2019. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Tömeghisztéria a bevásárlás...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Csak egy rövid szösszenetet szeretnék arról írni, hogy mennyire elkorcsosult társadalomban élünk mostanára.
Vásárlási szokások személyenként eltérők lehetnek 1 dolog azonban sokakban közös: a lustaság. Rengeteg ember az utolsó pillanatokra hagyja a karácsonyi / szilveszteri nagybevásárlást. És a munkából eredő és a tömeg miatti stressz bizony az ilyen utolsó pillanatokban szabadul rá a szerencsétlen áruházban dolgozó emberekre.

Tapasztalatokat írok le, ugyanis már több, mint két éve az egyik Auchan üzletsorán lévő szolgáltatónál dolgozom és nap, mint nap látom mi zajlik az áruházban és természetesen nálunk is.

Előbb az előbbiről írnék. A December a keresekedelemben dolgozóknak általában a poklok pokla szokott lenni, hiszen ilyenkor rengeteg vásárló lepi el az áruházakat, hiszen több napos (úristen meghalunk mind) zárvatartás következik ilyenkor.
Nálunk az Auchanban gyakorlatilag december 1 -től 31-ig tömegek vannak bent minden nap és tele bevásárló kocsikkal távoznak a kedves delikvensek. Ezzel nem is lenne baj, ha normális időpontban tennék meg. Itt nem a normális emberekkel szeretnék foglalkozni, hanem azokkal akikből minden jóérzés hiányzik.

Nemegyszer jártunk miis úgy, hogy a 11 órás nyitvatartás utolsó percében 8 előtt esett be valaki, mondván hogy IDŐBEN !! beért. És aztán benyögi, hogy ezt, meg ez akarja és hogy ő bizony még időre bejött. Csak éppen a kedves úriember / hölgy azzal nem számol, hogy az a 2 órás folyamat már nem fog aznap beleférni.

Itt lehet azzal hivatkozni, hogy a nyitvatartás egészig szól, viszont másik oldalról meg nyugodtan jöhet a dolgozó azzal, hogy a NAV meg azért bűntet, mert nyitvatartás után még mindig ott vagyunk és munkaidőn kívül dolgozunk. Csak ezt sokan már nem fogják fel és neki állnak ilyenkor hisztizni.
Sok esetben nem értik meg, hogy ha ő még kimegy záráskor, akkor az ott dolgozóknak egy fél óra zárási idő kell, mert nem automatikus folyamatokról beszélünk, amik kettő kattintásból állnak.

Sokan reggel nyitás előtt képesek 1 órát állni a lehúzott rács / csukott ajtó előtt állni. Közben magukat hergelik és értetlenkednek, hogy ha már itt vannak akkor miért nem képesek kinyitni. A bent dolgozó pedig azon húzza az agyát, hogy a másik aki kint áll a nyitvatartási idő fogalmával nincs tisztában. Közben természetesen bámul befelé és próbál szemrehányó pillantásokat vetni... :)

De ezen próbálom túltenni magam, hiszen ha az embernek van egy munkája ahol emberekkel foglalkozik, ott bizony mindig lesznek érdekes esetek.

Azt viszont ha akarom sem tudom megérteni, hogy az emberek hogy képesek még ünnepnapokon 24-én és 31-én tömött sorokban vásárolni, ahelyett hogy otthon lennének a családjukkal / barátaikkal.
Én a mai napon is dolgozom és szintén tele van az áruház emberekkel, akik megint az utolsó pillanatokra hagyták a vásárlást.
Persze vannak olyanok is akik külföldről csak most érnek haza / a munkájuk nem engedi őket hamarabb. Őket megértem, de ilyenből nincs annyi, mint szimplán lusta és hanyag emberből.

24-én például zárás előtt fél órával lámpa oltás volt, hogy leessen az embereknek a tantusz, hogy záróra van. Erre mindeki pánikhangulatban rohangált a sorok között a bevásárló kocsikkal és sokan még a zárt ajtón dörömböltek délben, hogy be akarnak menni vásárolni. Szerintem az ilyen embereknek baj van a fejével, mert már lassan állatba mennek át.

Lehet, hogy én vagyok maradi, de ezt a viselkedést és bunkó hozzáállást a többi emberhez nem tudom felfogni. Tudom, hogy ilyenkor sokan vannak, ha nekem kell elmenni nagybevásárolni akkor próbálok hétköznap időzíteni a reggeli órákra, hogy ne a legnagyobb tömegben kelljen szobrozni.
Illetve ami meglepő volt idén számomra az, hogy senki nem dolgozik, de mindenki szarásig van pénzzel. Mármint komolyan.. Amikor szombaton kellett előre ledolgozni 1 napot, mindenki kint vásárolt, munkanapokon is szintén tele volt az áruház vásárlókkal. Ezeknek az embereknek mennyi szabadságuk marad az év végére ? A kedvencem pedig, hogy mindenki sír ebben az országban, hogy nincs pénz és mindenki szegény, de azért a telepakolt bevásárló kocsit tolják haza havi 2-3 alkalommal... :U

Nektek mi a tapasztalataitok erről az időszakról ? Esetleg aki hasonló cipőben jár, mint én hogyan tudja kezelni az ilyen helyzeteket ? Vannak bevált tippek és trükkök ilyenkor, hogy ne forrjon fel az ember agyvize ? :))

Hozzászólások

(#1) Syl


Syl
(PH! nagyúr)

Az átlag minimálbéres magyar nem fog munkaidőben vásárolni, főleg nem tele kosárral.

