2019. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Milyen egy Apple iPhone 4-et használni Androidhoz szokott szemlélettel?

Írta: | Kulcsszavak: iPhone . Android . WindowsPhone . iOS

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem akarom kitenni magam közutálatnak csak azért, mert én úgy fogalmazok, ahogy. Mivel Androidos időszakomban is próbáltam elfogulatlan lenni, most sem fogom elkezdeni a „minden_következetességet_nélkülöző_érveléseket_egy_rendszer_mellett” elmeállapotot. Így ne számítson egyik tábor sem kíméletre! ;)

Akkor csapjunk is bele, a cím sokat sejtet már, itt olvashatsz az előzményekről.

Android:

Rendkívül megosztó. Vannak akik istenítik, és vannak akik mérhetetlenül utálják. Én a kettő között helyezkedem el, mert vannak jó és rossz tulajdonságai is, ezt el kell ismerni. Ami számomra nagyon szimpatikus benne: az integráltság. Nagyban megkönnyíti a mindennapi használatot, simábbá, könnyebben járhatóvá teszi a sötét oldalt. Én amúgy is szeretem a Google termékeit; hosszú évek alatt semmi gondom nem volt velük - egyszer nem kaptam meg időben egy levelet, egyszer meg a saját hibámból megtalálhatott egy spam robot. Az android mellett szól még a szabadabb felhasználhatóság, moddolhatóság – akinek erre van igénye.

iOS:

Fanatikusan védik egyes emberek. Az Apple vallást teremtett az iPhone-nal, ez tény.
Sima, gyors, használható. De azért korántsem tökéletes (eleve nem is lehet az). És nem is a legjobb! A_minden_igényt_kielégítő. Ilyen nincs, nem is lesz, nem is volt. Korlátozások vannak, drága, zártabb felhasználhatóság, a programok gyenge integráltsága (most nem szempont sem a root Androidnál, sem a jailbreak iOS-nél).

Rólam:

Korábban már tettem kitérőket az okostelefonok, illetve a PDA-k világába. Az akkori (2004-től megjelenő) okostelefonok nem voltak a vágyaim netovábbjai, a PDA-k úgyszintén nem. Lassúak, nehézkesek voltak, a mobilinternet sem tartott ott, ahol ma. Nem lehetett egy notebookot sem kiváltani velük – semmilyen szinten. Nekem személy szerint az Android hozta el azt, amire eddig vágytam. Konkrétan azt, hogy egy PC vagy Notebook nélkül sikerüljön élni az online életem. (Innentől pedig csak előre vezet az út, ha egy-két gyártó nem visszafelé fejleszt.)
Egy gyenge Windows Phone kitérő után visszanyargaltam Androidra, mivel számomra az sokkal jobban használható volt. Az, hogy gyors, smooth, nem pótolta a használhatóságot (persze az Exchange jó-jó, de nekem például nem kellett semmire). Ezen tapasztalat birtokában féltem az iOS ökoszisztémától is, ráadásul túlárazottnak tartottam az Apple iPhone-ját. Miért kerül ennyibe?! Ráadásul az_Apple_dönt_helyettem legenda is befolyásolt abban a meggyőződésemben, hogy ne vegyek iPhone-t. Eddig. Végül csak e készülék mellett döntöttem. Vettem egy iPhone 4-et (fentebb már linkeltem a történetet, ha még nem olvastad).
Az iOS-t valamennyire mindenki ismeri. Valahol, valamilyen kontextusban már mindenki találkozott vele. Ezért nem egy leírást szerettem volna róla készíteni, azt már megtették sokan, sokszor. Inkább a szubjektív szempontjaim szerinti - az Android és az iOS közötti - különbségeket szeretném bemutatni.

Első benyomások az iOS-ről, az iPhone 4-ről:

Szép, gyors, van egyfajta logikája, de funkciószegény - mondjuk mihez képest? Néha nehézkes a használata a megkötések miatt. Az Android Google integrációja példás (végül is bármelyik másik programhoz hozzáférhetek bármelyik programból), itt hiányolom is ezt rendesen.
Néhány Google szolgáltatás sem olyan mint Androidon, pedig azt hittem, ezen a rendszeren aztán minden van. De hiányzik a Google Docs, Google Reader-nek sincs hivatalos kliense, a Google Maps kevesebbet tud, mint az Androidos verziója. A Google+ az egyetlen szolgáltatás, ami olyan mint Androidon (a Google termékek között). Ahogy látom, itt a frissítésekkel sem sietnek egyes általam használt programok gyártói, pedig nem hibátlanok! (pl.: Google vagy Opera).

