2024. július 24., szerda

Gyorskeresés

UEFI BIOS frissítési módok 2016-ban és 2024-ben ASUS alaplapoknál, FlashBack

Írta: | Kulcsszavak: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI . UEFI BIOS Frissítés . FlashBack . AM5

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

UEFI BIOS FlashBack

Egy kis előzmény. 2016-ban Intel alapú két olyan dolgot is tudott, amit 2024-ben a 2,5x drágább AM5-ös alaplapom nem.
1. Windows-ból UEFI BIOS-t frissíteni:

ASUS Z170-A UEFI BIOS frissítésének indítása Windows 10 alatt futó ASUS EZ Update szoftverrel

2. Magában az UEFI BIOS felületén belül, közvetlenül az Interneten az ASUS szerverein kerestetve meg vele a BIOS frissítést, és így elvégezni. Ennek az az előnye, hogy nem kell letöltenünk Pendrive-ra, egyszerűen csak belépünk az UEFI BIOS-ba, megkeresi (nem mindig találta meg egyébként), és ha megtalálta, akkor fel is telepítette.

2016-ban már lehetett UEFI BIOS-ból közvetlenül az Internetről frissíteni

Ez a két opció 8 évvel később, nem áll rendelkezésre. Legalábbis AMD AM5 alapú ASUS alaplapok esetében. Ebből a szempontból az egy nagyon előremutató megoldás volt! Amit viszont nem tudott az a BIOS Flashback.

Drágább alaplapokon – mint amilyen az ASUS ROG STRIX B650E-F Gaming WiFi is -, található
egy dedikált UEFI BIOSnak fenntartott a hátsó I/O panelen az USB portok között egy a többiektől jelzéssel megkülönböztetett, az UEFI BIOS frissítésére szolgáló port.

ASUS Z790-A: nincs Flashback port

ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI: van Flashback port

Ez AMD és Intel alaplapoknál is egyaránt megtalálható az AM5 foglalatúaknál talán elterjedtebb. Van pár A620-as chipsetes alaplap és néhány sima B650-es amiken nincs ilyen USB port.
Miről is van szó? Illetve mi az előnye? Gyakorlati, saját két példámat mondanám el. Az egyik 2009-ben volt, amikor egy ASUS M4A785D-M PRO alaplapot vásároltam, és hozzá egy AMD Phenom II X4 940-et, ami ugye már AM3-as volt, és az alaplap után jelent hónapokkal, így a kezdeti BIOS-ok nem ismerték ezt a CPU-t. Ilyen esetben, bele kell tenni egy olyan processzort, amit ismer az alaplap, lennie kell benne RAM-nak is, CPU hűtőt fel kell tenni természetesen, lényegében össze kell rakni egy gépet csak azért, hogy felkerülhessen rá az a BIOS verzió, ami már ismerni fogja az új processzort. Akkor ezt úgy tudtam megoldani, mivel nekem nem volt otthon másik processzorom, hogy levittem egy számtech boltba és ott némi pénzmagért cserébe elvégezték. 2024-ben úgy nézett ki az elején, hogy Intel konfigot építek, ott ki is néztem a megfelelő alaplapot Ami szintén ASUS lett volna, a Z790-A konkrétan, de mivel 14. generációs Intel CPU-t néztem, és az jóval a Z790-A után jelent meg, egyáltalán nem volt biztos, hogy amit kapok modellt, fel fogja alapból ismerni a 14. generációs Intel procit, így mivel másik nem volt nekem itthon, megint arról lett volna szó, mivel ezen az alaplapon nincs flashback, hogy vagy BIOS frissítési opcióval kérem megrendelésnél, de akkor már egy bontott csomagolású alaplapot kapok, vagy ha kiszállíttatom házhoz, bontatlanul, akkor vagy összerakom, és akkor kiderül, hogy felismeri e – azaz a gyárból már újabb BIOS verzióval érkezik, vagy szaladhatok vele, frissíttetni, valamelyik boltba.

