2020. április 7., kedd

Gyorskeresés

StarWars - Force Awakens

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mint ahogy azt a fenti cím is mutatja sokak kedvenc űreposzáról lesz most szó. Méghozzá nem is akármelyik részről, hanem a legújabbról a régóta várt "folytatásról".

Előre szólok, hogy az egész story-t le fogom spoilerezni, ugyanis elmesélés következik. Aki még nem látta a filmet az innentől NE olvasson tovább !

Filmünk ott kezdődik, hogy egy idősebb ember (Lor San Tekka), valamint egy fiatal vadászpilóta (Poe Dameron) egy esti jelenetben egy kis Jakku-n lévő faluban beszélgetnek. Az öreg átad egy térkép részletet Poe-nak, amin nem más található, mint a remeteként élő Luke Skywalkernek a tartózkodási helye. Viszont természetesen a beszélgetés nem tart sokáig, mert megjelennek a rosszfiúk, akik mostantól nem a Birodalom katonái, hanem annak utódszervezetének a New Ordernek harcosai.

Csapatszállító járművekkel leszállnak és elkezdenek mindenkit szétlőni akit csak találnak a faluban. Az új rohamosztagosokkal együtt Kylo Ren és Captain Phasma is részt vesz a harcokban. Amik sokáig nem tartanak, hiszem létszám és technológia fölényben is vannak.
A lövöldözésben természetesen rohamosztagosok is esnek el és egyikőjük nem kicsit lóg ki a sorból. Nem kell sokat gondolkozni, hogy ki lehet az, természetesen a fekete srác az, akinek a neve később kiderül, bizony ő lesz Finn. Ő képtelen volt ártatlanokat mészárolni, amikor parancsra sorra lőtték le a falu lakosait ő nem tüzelt, inkább leeresztette a fegyverét.

Poe megpróbált egy X-Wing-el elmenekülni, azonban a rohamosztagosok mozgásképtelenné teszik a vadászát, így kénytelen a térképet az új R2-ra a kis gurulós Droidra: BB-8-ra bízni. A droid sikeresen elmenekül a jakkui éjszakában és útnak indul a zord sivatagon keresztül, hogy a térkép ne kerülhessen a New Order kezébe. Gazdájának már nem volt ekkora szerencséje, őt Kylo-ék elfogják, majd a bolygó felett várakozó csillagrombolóra viszik és könyörtelen módszerekkel kihallgatják. Sikerrel csak Kylo jár, aki kiszedte Poe-ból, hogy egy droidban van a térkép aki még mindig a Jakku felszínén kóborol valahol.

Poe-t miután kihallgatták börtönbe akarták zárni, viszont a feladatra nem épp a legmegfelelőbb rohamosztagost választották. Finn ekkor találkozott először Poe-val és rögtön össze is haverkodtak. Nem volt ínyére a New Orderben való tevékenykedés, ugyanis tudni kell, hogy a szervezet fiatal korukban elszakítja a családjaiktól a katonáikat, majd kíméletlen és könyörtelen kiképzés után válnak igazi harcosokká. Finn nem akarta ezt az életet élni, ezért felajánlotta Poe-nak, hogy megszökteti a bázisról, ha segít neki is kijutni. Természetesen a két főszereplő gyorsan barátságot köt, hiszen közös érdekük, hogy mihamarabb elszökjenek a csillagrombolóról. A hangárban elkötnek egy Tie Fighter-t, amivel sikerül kitörniük. A menekülés azonban nem tart sokáig, hiszen lelövi őket a romboló és az irányíthatatlan vadász a Jakku felszíne felé kezd zuhanni.


Az előző jelenetsorban kiderült Finn nevének eredete. Amikor Poe kérdezte, hogy hogy hívják nem tudott válaszolni, csak a sorszámát tudta, ami FN-el kezdődött. Poe ezt annyira bírta így elkeresztelte az újdonsült barátját Finn-nek.

A következő jelenet azonban már a Jakku-n játszódik ahol megismerhetjük a következő főszereplőnket. Ő nem más, mint a roncsvadászatból élő Rey. A lány azzal keresi meg a mindennapi megélhetéshez szükséges élelmet, hogy a régi birodalmi gépekből szerel ki még értékes és használható alkatrészeket.
Ezekből a bolygón nincs kevés, hiszen a csillagrombolók roncsaitól kezdve a rozsdás AT-AT-ig minden megtalálható. Ezek a roncsok egy régi csata maradványai, amik azóta is a bolygón porosodnak.

