2022. május 20., péntek

Gyorskeresés

My little konfig 2013

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Fél év után
Fél éve PS4 -en játszom, az asztali konfig eladva, laptop HD4000 -el épp elég CS:GO -ra. Hát így állok, nem bánom. Olcsóbban jobb szórakozásra leltem kevesebb idegbajjal. :B

Fordulat

Nagyon úgy néz ki, hogy egy időre jegelem a PC - géming témát és áttérek a konzolokra. Ennek számos tényezője és következménye van, legfontosabb, hogy nem akarok idegbajt kapni, csak szórakozni, játszani szeretnék. Elég korrekt kis konfigom van/volt, de még így is számos problémába ütköztem/ütközök folyamatosan. A konzoloktól azt remélem, hogy valóban csak annyit tudnak, amennyit kell, de azt betonbiztosan, bármikor, bárhogy, több éven keresztül.
A másik fontos tényező a költségek. A PlayStation 4 -et 125.000 Ft -ért rendeltem elő, ennél valószínűleg még többe kerülne csak egy VGA. (Jó kis túlzás, de pl.: anno a GTX670 bizony 120 körül volt).
A kontrollertől kicsit félek, de remélem szeretni fogom és nem bánom meg a döntésemet. Elvárásaim nem túl nagyok, az említett összegért cserébe szeretnék legalább 3-4 éven keresztül játszani plussz költségek nélkül (játékokat leszámítva persze), élvezhetően, állígatás, drivercsere, frissítés stb stb.. nélkül.

Aktuális konfig

MOB Asus P9Z77-V
CPU intel Core i7 3770 @ 4.1GHz 1.06V
HTS Noctua NH-D14
VGA Asus HD7950 DC2T V2 @ 1150/1500MHz @ 1200mV/1600mV
MEM 16GB (4x4) Corsair Vengeance LP 1600MHz CL9 1.5V
PSU Corsair TX750V2 (Seasonic belső)
STG Samsung 830 128GB
FAN 4x Noctua
OS Windows 8 @ Windows 7 UI MOD

==== 2013 ====

2013 Q2

VGA
Na ez a negyedév még durvább volt VGA téren. Megváltam a referencia HD7970 -emtől, méghozzá mert átmeneti ízlésficamként nVidia-ra vágytam. Választásom egy Asus GTX670 DC2 -re esett, amire egyből fel is raktam a TOP bios. Ez így ref. GTX680 szinten volt. Szerettem, mert halk és csendes volt, teljesítménye alulról súrolta a HD7970 -et (amikor alapon ment..).. Aztán jött egy durván AMD játék, a Tomb Raider. Borzasztó sz*rul futott rajta, a TressFX bugos volt, felezte az FPS -t stb... Ekkor eldöntöttem, hogy na akkor soha többet elavult technológia, nVidia és Kepler, köszönöm szépen.
Persze hamar találtam neki gazdát, én pedig egy Sapphire HD7970 Dual-X tulajdonos lettem. A kártya ránézésre nem épp minőségi érzetet kelt, de a PCB rendben volt, hűtés is (leszámítva a szokásos Sapphire műanyag rezonanciát, amit nem is tudtam megoldani csavarállígatással sem!). Egész látványos 1200MHz-es tuningot is bírt a GPU, a hűtés és a VRM viszont már nem tudott lépést tartani..
Ezidőtájt azonban felfigyeltem egy VGA-ra ami eddig elkerülte a figyelmemet: Asus HD7970 DC2. Baromi masszív kártya, óriási hűtéssel, mi kell még? Mondanom sem kell, hogy egy kis üzletelés után ez lett a kártyám. Sajnos sikerült kifogni egy használt és visszaküldött darabot. Ezenfelül ez egy olcsósított verzió volt, nem lehetett monitorozni a VRM működését, nem lehetett feszültséget állítani stb...
Na itt lett elegem. Visszaküldtem, visszakaptam a pénzt. Közben kerestem az utódját, ami egy Asus HD7950DC2T V2 lett. Ez véleményem szerint a legjobb 7950. Olcsóbb volt közel 30 ezere Forinttal ami nagyon nagy spórolás volt, ugyanaz a brutális hűtő volt rajta (csendes, hatékony), a VRM is nagyon minőségi, szokatlanul 8 fázisú, nagyon jól hűtött (referenciához hasonlóan egy kb. fél centis fém hűtőborda fut végig a kártyán, amely kb. 10 csavarral van ráerősítve. Mondanom sem kell, hogy milyen tartást ad ez az egész kártyának, referencia szintű!).
Azóta ezt a kis dögöt hajtom, és mint kiderült teljesen tartható feszültségen és hőmérsékleten tudja az 1150 MHz -et, amivel utoléri, sőt kicsit le is hagyja a HD7970 GHz -et. Szeretem, megérte az utolsó fillérig! :B :K

