2019. július 21., vasárnap

Gyorskeresés

Jurassic World - Fallen Kingdom

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Gyerekek ez a film ****** jó !
Aki teheti nézze meg, mert nem fog csalódni, pláne ha látta a korábbi részeket.
Gyerekkoromban rám is nagy hatással volt az eredeti Jurassic Park. Az a mai napig is 1 mestermű és ugye ki tudná elfelejteni azt a zenei aláfestést ?!

SPOILER-es leszek, szóval aki nem akar semmibe belefutni az most hagyja abba az olvasást.

A film cselekménye:

Megtudjuk, hogy az Isla Nublar (Eredeti Jurassic Park / World) szigete alatt lévő vulkán kitörni készül.
Az előző részből a főszereplő csaj meg akarja menteni a dínókat, hogy ne pusztuljanak ki ismét, ráadásul ne úgy, hogy élve megsülnek. Tehát a film már itt bedob egy elég komoly és nehéz témát, a veszélyeztetett állatok védelmét. Kérdés, hogy a mesterségesen felélesztett dínókat mennyire tudjuk állatokként kezelni.

Az első filmből ismert Malcolm a szenátus előtt amellett érvel, hogy hagyják őket meghalni, mert előbb utóbb elszabadítunk 1 olyan genetikus világvégét, amit aztán nem lehet megállítani. (egyébként tökre érthető azok után, hogy ő kishíján otthagyta a fogát az eredeti parkban.)

Végül kiderül, hogy a jó öreg Hammond régi harcostársa, 1 idős milliárdos szeretné megmenteni a lehető legtöbb dínót, hogy békében élhessenek egy teljesen elzárt szigeten.

Fel is bérlik Claire-t, hogy segítsen kihozni a dínókat. Azért volt rá is szükség, mert Blue-t nem tudták befogni, mert mindig túljárt a befogók eszén.
Kis noszogatás után Owen is belegyezik, hogy segítsen és elindulnak a szigetre a rögtönzött mentőakcióra.

Hamar kiderül, hogy sz.r van a palacsintában. Amint Owen megtalálja Blue-t és meg akarja nyugtatni, megjelennek a befogók és el akarták kábítani, ami kisebb tolakodáshoz vezetett + majdnem a Raptor halálához. Végső soron a csapatnak menekülni kellett a szigetről, mert a vulkán kitört és nem maradthattak tovább. Végül sikerült az épp induló hajót utol érniük és elmenekülni, viszont be kellett hogy olvadjanak befogók közé, mert innentől kezdve rájuk is vadásztak.

Itt emelném ki a film egyik legszívszorítóbb jelenetét.
Amikor távolodik a hajó a szigettől a hátsó rámpán keresztül látszik, hogy az egyik hosszú nyakú dínó a moló végén ragadt és nem tud már hova menekülni. Kénytelenek vagyunk végignézni ahol fájdalmas és lassú halált hal, lényegében megfullad a forró füstben és lávában.
Ilyen jelenetekre nagyon nem számítottam, amikor beültem a filmre. Azt hittem, hogy a szoksás PG 13 bohóckodás lesz, de nagyon nem az. Ha valaki kisgyerekkel készül csak óvatosan, mert vannak ehhez hasonló jelenetek. Összességében nem 1 gyerek film.

Kiderül, hogy az öreg milliárdos felbérelt embere nem biztonságba akarja helyezni a dínókat, hanem inkább eladná őket. Mégpedig liciten az alvilág összegyűlt milliárdosai számára.

A film elején kapunk 1 kis felvezetőt az egyetlen gyerek szereplőről. Aki az öreg milliárdos úr unokája. Együtt élnek a kastélyban, ahol 1 mini Dínó múzeum is helyet kapott. Annyit lehet tudni a családi háttérről, hogy az anyja meghalt 1 autó balesetben és így a nagyszülőnél nevelkedik.
Pont elkapja a "csúnya rossz" bácsik beszélgetését és követi őket a kastély alatt elrejtett titkos laborba, ahol tenyésztik az új szuper harci dínót az Indo - raptort. Ami nem más, mint az előző részben megismert Indominus - Rex utódja, csak épp harcra nevelve.

Viszont ahogy az lenni szokott ilyen helyzetekben elkapják a kémkedő kislányt és bezárják a szobájába bűntetés képpen.
Később sikerül megszöknie és rögtön a nagyapjához siet, hogy figyelmeztesse. Másnap a nagyfater számon kérné az emberén, hogy mégis hogy képzelte az egész bizniszelős dolgot, de a választ már nem kapjuk meg, mert az arc párnába folytja az öreget.

A film vége arról szól, hogy a "hőseinket" elkapják és bezárják 1 cellába a kastély alatt, ahol a többi dínót tárolják, akiket a szigetről szállítottak oda.
Elkezdik a licitálást, viszont menet közben probléma akad, ugyanis sikerül Owenéknek megszökni és 1 kis csontos fejű dínó segítségével zűrzavart kevernek a liciten.

Hogyhogy nem menet közben pont az Indo Raptort mutatták be a közönségnek, amit ugyen először nem akartak, de végül mégis elkezdtek árverezni.