Az egyik este Rey találkozik a kis menekülő droiddal akit az egyik helyi lény épp megpróbál szétszerelni. Természetesen nem jár sikerrel, hiszen a lány megvédi a kis droidot. Először nem akarta, hogy utána jöjjön a szállására, viszont a "bociszem" és a szomorú nézés most is megtette a hatását, és végül együtt mentek tovább.

Finn eközben a sivatagban találja magát, ahol sehol nem találja az új barátját, viszont amikor körbe néz meglátja, hogy a Tie vadász roncsa a közelben füstöl. Amikor megérkezik a helyszínre látja, hogy még ég a roncs, megpróbál bejutni, hogy kiszabadítsa Poe-t, de nem jár sikerrel, mert a futóhomok lehúzza a vadászt és Finn abban a tudatban áll tovább, hogy egyedül maradt a kietlen sivatagi bolygón.

Hosszú séta után megpillantja Rey faluját. Sietve el is indul, viszont a helyi lakosok nem túl vendégszerető népség és nem adtak neki vizet a hosszú sivatagi túra után. Kénytelen volt az egyik helyi vadállat itatójából inni, ami nem volt épp egy édesvizű forrás, viszont még mindig kellemesebb mint a szomj halál.

Ekkora látja meg a másik főszereplőt Rey-t, akit megtámadtak a helyi lakosok (hasonlóak a Jawa-khoz), hogy elvegyék tőle a droidot. Finn neki is akar indulni, hogy megmentse a lányt, azonban erre nem volt szükség, hiszen az jól harcolt és botjával könnyen leküzdötte a támadóit.

Végül mégis találkoznak, ahol Rey kiszedi Finn-ből, hogy mit keres a bolygón. A srác azt hazudta, hogy felkelő és, hogy segít a droidot visszavinni a felkelők bázisára. A beszélgetés ezúttal sem tart sokáig, mert a New Order katonái ezúttal is megérkeznek és hosszú üldözés során majdnem elkapják a főszereplő párost.

A lány hajójával akarnak elmenekülni, viszont azt pont szétlövi 1 Tie Fighter. Ekkor a film rengeteg poénjának egyike következik, ami a következő: "Akkor menjünk azzal a hajóval, ami ott parkol" "De hiszen az egy RONCS !" Majd vált a kép és a szemünk elé tárul az Ezer éves sólyom. :)

Sikeresen felszállnak a Falconnal, viszont az ellenség üldözőbe veszi őket, hosszú menekülés következik, ahol kiderül, hogy Rey nemcsak a roncsvadászathoz ért, hanem az űrhajó vezetés is a vérében van.

Sikerül lerázniuk az üldözőiket, akik a csillagrombolók roncsain keresztül üldözték őket, de végül természetesen alul maradtak a hőseinkkel szemben. A bolygót elhagyva útjukat terveznék a fiatalok, azonban egy erőtér ejti fogságába a sólymot. Szereplőink nem tudtak mit tenni, elrejtőztek a hajó belsejében és várták, hogy a rohamosztagosokkal felvegyék majd a küzdelmet a szellőzőt elárasztó mérges gázok segítségével.

A rohamosztagosok helyett azonban kicsit ismerősebb arcokat láthatunk majd a vásznon. Bizony, nem más lép a fedélzetre, mint a két veterán Han Solo és Chewbacca. Ekkor találkoznak hőseinkkel, akik elmondták, hogy a Jakkuról jöttek a Falconnal, amit Han egyik régi vetélytársa az egyik orvgazda kicsit átépített, így nem igazán képes a fénysebességre. Rey és Han rögtön megtalálják a közös hangot, hiszen mindketten nagyon értenek az űrhajókhoz és erről a sólyom megjavításánál tanúbizonyságot is tesznek.

