2019. június 18., kedd

Gyorskeresés

Rácsosház CaseCon - Tervek, ötletek

Írta: | Kulcsszavak: Casecon . modding . méhsejt . pc . ház

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Régóta nagy álmom, hogy építsek egy saját PC házat, teljesen a nulláról, a nyers lemezből. Nemrég végre rá is szántam magam erre (hogyhogynem épp amikor érettségire kéne tanulni...) de még -éppen az érettségi miatt- nem fogtam hozzá az építéshez. Az alkatrészek egy része már megvan és amikor épp időm engedi mindig kicsit finomítok a terveken, átírok valami részletet. Így megy ez már lassan 2 hónapja, ugyanis ha belefognék az építésbe semennyit nem tanulnék, ahogy ismerem magamat. Na de térjünk vissza magára a házra.

Mint a szalagcímben olvasható, egy eléggé minimalista, "industrial design" stílusú házikót szeretnék összedobni. Mindigis megfogott az egyszerű, de nagyszerű elv. Szóval az alapötlet az, hogy az egész ház ebből a méhsejtrácsos acéllemezből fog állni, csak a legszükségesebb helyeken használok mást. Amikor megláttam egy hirdetést ilyen lemezről, egyből megjelent a fejemben egy komplett számítógépház ebből.

A következő igényeim/szempontjaim vannak hozzá:
》Relatíve kicsi, csinos legyen, hogy az asztalon elférjen
》Ebből adódóan mATX-es lapot és SFX méretű tápegységet lehessen belerakni szabványosan. Mind a kettő eléggé elterjedt, így csak pénz függvénye és akár i7-est is lehet bele rakni valami komoly vga-val. SFX tápokból lehet kapni komolyabb 4-500 wattos modulárisakat is, szóval egyszerűen bővíthető.
》Legalább 2db 3,5"-es vinyó beleférjen
》A szellőzést pedig, mivel lyukas az egész ház, rábíznám a termodinamikára.
》És persze nézzen ki jól!

Maga a méhsejtrácsos lemez (stock fotó onnan ahonnan meg akarom venni)

A konkrét megvalósításról pedig a következő ötleteim vannak:
Jelenleg úgy néz ki, hogy 35x35x15cm-es méretű álló ház lesz, alsótápos elrendezésben. Egyrészt jobban is néz ki szerintem, másrészt légáramlás szempontjából ideálisabb az alul elhelyezett tápegység. Ilyen kicsi háznál a kábelek hossza meg tuti nem okoz gondot.
Az összeerősítést úgy tervezem, hogy 2mm vastag alu L profilokat rakok mind a 12 élre és valami szép csavarral összefogatom a lemezekkel. A sarkoknál pedig megpróbálom 45°-ba bevágni a profilokat, hogy a 3 szépen illeszkedjen egymáshoz. Aztán attól függően, hogy mennyire sikerül szépre a 45° lehet, hogy valami fém hangfalsarok rákerül :)
A ház elejére egy ilyen "vandálbiztos" gombot szeretnék bekapcsológombnak, a reset-et pedig elhagyom. E mellé egy 2USB+hang ki-bemenetes előlapi panelt is be szeretnék építeni valahogy. Ennek a rögzítése még nagy kérdés.

Most jön a nehezebb rész, az alkatrészek rögzítése:
A hátlapot azt egy használt mATX-es, SFX tápos házból egyszerűen kioperálom és valahogy beleillesztem a méhsejtrácsos lemezbe hátulra, így szabványosan lehet rögzíteni a tápot és a bővítőkártyákat is.
Az alaplap rögzítése már problémásabb lehet. Itt van több ötletem is. Az egyik, hogy valahogyan a rácsra ráragasztok ilyen szabvány kis menetes bütyköket amik a rendes házakban is vannak. A másik, hogy fogok pár anyát és odaragasztom a rácsra, aztán abba mehet egy belevaló csavar az alaplapon keresztül. A ragasztást fémes epoxival gondoltam(JB Weld szerűség)
A vinyókat meg egyszerűen rá lehetne csavarozni a ház valamelyik oldalára, vagy ha van rá energiám ahhoz is gyártok majd külön kis tartókat.

A donorház benne a kivezetésekkel

Még egy kis esztétikai tuningként gondoltam arra is, hogy az összes kábelt beharisnyázom(szálanként), de kétlem, hogy ehhez maradna erőm/időm/türelmem.

Alkatrészlista:
》Méhsejtrácsos lemez ✓
》Aluprofil ✓
》Szép csavarok ✓
》Hátlapnak és kivezetéseknek donorház ✓
Gomb (elvileg hamarosan megjön ebay-ről) nem jön meg, visszakaptam a pénzt...
Kábelharisnya ? majd ha nyugdíjas leszek
》Gigabyte G41MT-S2 lap ✓
》Delta 300 wattos SFX táp ✓
》Core 2 Duo E8400 proci OEM hűtővel ✓
》DDR3 ram amilyenre futja majd

A konfig kiterítve, viszonyításképp egy rendes ATX lappal

Még arra gondoltam, hogy esetleg egy nagyobb toronyhűtővel akár passzívan is lehetne hűteni a procit a gyakorlatilag nyitott háznak köszönhetően. Ehhez még tervezek beszerezni egy kisfogyasztású Xeon L54xx-et, amik a 4 magjukkal még ma is teljesen korrekt teljesítményt nyújtanak, és mindezt 50W-os TDP-vel. És elvileg még működnie is kellene ebben a lapban. Egyetlen baja van, hogy még a legolcsóbb helyeken is 10k fölött vannak.

Hát nagyjából ennyit tudok most mondani, szívesen várom, sőt kérem szépen a véleményeteket, ötleteket, tippeket! :)
Hogyha elkészül a ház, akkor megírom egy összefoglaló cikkben az építés részleteit.

Hozzászólások

(#1) gold007


gold007
(tag)

Várom az ötleteket :)

Arra jó az erősebb processzor, hogy elbírja a nagyobb hűtőbordát! :))

(#2) ricinus13 válasza gold007 (#1) üzenetére


ricinus13
(senior tag)

A szálankénti harisnyázást én nem ajánlom. Csináltam már a tápomnál de az valami agyrém. Inkább több szálat rakj egy harisnyába úgy nem lesz túl vastag a végeredmény. Ehhez mindenképp vegyél egy célszerszámot amivel szét tudod szedni a csatikat, mert a "megoldom én hajtűvel is" módszer nem életképes(tapasztalat). És legyen hozzá egy vagon türelmed mert nagyon pepecs munka de a vége szép lesz, ha bírod idegekkel.

Az érettségihez meg sok sikert! Nálam is ez most a fő téma :DDD

[ Szerkesztve ]

(#3) gold007 válasza ricinus13 (#2) üzenetére


gold007
(tag)

Hát igen, én is ezért nem fűzök hozzá sok reményt :D
De türelem az van, hogyha tudom, hogy utána szép lesz. Na de ez még a jövő zenéje, egyelőre örülök ha a ház elkészül

Arra jó az erősebb processzor, hogy elbírja a nagyobb hűtőbordát! :))

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.