2020. augusztus 6., csütörtök

Gyorskeresés

Építsünk konyhát! - 2. rész

Írta: | Kulcsszavak: konyha . bútor . terv

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem sok időm volt eddig megírni ezt a bejegyzést, most viszont bepótolom. Amint ígértem, itt vannak a konyhám tervrajzai. Google Sketchup-ot használtam a terv elkészítéséhez, a bejelölt méretek a valóságot tükrözik. Azért kell 2,2m-en meghúzni a felső határt, mert a konyhán átível egy áthidaló betongerenda a plafonon, ami miatt nem lehet magasabbra építeni a bútort. Szerintem azért elég egy 220cm magas konyhaszekrény, és szerintetek? A képek alant.

Hozzászólások

(#1) jeges


jeges
(senior tag)

szerintem átgondolt terv, feltehetően a helykihasználás volt az elsődleges szempont.

a két oldalon az alsó szekrények vastagsága (mélysége) direkt eltérő vagy ez csak pontatlanság?
a csepegtetőt én végighúznám a sarokig. azt a helyet úgysem lehet kihasználni, de úgy több hely lenne a mosatlannak vagy mosásra váró alapanyagnak.
az átadópult-szerű részt nem tudom, meg lehet-e csinálni megfelelően stabilra, hogy ha nekimész vagy nekidőlsz, ne törjön le, ne mozgósodjon ki. ha belegondolok, hogy minden bevásárláskor az összes dög nehéz szatyrot oda kell lepakolni, nem tudom, mennyire praktikus épp ott ilyen kiszögellést csinálni.
a szemből jobb oldal nagy szekrénye beépített hűtő?
mikró nem lesz, vagy máshol?

hirtelen ennyi.

illetve még egy: "hagyományos" kilógós elszívót tervezel? lehetne lentebb is rakni, főleg, ha nincs neki külön kürtője. nekem a rejtett, kihúzhatós elszívó praktikusabbnak tűnik, mer' nem verem bele a fejem és sokkal kevésbé feltűnő.

[ Szerkesztve ]

"...cos if i go out drinkin', then i can stop thinkin', how the world done me wrong"

(#2) csimav


csimav
(senior tag)

220-as bútor bőven elég, nálunk is akkora. A mi konyhánk 100% ban eltér a tiédtől:D (jó, csak 90, mer a magasság egyenlő)

Ha van Moneybrookers-ed, akkor irj rám, légyszives.

(#3) Goose-T válasza jeges (#1) üzenetére


Goose-T
(veterán)

Az ~1cm eltérés szerintem pontatlanság, kézzel húztam a vonalakat a SketchUp-ban. Ha pedig arra gondolsz, hogy a bútorzat két oldala nincs egy vonalban, az azért van, mert a jobb oldalon van egy ~55cm széles, ~14cm falnyelv, amit nem szerepel a rajzon. A csepegtetőt nem akarom végighúzni, mert elég lesz a 100x50cm-es mosogató, és pont akkorát rajzoltam. Túl nagy mosogatásokat nem tervezek, mert van mosogatógép. :) Mikrosütő már van, és nem beépíthető, mert azok irreálisan drágák, lásd az előző bejegyzésemet. A jobb oldali nagy szekrény az valóban egy beépíthető hűtő, az is megvan már. Az elszívó kihúzhatós lesz, csak kihúzott állapotban rajzoltam be. :) A pulttal szerintem nem lesz gond, több helyen is láttam már hasonló megoldást.

Eladó pickupok: https://tinyurl.com/ycc85p2g *** Jó zene: https://tinyurl.com/voysv3w

(#4) Crystalheart


Crystalheart
(senior tag)

Miből tervezed megvalósítani? (Csak mert több helyen láttam, és nálunk is, hogy a pozdorja, vagy préselt falemez vagy mi a rendes neve, amiből leggyakrabban szokták, néhány év alatt képes másfélszeresére dagadni a magas páratartalomtól, amit pl. egy főzelékfőzés mellett az elszívó sem képes minimálisra csökkenteni, és az nem szép látvány. :D)
A mi 1,1 millás konyhabútorunk pozdorja vázát, meg az elszívót már kb. úgy, ahogy van, cserélhetjük is, nyolc év után. :\

Elszívónál figyelj oda, hogy a belseje könnyen tisztítható/kivehető legyen, mi ezzel megszívtuk. Plusz olajsütő mindenképp, mert a szabad-olajsütés tönkrevág mindent. :D

Mosogatóból vannak elegáns zúzott gránit anyagúak, na azok tartósak. Ha mégis fém lesz, akkor valami ipari megoldást ajánlok, Metróból vagy hasonló helyről, azok strapásak és kellően praktikusak még. :)