Viszont nincs szerencséjük Han üzletfelei megérkeznek akik nem kicsit voltak berágva az öreg Solo-ra, hiszen az évek során nem igazán változott. Mindenkinek tartozik, és igazán nagy slamasztikába került ismét. Szerencséjükre Han a korábbi hajóján, amivel elfogták a Falcon-t brutális szörnyeket szállít, amiket majd a kereskedőknek akart tovább passzolni jópénzért. Finn és Rey mielőtt megérkeztek volna a csempészek elbújtak a hajó padlója alatti fedélzeten. Az ajtók lezárása helyett azonban Han-ékra szabadították a szörnyeket. A kavarodásban sikerül a bandának egyesülni, majd a sólyommal el tudtak szökni és elindultak vissza a Felkelők bázisára.


A menekülés után Han elmeséli a két fiatal főhősnek, hogy bizony ő ismerte Luke-ot és hogy ő is szeretné megtalálni. Hiszen már régóta nyoma veszett. Kiderül, hogy Kylo Ren nem akárki, hanem Han és Leia fia. Luke megpróbálta megalkotni az új Jedi rendet és Kylo-t is képezte, azonban Ren ellene és az újoncok ellen fordult és átállt a sötét oldalra. Luke -nak ez akkora kudarc volt, hogy feladta a rend megalapítását és remeteként élt tovább. Senki nem tudta, hogy hova ment és mit csinál, csak ez az egyetlen térlép darab maradt reményként, amit a kis droid őrzött idáig.

A következő helyszín a trailerből is látható népszerű szórakozó hely, ahol Han egy régi barátja segítségét szeretné kérni, hogy megtalálják Luke-ot. A tag történetesen a szórakozó hely tulaja volt és rögtön kiszúrta az, hogy Finn nem igazán az igazat mondja magáról. Rögtön meglátta benne, hogy nem felkelő, hanem az új rend volt harcosa volt. Itt viszont sok felé szakadt a csapat, mivel Finn nem szeretett volna a továbbiakban Hanékkal tartani. Egyetlen egy dolgot szeretett volna, békére találni és ezért a kocsmában az idegenek segítségével útnak is akartak indulni a galaxis pereme felé, ahol nem találja meg őt Kylo-ék serege.

A szórakozó helyen azonban nem csak barátságos idegenek voltak, többek köpték, hogy a csapat megérkezett. Ezt meghallva Kylo-ék el is indultak a bolygóra, hogy elfogják a droidot és Solo-ékat.

Eközben Rey a hely alaksorában kóborolva megtalált egy régi termet, ahol egy öreg dobozban nem mást talált, mint Luke régi fénykardját, amit még annó Anakintól örökölt meg. Amint megfogta a kardot azonnal látomásai támadtak amik tele volt szenvedéssel. Annyira megijedt ettől, hogy nem fogadta el a tulaj által felkínált relikviát. Ehelyett elrohant a helyről és a közeli erdőben kötött ki. A bolygóra mindeközben megérkeztek a rohamosztagosok és Kylo is. Természetesen rögtön a lány után eredt az erdőbe. Rövid harc után elkábította és elindult vissza vele a csapatszállítójukhoz.

Soloék eközben Finn-el nem álltak jól, hiszen a rohamosztagosok ezúttal is túlerőben voltak. Viszont a a már szintén a Trailerben látott jelenetről megérkeztek az X- Wingek a felkelőkkel, akik megmentették a nagy pácban lévő kis csapatunkat. A New Orderes csapat visszavonulót fújt, hiszen Kylo elfogta Rey-t és vissza is indult a bázisra, hogy kifaggassa őt.
Mivel Finn látta, hogy Rey-t elrabolják természetesen a csapattal maradt és visszatértek Hanékkal együtt a felkelők bázisára.Eközben a jelenetsor közben láthattuk először a havas bolygót, ami a New Order főhadiszállása volt és mint kiderült egy katonai támaszpont, valamint szuperfegyver is egyben. Hasonló volt a működése a halálcsillagéhoz, tehát nagy erejű lézer segítségével bolygókat pusztít el.


A különbség, hogy a halálcsillag akkora volt, mint egy hold, itt pedig 1 bolygó méretéről beszélünk. A működési elve az volt, hogy a közeli csillag energiáját elszívja, majd amikor a teljes töltés összejött akkora lézernyalábot lőtt ki, hogy egyszerre több bolygót robbantott darabokra.


