2019. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

A magyar - osztrák - szlovák hármashatár

Írta: | Kulcsszavak: hármashatár . ausztria . magyarország . szlovákia . vasfuggony . Dreiländereck

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mindig is érdekeltek a határok, mint olyan érdekes dolgok, amelyek noha nagyon sokszor csak szerződésekben léteznek (nincs fizikai valójuk) és mégis oly sok mindent különítenek el egymástól - népeket, kultúrákat, nyelveket. Ezért amikor felmerült, hogy az idei, március 15-i hosszú hétvégén látogassuk meg Pozsonyt és Győrt meg egy kis ausztriai bevásárlás is szóba jöhet, egyből beugrott, hogy ott található egy hármashatár, ahol egy kis emlékmű és egy szoborpark is van, jó lenne azt is megnézni. Három schengeni ország találkozásáról lévén szó, megközelítés sem lehet probléma - gondoltam én.
Azért (is) írom ezt a bejegyzést, hogy akit érdekel a téma, könnyebb dolga legyen, mivel az odajutáshoz szükséges legtöbb infót nekem főként Google Translattel kellett összeszednem, szlovák nyelvről fordítva.

Forrás: Karol Sikora, Google Maps

A legegyszerűbb megközelítési lehetőség az az Rajka-Dunacsún (Cunovo) autópálya határátkelőnél található felüljáró irányából van. Innen a legrövidebb, legegyszerűbb eljutni a hármashatárig, ha valaki Mosonmagyaróvár irányából érkezik. Viszont, a felüljárótól a szoborpark felé vezető rövid, 1.2 kilométeres útszakasz bejáratához behajtani tilos jelzőtábla van kihelyezve. Így talán a legjobb megoldás a közeli, az elágazástól körülbelül 200 méterre található kamionparkolóban érdemes hagyni az autót, és onnan sétával megtenni a hátralévő távot. Bár az elágazástól csak földút van, ezt egy átlagos autóval is simán abszolválni lehet, egy minimális odafigyeléssel (a nyomvályúkra, gödrökre).
Persze, aki úgy gondolja, az simán behajthat a tiltás ellenére is, de erre azért én nem bátorítanék senkit ebben az írásban.

Bizony ott a behajtani tilos jelzés

A másik opció, egy kicsit hosszabb, a rajkai főutcáról kell ráfordulni egy mezei útra, Deutsch Jahrndorf irányába átkelve a vasúti síneken. A főútról lefordulva még négy kilométerre lesz a hármashatár, ebből bő hármat aszfaltozatlan, mezei úton kell megtenni. Bár itt az útfelület minősége kicsit rosszabb, mint a határátkelő felől közelítve, azért egy 10-15km/h lehet haladni rajta. A magyar - osztrák határhoz érve, egy útelágazás fogad, ahol előre Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf) található, jobbra pedig a szoborpark és a hármashatár. Itt nincs semmilyen jelzőtábla, hogy tilos lenne továbbhaladni a határ mentén az emlékműhöz kocsival vagy akár gyalog, de mi itt hagytuk az autót is gyalog tettük meg a hátralévő 400 métert.

Az út vége, innen már csak Ausztria és a hármashatár felé lehet menni

A baloldali út Ausztriához, a jobboldali Magyarországhoz tartozik

Az egyik, eredeti oszlop és szögesdrót, ami még a vasfüggönyből maradt hátra emlékbe

Forrás: Milica Lehotska, Google Maps

Még egy harmadik opció van, mégpedig Ausztria felől, Németjárfalu irányából. Ami talán a legkényelmesebb hiszen itt végig aszfaltozott út vezet a magyar határig. Ez nekünk azonban kerülő lett volna, ráadásul egyes helyeken azt írtak, hogy a falú határán túl úgyszintén bajtani tilos jelzés van, bár annak határ magyar oldalán semmilyen jelét nem láttuk, hogy ide tilos lenne behajtani Deutsch Jahrndorf felől autóval vagy akár gyalog.

Annak, aki a hasonló helyek iránt érdeklődik, gyakran böngészi a Google Mapset érdekes helyek után kutatva, egy élmény, nekem legalábbis biztos megérte ide ellátogatni. És biztos vagyok benne, hogy az, akit az ilyen dolgok közepesen, vagy egyáltalán nem kötnek le, annak pusztán időpazarlás, és maximum az vetésben elég szép számmal fellelhető vadnyulak és őzek látványa nyújthat némi izgalmat.

Remélem, hogy segít ez a leírás azoknak, akik szeretnének ide ellátogatni, és kicsit egyszerűbb lesz a megfelelő útvonal kiválasztása. Ezen szösszenet nem egy élménybeszámoló akart lenni, hanem egy útmutató. Aki több képet szeretne nézni a helyről, az Google Mapsen talál rengeteget, nem akartam itt még jobba teletűzdelni az írást ezekkel.

Hozzászólások

(#1) tam@s


tam@s
(tag)

Köszi a leírást, hasznos! Tavasszal megejtem, ha arra járok.

(#2) gzbotii válasza tam@s (#1) üzenetére


gzbotii
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Végül mi is a rajkai határátkelő felé távoztunk, mivel majdhogynem senki nem jár arra (én a felüljárón elhaladni senkit nem láttam amíg ott voltunk), az emlékműnél volt egy osztrák férfi meg mintha egy szlovák pár túrázott még ott...
Jobb minőségű is az út, meg 3 vs 1km azon a földúton nem mindegy. Igazából csak azért nem mentünk be végig gyalog, mert elég zsúfolt volt még a program aznap.

Proposing the same flawed strategy over and over again will not make it more effective, Ensign.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.