2022. augusztus 18., csütörtök

Gyorskeresés

Az antituningot hirdetem, térj meg!

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

[kép]

Nem szoktam összerakni LGA775-ös gépeket. Amíg a 478-as foglalatot használta az Intel, addig abból építettem gépeket. AMD-t csak külön kérésre. Nem magam miatt, hanem a vevők miatt. Volt olyan időszakom, hogy hetente hoztak vissza gépet, mert elromlott. Aztán kiderült, hogy azért, mert belebabrált, levette az oldallapot és a processzorról a hűtőt. Szerette volna megnézni, hogy milyen processzort tettem bele, mert a számlán Barton 2500+ szerepelt a gép meg 1833MHz-et jelzett a tesztek alatt s nem értette. A cpu hűtőjét azonban véletlenül fordítva rakta vissza és lesarkazta a processzort. Megijedt, hogy most mi lesz, egyáltalán lehetett e volna belenyúlnia, vagy ugrott a garancia. Én nem szoktam matricázni a gépeket, hogy ha sérült, akkor nem vállalom.
A saját tulajdona és a felelőssége is, mint jelen esetben. Megúszta egy Barton árával, mert azt fizetnie kellett. Miután megelégeltem, hogy többen így jártak és bizalmatlanságból belenéztek a gépbe, elhatároztam hogy nulla darab AMD-s gépet fogok összerakni. Nem volt kedvem elmagyarázni a telefonon keresztüli dühös vevőnek, hogy az tényleg 2500-ös és csak azért írja ki, csak azért mutat 1833MHz-et, mert és akkor hosszasan magyarázhattam néha a saját számlámra.
Ennyi.
Használok Intelt, ott a 2400 az annyi, nem mutat kevesebbet vagy többet. Ha belebabrál a gépbe, akkor sem fogja lesarkazni, mert azt nem lehet, de minek is babrálna bele ha egyszer az annyi, amennyi. Nincs oka gyanakodni.

A 478-at közben lecserélték LGA775-re és sokan kérdezgették tőlem, hogy akkor most ez a P5? Eleinte gond nélkül ment minden, raktunk össze néhány irodai gépet és úgy a 10. táján az egyik lap nem indult. Irodába csak Asrock lapot. Hogy miért azt majd később. De nem indul, bárhogy próbáltam, bármit cseréltem, akárhová dugta, reseteltem és még egy rózsafüzért is elmorzsoltam, nem.

