2020. szeptember 19., szombat

Gyorskeresés

Áztatós lakó ellen kérnék tippeket

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hosszú lesz. A dráma helyszíne egy 10 emeletes panel. A 8. emeleten lakok én, a 9-en egy bácsi, a 10-en egy néni.

Tudni kell, hogy a 10. emeleten lakó néni már többször eláztatta a házat ilyen "mosógép vízlefolyó csöve kiugrik a kádból" szintű problémák miatt. Ezek egy részét elismerte, más részét nem. Nyilván, amikor 5 emeletet eláztatott és 2-nél leesett a tapéta a falról, akkor elismerte és biztosítón keresztül rendezte, de minden évben vannak kisebb áztatások, amikor 2-3 különböző helyen tenyérnyi nagyságú foltok maradnak nálam és a 9. emeleten lakónál is, miközben a néni tagadja, hogy köze lenne hozzá.

Van olyan is, hogy nincs ázás nyom a falon, de a panel fő vízelvezető csöve mentén (kívül) folyik le a víz lassan, illetve hallom, hogy csöpög a lemez mögött, ami elfedi ezeket a csöveket a fürdőben. Na most oké, hogy nincs nyoma, de szaga van, bepárásodik az a hátsó rész , rohad a felső rész stb. Ez általában úgy működik, hogy tart 1 hétig, majd abbamarad és nem folyik a víz hónapokig megint. Azt gondoltam eddig, hogy ennyi idő alatt észreveszi a problémát és mindig javítja magánál.

Persze nincs értelme kifesteni, mert minden évben vagy a fürdőt vagy a konyhát újra kellene festeni. A problémát többször jeleztük a néninek is, a gondnoknak is. Minden alkalommal először a 9. emeletre mentem, hátha a bácsi áztat. Vele jó a kapcsolatom, mindig beenged, hogy nézzek körbe. Az egész fürdőszobája olyan minden egy harci zóna, ázások mindenhol, 25x kifestett már, de pár éve feladta. Szerencse, hogy tőle már kevesebb víz folyik hozzám, így én ritkábban kapok az áldásból. A gondnok néha-néha felmegy a 10. emeletre, de sosem talál semmit. Nem csoda, mert ki kéne bontani a fürfőben azt a lemezt, ami a csöveket takarja, hogy lássa mi történik ott, meg van ott még más érdekes dolog, mint később kiderült. Eddig ez volt a régmúlt, most jön a lényeg.

3 hónappal ezelőtt a szokásos 1 hétnél tovább tartott a vízcsöpögés. Hívom a gondnokot, mondja hogy itt a ház vízszerelőjének a száma, intézzem el vele. Másnap mikor hívnám már nem folyik a víz, így végül nem hívtam ki, mert most mit mutassak neki a száraz csöveken. Ok, eltelt 1 hónap és megint csöpög a víz a csövek mentén fali ázás nyom nélkül. Végigjártam a 9. és 10. emeletet sorban. A 9-en annyi ázás van, hogy a bácsi már nem tudja megmondani van-e új folt, szóval irány a 10. A nő már gyanúsítgat, hogy a biztosítási pénzre hajtok, mintha abból meg lehetne élni.

Kihívtam a vízszerelőt, hogy csináljon valamit a helyzettel. 3 nap múlva jött ki, természetesen már nincs csöpögés. Vele is végigjártuk a 2 emeletet, nem talált semmit. Azt mondta, hogy valószínűleg hanyagság van a dologban és vagy kifürdi a vizet a nő vagy mosás során áztat valahogy, amit nem tudunk szimulálni.

Csak hát másnap már megint csöpögött az a szar és azóta is tart a mai napig rendszertelenül. Általában korán reggel és későn este hallom és látom a vizet, amikor leveszem a takaró lemezt, de néha hétvégén kora délután is.

Ma viszont sikerült odaáig jutni, hogy a konyha falán is új vízfolt jelent meg. Kihívtuk a gondnokhelyettest meg véletlen itt volt apám is és akkor menjünk fel. Ok. A gondnokhelyettes azzal kezdte, hogy a 10-en lakó nő bolond, nem tudja megoldani a problémát, de szól neki, amíg faterom ránéz (nem vízszerelő, de valamennyire ért hozzá, jobban mint én).