2013 Q1

VGA
Hiába volt a Vapor-X HD7950 lehengerlő, nem hozta az elvárásaimat, ezért megváltam tőle. Utódja egy referencia Sapphire HD7970 lett. Sosem gondoltam volna, hogy önszántamból referencia kártyát fogok venni, de nem maradt más választásom, miután hosszú hetek kutatómunkája után rájöttem, hogy kizárólag csak a referencia, és néhány piszok drága (Asus Matrix stb..) HD79xx kártya VRM hűtése megfelelő. Így most igaz, a GPU kb. 10C -al melegebb, mint egy non-ref. hűtővel, a VRM viszont 110C helyett 60-70C. Gyári hűtővel, gyári feszen (1174mV), gyári power limittel (+0%) ígyis 1100/1500MHz -en fut a kari, ami szerintem szemrevaló eredmény.

Ház
A HAF912+ -t nem terveztem lecserélni, hiszen minden igényemnek kiválóan megfelelt. De akkor egyik napról a másikra bejelentették a HAF XB -t, ami egy kis "kocka" ház, vagy akár amolyan "bench asztalkának" is megfelelő. Mindig is tetszettek ezek a dolgok, és sokkal logikusabbnak tartottam, mivel a fekvő alaplap révén az óriási procihűtő és vga nem húzza-nyúzza az alaplapot. Hát meg is vettem, elégedett vagyok vele.

==== 2012 ====

2012 Q1

Hát akkor vágjunk is bele:

CPU / proci
intel core i7 2600k -ról van szó konkrétan, "B" batch -es a kicsike, legjobb tudomásom szerint 2011 Q3-Q4 -ben születhetett meg.
Ha már bejegyzés, legyen egy kis írás is, ne csak az alkatrészek típusa: egészen jó minőségű chip, de legalább is átlagos. 1,16V -on (azaz -0.04V) 4GHz -et fut stabilan (ezentúl a stabil azt jelenti, hogy 10 kör LinX AVX edition passed!), bár mivel jelentős hőmérséklet csökkenést nem hozott, ezért gyári, 1,2V -on használom. Egyelőre biztos, hogy ez a 24/7 felállás, mivel 4,5GHz -ez 1,35V környéke kellene, ami nem is olyan rengeteg, de még az én izmos proci hűtőmet is megizzasztja. 5GHz -et bootolt 1,41V -al, tehát szinte biztos, hogy sikerülne a stabil 5GHz, de értelmét nem látom, mivel soha nem tenném ki 1,4V -nál többnek tartósan a chippet...

VGA / vidikari
nVidia GTX 460, méghozzá a Gigabyte jóvoltából. Na nem azért, hogy olyan nagy luxus a Gigabyte, de nagyon jó, hatékony, csendes kis hűtője van, Windforce néven. Éppen ezért gyárilag overclockolt, de ezt én még tovább tudtam rántani. Most gyári, 937mV -on 800/1600/2000 MHz -et fut, ez a 24/7 felállás. Kis ideig voltak kisérlezetéseim feszültségemeléssel, még a biosát is átírtam, hogy 1,1V -ot is lehessen adni neki. De egyébként még a gyárilag maximálisan engedélyezett 1087mV -al is elérhető a 900/1800/2000 (esetleg 2100, vagy 2200), de sok értelme nincs, és sokkal jobban melegedett, tehát visszatértem a gyári feszültséghez.

RAM / memória
Jelenleg 8GB KIT (2x4GB) 1333MHz -es, CL9 -es Kingmax ram pötyög, tervben van a 16GB.