Hanék visszaértek a felkelők bázisára, ahol természetesen a szuperfegyver elsütése utána kieszeltek egy haditervet, hogy hogyan tudnák harcképtelenné tenni a támaszpontot. Kiderült, hogy egy nagy erejű pajzs veszi körül, ami gépekkel nem áthatolható, viszont van 1 gyenge pontja a támaszpontnak. Ez gyakorlatilag egy hatalmas méretű épület a bolygóba ágyazva, ami arra szolgál, hogy a csillagból elszívott energiát stabilizálni tudják.
Komolyan ezeknél a jeleneteknél majdnem sírva röhögtem, hogy ennyire nem tudnak elszakadni a halálcsillag által előidézett fenyegetéstől. Gyakorlatilag a harmadik alkalommal lőtték el ugyan azt a helyzetet. Ez ráadásul ugyan az volt mint a második. Oda kell menni a szárazföldön, le kell nyomni a pajzsot, hogy aztán a vadászok le tudják bombázni a kritikus részt....

Na mindegy tegyük magunkat túl ezen. Hanék elindultak a sólyommal, ahol 1 speciális manőverrel be tudtak kerülni a bolygó légterébe. Ugyanis fénysebességgel léptek be a légtérbe, nagyon neccesen kiszámolva a landolást.

Megérkeztünk a bázisra, ahol a kis csapatunk (Han-Chewie-Finn) sikeresen behatolnak a támaszpontra. Az egyik eldugottabb részen elfogják Captain Phasma-t, akit arra kényszerítenek, hogy oldja fel a bolygót védő pajzsot.

Természetesen eközben Rey és Kylo Ren sem tétlenkedik. A "Sith" megpróbálja kifaggatni a lányt, hiszen ő már látta a Luke-hoz vezető térkép egy részét. Sok sikerrel nem jár, annyira nem hogy a lány erőérzékenységét is felszínre hozza. Elme trükk helyett a lány látott Kylo gondolataiba ahol kiderült hogy a legfőbb célja az, hogy Darth Vader nyomdokaiba lépjen. Ekkor veszi le először a maszkot (bár ne tette volna), hiszem egy átlagos tini srác arcát láthattuk meg. A kudarc után Ren visszatér az ultimate vezérhez, akiről a film során nem derül ki, hogy gyakorlatilag kicsoda. Egy rohadt nagy idegent képzeljetek el, aki egy Sidious-hoz hasonló szerepet tölt be. Tehát hátulról irányítja a seregét / Ren-éket. Annak érdekében, hogy az új köztársaságot megbuktassa, valamint Luke nyomára akadjon,hiszen az utolsó élő Jediként nem kis veszélyt jelent az Orderre nézve.

Erre a kis időre Rey egyedül maradt, először annak tudatában, hogy benne is megvan az erő. Sikerül is elmetrükk segítségével az egyik rohamosztagost rávenni, hogy szabadítsa ki, majd nyissa ki a cellája ajtaját. Természetesen egyetlen dolgot szeretne, mihamarabb megszökni a bázisról. Ennek érdekében elindul kifelé a hangárak felé.

Menekülés közben találkozik Solo csapatával, akik együttes erővel megindulnak az energia stabilizáló épület felé, amit detonátorokkal akarnak felrobbantani. (Pont mint az Endoron.)
Viszont nincs szerencséjük, ugyanis Kylo Ren megérzi az apja jelenlétét a bolygón és elindul, hogy megállítsa a csapatot.


Eközben elkezdték már tölteni a szuperlézert a második nagy csapáshoz, ezúttal azonban nem más a célpont, mint a felkelők bázisa, ahonnan Leia-ék irányítják a támadást a támaszpont ellen.
A lézer töltése akkor teljes, amikor a közeli csillag teljes energiáját elnyeli, ekkor teljes sötétség borul a bolygóra, innen tudni, hogy a támaszpont majdnem készen áll a következő csapás indítására.

Ren megérkezik az aláaknázott épületbe, ahol egy hatalmas szakadék felett átívelő hídon elindul keresztbe az épület belseje felé. Solo a fedezék mögül kilépve megszólítja a fiát, majd kéri, hogy hagyja abba ezt az egészet és térjen vissza hozzájuk. A fiú látszólag nagyon elérzékenyül le is veszi a maszkját, és készen áll átadni "fény" kardját apjának. Tudni kell róla, hogy nagyon nagy benne a vívódás, akár csak Vaderben volt a 2. halálcsillagon.

