2023. január 27., péntek

Gyorskeresés

Csak szép sorban! VGA-k amik megfordultak a kezem között.

Írta: | Kulcsszavak: VGA . Radeon . Sapphire . Toxic

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Honnan indultam? Nos Radeon volt az első VGA amit kicsinyke fizetésemből összehoztam. Két választásom volt vagy egy 9600XT 18eft-ért, vagy egy nV (aminek a típusára nem emlékszem) 25e-ért. Mivel nem igazán voltam anyagilag eleresztve így maradt a Radeon.

1. Megaspeed 9600XT nem volt vele különösebb gondom talán annyi hogy kicsit zajos volt a ventije. Az Underground2 szépen ketyegett rajta. Én pedig többször is végigvittem. Majd jött a csere semmi komoly hiszen maradtam a 9600XT-nél csak.........

2.HIS Radeon 9600XT Ezt a VGA-t egy havertől vettem át. Mivel ő cserélte ha jól emlékszem egy 7600GT-re. Érdekesség képen ő még 50eft-ért vette. Mikor vittem haza történt egy kis baleset. Történetesen az autóban az anyósülésen foglalt helyet az új szerzemény egy dobozos sör társaságában. Hazaérkezéskor elég szerencsétlenül fogtam meg mert a VGA NYÁK-ja kiszúrta a sört. Így gyors sörzuhanyban volt része, meg persze az űlés is sörös lett. Én meg sápadt. Na ennek vége gondoltam. De nem újabb zuhany (remegő kézzel, csupaszra bontott PCB-vel ) igaz ekkor tiszta vízben, szárítkozás. Bekapcsolás előtt elmotyogtam egy pár imát. Sőt még a fogamat is összeszorítottam mikor benyomtam a POWER gombot. ÉS láss csodát működött. Sokáig szolgált nálam a kártya majd mennie kellett, mikor kezdett nagyon kevés lenni. Uncsim vette át és használta még elég sokáig. Majd visszakerült hozzám valami üzlet folytán én pedig beadtam egy használt PC-és üzletbe.
Ezután következett egy kis kitérő a zöldek oldalára járt nálam egy Galaxy 7600GT. Hogy miért nem maradt? Akkor elég nagy különbséget véltem felfedezni a Radeon és az nV megjelenített képe között. Valszeg emiatt lett újból Radeon.

3.HIS X1650pro IceQ Életem első komolyabb videokártyája. 35e-ft. Ugyanakkor nagy szívás volt vele. A kártya még AGP foglalattal érkezett. Eleinte nem volt vele gond majd mikor nyárba fordult az idő megjelentek a problémák. Nevezetesen fél óra játék után elfáradt és lekapcsolt a kártya. Azok a régi szép Titan Quest-es idők. Majd ezt egyre sűrűbben tette meg. Nem volt mit tenni vittem vissza garanciába. Ők két hét után megállapították hogy ennek semmi baja. Majd mikor hazakerült ugyanazt játszotta mint addig. "Kicsit bosszantott a dolog" :W
Vettem rá másik hűtőt egy VF900-Cu-t . Más kérdés hogyha az IceQ nem bírt el vele.................. Sebaj meg kellett próbálni. Jelentem nem vált be. Jött a kézzel tapizás hol a legforróbb? Elvetemült módszer de nem sok választott el tőle hogy hirtelen haragomban ne íveljem meg a kuka felé. A PCB hátoldalán lévő AGP-PciE fordító chipre terelődött a gyanúm.
"Felhegesztettem" a chip-re egy hűtőbordát és láss csodát máris nem hisztizett a melegtől ..... annyira mert a hiba nem oldódott meg 100%-osan. Emiatt úgy döntöttem mennie kell mielőtt valami komoly gondjaim lesznek az idegeimmel.

4.Sapphire HD3850 Ultimate A HIS-el való kálvária miatt Sapphire lett a következő versenyző. Végre gondtalan lét. Rábiggyesztettem 2db 8cm-es ventilátort még csak hangosnak sem nevezhettem, ugyanakkor nagyon jól hűtött. Nem tudok mit hozzátenni jó volt. Majd ebből is fogyott a kraft. Lépni kellett.
A 3850-es lét közé becsúszott egy haver
Sapphire HD3870X2-es kártyája kölcsönbe kaptam egy pár napra.
Brutál volt teljesítményben is fogyasztásban is, meg hőtermelésben is. Éppen a Crysis-t toltam megelégedett mosollyal az arcomon (hm így kell ennek mennie :) ) mikor az 550W-os LcPower tápom megelégelte a kínzást és hangos pukkanással tudatta velem ő bizony szusszanna kicsit, esetleg örökre ha lehet. Konkrétan elpukkant benne egy kondi és szép füstcsíkkal nyomatékosítva távozását a tápból. "Játékadrenalinnal" telepumpált agyamban csak a szívem pumpálást hallottam. Crysis már sehol. Igen ilyenkor eszébe jut az embernek hogy a haver valami 100eft környékén vette a VGA-t. Nincs mese másik táp kell. Hátha életben maradt a rendszer. Másnap délután meló után vettem egy Chieftec550W-os tápot. Hazavisz, összeszerel, bekapcsol, és a gép életre kelt, biztos ami biztos még játszottam egy pár órát a Crysis-al gond nélkül. Azóta megfogadtam soha többet "olcsó" táp. Ha relatív komoly a gép komoly táp kell mögé.