Bevittem a nagykerbe másnap és a szervizes megnézte, mutatta az alaplapi foglalatot, hogy elgörbült egy láb. Kiderült, hogy a hűtő feltétele közben a cpu megmozdult és elfordított maga alatt egy lábat. Ezt a lapot buktuk, megy a falra dísznek. Később még három s végül már csak egy, de az br. 46.000 Ft-ba került és az volt az utolsó csepp a pohárban. Nincs több Intel, szakítottunk vele végleg. Összesen 5 alaplapunk ment tönkre 1 hónap alatt és 120.000 Ft. Kár. Ennyit nem ér nekünk az Intel, szerencsénkre ott az AMD, ami átvette a 478-as cpu-k formáját és helyre-pörge kis fémsapikkal látták el a processzoraikat, nulla kár, érted nulla. A döntésem véglegesítéséhez nagyban hozzájárult az is, hogy az egyik vásárlónk véletlenül hűtőfelrakás közben tönkretett egy ugyanolyan 46 ezres lapot, amit én és hozta vissza értetlenkedve és játszva a naiv embert, hogy ezt cseréljük ki de azonnal, mert nem indul el. Huhh mondom ne szaladjunk a dolgoknak ennyire elébe, aztán a lámpa fényénél elővette a szemüvegét, kicsit forgatta, beállította hogy jól lássa és megdöbbent a látványtól.
Teljesen összeomlott, hogy vehet másikat, mert az csak 2 hónap múlva esedékes. Hónapok óta rakosgatta félre a pénzt a családi kasszából egy új gépre és erre tessék. Tényleg kellemetlen lehet az élmény, hogy eljön a csúcspont, megvan a pénz. Rákészülsz, alaposan eltervezed, hogy megrendeled, már rég tudod mit, mert kinézted. Munka után odagurulsz, megköszönöd, én is. Kikísérem utolsó útjára az alaplapot. Hazafelé fejben átveszed, hogy mi lesz az első lépés, például kibontod. Mindent kikészítesz az asztalra előre, mert pedáns ember vagy, aztán jöhet az aktus, de nem megy még viagrával sem, mint halottnak a csók.
Viszed vissza és leforrázva érzed magad. A helyzetet sikerült megmentenem azzal, hogy adtam neki kölcsön egy Asrock lapot és összeraktam neki a gépet én, mert már félt tőle, hogy esetleg azt is tönkre teszi. De az azért nem ugyanaz az érzés. Veszel egy gyönyörű Mercedes autót, de egy Trabant okkersárga, műbőrülés van benne.
Valamiért az emberek fejébe bekerült egy tévhit, hogy az Asrock lapok szarok. Ha azok lennének én lennék az első, aki nem venné meg. Én meg, mint aki minden nap ebből él és rakom össze a gépeket azt mondom, hogy a legjobb. Asrock lapokkal soha nem volt gondom. Hoztuk s raktuk zsinórba. Iskolákba, kórházakba, hivatali intézményekbe. Nem jött vissza egy sem.
De ha éppen nem volt raktáron és vettünk ugyanolyan felszereltségű Gigabyte vagy MSI vagy Asus lapot, akkor mindjárt volt szaladgálás, mert vagy fagyott vagy elszállt telepítés közben, vagy újraindult szünet nélkül. Hoztunk vagy 4 -féle ramot mire az egyikkel elindult és nagy teher esett le a vállunkról, hogy időben letudtuk szállítani a gépeket. Asus lap Asus NV kártyával nem indul, nem települ csak Radeonnal, de mire rájössz, hogy mi okozza a bajt már elszaladt egy fél nap.
Pedig az alaplap és a vga kártya is NV chipset, de nem megy.
Akkor meg minek erőltesse az ember? Asrock lap megeszik mindent, gond nélkül települ, időben kiszállítjuk, boldogan használják, nincs garanciális ügyintézés és még rendelnek is belőle úgy megvannak elégedve.
Elégedett vagyok a dolgok ezen részével, mert ha a kezem alól kiment egy gép, akkor azt max. szoftveres hiba miatt hozzák csak vissza vagy azért, mert fejlesztenének rajta.
100 emberből 99 hazaviszi és azt sem tudja mi van benne. Nem piszkálja, nem ügyeskedik vele és nem tuningolja. Nem csak azért, mert nem értenek hozzá, hanem minek? Végzik a munkájukat rajta. Mostanában azonban ismét megszaporodtak a telefonok, hogy a számlán A64 3200 szerepel, de nem annyit jelez a számítógép és akkor Ők most mit csináljanak, vagy átvertem Őket?
Franc essen ebbe a processzorgyártókba, faszért nem lehet azt írni rá, amennyin valójában megy, milyen idióta média órajel? Vagy legalább az Intel hagyta volna meg a lábát, már olyan jól megszoktam, hogy minden rendben, nincsenek nyűgös vásárlók meg hetekig garanciáztatás.