Ezért is merített korábban erőt sok alkalommal Vader összeroncsolódott sisakjából. Ne felejtsük el, hogy Vader a nagyapja volt Kylo-nak, hiszen Leia volt Vader egyik gyereke. Látszólag Kylo visszatért a jó oldalra és átadta a kardját Hannak, aki kész volt tőle elvenni a fegyvert.

Ebben a pillanatban a szuperlézer töltése teljes lett, ami annyit jelentett, hogy a teljes bolygóra sötétség borult.
Ekkor a kardot mindkét főhős megszorította, viszont Ren ebben a pillanatban ismét a sötét oldal fogságába került és a karddal átszúrta apja mellkasát. Solo még utolsó erejéből végig simította a fia arcát, majd a hídról lezuhanva a hatalmas szakadékba esett. Ezzel sokak kedvenc karaktere halt meg és azt kell, hogy mondjam rohadtul tökös húzás volt ez a Disney részéről. Rohadt nagy érzelmi töltete volt a jelenetnek. A filmet eddig a pillanatig gyakorlatilag Solo vitte a hátán, végig hatalmas poénokat dobáltak és a laza karaktere sokat segített. Viszont ez nincs többé, innentől a fiatal karaktereké a jövő.

Chewie a jelenetet látva felordított a fájdalomtól és meg is sebesítette Kylo Ren-t, aki elindult hogy megállítsa a két fiatal hőst, Rey-t és Finn-t.
Eközben a bombákat felrobbantották, tehát az épület súlyosan megsérült, innentől keresztül szabadon tudtak támadni a közben már légtérben harcoló X-Wing -ek.

A 3 fiatal hős a közeli havas erdőbe került, ahol először Finn és Kylo toltak egy rövid fénykard párbajt. Az egész filmen érződött a nosztalgia hatás, a fiatal Sith többször megjegyezte, hogy Anakin régi fénykardja őt illeti meg, mint hagyaték.
Finn hamar alulmaradt és megsebesült, illetve eszméletét vesztette az erdőben. Anakin és Luke volt fénykardja a hóba ágyazódott. Ren megpróbálta magához húzni, azonban nem csak ő volt ott, mint erőérzékeny hős. Rey szintén az erős segítségével magához tudta venni a fénykardot, majd folytatta a bárbajt a sebesült Sith-el.

Mindeközben az energia stabilizáló épületbe Poe sikeresen be tudott jutni és belülről szétbombázta az egészet. Ez láncreakciót indított el, ami szépen lassan a bolygó összeomlásához vezetett. A fénykard bárbajnak is ez vetett véget. Rey sikeresen legyőzte Kylo-t, viszont az összeomló bolygó köztük meghasadt és egy hatalmas kráter választotta el egymástól a két főszereplőt. Rey visszasietett az eszméletlen Finn-hez, és pont időben érkezett meg Chewie is a falconnal, hogy megmentse a két kifáradt hőst az összeomló bolygóról.

A bolygó ezek után felrobbant, viszont a hőseink sikeresen elmenekültek róla és épségben visszatértek a felkelők bázisára.
Korábban a film folyamán BB-8 megtalálta a letakart hibernált R2-t. Ekkor C3PO mondta neki, hogy Luke eltűnése óta hibernált állapotban van régi droid barátja és valószínű, hogy már soha nem is tér vissza közéjük.

Amikor a csapat visszaért a bázisra R2 az események hatására visszatért a hibernált állapotból és a BB-8, valamint a saját rendszerében tárolt teljes térkép segítségével összerakták a Luke-hoz vezető utat.
A film azzal ért véget, hogy Chewie elvitte Rey-t a térképen szereplő bolygóra. Ami nagy részt tengerekből állt és csak néhány sziget volt rajta. A film végén Rey az egyik szikla tetején meglátta a neki háttal álló köpenyes remetét. Aki megfordult és kiderült, hogy valóban ő Luke aki eddig elszigetelten ét az emberektől. A lány elővette a korábban megszerzett fénykardot, majd az öreg Jedi felé nyújtotta azt.