Pultot nagyon sokan műmárványból, meg egyéb műanyag cuccokból csinálnak, de ezesetben készüljön föl az ember, hogy néhány évente cakkompakk le kell cserélni, ha kultúrált kinézetet akar, mert még a szivacs is összekarcolja. Ez egy olyan dolog, amivel nem érdemes spórolni sztem, én a fényezett márványra szavazok, azt még késsel sem igen vághatjuk el. Igaz, rettentő drága. :D

Főzőlapnál nagyon oda kell figyelni a márkára, pl. Tekát elfelejteni. Ha újonnan vásárolnám, egészen biztos indukciós főzőlap volna, mert azzal elkerülhetünk sok bosszantó takarítást és olcsó üzemeltetni. Persze ez is csak hosszú távon térül meg a gázos és elektromos lapokkal szemben, de szerintem megéri. Most egy ötrózsás gáz Ardo van, jól szuperál és elegáns. És csak 50K volt. De ez csak rövidtávú megoldás, míg olcsó a gáz...

Amúgy nem lesz ez rossz, praktikusnak tűnik. :) Mondjuk biztosan nem tervezném magamnak hosszútávra, nekem a klasszikus stílus jön be, de ez már csak ízlés és bútorelőlap kérdése. :D (Ráadásul nálunk haszontalan volna a mosogatógép, mert minden mosogatnivalónk szörnyes zsíros, legtöbbször odaégett is. Hehe. Ez van, ha 21 fészek cukkinit vet az ember, folyton rántani kell. Meg ez van, ha a csapból is tej folyik, minden úszik a tejzsírban.)

[ Szerkesztve ]

(#5) Goose-T válasza Crystalheart (#4) üzenetére


Goose-T
(veterán)

Pont tegnap voltunk a barátnőmmel a Kikában, ott néztünk sokféle bútor- és munkalapot, meg sok új inspirációt is szereztem a bútor még praktikusabbá és otthonosabbá tételéhez. Lehet, hogy még át fogok ezt-azt tervezni rajta, persze az alapkoncepció nem változik. Jó lenne a sütőt mellmagasságba emelni, úgy kényelmesebb lenne a használata, de nekem az az elsődleges szempont, hogy minél nagyon répaszeletelő felület álljon a rendelkezésemre, mert ha én főzök, akkor sok helyre van szükségem. :D

Azt még egyelőre nem tudom, hogy bútorlapból lesz-e, vagy igazi fából, inkább a bútorlap az esélyes, rendes fából készíteni nagyon költséges lenne. Azért majd megkérdezem az asztalosokat, hátha mégis belefére a keretbe (~400000HUF, csak a bútorra). :)

Eladó pickupok: https://tinyurl.com/ycc85p2g *** Jó zene: https://tinyurl.com/voysv3w

(#6) paramedic


paramedic
(aktív tag)

Világítás, hogy lesz megoldva? Kap valamennyi természetes fényt is?
Nekem kicsit zsúfoltnak tűnik. Nincs benne semmi felesleges, az alapterület az, amit kevésnek tartok, de nyilván az adott.

(#7) Goose-T válasza paramedic (#6) üzenetére


Goose-T
(veterán)

Van a konyha közepén egy villany, és a pult felett is van egy kivezetés kapcsolóval. Világítani fog a páraelszívó is. Maga a konyha egyébként egybe van nyitva a nappalival a mai divat szerint, és így szemben van az ablakkal.

Eladó pickupok: https://tinyurl.com/ycc85p2g *** Jó zene: https://tinyurl.com/voysv3w

(#8) mdk01


mdk01
(addikt)

Alapjaiban jó a helykihasználásod de nekem kicsit tömöttnek néz ki.
Megnézném hogyan lehetne kicsit megtörni a teret.
Légyszives küld át az SU fájlt az adatomnál lévő email címre, ha megengeded megnézném, hátha tudok segíteni.
Én is asztalos vagyok és szoktam SU-val meg ACAD-dal is bútorokat tervezni.

Üdv.

(#9) Goose-T válasza mdk01 (#8) üzenetére


Goose-T
(veterán)

Elküldtem! ;)

Eladó pickupok: https://tinyurl.com/ycc85p2g *** Jó zene: https://tinyurl.com/voysv3w

(#10) Crystalheart válasza Goose-T (#5) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Szerintem fenyőből viszonylag olcsón ki lehetne jönnio, és tekintve, hogy sokszor tovább bírja, közép-hosszútávon jobban megéri. Favédőszeres alapozású lazúrral lekezelve pedig éppolyan ellenálló, mint bármi más, a víz lepereg róla. Bár az biztos, hogy telifával macerásabb műanyag-hatású (modern) konyhát létrehozni, míg a pozdorjával adott. :D

Amúgy meg nagyüzemi rozsdamentes acél rulzz. Házamba nem tenném, csak ha alagsori konyhában cselédek főznek, de mindenesetre az a legtutibb (és talán legdrágább) anyag.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.