Alaplap
Gigabyte Z68P-DS3 rev1.0. Na igen, 1.0, tehát nem B3 -as. Egyelőre nem volt gondom a SATA dolgokkal, reméljük nem is lesz... Ugye ez Z68 -asok között elég fapados egy deszka, de meglepően jó. Mindösszesen 30ezer Forintot kóstált, és nem gondolom, hogy ő miatta nincs meg a feljebb említett 5GHz 1,4V környékén a procival. Kicsit felkapott, divat hülyeségnek, sznobságnak tartom az 50-60-100ezres alaplapokat. Természetesen nagyon-nagyon jók, eszméletlen felszereltséggel, luxus UEFI -vel (bios helyett), de nekem ez nem ért ennyit, és látszólag mindent el tudtam érni ezzel is :R Na persze meggyűlt a bajom vele, ugyanis voltak olyan kedvesek a gigánál, és VCORE állítási lehetőséget nem adtak, csak DVID -t... Na hát ez sem gond, kiszámoljuk, beírjuk, save, reset... BUMM teljesen más feszültség mint az elvárt. Na igen, egy feszültség pontos belővéséhez nekem van 3-4 nekifutásom, mire pontosan kitotózom... De még mindig meg tudtam oldani mindent, amit akartam :C

Táp
Corsair CX430 V2 szolgáltatja az áramot. Na ugye ez kicsit kevésnek tűnhet, de nem az, meg sem nyekken, halk, hűvős, jó. Chainwell Technologies (CWT) belseje van elvileg. Mást nem nagyon gondolok említésre méltónak, legfeljebb azt, hogy a kategóriájához képest fantasztikus a matt fekete festés, az összes kábel nagyon jó hosszú, fekete harisnyával rajta.

Tárolók...
Egyelőre nem futotta SSD -re, mivel szeretnék egy minimum 100GB -osat majd, természetesen SATA3 -as, eszméletlen sebességgel. Úgyhogy a régi konfigból örökölt, jó öreg, 7200RPM -es Samsung SATA2 es HDD -k vannak. 400GB és 200GB, de nekem épp elég ;)

Ház
BitFenix Shinobi - sima, nem az ablakos verzió. Itt is megemlíteném az árat, 15ezer Ft volt. És mit kaptam érte? Egy eszméletlen házat, amit simán adhatnának 25ért is. Kivül-belül jó minőségű fekete festés, alsó táp, nagyon jó kábelmenedzsment, egészen sok hely. A luxus gyorszárak, ajándék ventillátorok (1db volt) kimaradtak, de nagyon megérte, imádom!

Hűtés
A CPU -t egy Noctua NH-D14 hűti, 2db ventivel, 1x 12cm, 1x 14cm. Szerintem a legjobb léghűtés, de objektíven is holtversenyben az első :)
Tervben van az összes házventi cseréje Noctua -ra, nagyon meggyőzött a márka, és sokakkal ellentétben, én imádom a színét, dizájnját is ;] :DD

Hát kb. ennyi lett volna, később még lehet, hogy lesz folytatás.

2012 Q2

Alaplap
Elcseréltem a Z68 -as Giga lapomat egy P67 -es Asrock-ra. Hogy mi volt ebben nekem az üzlet? Kaptam plusszba 4+2 cpu ill. ram táp-fázist, illetve natív USB3 támogatást, egészen pontosan 2 portot. Gondolom sejtitek, hogy a fázisokra mentem rá. Ez meg is hozta az eredményét, így már 1.165V -on 4GHz -et fut a 2600k. Hőmérsékletek változatlanok.

Memória
A sima kis hétköznapi Kingmaxot lecseréltem egy extravagáns Corsair Vengeance Low Profile szettre. Azért LP, mivel a D14 alá/mellé magas ram nem igen fér el, és egyébként is fölösleges tulajdonképpen még ez a minimalista hűtőborda is egy ramra, ha nem adok neki 2V -ot :DDD
Na de viccet félretéve nagyon jól mennek, gyári spec. alapján 1.5V -ot 1600MHz -et futnak, de sikerült 1.35V -on stabilizálni CL9 -es 1600MHz -et. Ez elvileg az ARctiv White LP kiváltsága (nekem fekete van), de úgy tűnik, hogy ugyanolyan chippet használnak, csak reklámszöveg, hogy csak a fehér tudja.

