2022. május 23., hétfő

Gyorskeresés

Gtx 660 vs Gtx 1660 Ti vs Titan X Pascal

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Sikerült szert tennem egyik álom videókártyámra: egy Titan-ra :) Még pedig a Pascal alapúra, mely 2016-ban debütált a piacokon a Gtx 1080 Ti előtt. Egy Gtx 1660 Ti-t váltott és mivel régebben már teszteltem ezt a videókártyát, gondoltam összeeresztem őket egy kicsit, hogy mégis, mekkora is a különbség? Illetve kiváncsi voltam, hogy a Gtx 1660 Ti az előző tesztben mennyire is volt cpu-limites a húzott 2500k-val.
A mostani tesztkonfig:

cpu: Ryzen 7 2700
ram: 16gb G.Skill DDR4-3000mhz
alaplap: Asus Prime B450M-K

Először a videókártyák adatai:
(szerk: laceszgamer említette, hogy a tranzisztorszám nem jól szerepel, így javítottam, ezúton is köszönöm neki :R )

Lehet látni, hogy az 1660 Ti a 660-ra majd mindenbe rádupláz, a Titan pedig többnyire tripláz rá. Az 1660 Ti-hoz képest pedig a Titan dupláz, meglátjuk ez majd mennyire jön ki a való életben.
Mivel sajnos a rendelkezésre álló idő korlátozott volt, ezért nem az összes játéktesztet csináltam végig, hanem csak négyet, de a különbségek így is látszódnak. Az alaptesztek 1080p-ben voltak futtatva, minden más beállítás a grafikonokon szerepel. Minden teszt kétszer futott le, s ezen futtatások átlagai vannak a grafikonokon feltűntetve.

Első játékteszt az Assassins Creed Odyssey:

A Gtx 660-as kevés ehhez a játékhoz, a Gtx 1660 Ti szépen helyt áll de látszik, hogy a 2500K nagyon visszafogta, mint ahogy a linklet tesztben utaltam is rá. A Titan nem hozta azt amit vártam tőle, valószínűleg már kevés neki ebben a játékban az alapórajeles 2700-as. Mint a grafikonon látható, a Titan s az újabb 1660 Ti tesztek már más driverrel futottak, sajnos nem tudtam felrakni a régi drivert, ez is közrejátszhatott az 1660 Ti teljesítmény növekedésében, bár szerintem elhanyagolható mértékben. Mivel zavart a kis különbség az 1660 Ti s a Titan között ezért csináltam egy cpu limitet kizáró tesztet, 4k felbontásban, maximumra állított presetet alkalmazva:

Nos, amint kizártuk a cpu-limitet, egyből kijön a Titan ereje, bár így sem annyira mint a puszta erőkülönbségből adódna. Minimumok terén 41, míg átlagos fps terén 55 százalék az előnye, így már majdnem játszható is.

Következő teszt játék egy régebbi kedvencem, a Batman Arkham Knight:

A Gtx 660 korrektül teljesített, a Gtx 1660 Ti pedig vissza volt itt is fogva a 2500K által. A Titan ismét nem tudta kifutni magát, viszont a minimumok terén jelentős volt az ugrás, főleg az átlag fps-ek tükrében. Valószínűleg a memóriabusz sebessége limitálhatta a Ti-t, vagy esetleg valami más, de az átlag fps-ekre nem volt nagyon hatással.
4k teszt eredménye:

A Titan 28 illetve 37 százél előnyre tesz így szert szemben a FullHd-s 27 és 13 százékkal. Érdekes, hogy minimumok terén maradt az arány, míg az átlagos fps-eknél majdnem triplázódott a különbség. Biztos valamely része limitálja az 1660-ast, de más tippem a memória részen kívül nincs. Kicsit nagyobb különbséget vártam, de így ez a ,,kis" különbség pont arra elég, hogy 4k-ban kis optimalizálással teljesen játszható lesz.

Harmadik játékom a F1 2018 volt:

Szegény 660-as valószínűleg kifutott a 2 gb memóriából(ami valójában csak 1,5...), így nagyon belassult. Érdekes viszont a 1660 Ti viselkedése. A 2500K kicsit visszafogta, de nem gyorsult jelentősen az erősebb procival. A Titan minimumok terén nem tudott ellépni, viszont átlagok terén jelentős előnyre tett szert, ami ismételten cpu limitre utal.
4k teszt:

Itt van a kutya elásva. Az 1660 Ti szépen tartja magát, de a Titan megszabadítva a cpu limittől, szinte szárnyal, minimum terén 44 míg átlag fps terén 52 százalékos előnyre tesz szert.

