2019. február 22., péntek

Gyorskeresés

1984 valósága

Írta: | Kulcsszavak: 1984 . orwell . nagy testvér . újbeszél . valóság

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Orwell 1984-e kapcsán mindenkinek a Nagy Testvér ugrik be, pedig a könyv ideológiai mondanivalója az állandó kontrollon kívül is sokkal több réteget tartalmaz. Korántsem összeesküvés-elméleteket kívánok gyártani, de sok társadalmi folyamat ismerős lehet a műből napjainkban - ezeket veszem számba, amennyire tőlem telik, persze nagy vonalakban (hiszen teljesen megfeleltetni nem lehet ezeket egymásnak), teljesen szubjektíven. Hogy másnak mi a véleménye ezzel kapcsolatban, azt meglátjuk a kommentekben.

(Plusz pont annak, aki nem csak film formájában ismeri az 1984-et, írásban sokkal sokrétűbb.)

Kép innen

Kezdhetjük az újbeszél nyelvvel. Az antiutópiában a nyelv átalakítása a hatalom céljait szolgálja; nem az a fő motivácó, hogy egyszerűbb, és gyorsabb legyen a kommunikáció, hanem a nyelv megfelelő manipulálása, annak érdekében, hogy a hatalomra káros közléseket már maga a nyelv felépítése elfojtsa.
Beláthatjuk, hogy ez a világ bármelyik kormányának jól jönne napjainkban...

És mi történik a valós világunkban? Kialakul a politikai korrektség, majd a safe places fogalma, amik bizonyos értelemben ezt valósítják meg - a másik oldalon a társadalom egy része már a sok kommunikációs eszköz ellenére is elbeszél egymás mellett, illetve egyáltalán, nem is értelmezi a hallottakat, olvasottakat, pláne nem tudja kifejezni magát írásban. Persze, ezek még nem jelentenek komoly korlátokat, de lehetnek csírái bizonyos folyamatoknak, amelyek könnyen a társadalmi problémák kifejezésének, megtárgyalásának olyan mértékű megnehezedését jelenthetik, ami komoly gondokat okozhat.

A könyv világában szó esik a dolgozó réteg szórakoztatásáról - a figyelem lekötése, elterelése szintén hasznos, bár ezt már régóta tudjuk : ez a római "cirkusz és kenyér" elve. Az 1984-ben az is kiderül, hogy ez a szórakoztatás silány, együgyű produkciókkal történik. Nem nehéz ebbe belelátni a technika fejlődésével együtt egyre inkább elburjánzó szórakoztatóipart, ami rendkívül hatékonyan gerjeszt mesterséges igényeket, és látja el a világ lakosságát egyre tartalmatlanabb zenével, filmekkel, celebekkel, szorítja vissza az olvasást.Mindössze a motivációja más ennek a folyamatnak - Orwell művében politikai, világunkban pedig gazdasági érdekek idézik elő, bár ezek egymástól a legtöbbször nem függetlenek.

Ugyanakkor a szórakoztatóipar a "fölösleges javak felélésének" egyfajta megvalósításának is tekinthető. amint elég sok ember elhiszi, hogy egy új telefontól, vagy autótól egyedibb lesz, vagy jobb élete lesz, és ezért dolgozni is hajlandó, máris ugyanott vagyunk, mintha háborúban pazaroltuk volna el ezeket az erőforrásokat, mint az 1984 világrendjében. Adódik egyébként a "duplagondol" elvének alkalmazása ezzel kapcsolatban; a tömegtermelésben készülő termékekkel nagyvonalúan pazarló nyugati világ papíron lelkesen védi a természetet... (Bár ennél a könyvbeli duplagondol sokkal bonyolultabb.)