Words cannot express how much i don't care

(#2) h3lios válasza Syl (#1) üzenetére


h3lios
(PH! addikt)

Pedig itt tényleg erről van szó. :D
Ezért nem értem amit minden nap látok, nálunk ha kell valami megvesszük és felhasználjuk.
Ami itt megy az gyakorlatilag nevetséges. Vasárnapi zárvatartás miatt sokan vesznek 1 heti kaját előre, hogy aztán dobhassák ki, mert megromlik / megszárad stb.

Itt mindenki tele kosárral rohangál állandóan. Decemberben amikor az egyik szombaton Munkanap volt, akkor is ugyan az a tömeg volt, mint a hétvégén szokott lenni. Hozzáteszem, hogy nekünk decemberben már szabink sem lehet, novemberig ki kell venni mindet. :) Ezért tartom érdekesnek, hogy itt mindenki vásárol munkanapokon is végig.

[ Szerkesztve ]

B-tag: H3lios#2825

(#3) solfilo válasza h3lios (#2) üzenetére


solfilo
(PH! kedvence)

Valószínűleg mégsem erről van szó, hiszen egy minimálbéres nem nagyon tudja havi 1-nél többször megtölteni a kosarat. Sőt.

solfilo

(#4) Syl válasza h3lios (#2) üzenetére


Syl
(PH! nagyúr)

Hát nem tudom. Én szerencsésnek érzem magam, mert itthon dolgozom. Bármikor el tudnék menni vásárolni, de mivel rühellem az egészet, szombaton letudom az egész hetit. Az mondjuk akkor tele kosár, de az még nem jelenti azt, hogy tele vagyok pénzzel. Pláne nem dobálok ki semmit :B
Az ismerőseim nagy része "átlag magyarok". Ezt az átlagot úgy kell érteni, hogy a minimálbérhez közeliek, nem pedig a hivatalos átlaghoz. Aztán ott az az irgalmatlan nagy tömeg az Árkában, meg a csilivili autók. Qrva nagy a kontraszt ebben az országban.

Words cannot express how much i don't care

(#5) h3lios válasza solfilo (#3) üzenetére


h3lios
(PH! addikt)

Akkor ezek szerint nem olyan sok a minimál béres, mint azt gondolnánk. :) Nálam a szülők abszolút ez a szint, amit te említettél sőt inkább ez alatt valahol.

Tegnap voltak is kint vásárolni, ők is csak csodálkoztak, hogy mi ez az őrület ami itt van kint. :D

(#4) Syl
Nyilván így is lehet csinálni ahogy te megoldod, de ne tudd meg hány esetben láttam amikor viszik a 2-3 kiló kenyeret, nehogy éhen haljanak vasárnap. :))
Hát igen, az előbb említett réteg mellett van a másik aki karácsony előtt 2 nappal tucatjával keresik nálunk a sziPhone 6S-t és csodálkoznak, hogy már nincs belőle. :) Az is átlagkereset mellé illő készülék.

[ Szerkesztve ]

B-tag: H3lios#2825

(#6) abridabri válasza h3lios (#2) üzenetére


abridabri
(PH! addikt)

En is altalaban 23an veszek meg mindent, minek menjek el 5x evkozben megvenni az ajandekot ami epp eszembe jut ,mikor megvehetek mindent "karacsonyi akciok " kereteben 1 alkalommal is . Es igen tenyleg sirunk hogy nincs penz, valoban nincsen . Elfelejtetted ,hogy karacsony elott kapja meg mindenki a 13. havi fizeteset/kafeteriat/erzsi utalvanyt stb , es ezert vannak tele a kosarak.
A nyitvatartashoz meg annyit, hogy ha 22 ig van nyitva akkor had menjek mar 21 :40 kor oda , vagy akkor legyen 21:30 ig nyitva es kalkulalja bele a tulaj hogy a dolgozonak zarni kell . En se dobok el mindent a gyarbab 14:00 kor mert lejart a muszak , feltakaritok aztan go. Ezzel nincs semmi baj. Vannak olyan helyek ahol a reggeli idot is ledolgoztatjak ,na az nalam mar kiveri a biztositekot.

