2022. október 4., kedd

Gyorskeresés

Lego UCS Falcon - 1 hosszú út vége.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

2 évvel ezelőtt postoltam arról, hogy ismét beleszerettem a Lego-ba és, hogy mennyire nagy álom az, hogy beszerezzem a világ akkori legnagyobb készletét. Jelentem: SIKERÜLT !

Akkor ugyan még csak pletya szinten lehetett hallani az újra kiadásról és vicces is most olvasni az akkori mondataim:

"Ezek után nyilván minden Lego mániás ember álma a UCS Millenium Falcon, ami az eddigi legnagyobb Lego Star Wars készlet 5100 feletti elemszámmal. 2007 ben adták ki, tehát idén van a 10. évfordulója. Jelenleg 5000 dollár körüli áron lehet venni E-bay-en, amikor kiadták 500 dollár volt a retail ára.

Idén pletykálják, hogy a SW 40. évfordulójára ismét kiadják a modellt felújított külsővel. Várhatóan 550-600 dollár lesz az ára és fix vevő leszek rá. Helyem ugyan nincs hozzá, hiszen hatalmas készletről beszélünk..
Ettől a kis problémától eltekintve egy életre szóló élmény lesz, ha sikerül beszereznem belőle egyet."

1 apró pici probléma volt, mégpedig az hogy nagyon nem 550-600$-ba került. :DDD
Az újra kiadott verzió 7541 alkatrésszel jelenleg messze a világ nagyobb Lego készlete és ez az áron is meglátszik. Hivatalos forrásból 800$-ért, avagy 250 ezer jó magyar Ft-ért lehet megvásárolni.
Szerencsére a mostani Black Friday-es akciók miatt azért ehhez képest sikerült jóval olcsóbban megvásárolni.

Rengeteg Lego készlet szaladt össze 2 év leforgása alatt, viszont ez az első gyűjtői készletem. Mondanom sem kell, hogy 1 teljesen más élményt ad, mint 1 olyan szett, ami játékra lett tervezve. Többször megnéztem az összerakását élő adásban, mert 1 rendes esemény volt a fanok körében, amikor kiadásra került.

De nem is húzom tovább a szót, öszerakás képekben:

[link]

[link]

Az első "két" zacskó a vázról és a talpról szólt. Messze ezt tartott a legtovább összerakni, viszont a talpak építése a készlet legunalmasabb része. Ugyanis 1 build -et kell 6x megépíteni.

[link]

[link]

[link]

[link]

A következő lépésben a belső tereket dolgoztuk ki, amik számomra meglepetésnek számítotottak. Élőben nagyobb, mint a bemutató videókon.

[link]

Ugyanakkor itt szintén elmondható, hogy vannak hibái a modellnek, mert itt keményen lespórolták a 3. szobát. Konkrétan a hely ki van alakítva neki, az elemek ott vannak amire lehetett volna építeni. De inkább kihagyták a lehetőséget. Valszeg nem szerettek volna tovább drágítani a készleten, viszont ez nagyon félkész hatást telt. Viszont akik szeretnék kivilágítani a belső tereket + a hajtóművet azoknak szerencséjük van, mert kényelmesen elfér a battery pack + a kábelek.

[link]

[link]

[link]

Ezek után elkészült a hajtómű, valamint a váz elnyerte a végleges formáját és elkeztük szépen beburkolni a "vasat".

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Képek alapján nem tűnik egy nagy melónak felpakolni azt a pár panelt, viszont brutális mennyiségű időbe került összerakni ezeket.

A teljes építés 17,8 óráig tartott, amit egyik este egy 4 órás session-ben kezdtem. Majd másnap reggeltől estig pakoltam. :)
Elképesztő élmény volt és minden pénzt megért ez a "kaland".

[link]

[link]

[link]

[link]

Majd végezetül 1 kis méretarány a playset és a UCS készlet között. :D

[link]

[link]

[link]

Pozitívumok:

+ Brutális méret és hatalmas elemszám - > világ eddigi legnagyobb lego készlete
+ Nem csak nagy, de eszméletlenül részletesen is van kidolgozva
+ Több configot kapunk. Lehet az eredeti, valamint az új trilógiás kinéztet alakítani a cserélhető antennáknak köszönhetően
+ Prémium csomagolás, valamint elképesztően jó minőségű használati útmutató.
+ Változatos építési technikák, sok esetben kreatív megoldásokkal
+ Új csak ehhez a készlethez gyártott elemek. Ezek közül a pilóta fülke a legfontosabb, ugyanis a korábbi kiadás egyik gyengéje ez volt.

Negatívumok:
- Brutális méret. Ez legalább akkora hátrány is lehet, mint előny ugyanis az eredeti hajó dimenziói nem a legbarátságosabbak, ami a tárolást illeti. Hosszú, széles és baromi lapos. Ha az ember beszerzi a hozzá készült állványok egyikét ez már nem akkora probléma. Részlet kérdés, hogy 30k 1 display stand hozzá
- Nagyon magas ár. Nyilván senki nem számított arra, hogy olcsó lesz, viszont a hatalmas elemszám és a Disney licensz együtt sosem jó előjel.
- Lespórolt belső tér. Simán lett volna hely egy 3. szoba kialakítására, viszont egyszerűen 1 üres lappal letudták ezt az opciót.
- Laza panelek. Mivel a felső panelek nem rögzítettek, ezért elég könnyű őket elsodorni, ha beleakad az ember ruhája. Gondosan szintbe - szögbe kell őket állítani, hogy aztán jól nézzen ki a végeredmény.
- Matricák. Aki épített már Lego-t mostanában az tudja, hogy mennyire zavaróak tudnak lenni a matricák. Bizonyos témák esetén (pl. minecraft) nem használnak csak nyomtatott megoldásokat. Én úgy gondolom, hogy ha nemis minden, de a gyűjtői készletek esetén kötelző lenne nyomtatni az elemeket a matricákkal szemben.