A két nő 1 perc után üvöltött egymással, utálják egymást már régóta. Engem és a gondnokhelyettest ki is zavarta a néni a lakásból, fateromról azt hitte, hogy szerelő, így neki engedte, hogy megnézze honnan jön a víz. Kiderült, hogy a ház hivatalos vízszerelője jól bekamuzta, hogy nem talált semmit, mert azt elfelejtette közölni, hogy ahol a fürdő és a wc csöve csatlakozik a fő elvezető csőhöz, ott ~50 cm magasan purhabbal van felfújva minden és hát nyilván nem bontotta ki, meg úgy egyáltalán a takaró lemez mögé sem nézett be, csak a csapoknál meg a kád aljánál játszadozott. Ezenkívül gyanús, hogy a wc tartály folyamatosan töltött apám szerint, valószínűleg ott is folyhat valahol. Konkrétan vizet ő sem látott, mert ő sem bontotta ki ott a hátsó részt csak egy kis nyíláson tudott benézni és a purhabtenger meg a víztöltés hangja tűnt fel.

Felhívtuk a vízszerelőt, hogy ez a szitu. Elmondta, hogy ja hát azt persze nem nézte meg, mert ha ott van a hiba, akkor azt nem fizeti ki a ház, mert azt a néninek kellene fizetni, de ha nem akarja megjavíttatni, akkor nem tud mit tenni és most jajj mi lesz. Persze ez is kamu, mert akkor minek nézte a csapokat, egyébként meg azért fizettem ki, hogy találja meg a hibát és utána kifizettem volna a javítást is, hiába nem nálam van a probléma.

Most ott tartunk, hogy majd 1+ hét múla hívjam fel és majd akkor megmondja, hogy hány nap múlva tud kijönni. Persze nekem ehhez szerveznem kell találkát a gondokkal meg közös képviselővel, mert lényegében a néninél a purhabos gányolást szét kell bontani és hát nem lenne baj, ha beengedne valakit elvégezni a feladatokat. És még mindig csak a hibát keressük, az isten tudja mennyi pénzbe fog ez nekem fájni. Ja, mondja a néni a fateromnak, hogy ha tényleg ott van a probléma, ahol sejtjük, akkor ne kerüljön már neki pénzbe. WTF?

Az tuti, hogy nem a 9-ről jön a víz, mert ma nem volt itthon az ott lakó és nem folyamatosan jött a víz, hanem
pár óráig és utána nagyjából felszáradt. Továbbá mondta a bácsi a telefonba, hogy amikor reggel elindult, akkor hallotta, hogy föntről csöpög a víz, de nem foglakozott vele nagyon, mert nála már ez az alap. Egyébként amikor felmentünk, akkor mondta a néni, hogy épp fürdött. Szóval vagy a fürdő vagy a wc cső csatlakozás rossz vagy mindkettő, mert kipancsolt vizet nem találtunk, de a purhab alatt bármi lehet.

Kicsit azt érzem, hogy a vízszerelő nem nagyon akarja a problémát megoldani és a nagy kérdés, hogy mit tehetek ilyen esetben? Marha sok időt elvesz az, hogy megszervezzem egy időpontra több ember találkozóját, amikor mindenki otthon van és a szerelőnek is jó. A munkahelyemről sem tudok eljönni rendszeresen hamarabb ilyen találkozók miatt, mert ezt máskor mind le kell dolgoznom túlórában. Közben meg napi kb 3-4 órát ázik a lakás, plusz franc tudja mi van itthon, amikor én dolgozok.

Állítólag a közös képviselő majd felszólítja a javításra nőt, de ehhez meg kéne találni a problémát, mert nem hiszi el, hogy tőle jön a víz. Kicsi az esélye, de előfordulhat, hogy nem tőle jön a víz, hanem a fő vízelvezető szívárog két emelet között, de akkor megint a szakinak kéne ezt kiderítenie.

Hozzászólások

(#1) Samus


Samus
(addikt)

Nekem nagyon gyanús, hogy ott a hab...oké, lehet, hogy hangszigetelés céljából nyomták oda, de én ezt kétlem. Nagyon úgy néz ki, mintha szét lenne csúszva a bekötés a fő szennyvízcsőbe, mert akkor folyik akkor is, ha kezet mos, ha fürdik, ha a mosógép megy, nyilván más-más intenzitással. Azért majd írd meg, hogy mi lett a vége.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#2) Kolondrum


Kolondrum
(félisten)
LOGOUT blog

Vágok sütit és olvasom. :R

Poco F2 Pro

(#3) Luck Dragon válasza Kolondrum (#2) üzenetére


Luck Dragon
(veterán)
LOGOUT blog

Milyen süti? :DDD

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line. iPad Pro LTE & iPad 2018 ,Android One.

(#4) Eastman


Eastman
(őstag)
LOGOUT blog (1)

www.ingatlan.com

20k-ért adok egy tippet, hogyan tudod eladni krva gyorsan. ;] Kilátás milyen, hova néznek az ablakaid?