Hosszabb idejű használat után:

Jó, használható továbbra is. Vannak hyülyeségei, de bőven a használhatóság határán belül. Ami számomra érdekes, az az, hogy itt a háttérkép nem mozog, így eléggé smooth (de ilyen beállítással az Android is ilyen simán fut), viszont ez a rendszer is tud néha gondolkodni. Lehet, hogy én vagyok a túl hard user.
Az antenna-dizájn ellenére a Motorola Defy jobb jelerősségeket produkált nálam. Azt nem egyszer olvastam már, hogy milyen jó az iPhone térereje: hát nem így van! Bizony, sokszor gyengébb ott – ugyanarról a helyről beszélünk -, ahol a Defy már bizonyított. Ebből kifolyólag nem vagyok elégedett a beszélgetés hangminőségével sem, néha recsegős, torzít. Olykor, ha befejezem a hívást, majd újra kezdeményezem egy perc múlva, akkor jó, nem torzít. Pedig ugyan arról a helyről, jó térerő mellet próbálgattam ezt (ez lehetne egyedi hiba? Mindenesetre a Defy nem volt ilyen kényes, és jó volt vele telefonálni). Az AntennaGATE néven elhíresült jelenséget is tudtam produkálni (véletlenül), igaz, olyan helyen, ahol csak három csík volt a térerő. Ezt nem is rónám fel általános hibának, mert nem állandó. Létezik, de komoly gondokat nem okozott eddig, egyszer szakadt meg hívásom.
Nekem ami még fontos és nagyon tetszik: a megmunkálás! Mestermunka.
A ház tökéletes, masszív, igényes, hézagok nélkül – ebből kifolyólag nagyon egyben van, nagyon minőségi hatást kelt. A mérete, súlya nekem pont jó, nem szeretném, ha az Apple ezen változtatna. A gombok helyeinek kialakításakor nem tűrték a pontatlanságot (gondolom a százados pontosságot itt komolyan vették). Az előlapi gomb viszont egy katasztrófa! Nem tökéletes a nyomáspontja, néha ferdén nyomom meg, ha épp nem figyelek (a Samsung Omnia 7-es készüléken is ilyen megoldás volt, azt sem szerettem), néha olyan recsegős szegény. Nem tudom, ezt minek erőlteti az Apple. Nem tudom, hogy az egyik legtöbbet használt kezelőszervet miért hanyagolta el ennyire – számomra így tűnik. Persze a dizájn mindenek felett! Mindenesetre remélem, hogy az iPhone 5-nél egy korrektebb megoldást – nekem jöhet az érintő gomb – tervez bevezetni az Apple.
Nekem alapból 4.3.3 szoftver verzió volt rajta, ezt frissítettem 4.3.5-re. Kellett egy visszaállítás szegénynek utána, mert az akkumulátor gyorsabban merült, illetve kissé mintha többet gondolkodott volna, mint szokott, de a visszaállítás segített. Most olyan, mint amikor megvettem (engem ez nem zavar, Androidon megszoktam már ezt, másoknak meg ott a restore az iTunes-ban).

iTunes:

Itt bajban leszek, mivel Androidon nincs hasonló program, csak a WindowsPhone 7-nél. Habár a gyártók próbálkoznak Androidon is hasonló programokkal - a Motorola PhonePortal megoldása nem is rossz - de az iTunes-hoz képest fasorban sincs egyik sem (igen, ilyet írok). A WP7 Zune-ról pedig még szót sem érdemes ejteni, annyira fapados.
Tudniillik, ez a program annyira kiforrott, sok és hasznos funkcióval bír, hogy egy szavam sem lehet. A WindowsPhone kitérő után féltem ettől a megoldástól is (a Zune kellemetlen “butasága” még élt bennem), de ez jól használható. Tényleg. Egyedül a képek kezelése nem tetszik, például amíg van zene, videó, könyv, csengőhang nézet az iTunes-ban, addig a képeknek ilyen nézete nincs (a Photo fülön nem látni őket). Ha bekapcsolom a szinkronizálást, akkor nem tudok törölni a telefonban képet, csak a számítógépen, és majd az iTunes szinkronizálja (bezzeg a videóknak és a zenéknek van manuális szinkron. lehetősége). Csak az időközben letöltött képeket tudom a telefonban törölni. Persze van alternatíva erre az Appstore-ban, de eddig értékelhető megoldást (all in one) nem találtam. Legtöbbször a képnézegetéseken véreztek el a programok - akadtak, szaggattak. Szóval ez még megoldásra vár nálam, de ettől függetlenül bátran ajánlom az iTunes használatát, tényleg jó, és ez ne rettentsen vissza senkit egy iPhone vásárlásától!