Nos ennyi felvezető után, lassan kezdheti kirajzolódni, hogy mire is jó a Flashback. Esetemben van némi iróniája a dolognak, mert AMD platform mellett döntöttem, és a jelenlegi legkorszerűbb AMD-s asztali CPU Sorozat a 7000-es, 2022-ben jelent meg, az AM5 foglalattal együtt debütált, így nem meglepő módon az AMD Ryzen 7 7700X CPU és az ASUS ROG STRIX B650E-F Gaming WiFi kombónál nem állt fent az a veszély, hogy az alaplap ne ismerné fel a 7700X-et. A megjelenésekor az alaplap a 0602-es verziószámú BIOS-szal jelent meg, és természetesen ismerte a 7700X-et.


Két opció van: a klasszikus,és a Flashback

Egy USB Flashback frissítésnek az előnye az, hogy amennyiben például valaki ilyen alaplapot vásárol mint az enyém, de a piacon már idén megjelent AMD 8000-es CPU sorozatból választ magának modellt, vagy a 9000-esből ami vagy még idén vagy jövőre lesz piacra dobva, akkor bizony már szükség lesz BIOS frissítésre. Tehát vegyük alapul a felvázolt helyzetet, megérkezik az új alaplap, régi BIOS-szal, megérkezik az új CPU is, amit hiába tennénk így bele, az alaplap nem ismerné fel, mit tehetünk?

Választhatjuk a klasszikus megoldást, amit kénytelen voltam én 2009-ben csinálni, vagy amit kénytelenek azok most is, akiknek nincs Flashback portjuk hátul. Nekik ez 2500-5000 Ft-ig terjedő extra kiadást jelent, és persze extra fáradalmat is. Ha van Flashback, viszont akkor a következőre lesz szükségünk, egy FAT32-re formázott Pendrive-ra, és arra a BIOS verzióra (lehetőleg a legfrissebbre akkor már), ami már ismeri az új 8000-es vagy 9000-es Ryzen processzorcsaládot is.

A frissítés nagyszerűsége abban rejlik, hogy az Alaplapra csak a tápegységet kell rádugni, a 24 tűs tápcsatlakozó csatlakoztatása után, monitorra sincs szükség,CPU-ra és RAM-ra sem. egyszerűen tehát kiveszed a dobozból, rádugod a tápra – a gépet nem szabad bekapcsolni -, a hátlapi USB portra pedig rádugod a Pendrive-ot, amit az ASUS oldaláról letöltöttél, kicsomagoltál és átneveztél pl CREATIVE.ROM-ra. A hátlapon megnyomod a BIOS Flashback gombot. Az alaplapon van egy led, ami informál folyamatosan. Pár perc alatt – ami gyakorlatban 3-5 percet jelent, végezni is fog. Onnan tudod, hogy mikor végzett, mert az állapotjelző led már nem villog, hanem kialszik.

Az imént említett példa a funkció létezésének legjobb okát írja le. A másik hasonló ok lehet, ha valaki tuningolja a rendszerét, és pl volt rá példa, hogy AMD Ryzen Master segítségével kicsit félrement a dolog annyira, hogy a gép nem kapcsolt be egyáltalán. Ezzel a módszerrel viszont sikerült visszahoznia az illetőnek a saját rendszerét – eltérő alaplapról volt egyébként, de ilyen porttal rendelkezett –, és a BIOS alapállásba kerülvén a gép újra elindult. Mert egyébként az illetőnek nem segített a CMOS törlés, azaz elem kivétel, reset sem.

Abban az esetben, ha már össze van állítva teljesen a gép és megjelenik egy új BIOS verzió is ugyanúgy használhatjuk a BIOS Flashback opciót. Annyit kell tennünk, hogy kikapcsoljuka számítógépet, ami nem áramtalanítást jelent, hanem szabályos leállítást. Tehát nem alvó mód, hanem teljes leállítás. Ezután minden lépés megegyezik a korábban felvázoltakkal, azaz a már előkészített, Pendrive-ot ami tartalmazza az SB650EF.CAP-ra átnevezett állományt rácsatlakoztatjuk a Flashback számára fenntartott USB portra, majd három másodpercig nyomva tartjuk a BIOS Flashback gombot, ekkor villogni kezd a led jelezve, hogy a frissítés elkezdődött, majd amikor abbamarad a villogás és a led kialszik, az a fázis jelenti a frissítési folyamat végét. Ekkor már bekapcsolhatjuk a számítógépet.

