2024. július 24., szerda

Gyorskeresés

A Windows 11 23H2 telepítő esete az Intel Ethernet Controllerrel-I225-V 2,5 Gbps

Írta: | Kulcsszavak: A Windows 11 23H2 telepítő . Intel Ethernet Controller I225-V . 2 . 5 Gbps

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Spoiler, az ASUS oldalán külön felhívják a figyelmet a dologra:

[Motherboard] Troubleshooting - How to install Windows 11 Pro/Home operate system on AM5 or Intel Z790 series motherboard with Intel Lan?

"[Motherboard] Troubleshooting - How to install Windows 11 Pro/Home operate system on AM5 or Intel Z790 series motherboard with Intel Lan?

AM5 or Intel Z790 series motherboard can't detect Intel Lan during the installation of Windows 11 22H2 Pro/Home version (as below picture),

so you can load the Lan driver during the installation process."

Talán többeknek volt olyan élményben része, miszerint egy régebbi Windows kiadásnál (XP, Vista, Windows 7-nél már nem volt jellemző) telepítés közben be kellett tallózni egy harmadik féltől származó, jellemzően SATA - AHCI drivert, hogy egyáltalán a Windows lássa a meghajtót amire telepíteni szánjuk. Ezek már 1 vagy ha az XP-t nézzük, akár majdnem 2 évtizedes történetek.

Megvallom, nekem ez sosem volt gond, hallottam róla, de soha nem volt olyan hardverem, hogy ilyesmire kelljen folyamodnom. Ahogyan engem az sem érintett, amikor sokaknak még Vista OS-ük volt és a helytelen alignálás miatt, előre kellett a partíciókat létrehozni, mert amikor a Vista megjelent még nem léteztek az otthoni SSD-k. Ilesmire mindig lesz példa.

Viszont én 2024. februárjának utolsó napjaiba olyan dologba futottam bele, ami finoman szólva is meglepett, és ledöbbentett. Egyfelől azért, mert rám egyébként jellemző módon, mindig a legújabb Windows telepítőkészletet használom. Ez így volt mindig is, de mióta a Windows 10 megjelent, illetve a Windows 11, úgy a Microsoft által évenként aktualizált legfrissebb telepítő elkészítés MCT-vel, és használata alap. Tehát ezzel ki is zártuk azt az opciót, hogy a hardver annyira új lett volna, hogy még a Windows 11 legfrissebb telepítője sem ismerte...
De miről is van szó?
Mi ez a hardver?

Nos új gépet építettem, aminek az alapját az AMD platform adta, az alaplap pedig egy korszerű, és új ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI lett. AMD Ryzen 7700X CPU társaságában. Miután a gép összeállt, eljött a telepítés ideje. Az első pillanatokban minden a terv szerint alakult, de ekkor ért utol a jelenség, amiről hallani hallottam, de még nem volt benne tapasztalatom, és annyira régi sztorik voltak ezek, hogy már úgy gondoltam, hogy ilyen alapvető hardveregységnél, mint egy Ethernet kártya - igen az Intel Ethernet Controller I225-V 2,5 Gbps-os LAN kártya volt esetemben a probléma, amibe beleakadt, szóval egyáltalán nem számítottam rá, hogy előfordulhat velem az, ami az XP-s Vistás időkben másokkal. Oké, nekik általában SATA driver volt a ludas, de most ha elakad a telepítő, akkor nem mindegy?

Így, ilyen előzmények után 2024-ben ez a kép, valósággal letaglózott:

A Windows 11 már olyan OS, amiben telepítés közben menetből, csak konzolos bypass paranccsal van mód lokális fiók létrehozására. Az Online fiókhoz, meg Internetelérés kell. Aminek ugye két feltétele van, az ISP, és az ISP és a számítógép közötti kapcsolat fennállása. Az ISP és számítógép között van egy szolgáltatói eszköz, esetemben ONT, egy ASUS RT-AX86S router, és maga az ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI alaplap. Ez az alaplap egyedülálló nálam, mert 20 év óta először van az, hogy gyárilag integrált WiFi modullal rendelkező modellem van. Az alaplapon WiFi 6E kompatibilis modul található: RZ608 Wi-Fi 6E 80MHz

Tehát az a faramuci helyzet állt elő, hogy a Windows 11 egy olyan alaplapon, amelyen van egy vezetékes LAN port, és emellett még egy WiFi 6E modul is, azt mondta, hogy nem tud kapcsolódni, és kész… Azaz kettőből kettő lehetőség nem működött, mindez úgy, hogy Windows 11 23H2 telepítőkészletről beszélünk!

