2020. január 28., kedd

Gyorskeresés

Szelektív hulladékgyűjtés fail

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Panelban lakok. Pár éve megcsapott minket a fenntartható hulladékgazdálkodás szele és kaptunk a földszintre külön kukákat a műanyag és papír hulladéknak. Csak hát használni nem tudjuk őket.

A kukák tetején jól láthatóan szöveggel és ábrával is el van magyarázva mit lehet beledobni. A papíros kukán direkt ki van emelve, hogy használt szalvéta, pzs, kajamaradékos papír ne kerüljön bele. A műanyagos kuka trükkös, mert oda apró fémhulladék is mehet.

Ennek ellenére a kukákból rendszeresen bűz terjeng és hát nem éppen arra számítanék, hogy a műanyag vagy papír szemétnek ilyen szaga lenne. Amikor leviszem a szelektíven gyűjtött szemetet mindig megcsodálom, hogy lakótársaim milyen célokra használják ezeket a tárolókat.

A papíros kukába néha befigyel egy-egy banánhéj. Műanyag joghurtos poharak. Nem egy darab, hanem fél tucat ugyanolyan, szóval nem arról van szó, hogy valaki arra járt és behajította a papíros kukába, hanem rendesen gyűjtötte és elhitte, hogy jót tesz azzal, ha oda dobja, miközben mellette van a műanyag kuka.

Előttem megy be az egyik lakó a házba. Előtte elvégeztette a szőnyegcirkálójával a nagy dolgát, hol máshol, ha nem a bejárati lépcső mellett. Mondjuk legalább egy papírzsebkendővel felszedte a végterméket. Aztán ezzel a lendülettel hajította bele a papíros kukába a csomagot miután bementünk, mert az nyílván papír.

Hozzászólások

(#1) Lauda


Lauda
(félisten)
LOGOUT blog

Felenk is ezt latom sajnos, hozzatennem az emberek nagy resze azert megfeleloen hasznalja. Azt tapasztalom, hogy pont az altalad is emlitett embereknek nem jo semmi ebben a vilagban, pedig azt kellene csak eszrevennie, hogy a valtozashoz o is kellene, ne mindent csak a masiktol varjon el.

(#2) Sethdobaloah


Sethdobaloah
(senior tag)

mondjuk itthon a műanyagos kukába is hiába dobod a joghurtos poharakat. Legjobb tudomásom szerint csak a pet palackra van újrafeldolgozási módszerünk. Szóval ha a kuka tartalma nem min 60% pet palack, megy a kommunális hulladékba az egész.

...csak én vagyok helikopter?

(#3) Stanlee


Stanlee
(senior tag)
LOGOUT blog (1)

Valamikor 15 evvel ezelott kis varosunkban megjelentek a szelektiv gyujtoszigetek. Orultem neki mint majom a farkanak, mert amugy is nagy szelektiv gyujto voltam/vagyok. Kb. 2 eve leredukaltak a szigetek szamat es helyettuk normal kukak kerultek ki, mert a nep nem tudta megtanulni ennyi ideig sem normalisan hasznalni oket. Ez van, egyutt kell elni azzal, hogy meg par evtizednek el kell telnie, amig megtanuljuk hasznalni ezeket a nyugati dolgokat.

newsroll.net

(#4) Met


Met
(veterán)
LOGOUT blog

Nálunk is hasonló a helyzet, itt még arra is képtelenek hogy az ásványvizes üveget összenyomják, még annyira sem hogy a közepén összenyomkodják.
Pedig van a kuka mellett a falon prés amivel össze lehet nyomni.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#5) wesder válasza Met (#4) üzenetére


wesder
(veterán)
LOGOUT blog

Nyugati életszinvonalat akarunk, de a fejekben még mindig nincs rend :(

(#6) sanzi89


sanzi89
(addikt)

A joghurtos és tejfölös poharat is bele lehet rakni a műanyag hulladékba, HA el van mosva. Használt fürdővíz erre tökéletes, és akkor nem is jelent plusz költséget.
A műanyag esetén érdemes arra figyelni, hogy PP, LDPE vagy PS, mivel általában a PS műanyagot nem gyűjtik, mivel annak más újrahasznosítási eljárás szükséges. De amíg ilyen gondok vannak a fejekben, addig kár ezen rugózni.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#7) Gdi válasza sanzi89 (#6) üzenetére


Gdi
(senior tag)

Anyám is ezt csinálja, bár ő 75 éves, ráér ilyenekkel szöszölni. (meg kertesházban lakik, Kecskemét külvárosában.
A papír üdítős flakont is szétvágja és elöblíti. (a kádcsap csöpög, szóval még fürdő vagy mosógépből kijövő vizet sem kell tárolni e célra. Tiszta profit)

De a tipikus panelproli erre nem képes imo.
Mondjuk náluk legalább nem úszik szemétben a ház (vagy fordítva).

[ Szerkesztve ]

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#8) sanzi89 válasza Gdi (#7) üzenetére


sanzi89
(addikt)

Én 27 éves vagyok, igaz Békéscsabán élek kertvárosban, de amíg Szegeden laktam 5 évig panelban, addig is meg tudtam oldani. Akarás kérdése az egész. Van egy vödör a mosókonyhában a fürdő mellett, és probléma megoldva. Persze erre is lehet azt mondani, hogy tudod mikor, aztán majd megfulladunk a szemétben.

Pl nálunk Békéscsabán nem gyűjtik a PS műanyagot, szüleimnél a szomszéd városban igen. Van a kamrában egy karton doboz, abba gyűjtöm, és ha tele van, elviszem. Megszokták, hogy havonta egyszer egy doboz szeméttel állítok be. :)

[ Szerkesztve ]

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#9) lev258


lev258
(veterán)

Sajnos, ahogy mások is említették, a fejekben kellene rendet tenni. Addig sosem lesz se hatékony, se jobb a gusztustalannál. Az is már sokat jelentene, ha az emberek kissé kiöblítenék, amit lehet. Egy tejes doboz szörnyű bűzt tud árasztani.

Ubuntu MATE 18.04, 2. szezonos amatőr chili termesztő

(#10) angyalpc2


angyalpc2
(tag)

büdösproliparasztamagyar

ennyi

Ezért is tart ott az ország ahol.

Vidéken dettó ez van, bár legalább a papírt oda rakják.
De műanyagosba is autóolajos flakont lazán berakják...nem gondolom, hogy patikára ki van mosva.
3 pizzás doboz bedobva, helyetfoglalva...nem szét tépve...nyilván zsíros

Büdös lusta paraszt a magyar és az is marad.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.