Jaj ezt még elmesélem. Volt egy aranyos bácsi Sopronból. Valahonnan hallott rólam és 2005 év elején megkeresett, hogy rakjak neki össze egy gépet. Meg is lett s azóta is boldogan, ha eszébe nem jutott volna a fejlesztés, ebből lett a fejvesztés.
Nézem Asrock lap és 1.7GHz Celeron. Beszámítottam és kapott helyette egy 754-es konfigot, nagyobb winchestert, több ramot, de maradt az integrált NV6100-es vga, mert azt mondta nem használ 3D-s programot, így nem fontos.
2005 eleje óta kikupálódott az öreg, az volt élete első számítógépe és volt ideje otthon tesztelgetni programokkal. Hazaviszi ezt a 754-es Asrock konfigot és másnap már rémülten hív, hogy Ő ezt nem érti, kisebb processzor van benne. Ráadásul minden dvd film piros és egy szótár és lexikon programja az el sem indul. Mondta is rögtön, hogy szar ez az AMD, biztos az a baja a gépnek, inkább Intelt kellett volna, ezen nem futnak a programjai. Még jó, hogy nem az én mobilomon keresztül nyugtattam vagy 15 percig.
Következő héten hozta fel Sopronból a gépet nagy mérgesen. Cseréljem ki Intelre és 3 nap múlva visszajön. Elmagyaráztam neki, hogy felesleges, a gépnek nincsen semmi baja. Megmutattam neki, hogy miért kisebb az órajel, nem értette vagy nem akarta mindegy. Beállítottam a dvd filmet, ment már végre minden színben és próbáltam telepíteni és futtatni a lexikon programot de azzal nem boldogultam. Kipróbáltam a szoftvert másik gépen de szintén nem ment. Felhívtam a forgalmazóját és mondták, hogy valóban, SP2 alatt nem indul el, vigyük be és kicserélik egy frissebb verzióra. 2005 elején még SP1-et telepítettem az öregnek, azért tudta használni.
De azért csak cseréljem ki a gépet Intelre, Ő bizony már nem bízik benne. Nem tudtam mit tenni, mert nagykerben nem volt már 478-as lap, vissza adtam az Ő régi lapját nagyobb processzorral.
Hja meg valaki kérdezte egyszer, hogy miért mindig Pioneer dvd írót használok a gépekhez. Azért mert jók az elhalálozási mutatói, azaz nincs egy sem, nekem legalábbis még nem hoztak vissza. Azaz hazudok, mert egyet mégis, de annak sem volt semmi baja. Forgalmas főút mellett laktak és hatalmas mennyiségű por tapadt az optikai részére. Szétszedtem, megtakarítottam kívülről, belülről és ment mint új korában. Emberem is örült, aztán mondtam neki ne örüljél, mert nyáron a nyitott ablaknál ha alszol, ugyanezt a port szívod csak éppen a tüdődbe.
Samsung vinyót is csak ezért használok. Bemegyek a nagykerbe és megnézem a szervizes polcot. Maxtor hegyekben, Seagate hegyekben, WD már nem annyi, Samsung meg csak 2db. Na ezért, mert a Samsungnak van a legnagyobb esélye, meg a Pioneer-nek. LG író szintén hegyekben, de azt hozzátenném, hogy abból adnak el a legtöbbet. Utána Samsungot, NEC-et és a többi már csak részleges. Pioneer-ből is rendesen fogy a nagyker polcairól, de abból nem garanciáztatnak csak egy keveset.
Tudom, tudom én is felhördülnék ha most pont a kedvenc márkám lenne a lajstromba, de egy darab az nem viszonyítási pont. Azt csak te használod egyedül, abból nem lehet következtetéseket levonni meg átlagolni, hogy mit vegyek.
Kedvenc gyártóm van nekem is, de nem azt használom, nem abból építettem fel a saját gépem. Gyakorlatias ember vagyok és számomra sokkal fontosabb a mindennapi használat biztonsága és az adatvédelem, hogy ha egy mód van rá ne sérüljön a hdd. Ezért aztán nem azokat az alkatrészeket vettem meg, amivel szimpatizálok, hanem amiről biztosan tudtam, hogy nem hagy cserben.
Ráadásul én évek óta Linuxot felhasználó vagyok, nem mindegy milyen alaplapi chipsetre telepítem. Pontosítok, nagyjából mindenen elfut és dolgozik, de van olyan, amin a legjobban Előtte Windows-om volt még SP1, de nem felelt meg az igényeimnek, játszani meg soha nem játszok, nincs rá időm.

Tovább is van mondjam még?

Hozzászólások

(#1) kefete


kefete
tag

Hát igen, az újfajta modellszámozások néha még azokat is megzavarják, akik állandóan a PH-n meg a többi hardveroldalon lógnak.

Amúgy eszembe jutott, h anno 1997-ben, mikor meglett az első gépem 13 évesen, egy Cyrix 200+ proci volt benne. Namost a Win95 nem ismerte ezt a procit, és 486-osnak írta ki a rendszertulajdonságokban, illetve a proci órajele 133 volt, azthiszem. Mi is visszavittük a gépet, h lassú, meg miért 486-ot ír ki a Windóz. :B Aztán a hatalmas 16 mega RAMot megtoldották ugyanennyivel, illetve kivették a Windóz háttéképét, h attól majd gyorsabb lesz a gép. :DDD
Ez a cég azóta tönkrement, ma már nem léteznek.