A háború (béke) kapcsán is találhatunk párhuzamot; a három szuperállam folyamatosan háborúzik a könyvben - ezzel is párhuzamba állíthatók a hidegháború, és az utána következő enyhülés politikai erőterei. Ugyan a hidegháborúban csak két világrend állt szemben, de napjainkra kialakult a harmadik (jelenleg ugye a terrorizmustól is félünk itt a nyugati világban), az ellenséget megváltoztató szónokra még várnunk kell, de őszintén, meglepődne valaki, ha felbukkanna? :) Nyilván nem olyan egyértelműek a határok, és a szerepek, mint a könyvben, de nekem nem esik nehezemre belelátni a a folytons háborút ezekbe a folyamatokba.
A világban szerteszét zajló, valódi háborús konfliktusok pedig már az 1984 írásakor is többé-kevésbé hasonlóak voltak, mint manapság; a helyi, kisebb háborúk száma kicsit csökkent, de maradtak olyan területek, ahol a nagyhatalmak gyakorlatilag egymással háborúznak, és olyanok is, amelyek lakóit (közvetve) teljesen kizsákmányolják. A valóság legfőbb eltérése a könyvtől, hogy a "hátországokban" (már amelyikben) nincs hiánygazdaság.

Természetesen a könyv alapjait jórészt a hidegháború légköre adta, de mindenesetre elgondolkodtató, mennyire könnyen megfeleltethető még így is napjainknak.

A Párt felépítése visszaköszön néhány multicégben; a hatalom nem öröklődik, hanem a szervezethez való legnagyobb hűség a a hatalom birtokosai közé való bekerülés feltétele. A szervezet ezért örök életű, mindig frissen tarthatja magát. Ugyanakkor mindenki cserélhető is, ha bizonytalanná válik, és az egyes tagok távozása sem ingatja meg.

A történet végén, a rehabilitált Winston egy bizottságba kerül, amelyben a zárójel utáni pont hihetetlenül fontos problémájával foglalkoznak - a legszebb, hogy az ehhez hasonló "felfele bukás", és az amúgy hasonló jelentőségű problémákkal foglalkozó bürokrácia a könyv írása óta nem hogy csökkent, de egyes területeken növekedett is - és nem csak az államigazgatás, hanem a multicégek is melegágyai a hasonló jellegű adminisztrációnak. (Ezt egyébként ez a cikk nagyon jól tárgyalja.)

Persze még sok esetben lehetne azonosságokat találni a könyv és a valóság között, ami természetes egy antiutópia esetén, de a többi sok esetben magától értetődőbb, vagy a könyv írásának idején is létező jelenséghez köthető, esetleg már beépült a köztudatba. A Nagy Testvér általi megfigyelés ilyen, ezt már leírták sokan sokféleképpen, és kellően félelmetes ez is, de ezen kívül kevés helyen olvastam a könyvben szereplő egyéb veszélyekről (persze biztos megírták ezeket is már sokan).

Ennek ellenére ezek csak szerény fantáziám által kitalált párhuzamok maradnak, leginkább azt mutatva, hogy mennyire zseniálisan, és előrelátóan felépített a könyv ideológiája, ezzel együtt Orwell mennyire jól látta a már akkor is zajló társadalmi folyamatokat, amelyek bizonyos értelemben mára kiforrták, vagy éppen tökéletesítették magukat.

Hozzászólások

(#1) Shing


Shing
(őstag)

Azért a rendszerváltás előtti keleti országokra jobban ráillett a könyv világa sztem. Az egymást besúgó emberek, akár családtagok is, teljesen megváltoztatott történelem, híradás. Ha kell embereket töröltek ki fényképekről, stb. Ma már sokkal sunyibban megy az egész, szerintem már egy meg nem írt 1984 folytatását éljük. :DDD

(#2) hcl válasza Shing (#1) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Persze, hogy jobban ráillett, hiszen azokról szól, a besúgós jelenség megvolt Amerikában is, csak nem annyira markánsan. A félelmetes inkább az, hogy rámegy a rendszerváltás utániakra is...

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#3) Hieronymus


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

Gondolat ébresztőként, és nem kihegyezett vitát akarok gerjeszteni.