A jó az, hogy volt itthon még két okostelefon, és két laptop is. Így nem voltam elvágva a külvilágtól, meg az Internettől, és egyből keresgélhettem, hogy mi is ez a jelenség.
Amikor új gépet építettem, eleve figyeltem arra is, hogy vezetékesen már ne 1 Gbps-ot tudjon, hanem 2,5 Gbps-ot, így eleve ennek megfelelően (is) választottam alaplapot! A WiFi 6E pedig a hab a tortán.

A probléma hardveres oka az, hogy a 2,5 Gbps-os Ethernet (RJ45)-ös csatlakozókat alapból NEM ismeri fel a Windows driver hiányában, hiába vannak már egy ideje a piacon.

Mint kiderült, arról van szó, hogy vélhetően jogi okokból* a Microsoft nem tehette be a telepítőbe sem az Intel sem a Realtek drivert. Igen, joggal merülnek fel ezek a kérdések:
1. A sima 1 Gbps-os LAN kártyák drivereivel nem szokott gond lenni, ott miért engedik implementálni?
2. Az Intel és a Realtek miért nem engedi ha 2,5 Gbps-los LAN-ról van szó? Mi ebből nekik a hasznuk?
3. Mi a megoldás?

A WiFi 6E relatíve friss technológia, így ott annyira nem is teszem szóvá a dolgot, meg ugye a vezetékes kapcsolat lenne az elsődleges.

A megoldás az ,hogy mostantól kezdve, mindig amikor elkészítünk egy friss MCT-s telepítőt, a Pendrive-ra manuálisan letöltjük és kicsomagoljuk az Intel driverét, amikor pedig a telepítőnek be lehet tallózni, akkor ezt megtesszük.

Ez a jogi herce-hurca nem valami elegáns dolog, mert egyfelől felesleges lépéseket tesz elengedhetetlenné, másfelől ha egyetlen gép van, és valakinek nincs a Pendrive-on ott a kicsomagolt driver, akkor az bizony nem is olyan kicsi gond.

Esetemben ez az ASUS oldaláról tölthető le, vagy az Inteléről.

*A vélhetően jogi okok egy feltételezés. A valódi okokat csak a Microsoft, az Intel és a Realtek tudják, valamint azok a cégek, amelyeknek a fejlesztései szintén érintettek.

Hozzászólások

(#1) Geth


Geth
addikt

A Windows 11 már olyan OS, amiben telepítés közben menetből, csak konzolos bypass paranccsal van mód lokális fiók létrehozására.
Nem csak. Hivatalos, dokumentált módszer még az unattend.xml/autounattend.xml használata, amivel adott esetben a felhasználó létrehozása lépés, a teljes OOBE fázis, vagy akár a komplett telepítés teljesen automatizálható.

Mint kiderült, arról van szó, hogy vélhetően jogi okokból...
Egyéb forrás hiányában ez puszta feltételezés. Lehet, hogy csak nem küldte be a gyártó az MS-nek. Vagy beküldte, de nem ment át valamilyen teszten (WHQL). Ezek csak példák, arra akartam rámutatni, hogy nem csak jogi okai lehetnek egy ilyen problémának.

(#2) GoodSpeed válasza Geth (#1) üzenetére


GoodSpeed
addikt
LOGOUT blog (1)

Köszi, módosítottam ;)
*A vélhetően jogi okok egy feltételezés. A valódi okokat csak a Microsoft, az Intel és a Realtek tudják, valamint azok a cégek, amelyeknek a fejlesztései szintén érintettek.

be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP

(#3) CJ4567 válasza GoodSpeed (#2) üzenetére


CJ4567
veterán

Nekem az Asus TUF B550M-Plus lapon Realtek 2,5Gbit kártya van, és egyből felismeri a W11, nem kell külön drivert betallózni.