Ezzel ért véget a film, ami nem kicsit sikeredett epic-re. Nyilván mivel kiskorom óta SW fan vagyok nem tudok objektíven nyilatkozni, viszont el kell ismerni, hogy JJ nem kis művet rakott le ezzel az asztalra.
Sokan fogják a nosztalgiázásra fogni a film sikerét, viszont mivel ez nem csak egy Remake, hanem a teljes story folytatása nem lehetett belőle kihagyni a régi karaktereket.
Én személy szerint megszerettem az új szereplőket, főleg Rey karakterét, aki talán a színész miatt, talán az alakítás miatt, de nagyon szimpatikus számomra.

Ami meglepőbb, hogy a fekete srác sem volt idegesítő, pedig a Trailerek során eszméletlenül frusztrált a személye. Szerencsére a film során ez nem jött ki ennyire, sőt Rey-el jó párost alkottak, akikért valóban tudtam izgulni.

Azonban a film gyenge pontja számromra a Kylo-t alakító színész alakítása volt. Valahogy nem így képzeltem el egy rossz útra tért Solo ivadékot. Végig arra gondoltam, hogy na ő tipikusan a Disney-s kissrác, aki magkapta élete nagy szerepét, de még nem nőtt fel a feladathoz. Nyilván nem volt könnyű dolga, hiszen lényegében ő hivatott megtestesíteni Darth Vadert ebben a folytatásban, de számomra nagyon nem jött át a szerepe.

Ami pedig a halál esetet illeti, valamivel fel kellett ráznia filmet és a nézők érzelmeit. Chewie ehhez nem lett volna elég. Solo halála nagyon sokakat mélyen megérintett, hiszen sokaknak tényleg ő volt a kedvenc szereplője.

Összességében szerintem ez egy jó folytatás volt és kíváncsi vagyok mit tudnak majd kihozni a következő két részből. Innentől már csak Luke karakterére tudják majd alapozni a nosztalgiát, aki azért valljuk be sosem volt annyira népszerű a nagyközönség szemében, mint Han.

Értékelés:

+ Eszméletlen látványvilág
+ Régi szereplők sokat tettek hozzá a filmhez
+ Új karakterek személyiségének építése
+ Érzelmi töltet
+ Új történet

- 3. alkalommal kapunk 1 galaxis pusztító fegyvert, ami egyre nagyobb és nagyobb lesz
- 3. alkalommal is ugyan az a sebezhetőségi az ultimate fegyvernek
- Egyes karakterek kidolgozatlanok maradnak, pl. Phasma szerepel 2x, abból 1x simán kikapcsolja az erőd védelmét
- Túl sok magyarázat nélküli eset. Pl. Anakin régi fénykardját kb. esélytelen lett volna megtalálni, mert a Bespin-en bele esett Luke levágott karjával a feneketlen kráterbe.
- Rey azonnal jobban használta az erőt, mint Kylo, akit az egyetlen életben maradt Jedi Mester még képzett is éveken keresztül
- Hogy voltak képesek a New Orderes arcok 1 bolygó méretű szuperfegyvert összedobni az új köztársaság beavatkozása nélkül ?
- Megmagyarázatlan főgonosz. Egyáltalán ki az a nagy állat, aki kiadta a parancsokat Kylo Renéknek ? Eddig még csak hasonló karakterrel sem találkoztunk. Elvileg csak 2 Sith van a Mester és a tanítványa. Mind Sidious és Vader meghaltak, tehát elvileg Sith-ek nem maradtak. Ez a valami meg valami brutál erősnek bizonyul, ha az egész New Order élükön Ren-el behódol neki. Eddig ő hol a tökömben volt ?

Amit utólag még hozzátennék az, hogy az egész film frissnek hatott, mert eddig még nem látott helyszíneken kalandozhattunk. Oké, a Jakku egy romosabb Tatooine, de a többi helyszín, nekem nagyon bejött.