(#7) doeeg


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog

"több napos (úristen meghalunk mind) zárvatartás következik ilyenkor. " TRU DAT :K

(#6) abridabri

A nyitvatartashoz meg annyit, hogy ha 22 ig van nyitva akkor had menjek mar 21 :40 kor oda senki nem mondja hogy ne :) De az is indokolatlan ha 22:40-kor még a sajtpultnál válogat a tanácstalan vevő (amúgy ezt sose tudtam, hogy mi történik a tényleges zárás idejében, 22:00-kor odapaterolnak mindenkit a kasszához személyesen, vagy kötelesek kivárni amíg az egyszeri józsinéni összevásárolja a fél áruházat?)

"vagy akkor legyen 21:30 ig nyitva es kalkulalja bele a tulaj hogy a dolgozonak zarni kell " mert most nem ez van, csak +30 perccel később? :)

(#4) Syl "Qrva nagy a kontraszt ebben az országban." karácsonyi hét hétfőjén el kellett ugranom a bankba. Egy néni volt a pénztárban, és azon érdeklődött, hogy mennyi pénzt tud levenni még a számlájáról, hogy január elejéig kihúzza, és ne vonják le azonnal a tartozásait. 2000 (kétezer) forintot tudott kiadni a pénztáros neki, mondta a néni, hogy nem baj, az a 200 forint maradjon rajta, nehogy azt higgyék hogy el akar tűnni. Ez a jelenet megadta a karácsonyi hangulatot :(

[ Szerkesztve ]

"Pulled away before your time - I can't deal, it's so unfair" || "nemhoror áron" ©

(#8) solfilo válasza h3lios (#5) üzenetére


solfilo
(PH! kedvence)

Vagy lehet mégis sok a minimálbéres, pusztán csak az Auchanban megforduló tömeg nem reprezentálja a teljes lakosságot. Mert mondjuk pl az alapból tehetősebbek mennek ki, vagy nagyobb eséllyel azok, akiknek van autója.

Auchanok egyébként is Bp-en és nagyobb városokban vannak, ahol abszolút értékben és relatíve is több a tehetős ember. Falusias-kisvárosias környéken annak is örülni lehet, ha van az embernek egy minimálbéres állása közmunka helyett.

(#7) doeeg: ez a bankos sztori elég szomorú. Dolgoztam anno egy call centerben, ügyfél hívott, hogy mondjam meg, mennyi az egyenlege a hitelkártyáján, mert 99 Ft a kenyér kilója az Auchanban és szeretne venni egyet. Már nem emlékszem a pontos összegre, de 100 és 200 Ft között volt az egyenleg, mondtam neki, menjen el nyugodtan megvenni. Mikor leraktuk a telefont, ki kellett mennem szünetre.

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#9) h3lios válasza abridabri (#6) üzenetére


h3lios
(PH! addikt)

Nem azzal van baj aki 23-án vásárol és napközben, hanem azzal aki 24-én záráskol veri a csukott ajtót, hogy had menjen be, mert neki most jutott eszébe bejönni.

Egyébként ha azt írod ki, hogy 21:30 -kor zársz akkor pedig ugyan ez a szitu ismétlődik csak 25-re jön be hisztériázni az ember nem fél órával később.
Gyári munkát nem érdemes ehhez hasonlítani, mert ott az ember nem 11 órát dolgozik le 1 huzamban, hanem csak 4-et, vagy 8-at.

Ha 9-től nyitva lennénk 17-ig és 10 perccel tovább csúszunk nem érdekel a dolog. De amikor már este 11 óra munka után este 8-ra esik be valaki akkor nagyon alacsonyan van az ingerküszöb. Nyilván az már senkit nem érdekel, hogy adott esetben az illető a Busz közlekedést lecsúszva már 1 órával később ér haza.
De most úgyis tervben van, hogy az utazás is a munkaidő része legyen. :) Itt lesz majd nagy szarban sok munkaadó, mert ez sokaknál napi 2-3 óra is lehet.

(#7) doeeg

Az Auchanban megvárják még mindenki kimegy, nyilván nem zárhatják be őket. De hangosbemondón figyelmeztetnek, hogy 10 perc múlva zárás tessék haladni kifelé.
24-én meg bezárták az ajtókat és csak kifelé engedték az embereket, de így is volt az a paraszt aki megpróbált kintről beslisszolni. Persze utána kirakták mint macskát sz.rni. Ment is a hiszti rajta. :))

[ Szerkesztve ]

B-tag: H3lios#2825

(#10) Kolondrum


Kolondrum
(PH! félisten)
LOGOUT blog

30 perccel zárás előtt, Gyöngyös, Penny market. Az ajtó nem tud becsukódni olyan a forgalom. Jellemzően bidámok amúgy akik jöttek.

Suzuki 99Le (1185kg) és Kawasaki 72Le (174kg). Egyik tartós, másik "lép". Redmi Note 6 PRO 3/32 és 4/64 eladó Érdeklődni pü-ben!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.