Tanulság: mindenki volt egyszer kezdő. :)

-= Répahegesztő kisiparos =-

(#2) lorcsi


lorcsi
veterán

asrock lap nekem is nagyon bejött. nagyon jó érzés az hogy mióta ősszel összeraktam csak annyit kell tennem hogy megnyomom a házon a bekapcs gombot és megy minden ahogy kell, sokszor napokig folyamatosan.
Viszont samsung winyókkal volt gondom -ok, persze egyetlen vásárló vagyok és ez nem mérvadó- de már a 2.-kal van olyan gond, hogy a smart nem olvasható ki :F .
a pioneerben én is nagyon bízok

Eladó Jade Audio EA3 cserélhető veztetékes fülhallgató és Eladó Xonar DG hangkártya

(#3) [Vazz]


[Vazz]
tag

Tunning <-----> Antitunning

Előssször az antisról: Akinek problémát okoz a ház palástjának a leszerelése és nincs tisztában vele vagy nem néz utánna hogy az AMD-nek miért annyi az órajele amennyi az ne kezdje tunningolni még a biciklijét se. Aki meg rábaszik mert lesarkaz egy procit az meg megérdemli. És arról meg megint nem a tunnerek tehetnek hogy a hozzápiszkálók az eladók nyakát rágják hogy ugyan cseréld már ki haver. Itt az ideget ők eszik. Ez ilyen.

Ellenben a hobbitunnerkedésről (deszépszóez). Aki hozzányúl a géphez, hogy némi pluszt kihozzon belőlle (mint pl én is), mert sajnos anyagilag nem áll úgy hogy minden cimborájának hájgend gépet vegyen hetente, annak be kell válalni hogy ha elkúrja akkor az az ő sara. Ha szerencséje + pofája van akkor meg begariztatja.
Mikor megvettem a club3d 6600GT-met, maj szédbaszott az ideg mert 1,5 óra cod2 után kifagyot az oly régóta várt kari. A szobámban kifejezetten meleg van minden évszakban, még télen is gyakori a 30fok. Sajnos nem birta cérnával a 100 fok körüli meleget a zsír új csoda. Vissza hiába vittem volna gariztatni, mert ha kipróbálja a 17,5 fokos boltban, nyilván nem fog melegedés miatt kifagyni és max a szemembe röhög hogy bezze ennek semmi baja. Mivel pénzem ekkor is kevés volt, kénytelen voltam valami házi megoldást keríteni hogy használni tudjam a karit. Az egyik cimbitól szereztem egy valamikor jónak számító CPU hűtőt (amit csak később fizettem ki 1000Ft-ba egyeztünk). Aztán két óra fúrás, faragás, reszelés, flexelés, drótozás, csavarozás, krémezés után összeált a tunninghűtés. Viszonylag igényesre is sikerült. Azt a 100 fokot sikerült 45 fokra (terhelés alatt) lehúzni. Mondhatni rá voltam kényszeritve a tuninngra.
Egy szónak is száz a vége: aki nem érez magában kellő ambíciót és ügyességet a tunningra az ne kezdjen semmihez csak találja meg a power gombot, aki meg aszongya hogy na akkor majd most világrekordot akarok dönteni vagy csak ki akarja hozni a konfigjából a maximumot annak meg sok sikert. Ennyi!! BB!

(#4) bambano


bambano
titán

Félig egyetértek, félig nem...
Asrockot én nem használok. Nekem a gyári, összerakott, egybe gép a mániám, szerver alaplap, szerver chipset, ibm felirat, x series. Ahova én gépet rakok, oda ez jó, nem az asrock. Biosban gyári alapértelmezés betöltése gomb, mentés, kész. Ha nem elég gyors, tuningol a programján vagy vesz nagyobbat.

Egyébként meg 1. számú aranyszabály: havernak, rokonnak gépet soha. Piszkáljon mást a bajával, annyit nekem nem ér.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5) Agostino válasza [Vazz] (#3) üzenetére


Agostino
addikt

Aki meg rábaszik mert lesarkaz egy procit az meg megérdemli.