Ház
Időközben a Corsair bejelentett egy csodálatos házat, a Vengeance C70 -et. Ígéreteik szerint tartós, 100% acél házzal van dolgunk. Amint forgalomba kerül, szépen beszerzésre is kerül általam :R

Háttértár
Változtak az árak, nekem meg gyűlt a pénzem. Ha minden igaz a holnapi nap folyamán (legkésőbb 1 héten belül) beszerzésre kerül egy 120 (~128GB) SATA III ssd. Mivel nem szimpatizálok a sok gyártó kezei közül származó multi cuccokkal (értsd: sandforce vezérlő, hynix chip, corsair lapka stb...), próbálok egy 100% Samu alkatrészből készült Samsung 830 -ast beszerezni. Ha ez nem jön össze, akkor marad a Sandforce, valószínűleg Corsair.

Egyelőre ennyi, ha a rövidtávú fejlesztések összejönnek, megint lenyugszom egy kis időre :))

2012 Q2/Q3

Proci
A jobb tuningolhatóság reményében csere-beréltem egyet egy másik 2600k -ra. Az eredmény sajnos nem lett meggyőző: ugyan kevésbé melegedett, de több feszültséget kért. Nem vagyok előrébb semmivel sajnos.

Táp
Sajnos ellent kell mondjak magamnak, csalódtam a Corsair-ben. Egyik napról a másikra beadta a derekát az amúgy is "síró" táp. Az utódja egy fapados de annál bikább Chieftec CTG-500-80P lesz, aminek a harisnyázása saját kezüleg tervben van.

Alaplap
Voltak kissebb stabilitási gondok, és az alaplapra gyanakodtam. Mivel úgyis jókat hallottam az új Z77 -es chipsetről, és ezzel egy kicsit "future-proof" -fá lehet tenni egy SB konfigot (későbbi esetleges IB?), beruháztam egy Asrock Z77 Extreme4 -re. Röviden: olcsó, erős, tartós, szép, jó. Tervezem egy bemutató írását is róla...

Ház
Tervben van még egy CoolerMaster HAF XM, amint megjelenik. Még kell rá gyűjtögetni, de jó, tartós dobozkának néz ki.

Memória
Még 8GB ram is elférne még, amint lesz fölös 10-15ezrem, már csúszik is a második adag befele a helyére...

2012 Q3

Alaplap
Meguntam a gyártók próbálgatását, úgyhogy gondoltam visszatérek az "öreg baráthoz", akiben még nem csalódtam semmilyen téren. A választás egy Asus P8Z77-V -re esett. Egész sok luxus hülyeség található rajta, de engem a fejlett, sok állíthatósággal rendelkező UEFI és a rendkívül erős cpu tápellátása fogott meg. ("Csak" 8 fázis, viszont jól láthatóan erős, "nagydarab" alkatrészekkel van szerelve, pl. a P8Z77-V Pro-hoz képest. Egyébként a Maximus V Gene rekorddöntögető ugyanezzel a 8fázissal van szerelve :) )

Proci
Sikerült tisztességes áron megválni a 2. 2600k procimtól is, és egy kis kiegészítéssel befizettem egy 2700k -ra. Hogy őszinte legyek csalódtam. Sokkal többet vártam volna tőle. Ugyan a 2db 2600k -hoz képest természetesen jobb volt, de nem sokkal. A cél a max. 1.4V -os 5GHz HT on LinX stabil állapot lett volna, hát ez közel sem sikerült. Mivel a történtek feldühítettek, és közben az árfolyam úgy alakult, hogy az i7 3770 2ezer Forinttal volt már csak drágább, visszavittem az iPonba, és ők készséggel engedték, hogy a különbözet kicsengetése után egy 3770-el térjek haza. Hogy miért nem K? Sok mindent hallani az Ivy -ról, jót is rosszat is, de azt senki nem vitatja, hogy forrófejűek. Lesz nemsokára egy külön cikkem a 3770 tuningról, és látszódni fog, hogy extrém hűtés nélkül amúgy sem tudtam volna többet kifacsarni egy 3770k -ból sem.