" egyre inkább elburjánzó szórakoztatóipart, ami rendkívül hatékonyan gerjeszt mesterséges igényeket, és látja el a világ lakosságát egyre tartalmatlanabb zenével, filmekkel, celebekkel, szorítja vissza az olvasást"

A zenére, filmekre, .. szocializálódni kell. Azt, hogy mi a szép vagy jó, egy tanulási folyamat során sajátítjuk el.
A folyamatosan romló, egyre tartalmatlanabbá váló gondolatmenet nem tartom korrektnek. Olyan ez mint a divat. Mindig változik, de egyik sem rosszabb mint a másik. Illetve mindegyik rossz, ha úgy tetszik.

A technikai fejlődés teszi lehetővé, hogy sokkal szélesebb kínálatból tudj választani. (De Hollywood és Bollywood között nincs jelentős eltérés.

Az olvasást önmagában nem szabad mindenek fölé emelni. (Most leszek felkoncolva.) Például Rejtő Jenő könyvei ponyvák. Tizenévesen valaki ezt mondta nekem és nagyon felháborodtam rajta. Ma azt mondom, igaza volt.

Az olvasással sokkal nagyobb a baj. A Magyarországon is alkalmazott Porosz oktatási rendszerben, nem tanul meg készségszinten írni és olvasni a gyermekek többsége. Ugyan ismerik a betűket és fel is tudnak olvasni szöveget több - kevesebb hibával, de az önfeledt olvasás közelébe sem kerülnek.

"..de napjainkra kialakult a harmadik (jelenleg ugye a terrorizmustól is félünk itt a nyugati világban"

Nincs harmadik hatalom.
Ahol nincs terrorizmus, ott a terrorizmus forrása. Pontosabban vannak országok, ahol nincs terrorizmus, de annyira érdektelenek, hogy még a terrorizmust sem érdemes rájuk engedni.
A terrorizmus viszonylag olcsó hadviselési módszer, de nincs ingyen. Valaki mindig fizeti a számlákat.

Az antik időben, Magyarország volt német terroristák üdülő országa. Diplomácia immunitást élveztek a határon. A Balaton partján ingyen szállodai szint biztosította a pihenésüket. Persze ez lehet legenda, nem lehetett ellenőrizni az információ valódiságát, amikor hallottam.

Ha értelmetlen hozzászólásommal találkozol, az nem a véletlen műve. A Fantasztikus tag, címre hajtok! Muszáj hozzászólnom.

(#4) t72killer válasza Shing (#1) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

A "sunyiság" vérmérséklet kérdése. Amúgy mennek a régi módszerek, túl sok különbség nincs egy "puha kommunizmus" és a jelenlegi "nyugati állapotok" között:

#1: súlyos tények rendszerszintű meghamisítása: ld a legfelsőbb szintű utasításra eltitkolt zaklatási ügyeket Német és Svédországban
#2: "rendszeridegen" elemek ellehetetlenítése: ha nem fújsz egy követ a fejesekkel (legyen az politika vagy munkahely), ugyanúgy nem viszed semmire, mint ahogy az "átkosban" pártkönyvecske nélkül. Hiába nyersz választásokat, hirtelen levelekből előkerül annyi szavazat, amennyi az aktuális rezsimet hatalmon tartja (Ausztria) - ezekután a választók kb felének totál semmibe lesz véve a véleménye.

Természetesen a szürkének sok árnyalata van (50-nél több:DDD), ez nem É-Korea, nem fognak puskacsővel egy munkatáborban arra kényszeríteni, hogy fojtsd a gyereked egy vödör vízbe, max annyit kapsz, hogy az elmaradt előmenetel, alacsonyabb fizu híján egy gyerekkel kevesebb születik a családban.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#5) hcl válasza t72killer (#4) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

+1, csak melóból nem tudok írni :)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#6) lezso6 válasza Hieronymus (#3) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

"A zenére, filmekre, .. szocializálódni kell. Azt, hogy mi a szép vagy jó, egy tanulási folyamat során sajátítjuk el.
A folyamatosan romló, egyre tartalmatlanabbá váló gondolatmenet nem tartom korrektnek. Olyan ez mint a divat. Mindig változik, de egyik sem rosszabb mint a másik. Illetve mindegyik rossz, ha úgy tetszik."

A tartalom egyre kevesebb (cserébe van csilivili csomagolás), legalábbis a mainstreamnél. Nem szeretem a hip-hop világát, de ez a videó pontosan megmutatja, hogy mire gondolok.