Miért érdemli meg? Bocs, de azért ez így kicsit talán erős.

                          hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse

(#6) Speed® válasza Agostino (#5) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

Abszolute nem erős. Ha valaki nemhozzáértéssel áll neki ilyesminek, megérdemli az oktatást. Okos ember a másén, hülye a saját kárán tanul.

Strapatok kellene? => https://tinyurl.com/S20FE-Spigen

(#7) Rover623


Rover623
félisten

Bevittem a nagykerbe másnap és a szervizes megnézte, mutatta az alaplapi foglalatot, hogy elgörbült egy láb. Kiderült, hogy a hűtő feltétele közben a cpu megmozdult és elfordított maga alatt egy lábat.

Hülyeség.

A hűtőt ugyebár csak lezárt leszorítókeret esetén lehet feltenni. A proci ekkor már képtelen bármilyen ''mélységi'' mozgást végezni mert felfekszik körben az aljzaton.
Megsérteni a lábakat max. extrém ügyetlenséggel lehet, még a behelyezés közben.

Százas nagyságrendben rak(t)unk össze 775-ös konfigokat.
Két alkalommal volt görbült érintkezős eset:
1. így jött a nagykerből
2. a nyitott procifoglalatba beleesett egy laposfogó


Asrock lapokkal soha nem volt gondom. Hoztuk s raktuk zsinórba. Iskolákba, kórházakba, hivatali intézményekbe. Nem jött vissza egy sem.
.
.
.
Asrock lap megeszik mindent, gond nélkül települ, időben kiszállítjuk, boldogan használják, nincs garanciális ügyintézés és még rendelnek is belőle úgy megvannak elégedve.


Szögezzük le: soxor elmondtam sok embernek itt a PH!-n! Irodába, belépő játékgépnek, fájdalommentes platformváltáshoz ideális alaplap az Asrock.
Rengeteg fogy belőle...

De hogy problémamentes lenne, hogy ''megeszik mindent''...ez nem igaz.
A DDR2-es memóriára kifejezetten érzékeny, de a DDR-ek esetén is van hogy játszani kell a BIOS-al hogy 400-on menjenek a 400-as memcsik.
A hibrid lapoknál vannak meglepetések VGA kártyák terén.

De!

Eladott darabszámra vetítve a problémák gyakorisága semmivel nem több mint a Giga, Asus, MSI, Epox, sőt Intel! lapoknál...és ez a lényeg, mivel alacsonyabb áron szerezhetők be!

[Szerkesztve]

primus inter pares

(#8) guga válasza Rover623 (#7) üzenetére


guga
Közösségépítő

Szerinted mennyi az esélye, hogy nem tudnék neked ellentmondani és azt bizonyítani :F :D
S értelme mennyi lenne? Csak leírtam a saját tapasztalatomat, ami nem követendő értékrend.

A nagykerben a mai napig hegyekben állnak az LGA775-ös lapok, amik a vásárlók hibájából sérültek és küldik vissza nekik úgy, ahogy beadták. Már csak ez az egy elegendő indok lenne ahhoz, hogy többet ne vegyek ilyen alaplapot. Jó volt az a 478-as foglalat, semmi pluszt nem nyújt az, hogy megcserélték a lábak helyét.

[Szerkesztve]

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#9) guga válasza bambano (#4) üzenetére


guga
Közösségépítő

A brand gépek számomra is favoritok, az színtiszta haszon, mert munka nincs vele, a progikkal sem kell szívni és ha baj van jön a cég futárja és elviszi kicseréli.
De ezt általában nem tudják az átlagemberek megfizetni.
Kinek van 3-400.000 forintja komplett irodai gépekre mikor ugyanazt a szolgáltatást meglehet úszni 120-150.000 forintból és abban már benne van a jogtiszta szoftver is.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#10) bambano válasza guga (#9) üzenetére


bambano
titán

Most vettem karácsony előtt szervernek ibm x226-ost, 230 rugó volt. Ennyiből nem rakom össze, ha bemegyek kedvenc kacatszállítómhoz, normális cuccokért.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.