Ház
Megérkezett a CM HAF XM, de túl drága. Nézelődtem, és rájöttem, hogy már rég itt várt rám ami nekem kell: CM HAF 912+. Relatívan olcsó, erős, jó anyaghasználat, kényelmes és szép. Be is költöztem, és a hőfokok is lejjebb szöktek egy kicsit :))

Így mostmár 100% -ban 3rd gen Ivy konfigom van ;)

VGA
Meg tudtam válni a GTX 460 -tól, és gyűjtögettem is. Ennek eredménye egy Sapphire Vapor-X HD7950 lett, ami elég tisztességes kis kari, így már úgy érzem egyensúlyban van a konfig.

==== * * * * R é g m ú l t * * * * ====

Elterveztem, hogy megpróbálom visszamenőleg is összeírni, hogy milyen konfigjaim voltak. Különösebb célom nincs vele... Mivel ez csak emlékezetből, visszamenőleg fog történni, a leírások részletessége is nyilván sokkal gyérebb lesz.

==== 2011 ====

Valahol itt kezdődött el az egész őrület, ami a mai napig tart, erősödik, mégjobban magával ránt. Az előzőleg megjelent Battlefield Bad Company 2 nagyon elnyerte a tetszésem, rengeteget játszottam vele, de nagyon hangulatromboló volt kevés FPS -el játszani, köszönhetően az akkoriban már több, mint 3 éves konfigomnak, ami a maga idejében is csak középkategóriás volt.
És ugye 2011 őszén jött a Battlefield 3. Erről már nem akartam "lemaradni", tudtam, hogy a kis 2 magos proci és a 8800GT sehogy sem lesz elég. Nem szerettem volna sokat rákölteni, ezért nyilván a legkézenfekvőbb megoldáshoz nyúltam: egy új vga és egy 4 magos LGA775 -ös proci.
A cél egyszerű és elérhető volt: natív felbontáson (akkor 1680*1050), játszhatóvá tenni a Battlefield 3 -at.

2011 Q3

CPU
Kaptam egy elég jó ajánlatot egy intel core 2 quad Q8300 -ra, ezért rögtön, még aznap le is csaptam rá. (Igen, itt is látszik mennyire megfontolatlan, türelmetlen voltam/vagyok. Az eddig 2011 címen leírtak egyetlen délután leforgása alatt történtek..). Az eredmény? Nem túl jó. Nyilván a 8800GT -vel a 4 mag sem tudott csodát tenni, de legalább így már "folyamatos" volt a játék, bár rettetentő alacsony FPS -el továbbra is. De legalább nem szaggatott bele akkorákat, hogy csak néztem.

VGA
A később, 2012 -ben is kitárgyalt GTX460 itt került bele a gépbe. Így már nagy örömömre kiválóan futott a Battlefield 3, méghozzá közepes-magas beállításokkal.

2011 Q4

Itt történt valami. A konfiggal valami baj volt, teljesen random időközönként megfagyott. Nem kékhalál, nem újraindulás, befagyott a kép, hang. Szereztem egy új deszkát, de semmit nem segített.
Elkeseredettségemben felraktam az egész konfigot ide, hardverapróra, és elkezdtem hírdetni darabokban, hátha másnál jobb szolgálatot tesznek, külön-külön a darabok. Főleg egy i3/i5/i7 procira szerettem volna cserélni a nagyját, ugyanis elég rég költöttem komolyabb összeget a gépre (közel 5 éve..), elérkezettnek láttam az idejét, hogy ne csak félmegoldás legyen, hiszen bejelentésük óta egy i7 -re fájt a fogam. Persze álmodni sem mertem róla, hogy valaki majd ezt a régi konfigot becseréli egy ilyenre. Mivel tudtam, hogy nem a GTX460 a ludas, ezért őt megtartottam, félreraktam, és a régi 8800GT -vel hírdettem. Nemsokára jelentkezett is valaki, hogy egy i7 2600k -t adna az egészért, és némi kp. -ért. Nem mertem hinni a szememnek, de egy percet sem várakoztam, elcseréltem.
Néhány hét-hónap után összejött a pénz a 2012 alcím alatt olvasható kis minimalista alapokról ami kellett a 2600k -nak.

==== 2007 ====

Ekkoriban még elég fiatal voltam, örültem, hogy nagyjából összeállt a konfig, nem nagyon törődtem cserélgetéssel / nem ismertem / nem mertem élni a lehetőséggel, hogy havonta cserélgessem, fejlesztgessem a konfigot. Egyszer, egyben (na jó ez azért nem igaz, köszönhetően türelmetlenségemnek ugye a vga előbb lett meg) megvettem egy konfigot, majd az futott 5 évig.