Előre is köszönöm, ha végigolvassátok a nem épp rövid írásomat. Várom a ti véleményeiteket a filmmel kapcsolatban. :) Kinek mi tetszett és mi nem. Sok esetben bocsi a "tudatlanságom" miatt, csak a filmeket és sok Clone Wars részt láttam, a könyveket és a kiterjesztett univerzumot nem ismerem annyira. :)

Hozzászólások

(#1) dlaj


dlaj
(őstag)

Köszi. Ezt holnap elolvasom. A filmet lehet már meg se kell néznem.

(#2) csasaKKP


csasaKKP
(senior tag)

Szép, részletesen összeszetted. :) Bár hogy volt-e értelme/haszna, azt nem tudom.

Szerintem nagyon jól sikerült, pörgős, fordulatokban gazdag film lett. Sok izgalmas jelenet közül szerintem az volt a legerőrebb, mikor Kylo Ren próbálta Rey-ből kiszedni a térképet, illetge mikor Han Kylo Ren-t próbálta megyőzni.

[ Szerkesztve ]

"Life isn't some cartoon musical where you sing a little song and all your insipid dreams magically come true! So let...it...go!"

(#3) br.rak válasza dlaj (#1) üzenetére


br.rak
(őstag)

Ha más spoiler

Snoke-ra többféle magyarázat is lehet

-ő darth plagueis ( palpatine/sidius mestere)
- esetleg nem is élő személy, hanem egy sith holocron
-vagy egyszerre mindkettő

Rey:
Nála akár mindkét KOTOR játékban látott megoldás is fennálhat, ami megmagyaraázza a hirtelen jött kiugró erőérzékenységét.

illetve a Sith kettő szabálya egy hiba/félreértés miatt alakult így. Régen ( a ma már Legendnek címkézett történetekben) azért szép számban mászkáltak sithek.

[ Szerkesztve ]

(#4) kajak01


kajak01
(újonc)

Hali!

-Snoke nem olyan óriási lény, csak hologram, előző filmekben is így kommunikáltak, csak kisebbek voltak...
-Nem szellőzőt robbantanak, hanem "oszcillátort", ami a beszívott napenergiát tartja kordában.
-Luke kardja a Bespinen egy épületben zuhant le, logikus, hogy megtalálták.
-És végül Kylo "Ben Solo" Ren nem Sith, hanem a Ren Lovagjai tagja, erőhasználó.

Ez mind benne volt a filmben :D
Amúgy szép írás.

Jó éjt!

(#5) h3lios


h3lios
(addikt)

Közben utána olvastam a dolgoknak és így pár órával a film után jobban összeállt a kép fejben.
Igyekeztem leírni a konkrét cselekménysort és nem akartam kihagyni dolgokat.

Viszont így utólag:

Rey: szinte biztos, hogy Luke lánya / tanítványa. Túl sok az utalás és a kapcsolódási pont. Kezdve azzal, hogy amikor Ren olvasott a gondolataiban elhangzott 1 olyan mondat, hogy álmaiban hatalmas tengereket lát. Luke bolygója ugyan ez volt , elképzelhető, hogy Rey fiatalabb korábban járt már ott. Elképzelhető, hogy Luke korábban elkezdte kiképezni, de Ren megvadult és jobbnak látta biztonságba helyezni a fiatal lányt, mielőtt még őt is kicsinálják. Valamilyen elmetrükk segítségével kitörölte az emlékeit és elvitte a Jakku-ra, hogy biztonságban legyen. Ez megmagyarázná Rey emlékeit, hogy várja azt, hogy érte jöjjenek és hogy miért tudott úgy harcolni a támadói ellen, valamint, hogy miért ébredt fel benne ilyen hirtelen az erő és hogy miért tudta ezt már ilyen szinten használni rögtön az elején. Nagyon valószínűnek tartom ezt a kifejletet a jövőre nézve.
A film végén Luke full ledöbbent arccal nézett a lányra és látszott rajta, hogy nem ott először látja életében.

Kylo: Egyre inkább átérezhető a helyzete. Hogy ő bizony még egy tanuló félben lévő sötét oldali növendék, aki a nagyfatert tartja a példaképének. Viszont érdekes, hogy ő ne ma sötét oldaltól fél, hanem a fénytől. Attól fél, hogy visszatér a jó oldalra és őt pont ezt teszi gyengévé. :) Ilyet még SW univerzumon belül nem láthattunk.