5.Sapphire HD4850 Toxic. Nem igazán voltam vele megelégedve. Minden tökéletes volt, csak tuningban többet vártam. Így az elégedetlenség érzése mindig ott motoszkált bennem. Közben cseréltem monitort is. elég nagyot álmodtam mivel egy 22"-os FullHD monitor lett a vége a válogatásnak. A 4850 pedig folyamatos határon volt ami teljesítményét illeti. Pár hónap múlva.........

6.Sapphire HD4870 512Mb. Nos vele is a határon egyensúlyoztam de azért a Fallout3-at végigtoltam vele majd ha jól emlékszem a Witcher következett. Sok sok órát rabolva el az életemből.
Persze nem bírtam megülni és valamit moddolni kellett a VGA-n. Vettem rá egy AC TwinTturbo hűtést. Viszont elégtelen volt a VRM-ek hűtése és ezt tudatta is velem a VGA többször lekapcsolt tesztelések közben. Majd alatta hagytam a ref hűtés alját így máris javult a helyzet.
NA DE, nem nem, annyiban nem maradhat a dolog úgyhogy valami komolyabbat akartam. Ekkor került a képbe az Auras Fridge Jes-988-as hűtés. Berendelés, várakozás, megérkezett :D . Kapott még 2db 12cm-es CM ventit. Ez igen 40/45C környékén tartotta a GPU-t. Komoly cucc. Itt követtem el egy óriási hibát. Kitaláltam ,hogy jó lenne az Auras-hoz kapott sünöket használni a memók hűtésére, ezzel ugye még semmi gond. De jó lenne valami a VRM-ekre is. Hát egy procchűtő hűtőbordájából készítettem eggyet. Még ezzel sincs gond. Hanem a gond ott kezdődött hogy olyan hűtőpasztát használtam ami vezeti az áramot. Kb egy pillanat alatt füstölt el .................. nagyon sok pénzem.
Depresszió egy hétig, ha haverok kérdezték mizu csak meredtem magam elé, és mondtam hogy minden oké.
Aztán persze jött a következő elhatározás nincs mese veszek másikat. De akkor már 1G memóval. Vettem igaz ,hogy koplalni kellett minden más irányú terv dugába dőlt de vettem.

7.Sapphire HD4870 1G + Auras Fridge Jes-988. Gond nélküli VGA. Nem mókoltam túl.

.........és azon a nyáron eladtam az egész gépem. Elkezdtem bringázni, az egyik legszebb nyaram volt.

8.Sapphire HD2600XT
Télig bírtam. Kellett egy gép. Így tesóm gépére költöttem egy kicsit amiben akkor ez a 2600XT volt amit amúgy is én vettem neki. Hát költöttem:

9.Sapphire HD4730 Nem volt szimpatikus a kártya nagyon melegedett, a teljesítményével sem voltam megelégedve. Hiába mondtam havernak hogy 4830-at hozzon ez volt raktáron, aztán pár hét, jött a csere egy régi ismerősre:

10.Sapphire HD4850 A hűtést cseréltem egy AC L2pro-ra. De már akkor éreztem megint kell egy saját gép. Hát lett. Az ami most is látható a cuccaimnál.

11.Sapphire HD5850 Toxic Erről a VGA-rol készült életem első cikke: [link]
Sikerült kifognom egy átlagosnál jobb darabot belőle. Nincs panaszom rá.

Nem tudom merre tovább lehet újra bringázás jön majd. lehet majd HD7850 ősszel, vagy Fusion, esetleg laptop............

.......és amik azóta nálam jártak.
Eladtam a gamer gépet. Majd 2012 telén építettem egy újat.
12.Sapphire 4850-nel indítottam, majd

13.Gigabyte GTX 460 SOC amitől driver hibák miatt váltam meg. Az akkor játszott game-ben kellemetlen anomáliákkal kellett együtt élnem

14.Sapphire Radeon 6850 egy hétig, kevés teljesítmény emiatt váltás

15.Sapphire 7850 2G-re. Utóbbi Hibátlanul tette a dolgát és a teljesítménye is megfelelő volt.

Tavasszal eladtam, nyáron no game, most egy kölcsön 4870 ketyeg nálam ha mégis el akarnék valami indítani.

A kölcsön 4870 után...

16.Sapphire 6870 Toxic minden OK, de kicsit kevés teljesítmény, több kell.

