2020. július 4., szombat

Gyorskeresés

COVID-19 statisztikák

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mindenki a koronavíruson pörög manapság, persze ez nem meglepő. Nekem az nem tetszik, hogy mindenhol a kumulált eseteket mutatják be a grafikonokon, az pedig mindig csak nőni fog. Szerintem ez így nem túl informatív, folyamatosan erősíti a világvége-érzést az emberekben. Pedig azért nem olyan nagy szám ez mondjuk a spanyolnáthához viszonyítva. Jelen állás szerint eddig igazoltan minden 9000. ember kapta el a koronavírust a világon. Nyilván csak annyi fertőzést tudnak igazolni, amennyit tesztelnek, de még ha megszorozzuk tízzel vagy százzal, akkor sem kapunk hatalmas számot. Akár még ezeknek a brit tudósoknak az elmélete is helytálló lehet. Azt sem ismerjük, hogy a vírus tüneteinek a súlyossága milyen spektrumon mozog, hiszen a legtöbb helyen csak olyan emberek jutnak el a tesztelésig, akiket már eléggé zavarnak a tünetek.

Nagyon elkanyarodtam az eredeti felvetéstől, visszatérek most már a lényegre. Némi kereséssel találtam olyan grafikonokat, ahol nem a kumulált esetszámot ábrázolják, hanem a napi új esetek 3 napos mozgóátlagát. Ez sokkal jobban mutatja a trendeket. Jó hírrel tudok szolgálni, ugyanis Európa nagyobb országaiban, ahol vélhetően rendesen tesztelnek, már napok óta csökken az esetszám, tehát már talán túl vagyunk a nehezén. Persze az egészségügy leterheltsége még nőni fog egy ideig, de legalább már nem kilátástalan a helyzet.

forrás

A halálesetek száma még nem mutat sajnos ilyen trendet, persze ennek természetesen csak az az oka, hogy az elhalálozás napokkal, hetekkel később történik, mint a megbetegedés:

forrás

A lényeg az, hogy ezeket az adatokat nézve talán már látszik a fény az alagút végén. Mondjuk úgy, hogy a felén túl vagyunk. Szerintem májusban már nagyon alacsony lesz Európában a napi esetszám. Ha nulla közelére csökken, akkor már a korlátozásokat is feloldhatják. A napsütéses órák számának a növekedése és az erősődő UV-sugárzás sem fog kedvezni a vírus szabadtéri terjedésének.

Még további érdekes grafikonokat lehet böngészni ezen az oldalon.

Hozzászólások

(#1) D1Rect


D1Rect
(félisten)
LOGOUT blog

Az optimista forgatókönyv szerint lehet, hogy már májusban befejeződik a dili?
Auujee.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#2) Picco válasza D1Rect (#1) üzenetére


Picco
(addikt)

Igazan orulnek ha az optimista forgatokonyv szerint alakulnanak a dolgok legalabb itt Europaba most az egyszer.
Media meg ellesz honapokig ha nem evekig, tekintve hogy US/Africa/India csak mostanaban csatlakozik majd a bulihoz.

Love doesn't show up on X-Ray...but it's there!

(#3) Goose-T válasza D1Rect (#1) üzenetére


Goose-T
(veterán)

Nem biztos, hogy befejeződik, de szerintem már lazítani fognak a korlátozásokon. Kérdés az, hogy mikor engedik el az egészet, mert mivel valószínűleg lakosság arányában kevés ember fogja elkapni a korlátozások miatt, így sok fogékony ember marad, akiken újra "lángra kaphat" a járvány. Lehet fognak várni még egy-két hetet azután is, hogy nullára esik a napi esetszám.

Jó zene: https://tinyurl.com/voysv3w

(#4) t72killer válasza D1Rect (#1) üzenetére


t72killer
(titán)

Az európai országok "terjesszükszabadon" hozzáállásának ez a pozitív oldala:K. Április végéig már boldog-boldogtalan elkapja, csak azok nem, akik erődítményben élnek és lelőnek minden 100m-nél közelebb merészkedő villanyszámlást. Így a vírus nyár elejére tényleg kiéheztethető. Viszont nagy kérdés, hogy mire képesek a mutációk (asszem már van 8...): ha ezekből akár 1-2 képes újrafertőzni a betegségen átesetteket, akkor kezdődik a buli előről.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#5) Powerdose


Powerdose
(csendes tag)

Kizárt, hogy májusra a jelenlegi stratégiával vége legyen. A szezonális influenzának még mindig kb 2* annyi halálos áldozata van mint a C19nek, de attól érdekes senki sem pánikol. Egyelőre nekem úgy tűnik nem a jelenlegi a jó taktika.

---

(#6) t72killer válasza Powerdose (#5) üzenetére


t72killer
(titán)

Hol vagyunk a szezonális által jellemzően megfertőzött 500M-1Mrd-os fertőzöttszámtól? Ha fel is szorozzuk a gyanított 10-20as faktorral a pozitívra teszteltek számát, akkor se találkozott még 20 millió ember sem a vírussal. Ja, és korántsem biztos, hogy a kínaiak vagy Irán igazat mondanak a halottak valós számáról. Még az olaszoknál is csak azok kerülnek bele, akik kórházban halnak meg.

Nincs pánik = nincs védekezés = influenza*20 halálos áldozat.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#7) Powerdose válasza t72killer (#6) üzenetére


Powerdose
(csendes tag)

Influenzának 500e-600e halálos áldozata is lehet évente, annak a 20 szorosa 1.2Mrd. Nem hiszem hogy védekezés nélkül az emberiség 15%a kihalna. :)

[ Szerkesztve ]

---

(#8) t72killer válasza Powerdose (#7) üzenetére


t72killer
(titán)

" annak a 20 szorosa 1.2Mrd"

Én ezekszt. másik matekórára jártam :Y

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#9) Powerdose


Powerdose
(csendes tag)

Elnéztem 2 0-t sry, de a 20 szoros akkor is túlzó

[ Szerkesztve ]

---

(#10) t72killer válasza Powerdose (#9) üzenetére


t72killer
(titán)

Nézd meg egy olyan ország adatait, ami normálisan tesztel (=kb megvannak a tünetmentes hordozók is): D-Korea, Izland, és hogy ott mennyi halott van a lezárt esetekből?

1000x végigzongorázott matek, a who ennél durvábbat mond.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.