A másik kérdés, hogy minden esetben így kell e eljárni, mindig ha megjelenik egy új BIOS verzió, akkor feltétlenül a Flashback-et kell e használni!
Nos a válasz az ,hogy nem! Ebben a videóban is az látható, amint egy klasszikus, UEFI BIOS felületre való belépést követően tallózom be a Pendrive-ról a BIOS állományt, és végzem el a frissítést. Még átnevezni sem kell, sőt! A Pendrive-on van az aktuális Windows 11 telepítőkészlet is.

Ennek a megoldásnak is van előnye. Az egyik, hogy a számítógép bármelyik USB portjáról elvégezhető, így én pl a be quiet PURE BASE 500DX típusú házam előlapjáról csináltam rögtön az első alkalommal. Mivel ugye eleve az én alaplapom ismerte a belekerülő CPU-t, így nem volt szükség a dobozából kivételt követően, a beszerelést megelőzően az alaplapot tápra dugni csak azért, hogy ezt az első frissítést elvégezzem. A jövőbeli frissítéseknél is, nekem ez a hagyományos megoldás komfortosabb, akkor is, ha közben megjelennek a 9000-es processzorok, mert az alaplapom mindig az elérhető, stabil, hivatalosan kiadott, legfrissebb BIOS-ra van frissítve, tehát ilyen téren meglepetés nem érhet. Az is előny, hogy a BIOS frissítés folyamatát, így mindvégig nyomon tudom követni a monitoromon, és nem egy kis led villogására és visszajelzésére kell szorítkoznom. A hagyományos BIOS frissítésnek van akusztikus visszajelzése is, hiszen hallatszik a ventilátorok fordulatszámának változásából is, hogy mikor indul újra a gép, illetve van vizuális is, amint megjelenik a monitoron a kép.

Hozzászólások

(#1) Tamás88


Tamás88
őstag

Illetve akkor is használható, ha valami miatt nem lenne sikeres a frissítés (mint pl. áramszünet esetén), annyi különbséggel, hogy ekkor a gyártó által megadott névvel kell felmásolni a rom file-t, hogy tudja az alaplap, hogy bizony recovery módban van, és ennek megfelelően kell eljárnia.

(#2) GoodSpeed válasza Tamás88 (#1) üzenetére


GoodSpeed
addikt
LOGOUT blog (1)

Igen, pontosan.

be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP

(#3) GreatL


GreatL
őstag

Régebben az Asrock nem újította meg a BIOSfrissítős domaint, a funkció rögtön támadhatóvá vált. Ezért nem is nagyon szorgalmazták szerintem az online frissítést UEFI-ből. A másikkal, a processzoros frissítéssel én is szívtam. A durva az volt hogy a számteküzlet odalökte nekem a gépet hogy rakjam össze, persze nem indult el az új procival még úgy sem, hogy már az új generáció végén jártunk.

Intel Core i9-9900K víz | 32 GB | GBT RTX 3080 Ti Gaming OC | 48" LG C1 TV | Samsung(.hu) Galaxy S22+ 256 Vodával | Voda Samsung Galaxy A54 | Pocketbook Inkpad 3 Pro | Canon R8

(#4) GoodSpeed válasza GreatL (#3) üzenetére


GoodSpeed
addikt
LOGOUT blog (1)

Pedig egyébként az lett volna a jövőbe mutató. Mert oké, hogy már van jobb alaplapokon Flashback, de:
1. Egyrészt még ez sem feltétlenül van így, mert egy ASUS Z790-A azért nem egy belépőszintű és nincs rajta:

2. Nem kellene ugye Pendrive-ozni, de a legfőbb, amit Te is írtál, hogyha olyan CPU-t vásárolsz, ami később jelent meg mint az alaplap, akkor csak szerencse kérdése, hogy gyárilag már olyan friss BIOS-szal érkezik, amely már tudja, és ismeri a CPU-t vagy sem. Mert ha nem, akkor kell egy másik CPU, vagy egy szerviz ahol felfrissítik, mivel nincsen rajta Flashback. Ha majd minden alaplapon lesz, akkor ez a része megoldódik.

be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.