Utolsó játékteszt következik, még pedig a World War Z:

A Gtx 660-as sajnos nem bírja ezt a beállítást, de hát ekkor már 7 éves videókártya lévén ez igen tisztességes eredmény, főleg az árát tekintve. Az 1660 Ti meghálálta a gyorsabb processzort, míg a Titan meghálálná ha lenne gyorsabb processzor.
4k teszt:

Itt kicsit nagyobb előnyre tesz szert a Titan, de kiindulva a minimum és az átlag fps egymáshoz képesti közelségéből, valószínűleg ez már inkább vga limit mint cpu limit. Így is a Titan 33 és 40 százalékkal húz el a Ti-tól.

Sajnos ennyi teszt fért bele, így következzen a végeredmény, elősször az fps-ek átlagolva, utánna egy százalékos táblázat:

Ezek a FullHd-s tesztek eredményei. A Gtx 660-asnak a High beállítások már sokak, ez látszik, viszont FHD medium-ra, low-ra még teljesen alkalmas videókártya. Az 1660 Ti-ban a 2500K körülbelül 16 százaléknyi teljesítményt hagyott, ami elég jelentős különbség, kompetitívebb játékokban főleg. A Titan nem tudja kifutni magát a 2700 mellett, ez látszik az eredményekből. 7 év fejlődése remekül látszik a két középkategóriás kártyán, a különbségük hárosmszoros, ami évi körülbelül 11 százalékos teljesítmény növekedésnek felel meg. A Titan pedig sosem volt egy liga egyikkel sem, ez látszik is, hiszen 2016-os videókártya lévén még így is közel 20 százalékkal az újabb kártya főlé tudott magasodni, főleg hogy a proci is visszafogta.
Ezért nézzük is a 4k tesztek összesített eredményeit:

Az 1660 Ti már a megjelenésekor FHD kártyaként volt beharangozva, vagy maximum 1440p-ra volt még esetleg ajánlva, így nem meglepő hogy 4k-ban kicsit elvérzik. A Titan-on viszont látszik, hogy végre ,,hazai" terepen játszik, ugyanis a FHD-s különbségeket 4k-n sikerült megdupláznia. VISZONT az erőkülönbségből jóval nagyobb különbség világlik ki, ezért miután az 1660 Ti kiköltözött, további vizsgálódásnak vetettem alá a Titan-t, hogy kiderítsem mi lehet a szűk keresztmetszet. Msi Afterburnerrel el kezdtem monitorozni az órajeleket s a hőmérsékletet.
Arra az érdekes eredményre jutottam, hogy a videókártya egyszerűen nem tud normálisan boostolni, mert a hűtés nagyon visszafogja. Itt nem feltétlenül csak a bloweres hűtésre gondolok, hanem a komplett rendszerre, gépházzal, s a többi légkavaróval együtt.
Ezután megpróbáltam saját ventiprofilt beállítani. Így jó hangos lett, közel 100%-on pörgött, viszont így az 1418 mhz-es órajelről már tudott 1700 mhz fölé boostolni és képes volt afölött is tartani. Viszont itt ismételten egy problémával szembesültem: a nagyobb vga erőhöz valószínűleg több áram is kell, illetve a cpu is jobban pörög ami szintén több kraft s így a gép egyszerűen lekapcsolt. Szóval egy tápcsere is benéz majd lassan, hogy teljes mértékben ki lehessen aknázni a ,,titáni" erejét a kártyának, de ezt még a pénztárcámmal le kell tárgyalnom:)
Így is jelentős teljesítménybeli előrelépés, ha viszont ezen dolgokon sikerül javítanom még(hűtés, táp) akkor majd meglátjuk mennyit fog gyorsulni.
Végére pedig egy kép a két kártyáról:

Köszönöm szépen, hogy elolvastad a tesztemet, remélem tetszett, észrevételt, kritikát pedig szívesen fogadok!
További kellemes napot mindenkinek!

Hozzászólások

(#1) TheLázs


TheLázs
csendes tag
LOGOUT blog

Ez tipikusan az az eset, amikor a legmodernebb kártya a legkívánatosabb az átlagos usernek. Úgy értem, hogy a magas TDP, hőtermelés számomra már no-go-vá tesz egy régi csúcskártyát. Pár karesz már kifeküdt nálam, és nem volt kellemes érzés. Pláne a mai árak mellett nem lenne az.

