2023. február 3., péntek

Gyorskeresés

OneOdio A10 fejhallgató teszt (vs. OneOdio A30)

Írta: | Kulcsszavak: OneOdio . OneOdio A10 . OneOdio A30 . fejhallgató . fülhallgató

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A OneOdio ismét küldött nekem egy fejest, egy A10-est. A lengyel raktárukból érkezett, hétfői nap lett feladva, csütörtök délben már a kezembe adta a futár (DPD).

Nagyon megörültem neki, mert egyből össze is tudtam hasonlítani az A30-assal. Utóbbi azért jól feladta a leckét, mert azt egy nagyon jó ár/érték arányú fejhallgatónak tartom a mai napig.

Külső

Az A10-es egy filigránabb termék, az A30-ashoz képest pedig több fémet fedeztem fel a felhasznált anyagok közt. A kagyló külső oldala fém (érzed, hogy fémesen hideg tapintású), a csukló, ahol összecsukható, szintén.

Az A30-as inkább plasztik, viszont a párnája jobb, az memóriahabos szivacsból készült, az A10-esé nem. A fejpánt pedig az A30-ason jó minőségű műbőr, a A10-esen pedig gyakorlatilag szilikon, vagy valamilyen gumi. Az A10 kagylójának hátsó részén van egy kis légrés, vagy nyílás. Potos funkciójára nem jöttem rá, de lehet basszus növelő hatása, vagy valami köze a „transparency” módhoz (erről az ANC résznél később).

Kényelem

Mind a kettő ergonomikus kialakítású, de relatíve nagy a leszorító erejük. Az A30-asé alapban több, az korábban egy idő után fárasztó is volt, de hónapok alatt enyhült a szorító erő. Ezzel alapvetően nincs probléma, az egyébként az esetek 80%-ában általam használt vezetékes Fidelio X2HR-el is voltak hasonló problémáim, idővel enyhültek/megszűntek. Sportolásnál kifejezetten előny, nem esik le olyan könnyen a fejemről.
A látszat ellenére az A10-es gyakorlatilag egy „on-ear” (vagy supraaural) fejes. Az A30-as párnája inkább fül körül támasztja a fejet. Az A10-es szivacsa sem kemény tömésű, azonnal rátapad a fülre. Szigetelésével nincs probléma, ez nagyjából ugyanolyan jó mind a két fejhallgatón, csak más technikai megoldással oldják meg.

Hang

Az A10-es inkább mély orientált fejhallgató. Nem V hangzása van, mivel a közép és a magas hangok hátrább vannak szorítva. Tér érzettel nincs probléma, de az A30-as hangja szerintem jobban el lett találva. Utóbbin, bár nincs akkora hangsúly a basszuson, ott sincs kevés, de az arányok jobban el lettek találva. A pontot az „i”-re az teszi, ha egy fejhallgató erősítőre rakjuk, mivel "vezetékes” üzemmódjuk is van. Ehhez csupán egy sima 3,5-es jack kábel kell (nem a legjobb minőségű, de van a dobozban). A próba során egy Ifi Zen Dac V2-n is ki lettek próbálva, míg az A30-as árkategóriáján felül tud teljesíteni, igen jól skálázódik, az A10-esen csak még több mély jött elő.

BT/ANC

Könnyen kapcsolódik nálam mind a kettő fejhallgató az itthoni cuccaimhoz (Acer laptop, Xiaomi mobil, Philips TV). Az A10-esnél nem veszek észre csúszást a kép és a hang között, ebből a szempontból jobb az A30-asnál. Utóbbinál időnként észre venni 1-2 tized másodperces eltérést. Viszont az A10-es már akkor elveszíti jelet, ha kimegyek a szobából (kb. 5m), míg az A30-assal az emeletre is felmegyek a házban, és még ott is tudtam zenét hallgatni. Szóval, ha a reklámot a WC-n is szeretnéd hallgatni a „filmközi szünetben”, akkor inkább A30 :D
Az A10-esen az ANC-t egy gombbal lehet kapcsolni. A gomb első benyomására egy „transparency” mód” jön elő, ami gyakorlatilag felhangosítja (kicsit viccesen/karcosan) a külvilág zajait. 2. benyomásra jön elő ANC mód. A30-ason egy 2 állású kapcsolóval lehet az ANC-t megoldani (ON/OFF).
ANC üzemmódot én egyébként nem szeretem. Mind a kettőn kicsit „Szokol rádiós” lesz a hang, de ebben talán az A10-es jobb Az A30-asnál, főleg eleinte volt olyan, hogy úgy éreztem a dobhártyám hullámzik. Nem fájt, de kellemetlen volt. Az A10-esnél nem tapasztaltam ilyet.
Akku üzemidőre nem tudok panaszkodni egyik fejes esetében sem. Az A10-est pár napja nyúzom, alig merül. Az A30-ast hónapok óta használom (ugyan nem elsődleges fejesként), de 1 kezem elég hozzá, hányszor volt töltőn.

Ár

Mindkét fejhallgató ára kb. 50-60$. Időnként ki lehet fogni jó akciókat, én pl. a Monitor 60-asat 40%-os árengedménnyel vásároltam (Mondjuk még az oneodio.de oldalukról, ami pár hete megszűnt.). Pl. most a fekete A10-es árából lejön 10$ a „10OFF” kóddal.

Konklúzió

Röviden és velősen azt tudom mondani, hogy az OneOdio A10-es egy jobb kiegészítő, de a zenét jobban lehet élvezni az A30-ason. Utóbbit én relatíve sűrűn használom, ha a Sony MDR-1am2 kevés a gyerekzsivajhoz. Ha csak a hang alapján kellene választani, akkor az A30-as egy jobb fejhallgató.

Korábbi írásom az A30-asról.

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.