A film vége innentől kezdve 1 üldözős jelenet a kastélyban a "hősök" és a raptor között. Végül Blue segítségével sikerült lenyomni és kicsinálni a csúnya rossz Indo - Raptort.

És itt érkezünk el a legdurvább jelenethez. A pincében az üldözés miatt szétment a bizonsági és szellőztető rendszer. Szépen lassan mérgező gáz lepi el a dínókat a ketrecekben. Claire előtt ott a lehetőség, hogy szabadon engedje őket, vagy hagyja őket szépen megfulladni. Akár csak a film elején itt is felmerül a morális kérdés, hogy "ártatlan állatokat" hagyjunk-e ilyen körülmények között elpusztulni.

Szépen lassan kinyitja az összes ketrec ajtaját, ahonnan a dínók 1 nagy közös, de zárt térbe szabadulnak ahol elkezdenek fuldokolni. Már csak a nagy piros gombot kellett volna megnyomni, hogy szabadon engedjék őket. Viszont végül ez még sem következett be, mert ezzel a közeli városra engedték volna őket. Szépen lassan elkezdtek megfulladni, de akkor közbe lépett a kislány, aki kinyitotta az ajtót és szabadon engedte az "állatokat", akik tulajdonképpen a sorstársai. Most kérdezhetnétek, hogy WUUUT ?! DE !

Korábban kiderült, hogy a kislány nem véletlenül hasonlított kísértetiesen az anyjára. A nagyfater nem bírt élni azzal a gondolattal, hogy elveszítette a lányát. A dínóknál használt génmanipuláció általal hozott létre magának egy unokát. Így végül kiderült, hogy a kislány is legalább annyira mesterséges teremtés, mint a dínók akiket szabadon engedett.

A film azzal ér véget, hogy a csúnya rossz bácsit felzabálja a menekülő T-rex és egy másik húsverő dínó. Majd ismét Malcolm szenátusi beszédére vált a jelenet, ahol kifejti, hogy a genetikai kavarásoknak már most is beláthatatlan következményei vannak. Közben láthatjuk a világ különböző pontjaira szállított dínókat akiket korábban árvereztek el a licit elején.

A közeli városban pedig szépen lassan elkóborolnak a kastélyból szabadon elengedett egyedek, többek között az eredeti Jurassic Park T-rexe.

Mit ne mondjak elég érdekes lesz látni, hogy a 3. egyben befejező részben hogyan oldják meg az elszabadult dínók kérdését. És mi lesz a sorsuk ezeknek a lényeknek..

Összegzés:

Voltak logikai buktatók, de nem olyanok amiket ne lehetne hamar túllépni.
Nagyon érdekes és nehéz morális kérdéseket tesz fel a film. Pl. mi a genetikai manipuláció ára. Ez az egész 25 éve indult, amikor az eredeti Jurassic Park-ban létrehozták a dínókat. Aztán most negyed évszázaddal később szépen kezd elszabadulni az eredmény.
A másik kérdés, hogy mik a "helyes" cselekedetek. Látva a korábbi kudarcokat és veszélyeket ki kell-e írtani a dínókat amég még lehet? Akik lényegében teljesen ártatlan és veszélyeztetett állatok, akiket pont az embert teremtett.

Aki teheti nézze meg a filmet, mert hatalmas émény és nem idióta popcorn moziról van szó. A látvány csillagos ötös, vannak igazán creepy részek, mármár horror filmbe illő jelenetek is vannak, amikor a sötét kastélyban kergetőznek a raptorral.

Az egyetlen negatívum számomra a gyerek szereplő volt, akinek minden félemetes dologra hisztérikus sikítás volt a válasza.
Ettől eltekintve nálam nagyon bejött a cucc. :)

Kíváncsi vagyok a véleményekre, ha esetleg valaki már látta a filmet ne legyen rest és dobjon 1 kommentet a véleményével.

Hozzászólások

(#1) total90


total90
(PH! kedvence)

Én tegnap néztem meg és 9/10 :K Tetszett nagyon, de az első Jurrasic World az újdonsága miatt jobban tetszett, meg most a folytatásban volt egy csomó dolog, amit annyira, de annyira lehetett tudni, hogy jön.
Direkt nem néztem trailert, mert nekem ez az év egyik legjobban várt filmje volt.

Szóval az elején, amikor a fickó épp odaér a helikopterre és az akció után örül, hogy túlélte... annyira tuti biztos volt, hogy a pliosaurier (hatalmas dínó hal) kiugrik a vízből és nem éli túl :DDD

Vagy a végén, hogy jön a T-Rex :B

Bryce állandóan izzadó cicije azért vonzotta a tekintetet ;]

Ami meglepett, hogy a kiscsaj egy klón... tuti lesz 3. rész :K

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#2) #21092864 válasza total90 (#1) üzenetére


#21092864
(törölt tag)

ennél több spoilert lehet egy hozzászólásba fűzni? :D

(#3) Kasya


Kasya
(PH! nagyúr)

Imadom mindegyik JP filmet, a zenejevel egyutt. Foleg a főcímdalt. Biztos megnezem ezt is, csak jussak el a moziba.