[ Szerkesztve ]

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#2) Hannibhál válasza TheLázs (#1) üzenetére


Hannibhál
őstag

Annyira nem nagy a fogyasztása, 250w tdpje van ami egy csúcskártyának kevés, csak anno a tápot én is az 1660 ti-hoz méreteztem meg a ryzen 3 1200ashoz :)

trust me, i'm finally an engineer:)

(#3) Steve_Brown válasza TheLázs (#1) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Ez azért vicces mert nekem a lélektani határ videókártyában ~25 ezer forint. Viszont ennyi pénzért jelenleg talán 1030-at se kapni. 2 éve fogtam ki ennyiért egy r9 290-et, azóta is azt használom. Nem bántam meg. Hiszen jelenleg használtan ilyen erejű kártyát 70.000-ért tudnék venni.

AMD Instinct Mi8 enthusiastic

(#4) TheLázs válasza Steve_Brown (#3) üzenetére


TheLázs
csendes tag
LOGOUT blog

Nálam már halt meg csomó AMD kártya, és egy Nvidia is... Döglött a 7850 2GB, RX 580 8gb, és még régen az R7 M265Dx, Nvidia 8800 valami.

Ami közös bennük, sajnos az, hogy mindegyik top notch kártya volt, nem a visszafogott kategória egyik sem. Kivéve persze a noti kártyát, ami a még inkább alulméretezett hűtésbe pusztult bele. Az RX580-nál megfogadtam, hogy soha többé ekkora TDP. Most hajtom egy éve a 1660-ast, erre meg az alaplap hülyült meg (ami 2016-os, szóval tekinthetjük, hogy leszolgálta az idejét).

Szép ez a PC ipar...

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#5) hszilard666


hszilard666
veterán

Hát igen, mostanában nem egyszerű jól vásárolni. :(

Én a 1080Ti met cseréltem GTX 770 re majd a 770 et akkora felárral vitték el hogy kijött egy "ingyen" GTX 690 es :D Egyik álomkártyám, ITX házba pakoltam, viccesen kompakt dula GPU-s konfigom lett apróból :D

[link]

"If you ride like lightning, you're gonna crash like thunder." Eladó, Derítőlap!

(#6) Steve_Brown válasza TheLázs (#4) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Sose döglött meg még pc-m. Mondjuk én nagyon ragaszkodok processzornál az 50 fok, videókártyánál a 70 fok alatti hőmérséklethez. Így minden grizzlyvel van kenve és túl van méretezve a hűtése.

AMD Instinct Mi8 enthusiastic

(#7) MasterDeeJay válasza hszilard666 (#5) üzenetére

Ez azért eléggé extrém, LGA3647 topikban van egyik emberkének asrockrack epc621-d4i lapja, na ahhoz illene még egy ilyen batár tégla meg valami nagydög noctua hűtő. Persze valami értelmetlen 28 magos xeonnal.

The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

(#8) TheLázs


TheLázs
csendes tag
LOGOUT blog

Azt hiszem, meg is van akkor a következő kör: méricskélni és állítgatni. Mondjuk most grizzlyvel kent AIO van a procin és gyári hűtő a gpu-n.

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#9) KISDUCK válasza hszilard666 (#5) üzenetére


KISDUCK
őstag

A 690-t csak "szerelemből" akartad? Ahogy nézem 300 watt tdp és kicsivel egy 1060 alatt van, szóval ma már nem tűnik előnyösnek a használata.

(#10) hszilard666 válasza KISDUCK (#9) üzenetére


hszilard666
veterán

Igen, félig. Metalfish T60 as ITX házam van fehérben, és nagyon jól mutat benne az nv referencia dizájn. Viszont a jelenlegi viszonyok közt mindent rossz üzletnek éreztem, mivel egy ref 780 is 65K huf felett van. Ami vicc. Tekintve hogy bő egy éve 1070 et vettem ennyiért. Majd a CP megjelenése után 1080Ti-t 120 ért.

Jelenleg a 690 úgy megy hogy le van lőve az egyik GPU, és a másik meg alulclockolva hogy ne melegedjen és ne hangoskodjon. Bf3 azok és skyrimozok. Ide full elég, és tudok benne gyönyörködni. 2560x1080 ban gyönyörűen kiszolgál. Majd ha lesz olyan játék ahova kell a kraft és akarok vele játszani, akkor oda veszek majd egy másik GPU-t, ez meg megy fel a polcra. :K

Masterdeejay:
:Y Huuu, az nagyon menő lap! Hát igen, kell a core count az epélónak! ;]

[ Szerkesztve ]

"If you ride like lightning, you're gonna crash like thunder." Eladó, Derítőlap!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.