2019. június 27., csütörtök

Gyorskeresés

Erősítők egymás közt!

Írta: | Kulcsszavak: NAD . erősítő . Mission Cyrus One . Monacor

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Honnan is kezdhetném, talán onnan hogy nemrég befejeztem a hangfalaim átépítését. :)

Arra majd külön írással készülök, elégedett vagyok vele nincs szükség a hang színezésére, és a terét is nagyon szeretem. De most az erősítőkről szeretnék írni egy pár sort, mivel vendégeskedik nálam egy pár. Szám szerint 4 db.

A saját rendszerem a következő elemekből épül fel:
Erősítő: NAD 3155
CD-lejátszó: NAD CD-player 510
Összekotő kábel: Monitor Audio (Inakustik) Symmetrical
Hangfalkábel: Monitor Audio Joker 2x4mm.
És a kábelek végére pedig ezek a szépségek. Ez a kép még a műhelyben készült, amikor kész lettek a hangfalak beüzemeltem őket. (Minden kép nagyítható):

Erősítő VS erősítő.

Kölcsönkértem egy jó barátomtól egy ugyanolyan NAD erősítőt mint amilyen nekem van. Anno az én ajánlásomra vette.

Az erősítők közötti különbség abban rejlik hogy a sajátom már átesett egy teljes kondicserén ,és egy hangerőszabályzó poti cserén. Nincs benne balance, kiiktatták.
Az övé teljesen gyári kivitelű.

Kölcsön van nálam most még egy kis csöppség, egy Wega PV-400

És még egy, de nem utolsó sorban, egy Mission Cyrus One

Egy kedvenc albumról hallgattam zenéket: Bonobo - Black Sands
Több kiváló muzsika is található rajta, most csak egy kettőt emelnék ki, amik az összehasonlítás alapjai is voltak.

Leszögezném, hogy nyilvánvalóan nem vagyok high end bajnok, sem egy elismert vájt fülű akinek mérvadó a szava, véleményem erősen szubjektív.

A saját NAD:
Ezt ismerem a legjobban, hiszen saját. Részletező nyugodt kiegyensúlyozott, sosem bánt még nagy hangerőn sem, igazán szép a tere szépen.
A másikhoz képest visszafogottabbak a mélyek, nem olyan határozott néha háttérbe vonul a dob+basszus.

Kölcsön NAD:
Szinte megdöbbentő mennyivel másabb a hangja. Nagyon határozott a mély, súlya van a hangjának, sosem éreztem kevésnek. Az előzővel ellentétben folyamatos jelenléte van a mélynek. De nem éreztem soknak. A közép tartomány sokkal artikuláltabb, talán néha tolakodó (de a mélyek mindig ellensúlyozzák) a magas visszafogottabb, mindig ott van nem érezni kevésnek, de a közép tartomány dominánsabb. Azt is mondhatnám kicsit mattabb, fátyolosabb a hangja. Nem vészes a magas hiány, igazán kellemes, hallgatható hangú csak más,de a fülem igazán a sajátomhoz van szokva
Ezzel az erősítővel volt, egy nagyon jó élményem a Stay The Same c. muzsikánál. Az egész zene kiválóan van felépítve. A vége felé amikor kiteljesedik, a szemem behunyva olyan tér rajzolódott fel előttem, amit eddig még nem tapasztaltam ennél a zenénél.
Az ének gyönyörűen jött, mintha ott állt volna középen, benne a térben Andreya Triana, a szaxofon és a vokál körülölelte, a gitár jobb és bal oldalról. Az effektek, a dob, a cin elhelyezve a térben, mindez a határozott basszus szekció szőnyegén megtámasztva, egy teljes egészet alkotott. Bocs kicsit talán erős jelzőket használok.
Igazi élmény volt. Még úgy is hogy kicsit több részletezőbb magashoz vagyok szokva. És tudtam pld az a cin máskor határozottabban kellemesebben szólal meg. Vagy az Eyesdown elején a kellemes bakelit sercegés is jobban körül szokott ölelni a sajátomnál.

