2023. február 4., szombat

Gyorskeresés

A tanári pálya márpedig menő!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A tanári pálya márpedig menő! - Hangzik el Joós Andrea szájából a TEDxDanubia által leközölt előadásában.

Egy nagyon érdekes előadást lehet végighallgatni. Nagyon sok motiváló tényező van a dologban. Én mégis kissé elgondolkodtam. Magam is oktatok, bár nem alap- és középfokú intézményben, ennek ellenére a dolog minden rezdülését átérzem, mert a legközelebbi felmenőim a pedagóguspályát választották és már 28 éve űzik ezt a sportot. Szerintem ez egy sport, néha élsportnak is tekinthető.

Amit elmond az előadó frenetikus, valóban így kell hozzáállni a diákokhoz, így kell őket motiválni. Azért a tanári pályának vannak árnyoldalai is, mint mindennek.

Nem minden esetben adottak a körülmények a minőségi oktatáshoz. Nem feltétlenül az eszközparkra gondolok, ennél fontosabb tényezőkre. Szerintem az oktatás két fontos tényezője a tanár mellett a gyermek, akit tanít és a szülő akivel együtt kell, hogy működjön.

Először is, a szülő. A szülő támogatása nélkül majdhogynem semmit nem ér a dolog. Nem azt gondolom, hogy ajnározni kell a tanárokat minden áron, hanem azt, hogy nem szabad szembe menni azokkal az értékekkel, amiket ő át akar adni a gyerekeknek, ha ennek a szülő gyökeresen ellentmond nem ér semmit az egész.

A gyermek. Fontos a hozzáállása neki is, fontos, hogy akarjon tanulni, ami lássuk be nem mindig elérhető dolog. Ennek is megvannak az okai. Az egyik legnagyobb probléma szerintem, hogy amíg a gyerek hasa üres nem fog figyelni és nem érdekli semmi. A többi kulturális és szociológiai tényezőről nem is beszélve.

Összességében lehet marha jó órát tartani és lehet motiválni, de ahogy az előadó is hangoztatja az éppen oktatott csoportra kell, hogy alakítsuk az órát.

Hozzászólások

(#1) Thusor


Thusor
őstag

Amiket mond az fantasztikus. Tényleg erősen követendő példa minden oktatási formában. Én mint oktató megjártam a szakiskolákat és az egyetemeket is. Jelenleg felsőoktatási intézményben tanítok. Én se szerettem soha ha keretek közé szorították az órámiat. Ez az egyetemen elég rugalmas de általános- és középiskolában eléggé jelen lévő probléma a kerettanterv. Egy kicsit utána jártam a hölgynek a neten és megtaláltam a saját honlapját, eléggé megkéri az árait egy-egy tréning vagy koorepetálás kapcsán, akkor ezek szerint vannak talpraesett tanárok is akik a fizetésüket kiegészítve jól keresnek. Tényleg nem kötözködés de én ennyit nem keresek meg egy óra alatt mint amennyit Ő elkér, pedig egyetemen oktatok magyar, angol és német nyelven.

AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)

(#2) greenity válasza Thusor (#1) üzenetére


greenity
aktív tag

Én is néztem az árait, elég húzósak. Valóban nem az átlagos órabér amit elkér. Nem csak talpraesett, de sikeres is.

Meglátjuk mi lesz belőle :)

"Egy mosolynál jobb a több"

(#3) joghurt


joghurt
addikt
LOGOUT blog (1)

Címben is, cikkben is: "márpedig". Szóköz nélkül. Plíííz. Ha már tanári pálya.

A tej élet, erő, egészség.

(#4) bambano


bambano
titán

ennyire mű, csinált előadást rég láttam.
emiatt hiteltelen is.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5) greenity válasza bambano (#4) üzenetére


greenity
aktív tag

Igazából amit mond annak van alapja, de nekem is mű. Azért megnézném, hogy bemegy apum sulijába és ott így tanít.. anyumhoz már nem is merném beküldeni...

"Egy mosolynál jobb a több"

(#6) Sethdobaloah


Sethdobaloah
senior tag

belenéztem, első gondolat: ez a néni biztosan nem szakközépben tanít. Ez a néni egy alternatív valóságból üzen.

Google keresés: elit gimnáziumok...
Így már érthető is amikor motiválható diákokról beszél.

Sajnos a rögvalóság, hogy a szakközépbe kerülő diákok leginkább írni/olvasni sem tudnak. Van 2-5 % aki a szakmáért jön (velük jól is lehet dolgozni), a többiek... mert kötelező.
Tessék lehet matekot/fizikát tanítani.

Nyitott könyves dolgozatot, előre megadott kérdéssorral nem tudnak kettesre megírni...
Mert a tárgymutatót a kilencedikes diák még nem tudja hogy micsoda. Mert a tartalomjegyzékről még nem hallott. Mert a "lapozz a 28. oldalra, és keresd ki ezt a definíciót"-ra nem azért nem érkezik válasz, mert nem próbálkozik... hanem mert 5 perc kell, hogy átolvassa a lapot és megtalálja a bekeretezett / kiemelt szöveget.

Az hogy ha egy feladatban a diáknak kijön a második kozmikus sebesség, a szánkódombon csúszó gyereknek... és elfogadja, az már mosolyt se fakaszt :)

Kellenének a jó tanárok, de ne a diákok krémjével találkozó ossza már az észt... Mert leginkább nem is tudhatja, hogy miről oktatja ki a nála kicsit több elhívatással rendelkező kollégáit.

(nem tanár vagyok, csak az édesanyám)

...csak én vagyok helikopter?

(#7) sutykuru


sutykuru
tag

Milyen cuccot tol? Sajnos nem találtam meg a honlapján. :(

(#8) dynamicrossh


dynamicrossh
tag

Az egész olyan teátrális, betanult. Meg igazából semmi olyat nem mond amit eddig ne tudtunk volna Az egész csak arra megy ki szvsz hogy ez a bula megtömje a zsebeit.

(#9) bambano válasza dynamicrossh (#8) üzenetére


bambano
titán

:R

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#10) Vladi


Vladi
nagyúr

Inkább a te írásodat tartom elgondolkodtatónak.
Ahogy én látom jelnleg a tanári pályában nem a tanár, nem a diák de nem is a szülő a probléma...

:O

Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.