Alaplap
Gigabyte P35 DS3L. Semmi extra, hozta a kötelező szintet, gond nem volt vele. Illetve mint az majd később, 2011 őszén kiderül voltak furcsa dolgok, de azt nem akarok látatlanban a lapra fogni.

CPU
intel core 2 duo E6550. Gondolom nem kell bemutatni, teljesen középkategóriás proci, akkoriban ekkorára volt igényem/keretem. Ettől függetlenül jó ideig tette a dolgát, 2.8GHz -en simán ment gyári beállításokkal.

VGA
Gainward 8800GT. Elég közkedvelt darab volt, kiválóan tette a dolgát, panaszom sose volt rá teljesítményileg, viszont sajnos 2x is tönkrement. Egyszer a hűtőventi, egyszer pedig maga az áramkör. Ettől függetlenül minden tiszteletem az nVidiáé (akkoriban!), mert még a Battlefield 3 -al is tudtam játszani, Full HD -ban, ~25-30FPS -el. Érezzük, hogy azért ez a játék nem egészen ilyen vasra készült már.

RAM
Sima, kommersz Kingmax DDR2, abból viszont akkoriban nem rossz mennyiségnek számító 6GB (2x2 + 2x1).

Táp
Na igen.. itt jön egy szégyenfolt. Macron, 400W. Egyszer volt túlfesz probléma (villámcsapás a közelben..), hát mondanom sem kell, hogy úgy engedte át az emelkedett feszültséget, mint a kisangyal, sőt, magának a tápnak még baja sem lett. Na ilyet többet az életben soha mégegyszer többet nem soha nem se sose nem.

==== 2005 ====

Itt még túlságosan fiatal voltam, hogy emlékezzek a dolgok szakmai részleteire, de ami biztos, hogy valami 3000 MHz -es AMD proci volt, gondolom AMD Athlon XP 3000+. Alaplapra, memóriára és a többire sem emlékszem, kivéve a vidikarit, ami egy MSI 6600GT volt. Nem volt rossz darab, de különösebben jó sem akkoriban, megintcsak középkategória. Érdekes, hogy ez a kis szörnyeteg máig megvan, és működik. Épp a minap próbáltam ki, jó kis nosztalgia volt...

Hozzászólások

(#1) Jhonny06


Jhonny06
veterán
LOGOUT blog

A 2600K-t tök fölösleges volt megvenni, a 2500K közti különbözetből meg majdnem vehettél volna egy SSD-t (oké, nem 100GB-osat, de mégis). A procik közti különbséget meg sem éreznéd, az SSD viszont brutálisan.

(#2) haddent válasza Jhonny06 (#1) üzenetére


haddent
addikt

Lehet, hogy most nem érzem meg, de 1, esetleg 2 év múlva nagyon is meg fogom. +2MB L3 cache, HyperThreading, magasabb órajelek (na jó, ez azért behozható, de mégis, elvben mindig többet fog tudni). Na mindegy, szóval nem cserélném be ssd + 2500k -ra :) A különbözet pedig kb. 20e Ft, abból azért még Agility 3 sem jön ki :)

(#3) smiti


smiti
addikt

Szia!

Képet esetleg nem tudnál felrakni a belsejéről? Érdekelne, hogy a Shinobiban hogyan fér el az NH-D 14 hűtő! Illetve a ház tetejébe be lehet-e rakni a plusz 2 darab 120mm-es ventit?

A segítséget előre is köszönöm! :R

(#4) haddent válasza smiti (#3) üzenetére


haddent
addikt

Üdv!
Ne haragudj, de nagyon nem láttam, hogy írtál. Több mint 2 hónap után, de azért leírom, most vettem észre :Y
Ránézésre azt mondanád, hogy nem fog felmenni az oldallap, de láss csodát, simán felmegy, nem is súrolja, máig sem értem hogy. És a tetejébe 2x 12 vagy 2x 14 es ventik férnek be.

(#5) etejedu


etejedu
őstag

Te házikómániás vagy! :D

Amúgy tetszik az írás. :R

Én 1998-ban kezdtem egy 486-ossal az első pentiumok korában. Sajna olyan jó szinten nem vagyok mint te, de azért a mostani is eldöcög.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.