Wega:
Súlyra meglehetősen nehéz jószág. A hangja viszont kicsit visszafogottabb a NAD-ok után. Nincs vele gond kellemes mélyek (a saját NAD-omnál határozottabb). Kellemes magasok, de kicsit vékonyabb a tere, és a részleteket sem úgy rajzolja fel elém. Ettől függetlenül nincs miért szégyenkeznie. Azért a NAD nem kis név a hifiben.

Cyrus One:
No ez egy igazi különlegesség tudtommal. Anno a NAD méltán híres, menő manójának (3020) ellenfeleként emlegették. Igazán szép hangú, Talán a két NAD közé sorolnám. A sajátomnál kellemesebb erősebb mélyekkel, a kölcsön NAD-nál részletezőbb kellemesebb magasokkal. Igazából nem hallottam több részletet csak máshova tett a hangsúlyt. Az Eyesdown basszusa olyan szépen hullámzott, nagyon kellemes kerek mélyei vannak. A terével gondban vagyok mivel, kicsit nekem eltolódott balra valszeg poti probléma. Ez a gond az igazi élménytől megfosztott.

Nos a négy közül, nekem, hangszínre legjobban a Cyrus One tetszett, sehol (mély, közép, magas) sem volt kevés vagy sok. Nem volt bántó, vagy halovány. Ha a poti probléma kiküszöbölhető lett volna talán a tere is ennek nyert volna.

A Cyrus ONE-ról változott a véleményem, egy hosszabb időt töltött bekötve, egy pár hetet. Túl sok lett a hangképe számomra, kicsit túl színezettnek éreztem természetesen albuma válogatja. De nagy általánosságban, egészét tekintve, nekem sok volt a karaktere. Ebből még azt is megtanultam, hogy egy album vagy még rosszabb, egy két muzsika alapján, nem mondhatok teljes véleményt egy erősítőről.

Térre nekem a kölcsön NAD adta a legnagyobb élményt a Stay The Same miatt.

.....Egyébként meg hogy döntsön így az ember, ha erősítő cserén gondolkodik? Mivel szeretnék egy fiatalabbat venni majd.
Nagyon ritkán adatik arra lehetőség, hogy hazavigyem és meghallgassam a saját rendszeremen.
Amit néztem eddig és szimpatikus, az egyik a NAD C316Bee, sok jót olvastam róla. Sokan dicsérik.
Vagy a NAD C320Bee.
No majd egyszer eldöntöm, és ha beszerzem akkor arról is írok véleményt.

Hozzászólások

(#1) bambano


bambano
(Jómunkásember)

nadon jó :)

végre rendes cuccok. csak az a habszivacsra állított hangfal, az ne lenne...

szerk: másikat? járt utat a járatlanért el ne hagyd. magyarul akinek egyszer a füle beállt a nadra, az nadot vegyen, más úgyse fog tetszeni.

[ Szerkesztve ]

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#2) Giot válasza bambano (#1) üzenetére


Giot
(PH! addikt)

Az még a műhelyben (ha nem tűnt volna fel az nem éppen lakáskörülmény :) ) készült, mikor kész lettek a hangfalak beüzemeltem őket a helyszínen. Nagyon hajtott a kíváncsiság.
Nem habszivacs hanem hungarocell.
NAD-ban gondolkodom, mindkét típus amit megemlítettem NAD márkájú.

"felhőfoszlány-forma fakó lobogók"

(#3) bambano válasza Giot (#2) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

az én zenehallgatási szokásaimtól nem lenne idegen, hogy az asszony egyáltalán ne engedje be a cuccot a szobába :)

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#4) Giot


Giot
(PH! addikt)

Úton az utód, egy NAD C320.

"felhőfoszlány-forma fakó lobogók"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.