gyorsabban terjednek, mint a tudás. A jelenség legtöbb reprezentánsa semmilyen szakmai érvvel nem győzhető meg (ld. kommentek a linken) - akkor sem, ha valóban elismert szakembertől jön az információ. Természetes, hiszen ha alapvető tudás hiányzik az adott terület megértéséhez, akkor egyre nehezebb elmagyarázni is. Nagyon sokszor egyenesen negatív reakciókat vált ki a magyarázat, okoskodás, és "éneztnemértemezhülyeség" címén. Eszükbe sem jut, hogy az ismeretek hasznosak. És nem csak a teljesen nyilvánvalóan eltévedt laposföldesekről van szó, hanem teljesen mindennapi emberekről, akik autót vezetnek, bemennek dolgozni, elvégzik a munkájukat, kitakarítanak, de gyakorlatilag a felszínes világismeretükön túl semmit nem akarnak megérteni.

A dolog azért nagyon súlyos, mert a világ távolról sem lesz egyszerűbb - persze, régen minden jobb volt, de igazából akkor tényleg nem kellett volna lejönni a fáról - és a tudás, elemző gondolkodás kezd a legfontosabb tulajdonsággá válni, pl. a munkaerőpiacon (ld. még a modern forgácsoló- vagy faipari munka nagyon sok esetben nem csak kézügyességet igényel, hanem meglehetős absztrakt gondolkodási képességeket, CNC gépek kezeléséhez). Bár ez is csalóka, mert valójában az emberiség eddigi fejlődését is az eredményezte, hogy voltak, akik kételkedtek, voltak, akik újat akartak (vagy csak szimplán lustaságból alkottak :D) . Egyáltalán : soha nem a butaság vitte előre a világot - és a modern gazdaságok között is az a sikeres, ahol sokat költenek az oktatásra - és mindig minden (azaz a legtöbb) újítás az előtte feltárt információkra épült. Ugyanakkor széles tömegeknek most először van lehetőségük nem csak a véleményüket a teljes társadalommal megosztani, de hihetetlen mennyiségű információhoz is hozzáférni, de ezzel a világ nagy része, úgy tűnik, nem él - persze, hogy terjednek a kamuhírek, elferdített tudás. Az általános műveltség pont azért is lenne fontos, hogy az ilyesmitől megvédje a társadalmat. A másik aggasztó dolog, hogy rengetegen mintha nem is igényelnék a megismerést, egyszerűen nincs rá igényük, hogy fogalmuk legyen a dolgokról. Kérdés, a hülyeség a lustaság egyik formája, vagy eredménye? Hova lett az emberre jellemző kíváncsiság a tömegekből?

Természetesen a tájékozatlan, félrevezethető tömegekre sokan építenek : hatalmas üzlet a homeopátia, de mostanában a politika is sokszor kihasználja a megvezethető választókat. A média számára is jól jön, hogy minél egyszerűbb tartalmakkal, produkciókkal lehet lenyűgözni a közönséget, ráadásul egyre szélesebb tömegeket. A szórakoztatóiparban megjelenő, egyre színvonaltalanabb, ötlettelenebb filmek, zenék ennek a jelenségnek a termékei. A közösségi médiát ellepő képeken is megfigyelhető, hogy hiába adunk képalkotó eszközt az emberek kezébe, a vizuális igényesség inkább csökken ettől. (A jobb képeket a jobb eszköztől váró tömeg pedig az egész teteje.)


Forrás : fizikaoktatas.hu

A következmények megfigyelhetőek a napi életben is. Aki jár emberek közé, az hallja buszon, munkahelyen, családban, hogy mennyi probléma, tévhit adódik az ismerethiányból - illetve az ismeretek megszerzésére való hajlandóság hiányából. Autós csoportokban olyan kérdések adódnak, ami az adott típusra 3 perc kereséssel kideríthetők, de sokan addig sem jutnak el, hogy rendszerben gondolkodjanak, és egy hiba jelentkezését ne egy adott alkatrészhez kössék. (Nem is mondom a témába vágó ismeretek hiányát.) Hogy számítógépekkel mit szoktak művelni a userek, azt nem is írom (az egyik legjobb esetem a Win7 kezelőfelületét 2014-ben először látó, addig is irodai munkát végző kollega volt...) Ugyanakkor egy bármilyen hivatali eljárás során pillanatok alatt zavarba jönnek az ügyfelek. Hivatalos eljárást mondtam? Olyan dolgok kapcsán, amiknek sok éve a köztudatban kellene lenniük. Egy postai sorszámosztó automata fejtörést jelent középkorú embereknek.

