2021. január 18., hétfő

Gyorskeresés

Papírpénz

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Utálom. Egy csomó helyen nyűgösködnek a pénztárosok, amikor vissza kéne adni belőle. Sajnos vanak helyzetek, amikor nem lehet bankkártyával fizetni. Ilyen az, amikor valamelyik volán járatra száll fel az ember. Láttam már azt is kiírva, hogy ha nem forintra pontosan fizeted a buszjegyet, akkor a sofőr nem köteles visszaadni az aprót. Mondjuk ha nincsenek megfelelő címletek nála, akkor persze nem tud visszaadni, de azért egy A4-es lapra kinyomtatott szöveggel ne intézzük már el azt is, hogy amúgy arra törekedjünk mindig legyen megfelelő mennyiságű appró a pénztárgépben.

Előfordul, hogy valaki 5k-s címlettel próbál fizetni és csak úgy tudnak visszaadni, hogy néhány későbbi felszálló megfelelő címletekkel fizet. Szóval tudván mire vállalkozok (buszozás), egész héten őrizgettem egy ezrest meg egy kis aprót. Figyeltem, hogy nehogy ezekkel a címletekkel fizessek valahol, mert bizony baj lesz hétvégén. Eljött a nagy nap és büszkén átadtam forintra pontosan a buszjegy árát a sofőrnek, köztük az őrizgetett ezresemet:

Nekem fel sem tűnt a probléma, de a sofőrnek azonnal, mintha egy darab szart nyomtam volna a kezébe.

- Ennek hiányzik a sarka.

WTF? Nézem, tényleg. Na de kit érdekel? Nem én szaggattam le, így kaptam, meg különben is ennél százszor rosszabb állapotú bankjeggyel is fizettem más helyeken. Olyannal is, ami úgy nézett ki, mintha a kutya szájából vették volna ki, meg keresztbe félig el volt szakadva és senki nem szólt érte. Szerencsém volt, mert 2k-s címlet is volt nálam, de amúgy nem hiszem el, hogy frankón otthagyott volna, mert le volt szakadva egy kis darab a sarkából.

Ma meg az első boltban ezzel az ezressel fizettem és gond nélkül átvették. :)

Hozzászólások

(#1) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

Jó lenne áttérni a műanyag pénzre.
Vagy NFC-s fizetést terjeszteni. Biztonságosabb lenne telefonnal és ujjlenyomattal mint bankkártyával.

[ Szerkesztve ]

A testem casual, de a lelkem pro. / A Doctor nem hal meg, csak átalakul. / M7 :) -> Lumia 950 :( -> HTC 10 :) -> Huawei Mate 20 Pro :l / https://youtu.be/75Mw8r5gW8E

(#2) Aweriot


Aweriot
veterán

Ez mind szolgáltató hibája, nem a papírpénzé.

"Kezdem azt hinni, hogy Isten, amikor az embert teremtette, némileg túlbecsülte saját képességeit." Oscar Wilde

(#3) mbalint987


mbalint987
aktív tag

Míg eladó voltam, sokkal jobban szerettem, ha a vevők kártyával fizettek, mintsem hogy bénázzak a papírpénzzel (meg legyen elég váltópénz mindig, stb.). Sok vevő azt hitte, hogy a KP-t jobban szeretjük, aztán - aki megkérdezte - mondtam, hogy a kártyás fizetést preferáljuk, nekünk úgy egyszerűbb (meg biztonságosabb is).

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#4) Csapoati válasza Klaus Duran (#1) üzenetére


Csapoati
nagyúr

Dániában és Svédországban tavaly totál feleslegesen volt nálam kápé, egyszerűen mindenhol (igen, a sarki hotdogosnál meg trafikosnál) is volt kártyaolvasó. Konkrétan utolsó nap költöttem el a svéd koronát egy boltban, hogy ne kelljen hazavinni feleslegesen. Na ezt szeretném itthon is. Nem állunk olyan rosszul amúgy, nekem kb egyedül a sarki pékség meg a munkahelyi kávé (kolléganő csinálja) miatt kell készpénz. Nem is nagyon használom emiatt, havi egyszer veszek fel csak.

[ Szerkesztve ]

Haladni kell a korall (vagy Core-ral)!

(#5) UnA válasza Csapoati (#4) üzenetére


UnA
Korrektor

Látnod kéne az angolokat. Ott is szinte mindenhol lehet kártyával fizetni, mégis az emberek sorban állnak a bolt előtt az AM-nél, kivesznek 10 vagy 20 fontot, majd bent a boltban fizetnek a készpénzzel. :) Soha nem jöttem rá, hogy ennek mi az értelme...

(#6) dabadab válasza Aweriot (#2) üzenetére


dabadab
titán

"Ez mind szolgáltató hibája, nem a papírpénzé."

De, a papírpénz (meg az érmék) hibája.
Sérült papírpénzt nem kötelező elfogadni, a visszaadáshoz szükséges apró kezelése meg drága és macerás.

DRM is theft

(#7) Lauda


Lauda
félisten

Téged is érdekelne, ha a saját kasszád kárára menne a dolog. Mikor benzinkúton dolgoztam, ott sem fogadhattunk el sérül/hiányos bankjegyet.

(#8) dabadab válasza Lauda (#7) üzenetére


dabadab
titán

"Téged is érdekelne, ha a saját kasszád kárára menne a dolog"

Egyébként nem megy a kárára.

DRM is theft

(#9) YASKATIR válasza UnA (#5) üzenetére


YASKATIR
aktív tag

Az, hogy sok kis boltnal / kajaldanal extra koltsege van a kartyas fizetesnek

(#10) mephi666


mephi666
veterán

mákod volt a boltban, ahol benyelték :K sérült bankjegyet amúgy sem köteles elfogadni... tényleg macerás a papírpénz: alapos eladó pedig simán nekiáll egyesével nézegetni uv-lámpa alatt és ellenőriz rajta n+1 ismertetőjegyet, amiről megállapítható, hogy hamis-e... nem veled szembeni bizalmatlanságból, mert simán kaphattál előtte valahol (pl a sarki kisboltban, ahol nem ellenőrzik) hamisat és ezt azonnal jelentenie kell, hogy friss nyomon indulhasson el a hatóság :K jobb szeretem én is a kártyás fizetést: kp-t max párezer forintot hordok csak magamnál... itt a városban a pizzafutárok is terminállal járkálnak, viszont 1-2 vágja is a pofákat kártyás fizetésnél... (ennek örülnék még, ha inkább bevezetnék az árba épített borravalót, amit a dolgozóknak köteles kifizetni a munkáltató, mert akkor ez a probléma is megszűnne)

ui: gondolj bele, ha a buszon a sofőr nekiállna csekkolgatni a bankjegyeket, mennyivel lassulna a sor... rég utaztam tömegközlekedéssel, de úgy rémlik neki is ott az uv-lámpa :K ezért is lenne jó, ha lenne náluk terminál... nem kellene aprót/visszajárót sem számolgatni, csak beüti az összeget, aztán péjpassz-szevasz

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.