No Sana No Life

(#4) tlac


tlac
nagyúr

nekem is I225-V van az alaplapomon, de nem emlékszem, hogy csak a wifi-vel ment volna a net
viszont ezt meg kell jegyezni, hogy ez egy nagyon tróger chip, rengeteg panasz van rá
legalább három hardveres revízió is készült belőle, de még a 3.-ra sem sikerült nekik hibátlanra megcsinálni
szerintem inkább az történhetett, hogy épp nálad is bugzott

[ Szerkesztve ]

(#5) sh4d0w


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog (1)

Nyugtasd meg Magad, 1 eve kiadott ASUS laptop wifijevel is pont ugyanigy szivtam 23H2-vel. Aligha hiszem, hogy a MediaTek megengedhetne maganak jogi herce-hurcat, azt gyanitom, hogy a Microsoft slendriankodja el a dolgot - ahogy sok mas teruleten is az utobbi idokben.

https://www.coreinfinity.tech

(#6) Pikari


Pikari
addikt

Linux alatt ugyanúgy szívok az új wifi vezérlőkkel. Vigaszdíjként ott legalább az ethernet vezérlők működni szoktak out of the box.

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#7) Geth válasza sh4d0w (#5) üzenetére


Geth
addikt

Én annyira nem bánom, hogy nem szórják tele hulladék driverekkel a .wim-et (rákerestem erre az I225-V és társaira, siralmas), slendriánkodjanak csak így tovább.

(#8) GoodSpeed válasza tlac (#4) üzenetére


GoodSpeed
addikt
LOGOUT blog (1)

Van még egy érdekesség, ezt el is felejtettem írni. Szóval miután betallóztam neki és beadtam a drivert, aztán ez derült ki:

Az is érdekes volt, mert letöltöttem az USB-s Pendrive-ra ezt a verziót, szépen kicsomagolva:
DRV_LAN_Intel_I225_I226_SZ-TSD_W11_64_V2133_20230306R
ez a jelenlegi legfrissebb. Telepítésnél betallóztam amikor a Windows 11nek be lehet adni a drivereket, megtalálta implementálta, azzal voltam ,hogy oké. Erre tegnap az Armoury Crate jelzi, hogy valami nagyon régi verziójú Ethernet driver van fent, és van belőle frissebb. Ezt le is töltötte és telepítette. Előtte megnéztem, és a Windows egy 2021-es verziót telepített, miközben ugye a legfrissebbet tallóztam be. Azóta már friss van, csak ez is olyan rejtélyes :D

AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5) #9672

#3CJ4567: A Realtek-et ebben az esetben azután írtam, hogy a fórumon megemlítették:

Elméletileg Z690 (Intel), B650 és B650E (AMD) Chipsetes alaplapoknál van ez:


Az ASUS oldalán külön is foglalkoznak vele, most fedezem fel a fórumban újra:
[Motherboard] Troubleshooting - How to install Windows 11 Pro/Home operate system on AM5 or Intel Z790 series motherboard with Intel Lan? | Official Support | ROG Global (asus.com)

Motherboard] Troubleshooting - How to install Windows 11 Pro/Home operate system on AM5 or Intel Z790 series motherboard with Intel Lan?
AM5 or Intel Z790 series motherboard can't detect Intel Lan during the installation of Windows 11 22H2 Pro/Home version (as below picture),
so you can load the Lan driver during the installation process.

Amúgy ezt leszámítva nálam az Intel LAN mióta megvan ,rendben dolgozik, csak fura az, hogy AMD-s platformon Intel Ethernet Realtek vagy MediaTek helyett. Mondjuk utóbbi nekem csak WiFi-ben volt.

#5sh4d0w: az ASUS oldalán konkretizálták, hogy csak ezt a pár chipsetet érinti, de mondjuk azt nem, hogy azokat miért.

A bejegyzésbe beteszem az ASUS linkkét :D

be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP

(#9) Skyline15


Skyline15
tag

Sajnos én eléggé gyakran tallózok új generációs gépeknél SATA controller drivert, mert Windows 10/11 telepítő nem látja még :DDD
De szerencsére egy csomagnál csak egyszer kell eljátszani vele, következő gép meg már úgyis klónozva van valamilyen formában.

"- Nagyapa, Te hős voltál a háborúban?. - Nem de örülök hogy hősökkel szolgálhattam."

(#10) PuMbA válasza CJ4567 (#3) üzenetére


PuMbA
titán

Így van, Realtek 2.5GBE-vel nincs gond nekem sem AsRock B650M lappal :) Az ASUS-nál vagy az Intel-nél van ez.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.