2021. március 6., szombat

Gyorskeresés

Miért BlackBerry Bold?

Írta: | Kulcsszavak: BlackBerry . Bold . 9000

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy év után ismét rászántam magam, hogy beszerezzek egy BlackBerry Bold 9000 készüléket.
Volt már egy ilyenem 2008 végén, egy iPhone után vettem. El is adtam kb. másfél hónap múlva, mert a tapicskolós internetezés után a görgős navigálás és az oldalak nem túl jó tördelése nem volt túl kényelmes.

Viszont ekkor valami megváltozott bennem... Folyamatosan nézegettem a BB apróhirdetéseket, többször is eljátszadoztam a gondolattal, hogy veszek egyet. De mindig lebeszéltem magam, hogy nem kell ez nekem.

Azóta volt E51, E72, mégegy iPhone, E52, T-mobile G2 (Hero). Belül mindig ott motoszkált, hogy kell nekem egy BlackBerry. A végső döntésben az Androidos G2 segített... Nagyon nem jött be.
Így aztán egy az egyben elcseréltem egy Boldra.

Nézzük, mire is kell nekem a telefon:
- telefonálásra
- smsre
- e-mail-ek olvasására és megválaszolására (qwerty előny...)
- határidőnapló, teendők, jegyzetek
- e-book olvasásra metrózás közben
- RSS olvasásra
- egy kevés netezésre.

Miket kell tudni a készüléknek akár 3rd party alkalmazásokkal:
- hang profilváltás időre és naptárbejegyzésre
- ébresztés
- naptár és névjegy szinkron a google-val
- könnyű adatmentés, helyreállítás (sms-ek is)
- 3G modem
- stabil működés (havi egy-két újraindítás a stabilitás érdekében belefér, de ne fagyjon le!)
- legalább 1 nap üzemidő.

Úgy gondoltam, hogy a fentieknek a 9000 megfelel. A megfelelőség eldöntésében az előző tapasztalatok valamint a fórumok olvasgatása segítettek.

A kütyün a 4.6.0.303-as verziójú oprendszer volt. Ezzel nem volt semmi bajom, stabilan tette a dolgát, de azért voltak számomra zavaró hiányosságai is. Ilyen pl. hogy rezeg aztán csörög.
Már elérhető volt a "kiszivárogtatott" 5.0.0.411-es OS, ez sok jó dolgot hozott, például most már tudott rezegni és csörögni egyszerre. Sok rossz dolgot is lehetett olvasni erről a verzióról, ilyen volt az akkuidő csökkenése némely esetben.
Aztán az év elején kijött a hivatalos OS ugyanezzel a verziószámmal. Ez ugyan nem támogatja a magyar beviteli nyelvet (nincs ő és ű csak kalapos verzióban) de a többi funkciója (gyorsabb működés, részletesebb beállítási lehetőségek) miatt úgy döntöttem frissítek.
Nem bántam meg. Kb. 30 perc alatt végzett az adataim visszaállításával együtt. Minden program, amit használtam működött, kivéve az App World-öt, dehát ez ugye Magyarországon (még) nem engedélyezett... Az SMS-eket végre párbeszédbe fűzi, ezt legelőszőr egy Treo 680-ban láttam még 2007-ben, már akkor is tetszett. Javult a böngésző, a beállítások menüi is tetszetősebbek lettek, több mindent lehet beállítani. Gyorsabb lett a képkezelés és vannak még egyéb, számomra érdektelen nyalánkságok...
Ráadásul az akkuidő is nőtt 20-30%-kal, ez nekem pont arra elég, hogy két napot kibírjon az én használati szokásaim szerint.

Most úgy érzem nyugi van a lelkemben, megtaláltam azt a készüléket ami kell nekem. Remélem... ;)

"...this is a beginning of a beautiful friendship..."

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.