Appstore:

Itt mindig a benne található programok minőségéről olvastam, de ez nem ilyen egyértelmű. Ha a minőség az, hogy egységesen néznek ki a programok: oké! De az ingyenesek között elég sok a szemét (nekem az), nem jól működő, felesleges (baromság) program. Az Android Market nem rosszabb ebben, inkább más – persze játékok terén lejjebb van, mint az Appstore, de nem is ez az egyik fő célcsoportja az Androidnak... az biztos, hogy az Appstore-ban soha nem lesz egy ilyen program, ingyen. De még fizetős se! Valamint az Android Marketben van visszatérítés, ha valamelyik megvásárolt program nem tetszik.
Viszont van sok program, a leírások alapján vannak egész jók, nagy tudásúak, de a jók, a tényleg használhatóak fizetősek. Némelyik program elég horribilis áron kelleti magát, de szoktak akciózni! Ami viszont egy remek ötlet (tekintve, hogy itt megveszed vagy nem). Egy alapból 5-15€ kerülő program árát leviszik 0,79€-ra valamilyen okból (erre is vannak jó alkalmazások: itt van az appshoper például). Ami tényleg egy minimális összeg (most olyan 215-240Ft közötti összeg, az euró-forint árfolyamától függően). Az viszont felhasználói élmény romboló, hogy ha keresek egy programot, megtalálom és elindítom a letöltést, ilyenkor kidob a főképernyőre. Ezzel még nem lenne gondom, de amikor visszalépek az Appstore-ba, akkor a keresések elejére ugrik vissza, nem oda, ahol éppen voltam. Pedig lehet, hogy nekem az 51-ik találat volt a jó, és megint az elejétől görgethetek, amíg meg nem találom. Ami még negatívum számomra, az a programok mérete. Egyes programok hatalmasak. Találtam egy szép, de semmi extrát nem tudó időjárás alkalmazást: 118MB volt. De néhány kisebbnek gondolt program is 7-8MB között mozog (persze Androidos szemmel nézve). Ami viszont nagyon tetszik, az az, hogy az Appstore-t iTunes-on keresztül, akár telefon nélkül is tudom kezelni. Letölteni, vásárolni, majd később a telefonra szinkronizálni automatán az alkalmazásokat, amikor épp összekötöm a géppel. Ez nagyon jó dolog.

Összegzés:

Összességében megszerettem az iPhone 4-et az iOs-sel és az Appstore-val. A telefon a minőségével fogott meg, az iOS meg azzal, hogy használható a korlátozások ellenére is -, szemben a WindowsPhone 7-el. Persze ez az én szubjektív véleményem, biztos lesz, akinek ez egy aljas hazugság. Az iTunes tényleg korrekt, jól használható, kellemes. Én a Mass Storage módot továbbra is hiányolom, de ezért nem fogom jailbreakelni a készüléket, csak Windows-t kell használni emiatt. De majd veszek egy Mac Mini-t, és akkor megoldódik ez a probléma is.
Jó és segítőkész a közösség - mondjuk vannak elegen. Sokat segítettek (ezúton köszönöm nekik a korrekt hozzáállást, segítséget), ami kellet is, mivel néhány dolog mégsem volt annyira egyértelmű sajnos, mint azt sokan érvként felhozzák Flame War-ok közepette. Amióta találtam fájl transzfer-t tudó alkalmazásokat (ez királyság az iTunes-ban, még mindig kell, de szabadabb felhasználást enged mégis), sokkal könnyebb az életem. Afelett viszont továbbra sem tudok elsiklani, hogy Opera Miniben nem tudok egy fájlt letölteni (kivéve képek), mert a Safari-t nyitja meg egyből. Na ez idegesítő, ez hiányzik az Androidból, emlegetem is mindig! Kénytelen vagyok a: copy link->előlapi gomb->opera mini->címsor->beillesztés->megnyit->előlapi gomb->vissza az előző programba kombinációt eljátszani, ahány hír, annyiszor. Nagyon dühítő, főleg, hogy Androidon ez néhány mozdulat, és olvashatom tovább a híreket. Ebből a szempontból az Android fényévekre jár az iOS előtt.
A valós multitasking előnyei is hiányoznak néha, de az Apple megoldása sem rossz, az akkus üzemidő valószínű ezért ilyen jó (mert tényleg jó) – végül is használható. A rendszer jól optimalizált, néha itt is van akadás, animációknál (hehe, bezzeg itt ez nem baj), de nem vészes. Tényleg olyan folyékony tud lenni, mint a víz. Én azt mondom, hogy nem bántam meg. Főleg, hogy tudom az iOS 5 új, jobb értesítési rendszerrel jön. Mert az még nagyon gyenge. Néha nem veszem észre, hogy jött e-mail üzenet (ugye a csengőhang nem állítható e-mail üzenetnél, az a kis prüttyentés meg elveszik az éterben), és nincs LED az előlapon. Ha legalább LED lenne, nem szólnék egy szót sem!