"A technikai fejlődés teszi lehetővé, hogy sokkal szélesebb kínálatból tudj választani."

Persze ma hatalmas a választék, mindenki megtalálja azt amit szeret, főleg hogy ma már szinte bárki tud tartalmat publikálni (tsabeeka jutúb csatornája). De az emberek nagy része a mainstreamet fogyasztja, mert mindenhonnan az folyik.

Primitív kérdésre nincs helyes válasz. – A hsz nyomokban iróniát tartalmazhat! – Boldogok a lelki szegények, mert övék a facebook üzenőfala.

(#7) Hieronymus válasza lezso6 (#6) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

(#6) lezso6 "De az emberek nagy része a mainstreamet fogyasztja, mert mindenhonnan az folyik."

Arra vannak szocializálódva.
Magyarországon az első kereskedelmi csatorna a TV2 volt, őket követte az RTL Klub.
Ma is ezek birtokolják a piac döntő többségét. Nem nevelni vagy átnevelni akarnak. A bevételek maximalizálása érdekében azt vetítik, amit a legtöbben néznek meg. Pontosabban vetítenének, csak szabályokkal vannak egy kicsit visszafogva.
Ha sok nézője van egy valóságshow-nak, akkor nyomják, ha nincs akkor leállnak vele.

(#4) t72killer: "...ha nem fújsz egy követ a fejesekkel (legyen az politika vagy munkahely), ugyanúgy nem viszed semmire,..."

Munkahely.
A munkahely nem demokratikus intézmény. Aki nem tud azonosulni az ott lévő közösséggel, jobb ha másikat keres magának. Lázítókra, hangadókra, okoskodókra, ... egyetlen munkahelynek sincs szüksége,
Ha tudod, hogyan lehet jobban csinálni valamit, elő tudod adni és működhet a dolog akkor jó úton vagy a karrier felé. Ha csak kritizálsz, akkor munkahely elvesztése felé haladsz jó úton. Pont.

Politika és kormányzás.
Elterjedt gondolat, hogy az aktuális politikai irányzat mindent elkövet a hatalma megtartása érdekében.
Elég logikus a gondolat és van is alapja. Magyarországon 1947-ben alaposan rásegíttek a hatalom átvételére, a kék cédulások. Hitler, miután bűnösnek vallotta magát a müncheni bíróság előtt, kreatív szabadságot kapott és megírta élete egyetlen könyvét, A kreatív szabadság annyira hatékony volt, hogy erőszak nélkül tudta átvenni a hatalmat nem sokkal később. Rájött hogyan tudja megcsinálni.

Aki megfelelő időben, megfelelő választ ad problémákra, az megállíthatatlan. Európának nincs demokratikus hagyománya, Egy erőskezű, "igazságos Mátyás" gyors karrierre számíthat. Szívesen átadják neki a választók, a gondolkodás és felelősség felvállalás felelősségét.

Ha értelmetlen hozzászólásommal találkozol, az nem a véletlen műve. A Fantasztikus tag, címre hajtok! Muszáj hozzászólnom.

(#8) t72killer válasza Hieronymus (#7) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

@Munkahely: igen, egy ideális munkahelynek így kéne kinézni, mégis valahogy a "maradj csendben" stratégiával sokkal tovább (=egyelőre zéró kirúgás) húztam, mint sok építő kritikával élő kollégám. Bizony itt is él a hatalommegtartás ösztöne, és ha a főnök konkurrenciát vél felfedezni benned, akkor sok jóra nem számíthatsz.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#9) t72killer


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

"Firenzében már 600 éve ugyanazok a leggazdagabbak"

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#10) hcl válasza lezso6 (#6) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Egyik oldalról igen, hatalmas a választék, mert nincs semmi betiltva - de a kereskedelmi média kínálata elég egysíkú.
Én is amondó vagyok, hogy nem érdemes összehasonlítani művészeti alkotásokat, de
1. van egy határ, amin egy pl. Kis Grófó túl van
2. a zene- és filmipar által alőállított cucc nem művészet, hanem termék.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.