A közlekedési szabályok értelmezése (a be nem tartásuk sokszor abból adódik, hogy sokaknak túl fárasztó értelmezni azokat) már sokszor közvetlen veszélyhelyzet. A
Ami a lényeg : az emberiség fizikai és szellemi jövőjének pozitív alakulása nem képzelhető el gyökeres társadalmi átalakulások nélkül, és nem túl jó előjel, hogy semmi ilyenre utaló jelek nincsenek. munkahelyi informatikai előírások be nem tartása is eredményezhet pénzben mérhető veszteségeket (a nem támogatott OS használatától a magánlevelezését a céges gépen intéző userig). Az egészségüggyel kapcsolatos tévhitek (az egészségügy nagyon is valós problémáin kívül) már most kisebb járványokat eredményeznek. S a fenti, példaszerűen említett helyzetek egyre több erőforrást kötnek le.

A "legrosszabb" : lassan nem lehet elmondani egy szofisztikáltabb viccet. Mindig egyre többen vannak, akik nem értik, vagy ami még rosszabb, komolyan veszik.


Forrás : nemkacsa.com

Akadnak elméletek a lehetséges kimenetelekről, mindenesetre elég aggasztó az, hogy a mainstream média kevéssé kedvez a tudás népszerűsítésének. Vannak negatívumai a műszaki fejlődésnek - amik elsősorban amúgy szintén a társadalom hibás működéséből erednek - de látni kell, hogy a jövő nem az emberekkel végeztetett alapfeladatok irányába mutat. Azokat hatékonyan elvégzik a gépek, de ugyanakkor gondolkodó emberekre, és nem bio-PLC -kre van szükség melléjük; s nagyon sok esetben kiderül, hogy hiába a gép, ha nem érti az utasítást kiadó ember a működését; ugyanígy káros, ha a társadalom tagjai (egyes cégek, és egyes emberek is) elkezdik semmibe venni a társadalmi normákat.

Az biztos, hogy a korlátlan kommunikációs, kereskedelmi lehetőségek felgyorsították a - bizonyos értelemben vett - fejlődést. A társadalom természetesen nehezebben követi ezt. A probléma nem is teljesen a technikai fejlődés által keltett - ám az által segített, és gyorsított - hanem inkább az által a felszínre hozott jelenség : itt vannak a lehetőségek, de nem élnek velük az emberek, mások pedig rövidtávú haszonszerzésre használják fel a könnyen manipulálható tömegeket. Ez káros, és hosszú távon nagyon veszélyes folyamat, aminek nagyon sok negatív kifutása lehet. (Akár az emberi társadalmak kettészakadása, kasztosodása, de ezek csak az enyhébbek a teljes elbutuláshoz képest.)

Ami a lényeg : az emberiség fizikai és szellemi jövőjének pozitív alakulása nem képzelhető el gyökeres (megfelelő irányú) társadalmi átalakulások nélkül, és nem túl jó előjel, hogy semmi ilyenre utaló jelek nincsenek.

Hozzászólások

(#1) #42098752


#42098752
törölt tag

Az, hogy a mindennapi eletben tajekozatlanok, hulyesegeket beszelnek a kisebb gond. A nagyobb az, hogy ezeknek a kreten gyokereknek szavazati joguk van.

(#2) KISDUCK


KISDUCK
addikt

Hát a jelenséggel nem lehet mit kezdeni, aki hülye akar lenni az az is marad.
Ahogy olvastam a bejegyzést több példa is eszembe jutott, de az egyik eléggé passzol ide:
Van egy Prezi nevű magyar IT termék, ha jól tudom prezentációhoz kapcsolódik, nem is ez a lényeg. Volt egy hír, miszerint a fejlesztő egy nemzetközi oktatási program keretében X milliárd forint értékben licencet bocsátott az USA részére. Ugye itt semmilyen pénzmozgás nem történt csak ingyen használhatnak egy szoftvert és a hír alatt a hozzászólások érdekesek voltak, mint például: "hazaárulók! azt a pénzt másra is lehetett volna költeni" és hasonlók.

(#3) #73749248


#73749248
törölt tag

hcl: ha nem titok, te tanár vagy/voltál? Nekem valamiért van egy ilyen érzésem az írásod alapján.

Egyébként az utolsó mondatoddal nem tudok egyetérteni. Sajnos gyökeres átalakuláson megy át a világ. Régebben nem volt ennyire jellemző, hogy tanult emberek is elhiggyenek ennyi marhaságot (ha már a Soros témát felhoztad - például azt is).
Hogy beletörődnek, az egy dolog. Hogy ezek által lehet előrébb jutni és ezt meglovagolják (lásd elvtársak '89 előtt), szintén... belefér, max. etikailag kérdéses. De ez, ami mostanában tapasztalható, szerintem tragikus a tíz-húsz évvel ezelőtti állapotokhoz képest is.

(#4) Feketelaszlo


Feketelaszlo
senior tag

Nem lehet, hogy azért látod ennyire sötéten a világot, mert túl sok időt töltesz a hülyék és leghülyébbek között?