Konklúzió:

Ha valaki Androidosként egy Apple iPhone-t akar venni – bármilyen okból –, nem fogom lebeszélni. Én, akinek fontos a szabadabb felhasználhatóság, integrált működés, tudok vele elégedetten élni– viszonylag -, akkor más is fog tudni, ezt bizton állíthatom! (A Microsoft WindowsPhone rendszerénél ténylegesen, sokkal jobban használható, nem is értem, hogy egyesek csak a rácsos ikon nézet miatt nem veszik az iPhone-t?!)
Mint az már feltűnt, kedves olvasó, nekem használható - nem, nem tértem meg -, nem rajongok érte, de elég korrekt (mondjuk volt pár éve kiforrnia magát). Még ismerkednem kell vele, nagyon friss a kapcsolatunk, pedig két hét alatt nagyjából belaktam.
Lehetne olcsóbb, akkor többen megpróbálnák, az biztos. Ettől függetlenül én is azt mondom: igen, megérte az árát – mondjuk 90%-ban, a maradék 10% a drágaság miatt még fennmarad!

Kedves olvasó!
Remélem sikerült egy reálisabb képet kapni az iOS-ről, az iPhone-ról, ami valamilyen szinten már felkeltette a figyelmed korábban – ebben biztos vagyok - azt persze remélni sem merem, hogy valaki ezen írás alapján fog dönteni, vesz vagy nem vesz iPhone-t, de talán sikerül egy picit befolyásolni a döntésedben!

Köszönöm :R

Hozzászólások

(#1) gomsadi#


gomsadi#
(tag)

Csak kulturáltan! :R

Have a Lot of Fun!!

(#2) k. válasza gomsadi# (#1) üzenetére


k.
(őstag)

Nagyon jó cikk :)
Szeretem, amikor valaki kúltúráltan képes leírni a véleményét, és nem azon förcsögni, hogy a másik milyen szar.
:)

(#3) Ocarina


Ocarina
(senior tag)

Tényleg jó cikk lett. :R
Én is androidról váltottam és nem bántam.
A kép a végén meg... :DDD

Keelah se'lai | SEN: ZsomleHUN

(#4) darál0w


darál0w
(Jómunkásember)

mai olvasmányom megvan...majd jövök. ;]

Aki viszkető seggel fekszik, az büdös ujjal ébred... :]

(#5) aggleány


aggleány
(PH! addikt)

Nagyon király lett, valami ehhez hasonló értelmes leírást várok már jó ideje. :C A képek pedig szuperjók benne, azért külön grat! :R

(#6) EczkE


EczkE
(PH! addikt)

Na ezt majd elolvasom. :K

Asszem mindenféleképpen!

(#7) Mr X


Mr X
(PH! kedvence)

Jó cikk, kellemes volt olvasni. :)

(#8) gomsadi#


gomsadi#
(tag)

Köszönöm a sok pozitív véleményt, nem gondoltam, hogy ennyi embernek tetszeni fog! Kicsit meg is lepődtem most, durva fikázásra számítottam... :Y :C

Have a Lot of Fun!!

(#9) Mr X válasza gomsadi# (#8) üzenetére


Mr X
(PH! kedvence)

Lesz még az is, nyugi. ;]

Amúgy, ha valaki korrekt módon tud leírni egy ekkora feszültségeket generáló összehasonlítást, az tiszteletet érdemel. :)

Mikor váltottál amúgy?

(#10) gomsadi# válasza Mr X (#9) üzenetére


gomsadi#
(tag)

Félek is tőle, nem akarok én is hozzájárulni a trollkodáshoz... még ha a logout bemutatkozásom arra is utal ;)

kb. négy hete...

Have a Lot of Fun!!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.