2022. június 27., hétfő

Gyorskeresés

AMD R9 390 8gb gyorsteszt: felejtős 1080p fölé?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Nem régiben sikerült szert tennem egy 4k-s freesynces monitorra, s szomorúan kellett látnom, hogy a natív felbontáshoz akár lowon is de kevés az r9 380-as vga-m, így szét kellett néznem a használt piacon, hogy mivel tudnám leváltani. A keretem szűkös volt(r9 380 ára+30k kb) s csak amd vga jöhetett szóba, meg kellett volna rá 8gb vram is, így igazából 6 vga jöhetett szóba csak: rx 470, rx 570, rx 480, rx 580, r9 390 és r9 390x. Mivel az rx-ek árai mostanság kicsit el vannak szállva, s javarészük bányászcsákány volt, valamint a 8gb-os modellek javarészt 85 felett mentek így sajnos kiestek, maradt a két r9-es. A nagyobbik sajnos szintén 80+-ról indult, míg a kisebbikekre nem volt jellemző a garancia, de szerencsémre sikerült találni egy Msi Gaming R9 390 8gb-os vga-t postával együtt 77k-ért, s így 3 hét hazsnálat után gondoltam megosztom veletek mit is lehet várni egy rx 570 szintű vga-tól manapság.

A gépem elemei a következők voltak:
i7-4790k 4,7ghz-en
8gb 2400mhz/cl11 ddr3 ram
Asus Z97 Pro Gamer lap
Cooler Master Seidon 120 V3
Windows 10 Pro 64 bit

Az összes játék dx12-ben lett futattva, amennyiben volt rá lehetőség. Két beállítással (medium-high) s 3 felbontással(1080p-1440p-2160p) lett tesztelve a vga. A medium beállítás jellemzően a medium presetet jelenti (gta5-nél a highot) míg a high beállítás a maximum beállítástól eggyel kisebb beállítást mindenhol(gta5-nél v.high, illetve advanced graphics-nál is be lettek nyomva a dolgok a legutolsó kivételével).
Igyekeztem minél újabb, modern játékokat belevenni a tesztbe, de persze fontos volt, hogy legyen beépített benchmark is. Jöjjenek hát az eredmények:


Jól látható, hogy az összes játék játszható szinte mediumon wqhd-ig, míg highon fhd-ig csak, 4k-ra már sajnos kevés, de oda még szinte minden az, így ez nem is zavart annyira. Ha kicsit jobban belepiszkálunk a grafikai beállításokba, akkor a wqhd-s high-beállításoknál is elérhetünk stabil 40 min. fps-t, ami már a monitor freesync tartományába esik(40-60 hz) s ez jelentősen képes javítani a játékélményt, így kis túlzással de azt lehet mondani, hogy a vga wqhd-ig elegendő high beállításokra. FHD-n elegendő a maximumra is, persze normálisan optimalizált játékok esetén.
Az utolsó két diagram az átlag fps számot mutatja be, valamint a százalékos teljesítményt mindig a FHD-s felbontáshoz viszonyítva:


A százalékos diagramon látható, hogy a legnagyobb teljesítmény esést a 4k-ra való váltás hozza el, 1440p-n még az fps-esés nem vészes egyáltalán, de a 4k-s teljesítményen is sokat lehet javítani, ha a preseteket felülbírálva kikapcsoljuk az élsímításokat, valamint a különböző felbontás skálázó dolgokat, így nyerve nem kevés plusz fpst lényegében szinte grafikai minőség csökkenés nélkül.

Véleményem szerint jó kis kártya ez az r9 390, a freesync s maga az adaptive sync mint technológia pedig nagyon hasznos single player játékok esetén, ugyanis nem kell egy olyan kártya ami stabilan hozza a 60 fps-t, elég a kevesebb is. 4K-ra sajnos nem elég, de régebbi játékok 1440p-ben történő futtatására, illetve újabbak fhd-n maxon történő futtatására nagyon is alkalmas egy freesynces monitor mellett, így végül is örülök, mert ez az eddigi legjobb kártyám, s még bízom ebnne, hogy kiszolgál, legalább addig amíg jön a vega 2 vagy valami hasonló:)
Köszönöm szépen, hogy elolvastad, további kellemes estét!

Hozzászólások

(#1) AxBattler


AxBattler
félisten

Köszi a tesztet! Jaja, jó még ez a kártya, ahogy az R9-380/4GB is. :K

Freesync meg igazán kerülhetne kb. mindegyik otthoni, mindenes monitorba. Kb. a leghasznosabb feature, ha valaki nem gondolja komolyan a játékot.

....................................................................................................................................................... :-)

(#2) kikikirly


kikikirly
senior tag
LOGOUT blog

Köszönjük a tesztet. :)
Inkább 570 és 580 között van teljesítménybe.

(#3) Hannibhál


Hannibhál
őstag

Köszönöm szépen:) Hát jah, igaz hogy teljesítményben ott van a kettő között, de fogyasztásban nem:) A freesyncet én sem értettem miért pártolják ennyire, de mióta van el sem tudnám képzelni nélküle az életem:D Kb mint anno ssd-vel, kb ugyan ez voltXD

trust me, i'm finally an engineer:)

(#4) AxBattler válasza Hannibhál (#3) üzenetére


AxBattler
félisten

Látom, 4K-s IPS monitorod van... az LG hogyan interpolálja az alacsonyabb felbontásokat?
Gondolom nem ekkora felbontásban játszol, de akkor kíváncsi lennék, hogy milyen mértékű az elmosódás?

....................................................................................................................................................... :-)

(#5) Hannibhál válasza AxBattler (#4) üzenetére


Hannibhál
őstag

Engem nem zavar, valamennyi látszódik, de élsimítást benyomva, egész tűrhető:)

trust me, i'm finally an engineer:)

(#6) Zicokuka


Zicokuka
senior tag

Bár nincs 4K-s tervem stb..monitorom is régi darab már,de pont R9 380-at cseréltem én is,nekem egy GTX 1060 3Gb lett a befutó.Bár ahogy írtad neked csak amd,meg a vram se mindegy.Nekem ilyesmi nem volt :D

(#7) AxBattler válasza Hannibhál (#5) üzenetére


AxBattler
félisten

Értem. Én az LG 32UD59-B-t néztem, 60Hz/Freesync-el nem tűnik rossznak az a VA panel.

....................................................................................................................................................... :-)

(#8) zone


zone
őstag

Nekem is r9 380 van, egy 35" 21:9 monitorral. Szeirntem az r9 390 nem lenne nagy ugrás, inkább egy gtx 980 ti felé nézelődök, hozza a 1070 szintjét, csak olcsóbban.

YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

(#9) távcsőves válasza Zicokuka (#6) üzenetére


távcsőves
senior tag

Ha váltasz egyszer 4k monitorra, hamar megtudod, hol az 1060 3Gb helye. A lényege ez volt az írásnak, mi történik fullHD felett. ;]

[ Szerkesztve ]

(#10) Zicokuka válasza távcsőves (#9) üzenetére


Zicokuka
senior tag

Persze tudom :D Rég volt nvidia karim,így inkább a váltási láz volt a fő ok.Jó kis kari a 380,használtan a legjobb vétel most,nem igazán van ára.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.