Összegzés:

Nagyon örülök, hogy sikerült beszereznem, ugyanis kiadás után még fél évvel is totális hiány volt belőle, szerencsére azóta rendeződtek a viszonyok és még az ára is elérhetőbb lett 1 kicsivel.

Sokat gondolkoztam, hogy egyáltalán mennyire normális dolog majd negyed millát elverni 1 lego készletre. Végül azomban arra a következtetésre jutottam, hogy hatalmas SW és Lego fan létemre nem hagyhatom ki ezt a lehetőséget. Miután kivonják a gyártásból brutál módon el fognak szállni az árak és később már egyszerűen nem engedhetem meg magamnak azt a kiadást.

Abban biztos vagyok, hogy nem fog olyan szintre eljutni, mint a 2007-es kiadás, mivel azóta nagyon sok minden változott és az internet előre törésével újra divatos lett Lego-zni. Viszont ettől függetlenül nagy ár emelkedésre lehet majd számítani. Azt pedig 1 életre megbántam volna, hogy amikor adott volt a lehetőség, akkor nem éltem vele.

Hozzászólások

(#1) .LnB


.LnB
titán

Tudtam, hogy nagy. De mikor megláttam a képet amin a tetejére tetted a 75105-öt, ott konkrétan tátva maradt a szám! A kicsi nekünk is megvan. És nagyon szívesen összetenném ezt az UCS-t. De otthonra nem kellene, nem tudnám tárolni se. És ha jól tudom súlyra is 11-14kg? Brutális egy dög. :)

Homo Ludens

(#2) updog


updog
senior tag

Vasztamindenit :Y Ez igen, gratula!

10 év alatt 1000% drágulás? Nem aranyban kell tartani a befektetést, hanem Legoban... ;]

ex: doeeg | "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." | "Play your war games with other people's lives - It should be you on the front line!" - 5FDP

(#3) .LnB válasza updog (#2) üzenetére


.LnB
titán

Ugyan már két éves cikk, de ide vág: [link]

Homo Ludens

(#4) h3lios válasza .LnB (#1) üzenetére


h3lios
addikt

Amikor neten előszőr láttam az összehasonlítást nekem is nyelnem kellett 1 nagyot. :D
A kész modell súlya amúgy 13 kiló. Ameddig nem kezded el rápakolni a paneleket még viszonylat könnyen mozgatható. De már akkor nagyon nehéz volt a mozgatása, amikor a két első "csápra" felkerült a borítás. Utána abszolút csak 2 kezes mutatvány.

Egyébként mielőtt megvettem a Falcon folyamatosan jártam a játék boltokat háthat találok 1-2 leértékelt készletet, de a mostani felhozatal eléggé siralmas. Nekem nagyon nem jönnek be a Solo-s készletek.

Viszont most már tudom, hogy ennél királyabbat úgy sem tudok venni, szóval 1 kis ideig nyugodt a lelkem.
Egyedül 1 gyűjtői Star Destroyer fájna nagyon, mivel nem igazán tudnám most már hova rakni, de tuti must have lenne.

A sima rebel - birodalmi UCS vadászok, valamint a Slave 1 nem tartoznak a kedvenceim közé. A build nagyon király, de az in universe hajó nem szimpi.

(#2) doeeg
Nagyon jó befektetés a Lego, csak rohadt erős idegzet kell hozzá, hogy véletlen össze ne rakd. A komoly gyűjtők átlag kettesével veszi a készleteket. 1-et elraknak befektetésnek 1-et pedig a vitrinbe.

[ Szerkesztve ]

B-tag: H3lios#2825

(#5) Ghoosty válasza updog (#2) üzenetére


Ghoosty
őstag

Én is már olvastam, hogy milyen jó pénz van a lego gyűlytésben. Azonban nagyon kell ismerni is, hogy tudjad, hogy melyik fog ennyire felmenni, mert egy random doboz legó nem hoz ennyit. Aztán jól kell kitalálni, hogy mikor add el. Ha túl korán, akkor nem hoz ennyit, ha túl későn, akkor meg csökken az éves hozamod.

10 év alatt 1000%-os drágulás az bizony évi 26%. Ez alapvetően jó, de figyelembe kell azt is venni, hogy ez nem netto nyereség. Ehhez még vevőt kell találni, 10 évig olyan körülmények között kell tárolni, hogy ne sérüljön a csomagolás se.
Ha nagyban csinálod, akkor lesznek mellényúlásaid is.

Arany hozam szempontjából nem jó befektetés, csak ha mázlid volt és pont egy ugrás előtt sikerült venned és a csúcson eladnod. Egyéb esetben örülhetsz, ha az inflációt hozta.
Az arany arra való, hogy ha beüt az államcsőd vagy valami hasonló mértékű probléma, akkor könnyen mobilizálható, mindenhol pénzzé tehető.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.