Egyetlen dolog nem világos, hogy ha Luke éveken keresztül edzette, hogy a francba nem tud arról, hogy Vader a végén a jó oldalon "harcolva" halt meg és végső soron egyensúlyt hozott az erőbe azzal, hogy megölte Palpatine-t.

Illetve Snoke: Mérete oké, hogy hologram, viszont a származása ennél sokkal kérdésesebb. Elméletileg ugye Sith nem lehet, mert Palpatine nem taníthatta. (Akkor már hallottunk volna róla a korábbi részekben, illetve nem illik bele az eddigiekbe.) Viszont akkor honnan van ekkora ismerete a sötét oldalról ? Gyakorlatilag a teljes tudását a 6-7. rész között kellett, hogy össze szedje. Ellenkező esetben Sidious tudott volna róla amikor még hatalmon volt.

(#4) kajak01

Amikor a támadást tervezték ellene még valamilyen szellőzőként emlegették, fel is röhögtem a moziban, hogy nemáááár, már megint 1 lyuk, amin keresztül le lehet rombolni az egész támaszpontot.

De azt vágom, hogy arra volt hivatott, hogy kordában tartsa az elszívott erőt. Ezért is volt gyengébb ez a fegyver, mint a halálcsillagok, mert ennek külső erőforrás kellett, mert csillag nélkül, ahonnan az erőt meríti gyakorlatilag csak egy használhatatlan fémkupac némi földdel borítva.

A végén amikor megsemmisült egyébként jól látszott, hogy stabilizátor nélkül nem tudják kezelni az óriási mennyiségű elszívott energiát és gyakorlatilag elpárolog a bolygó felszíne és onnantól már csak a belső mag és az elszívott rohadt nagy mennyiségű energia keveredés maradt. :)

Egyébként ha a filmekben használt humort kellene megemlíteni, akkor a droid-os öngyújtós jelenet nálam vitte a prímet, nehezen álltam meg, hogy ne visítsak fel a röhögösétől. :DDD

[ Szerkesztve ]

B-tag: H3lios#2825

(#6) dlaj


dlaj
(őstag)

Mikor jelenik meg egy ennyire új film a torrent oldalakon, kamerás-mikrofonos, majd jobb minóségben?

(#7) h3lios válasza dlaj (#6) üzenetére


h3lios
(addikt)

Az a baj, hogy én csak a DVD-s minőséget tudom, de az csak hónapok múlva... :S

B-tag: H3lios#2825

(#8) kajak01 válasza h3lios (#5) üzenetére


kajak01
(újonc)

Szerintem is Luke lánya lehet :D

(#9) oriic válasza dlaj (#6) üzenetére


oriic
(HÁZIGAZDA)

Kamerás szinkronos már fent van (törném le a kezét annak aki felvette) magyar DVD kb fél év, magyar BD kizárt hogy legyen, de angol nyelvű BD is kb 7-8 hónap múlva várható.

Live-Die-Respawn

(#10) prolad


prolad
(őstag)

Megnèztem tegnap,felvezetèsnek jó a kèsöbbi rèszekhez,önmagában azèrt vannak hibák ès furcsa dolgok,de ezek a törtènet előrehaladásához kellettek (de azèrt az már megmosolyogtató,hogy egy ilyen komoly fegyvert mennyire nem vèd senki vagy hogy Finnek bármi esèlye is volt Ren ellen,akit elvileg egy èleten át kèpeztek,valamint a korábbi rèszekben ezekkel a kard mintha könnyedèn szaggatták volna a vègtagokat,most meg szinte semmi sèrülèst nem okoztak,csak ha tövig szúrja valaki a másikba stb.), szokásos "modernizálás" a női meg fekete főszereplökkel (akik egyèbkènt jól csinálták a dolgukat) is kellett bele,elfèrt volna mèg pár ismert karakter korábbról,azon meg hogy a jók gyakorlatilag vesztesèg (lett/lesz annak bármi jelentösège,hogy a köztársaságot kilőttèk ?) nèlkül (okè,pont szerencsètlen Hant kellett megölni,de mást nagyon nem) megint elintèztèk a gonoszt ès lenulláztak egy egèsz bolygótár meg se lepődök.Kíváncsian várom a folytatást.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.