17.Sapphire 7870 Ghz 2G Rendben vagyunk, teljesítmény szempontbol is, 1150/1200Mhz-en használom. Hibátlanul teszi a dolgát.

Kis kihagyás miután eladtam a Sapphire-t egy darabig nem volt komolyabb VGA.
Aztán régi ismerős.

18. Sapphire 5850 Toxic

19. Sapphire R9270X VaporX

20. Powercolor HD7870 PCS+ VortexII Kiváló VGA, de itt a szezon.

21. Sapphire 5850 Toxic igen ez az amit én vettem évekkel ezelőtt újonnan. Visszakerült hozzám. :)
Ez most marad nyárra.

22. Sapphire 7970 a Witcher3 utolsó kiegészítője alkalmából, szerette a hasát, de volt is teljesítménye.
A kiegészítő pedig méltó befejezése volt a legendás Witcher sorozatnak.

23. HIS r9 270x Turbo. Kiváló kártya éljen a kevesebb fogyasztás. Egy darabig még barangoltam a Witcher világában vele.

24. Sapphire rx470 4G Nitro+ Tévé vásárlás mely alkalmából kiderült hogy az r9 270x nem kezeli a 4K felbontást, hiába próbálnék filmeket ekkora pixelsűrűségben nézni. Jó teljesítmény, korrekt hűtés. Egy két AAA játékkal is kipróbáltam, de nagyon ritkán játszok már.

Meglátjuk mit hoz a jövő.

Hozzászólások

(#1) czundermák


czundermák
aktív tag

Rendesen végigjártad a kártyacsaládokat :K

Ilyen szempontból sose volt szerencsém, mindig kimaradt 1 sorozat.
Radeon 7000
Radeon 9600Pro
Radeon 9800Pro RIP
Radeon X1950Pro RIP
GeForce 9800GX2 RIP
Radeon HD3870 (Cross Fire)
és egy hónapja tervezem a HD6870 vásárlását, de megláttam a GTX560-at :Y
Lehet fordul a kocka, hacsak nem csökken a 6870 ára :B

[ Szerkesztve ]

"ha létezne PowerLeap LGA2011 vagy AM3+ átalakító Slot1-re, a BF6-os Abit ráncolná a szemöldökét, pedig az tényleg mindent megeszik!"

(#2) Giot válasza czundermák (#1) üzenetére


Giot
addikt

Érdemes lenne körülnézned az 58XX kártyák között.

"felhőfoszlány-forma fakó lobogók"

(#3) czundermák válasza Giot (#2) üzenetére


czundermák
aktív tag

5850 szimpatikus szintén, de a 70-es már drága a fizetésemhez :B

"ha létezne PowerLeap LGA2011 vagy AM3+ átalakító Slot1-re, a BF6-os Abit ráncolná a szemöldökét, pedig az tényleg mindent megeszik!"

(#4) Giot válasza czundermák (#3) üzenetére


Giot
addikt

Az 58XX sorozat nagyon jól sikerült a Radeon-nak. Ezt ők is tudták el is szálltak az árakkal.
Esetleg nézz körül itt az aprón a használt garos, 58XX kártyák között.

"felhőfoszlány-forma fakó lobogók"

(#5) Drenadar


Drenadar
veterán

és a Trident 3D? :D

(#6) madstunt


madstunt
addikt

jó fiatal lehetsz :D

(#7) Giot válasza madstunt (#6) üzenetére


Giot
addikt

Az első gépem 97 környékén volt valami Pentium 1-es cucc. De arra nem költöttem, nem volt miből, azért a suliban pislogtam hogy havernak Woodoo VGA-ja volt. :D.

"felhőfoszlány-forma fakó lobogók"

(#8) Giot válasza Giot (#7) üzenetére


Giot
addikt

Bár volt előtte kölcsönbe nálunk 486-os is, windows 3.1-es oprendszerrel is. Eztán döntöttek úgy a szülők hogy na jól van veszünk valami sajátot. Ja meg rémlik ismerősnél valami macskás játék, ahol a macsesszal kellett kukákon ugrálni, meg forma1-es game és a hang a rendszerhangszórón jött gázadásra gyorsuló pittyegés volt. Ja meg az első POP.
Micsoda nosztalgia...... :B

"felhőfoszlány-forma fakó lobogók"

(#9) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

fiatal vagy te....én még S3 Trioval kezdtem

"Szólítson csak Cirminek." | B&B X | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#10) Drenadar válasza Mr.Csizmás (#9) üzenetére


Drenadar
veterán

jah :D

nekem:

1, Trident
2, S3 trio
3, S3 virge
4, TNT2
5, tnt2+woodoo2
6, Ati9600wonder
7, 9800pro
és jelenleg nvidia 8800GTS512

lehet volt valami kártyám a woodo2 és a r9600 között, de egyáltalán nem emlékszem, mi lehetett az, mindenesetre túl nagy ott az ugrás. Valaminek kellett lennie közte.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.