[ Szerkesztve ]

(#5) hcl válasza #73749248 (#3) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nem, bár végeztem tanári szakot, de nagyon rossz lennék benne :DDD Jobb így mindenkinek... :D

A változás igaz (bele is nyúltam az utolsó mondatba). Szerintem régen is jellemző volt, hogy téveszmék terjedtek, de azok sokkal lokalizáltabbak, és lassan terjedők voltak, s nehezebb is volt ellenőrizni a valódiságukat. A tanult ember fogalma is változott, de amúgy valóban, ma sokkal több sötét alak van az értelmiségben, mint korábban.

@Feketelaszlo : Már nem annyit, de amúgy, úgyis mindenhol ott vannak :D Szokták mondani, hogy ha nincs idióta kollegád, akkor van egy rossz hírem...

@KISDUCK : Ennyi

@betalokk : Lassan az a kisebb baj :S

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#6) Hieronymus válasza #73749248 (#3) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Régebben nem volt ennyire jellemző, hogy tanult emberek is elhiggyenek ennyi marhaságot...

Dehogynem.
Az emberiség hajlamos nézeteket és kijelentéseket ellenőrzés nélkül elfogadni.
Ez egyrészt szükséges, nem lehet mindent, minden esetben, újra ellenőrizni és újra tárgyalni.
Másrészt hátrányos, mert sok marhaságot, tényként lehet lenyelni
Azon képesség, hogy a sok elérhető információ közül a vélhetően megalapozottakat ki lehessen választani tanulható folyamat.
Viszont senkinek sem érdeke, hogy sokan korrekten értelmezzék a valóságot, mert ez hatalmas előny. Minél többen értelmeznek korrekten, annál inkább értéktelenedik el ez az előny.

ruszkik, haza!

(#7) mustang08


mustang08
tag

Akikről te beszélsz, azok nem az internet miatt lettek buták, hanem már korábban is azok voltak, csak eddig nem vetted észre őket. Annyi, hogy most a net segítségével felszínre kerültek, és képesek más tudatlanokkal is kapcsolatot létesíteni, és egymást téveszméit erősíteni.
Ettől függetlenül szerintem a világ halad előre. Ha belegondolsz, hogy ötven évvel ezelőtt miket el nem hittek az emberek, ahhoz képest egész jól állunk.

(#8) updog


updog
senior tag

"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."

Nagyon jól összeszedett írás, litániákat tudnék írni saját tapasztalatokról, mennyire igaz az alapgondolat (nekem 7 pedagógus ismerősöm van, az ország különböző területeiről, más korosztályokat, más-más társadalmi rétegeket tanítanak, de mindentől függetlenül nagyjából azonos a véleményük - itt most kölcsönöznék a #3-ból -, tragikus a helyzet, és a világ trendjeit nézve ez egyáltalán nem magyar sajátosság).

Érdekes belegondolni, hogy egyáltalán "nekünk", nagyjából racionálisan gondolkozó embereknek jogunk van-e a saját nézőpontunkat "normálisnak" tekinteni? Lassan már ez is sérteni fog valakit, hiszen bárki mondhatja, hogy neki bizony jogában áll fogalmatlan bunkónak lenni.

Mi van, ha a világ többsége már csak röhög a chemtrailes, laposföldhívő mindenegyben facebook csoportokban a maradi, tényeket elfogadó hülyéken, mert majd úgyis elfogynak szép lassan?

Mi van, ha az emberiség eljutott egy olyan pontra, ahol ugyanannyi ember vinné előre a világot, mint 100 éve, csak közben 6 milliárd ember jött mellé pluszban, akiknek meg pont mindegy?

Mindennap láthatjuk, hogy kb. senkit nem érdekel már a jövő, csak a most számít, az meg elég jó úgy ahogy van.

"Verebek, rosz idulatú hozá szolok ne válaszojanak!"

ex: doeeg | "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

(#9) hcl válasza updog (#8) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

@mustang08 : Volt erről is szó. Ugyanakkor miket el nem hittek - most is miket el nem hisznek, és tudják terjeszteni is!

@doeeg : Köszi, bár szerintem borzalmas, véletlenül sem olyan, mint amilyet akartam :D

"Érdekes belegondolni, hogy egyáltalán "nekünk", nagyjából racionálisan gondolkozó embereknek jogunk van-e a saját nézőpontunkat "normálisnak" tekinteni? "
Igen, ez is baj, hogy nem tudjuk, mi a normális, illetve ott tartunk, hogy jogunk van-e ítélkezni, bármennyire is sötétek a tapasztalatok...

A többi meg színigaz.

@LaciCRM : Chat-en elviselem, ott kb. az írás sebességén kívül minden lényegtelen, csak érthető legyen. Ugyanakkor egy fórumhozzászólás már nem 10mp, ott már lehetnének igényesebbek a userek,

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#10) #81556480


#81556480
törölt tag

Engem az öl meg, mikor a "hogy" helyet csak egy h -t írnak.

Mérhetetlenül gyökér undorító dolognak tartom :o

És terjed mit a fertő. Itt a PH is tele van vele.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.