[ Szerkesztve ]

Bacsis 6. Retro Számítógép Kiállítása, 2020. szeptember 19-20-án sajnos ELMARAD. Bővebb infó: https://logout.hu/tema/re_bacsis_keszuljunk_a_brszk-ra_vol2/hsz_55-55.html

(#5) kemotox


kemotox
(addikt)

Agyon kell csapni, mint a fosós macskát

(#6) Peter Kiss


Peter Kiss
(senior tag)

Ha a néninek vannak rokonai, akkor azt még meg kellene próbálni, úgy lehet, egyszerűbb.

(#7) Victoryus válasza kemotox (#5) üzenetére


Victoryus
(addikt)
LOGOUT blog

A szerelőt, vagy a gondnokot, vagy a nénit? :) vagy ebben a sorrendben
Ismerős szituáció, nálunk egy gyerek pancsolta ki mindig a vizet 2 emelettel feljebb. Persze mindig tagadták. Sérült a kissrác, de a szülők se százasok. Lehet nem sérült, csak pszichológiai eset, mindegy.. Addig kellett ütni az ajtót amíg ki nem nyitották, sokszor 10percig. Aztán ők is anyáztak, a szomszédok meg őket. Idén végre elköltöztek. Albérlők voltak, a tulajt nem izgatta az egész. Szerintem a szétvert postaládából, lenyomott biztosítékból megértették az üzenetet. Én ennél higgadtabb vagyok...valamelyik szomszédjuk nem annyira. Meg volt ott minden, orditozas, reggeli ajtócsapkodás, ordítottak egymással is sokszor. Pedig ránézésre a srác normálisnak tűnt.

[ Szerkesztve ]

(#8) Hieronymus


Hieronymus
(őstag)
LOGOUT blog

Ha nem tetted meg eddig, minden új víznyomot alaposan dokumentálj.

Az a helyzet, ha a víz tönkre teszi a ház szerkezetét. előbb - utóbb életveszélyessé válik.
A másik probléma a penészesdés. A gombáknak és a spóráinak jelentős egészségkárósító hatása van. A lakás könnyen válhat lakhatatlanná.
Ezen problémák megelőzése a lakók kötelessége. A tied is.
Az érintett lakásokban már most is több millió forintos kár lehet.

Érdemes lenne egy hasonló ügyekben járatos ügyvéd tanácsát kérni.
Én, az összes fölöttem lakónak és a ház gondnokának küldenék egy tértivevényes levelet, amiben kérem a segítségét a helyzet tisztázásában és megoldásában. Aki ledokumentálja, hogy ő is beázik, azzal érdekközösség van. Aki nem vagy elutasítóan reagál, az ellen már fel lehet lépni. Elméletileg a folyamatos gondatlanságból elkövetett károkozás már BTK-s ügy. Innentől kezdve a károsultak közössége fel tud lépni a károkozóval szemben.
De szakértői vizsgálat szükséges, mert a víz egy része a tetőről is származhat. Egyértelművé kell tenni a helyzetet.

Ha nem lépsz, könnyen lehet egy életveszélyes és eladhatatlan lakásod. Aminek az elbontásának költségeit is állnod kell.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#9) RudY


RudY
(őstag)

Amennyiben a gondnok és a közös képviselő tehetetlen, vagy éppen képtelen megoldani a problémát, akkor indíthatsz birtokvédelmi eljárást (saját tapasztalat). :K Egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb, mint első nekifutásra látszik.
Mivel ez szinte bármilyen zavaró dolog lehet (zaj, szag, áztatás stb.), így a jegyzőnek címzett formanyomtatványt alaposan és részletesen érdemes kitölteni, minden létező bizonyíték gyorsítja és megkönnyíti az ügymenetet (fotók, régebbi doksik az áztatásról stb.), mivel ők nem "nyomoznak". Bizonyos esetekben nem is tartanak helyszíni szemléket, de esetedben erre biztos szükség lesz. Hivatalból felszólítást kap minden érintett a probléma teljes kivizsgálására és azonnali megszüntetésére, amennyiben ez nem történik meg, akkor jönnek a folyamatos és emelkedő bírságok. Előbb-utóbb tuti megoldják. :DDD
http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/27/JEGYZ00501

(#10) t72killer válasza Hieronymus (#8) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Ezekkel nem lehet kiperelni egy házból a többszörösen visszaeső vizezőt pl nem tudom, a birtokvédelminek van-e olyan alkalmazása, hogy a többi tulajt zaklató, tulajdonukban súlyos kárt okozót rövid határidőn belül kirakják az ingatlanból? Ha ez működik, én nem vesződnék minden alkalommal az ajtón dörömböléssel.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.