Nagyon érdekes és nehéz morális kérdéseket tesz fel a film. Pl. mi a genetikai manipuláció ára.
Érdekes, ugyanakkor Hollywood a biotechnológiát filmben úgy még nem szerepeltette (legalabbis nem tudok ra peldat mondani), mint témát, hogy az valos kepet mutathasson annak hattererol. Sokkal inkabb hangulatfokozasra hasznalja. Mellesleg a JP is erre alapozott az elozo filmekkel. Mesterseges dinok, atgondolatlanul (mert megtehetik)....aztan meg tobb faj keverese, szuperdino megalkotasa marketing szempontbol. A JP mindent csinal a biotechnologiaval (csinalt eddig) csak eppen nem realisan mutatta be :D

(#4) elithun


elithun
(őstag)

Az első rész nekem csak okés volt, mert a képi világa nagyon szép volt, de a sztori egy kicsit egyszernézős volt. Magát a Jurassic Parkot viszont imádom, meg úgy alapjáraton a dinoszauruszos témákat.

Ez a második rész meglepően jó volt. A végét nem igazán értettem, de így, hogy lesz harmadik rész is, legalább lesz valamilyen magyarázat arra, hogy mi jön ezután.

Nyilván szomorú lett volna látni, hogy végül megfullad az összes dino, de egyúttal azt sem értettem, hogy miért jobb kiengedni őket a kertvárosba. Én inkább arra számítottam, hogy visszaterelik őket valahogy a hajoba és irány a sanctuary sziget.

De lehet erről szól majd a harmadik rész.

Összességében az nagyon tetszett, hogy az egyes érzékekre elég erősen hatott a film, az ijesztő részek valóban ijesztők voltak, szomorúak tényleg szívszaggatóak, és az akciójeleneteknél érződött, hogy kihegyezett a szituáció.
Jó film volt, de egyúttal nem is hibátlan. 8/10 nálam.

„Minden egyes tapasztalat közelebb visz a megértéshez.”

(#5) total90 válasza #21092864 (#2) üzenetére


total90
(PH! kedvence)

Mivel maga a bejegyzés is spoiler... :P

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#6) h3lios


h3lios
(PH! addikt)

Én is valahova 8-9/10 -re raknám a filmet.

Az a rész hidegrázós volt, amikor a JP-ban felborított Jeep-nél találkoznak Blue-val. Már az első részben is imádtam azt a részt, amikor megtalálja a két kölyök a régi látogató központot.

Egyébként a film vége végre magyarázatot ad, hogy miért is lett Jurassic WORLD az új trilógia címe. Tökéletesen leírja azt a helyzetet ami kialakult.

Egyedül a klón kiscsaj volt bullshit, de ő nagyon. Mindenre 1 hisztérikus visítással regált, ami brutál ideigesítő volt (mondjuk érthető reakció), illetve a végén tök cuki volt, ahogy kieengedte a dínókat, viszont ezzel simán halálra ítélt jópár embert a környező városokban. :DDD

A következő részben valszeg nem lesznek már génmanipulált dínók, mert elpusztult az Indominusz csont, ugyanakkor Wu túlélte a raptor támadást. Kíváncsi leszek mivel keverik meg az álló vizet. Mert azért valljuk be, nem lenne nehéz elfogni 20-30 dínót, akik képtelenek a párzásra.

[ Szerkesztve ]

B-tag: H3lios#2825

(#7) total90 válasza h3lios (#6) üzenetére


total90
(PH! kedvence)

... de Wu magával vitte az ampullákat, amiben a dinó DNS-ek vannak. Lehet kapnak majd tuningot és jönnek az utódok :K
Minden esetre el tudok képzelni egy 3. részt, amiben ember vs. dinó harc lesz és a végén a maradék dínót elköltöztetik valami szigetre, amiről senki nem tud. Aztán 2035-ban ezen történet alapján lehoznak megint 3 részt :DDD

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#8) tam@s válasza h3lios (#6) üzenetére


tam@s
(tag)

"Mert azért valljuk be, nem lenne nehéz elfogni 20-30 dínót"

Nem úgy van az! A magyar medve El Camino-ról hallottál már? Hetek óta nem tudják elfogni, azon se csodálkoznék, ha közben körbetekerné a Balatont.

(#9) h3lios válasza tam@s (#8) üzenetére


h3lios
(PH! addikt)

Jó, de azért egy T-rex azért kilóg a környezetéből :D Ha mással nem is, de az üvöltésével mindenképp.

Egyébként azokkal nagyobb problémák lehetnek, amik a maffiózokhoz kerültek. Tudják pénzelni a kutatásokat és a harcászati célokra való nevelést.

Örülök azért, hogy nem lőttek el még 1 városi üldözést, mint annó a második részben.

B-tag: H3lios#2825

(#10) total90 válasza h3lios (#9) üzenetére


total90
(PH! kedvence)

... azok végül nem azok voltak, akik majdnem megfulladtak? Akiket megvettek, azokat rögtön elvitték?

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.