2022. január 28., péntek

Gyorskeresés

Huawei Mate 9 és Oneplus 3T szigorúan szubjektív összehasonlítás

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Január elején sikerült vásárolnom egy Mate 9-et (továbbuakban M9). Nagy volt a dilammám, hogy mit vegyek, a másik jelentkező az Oneplus 3T (továbbiakban 3T) volt. Aztán január közepén berendeltem egy 3T-t, hogy lenyugodjak és megnézhessem melyik mit tud.
Hozzá kell tenni, hogy 3T-m már volt december elején, akkor egy i7-et szerettem volna lecserélni rá, de nagynak tűnt és a kamerával sem voltam maradéktalanul elégedett. Huawei vonalon egy P9-et használtam hónapokig nagy megelégedéssel, valamint volt egy Nexus 6P, de az tényleg nagy volt :)

Szóval megérkezett a 3T, így aztán 3 napnyi használat és kb. 2 hétnyi M9 használat után döntenem kellene, az egyiknek mennie kell.

Akkor sorjában...

Mindkét telefon szép, jól összerakott, igényes cucc.
Méretileg széltében, hosszában kb. 5mm-rel nagyobb az M9. Ebből adódóan fogásra valamivel jobb a 3T, de mivel nagy kezem van, nem ijedek meg a M9-től sem. Ráadásul itt van egykezes mód is.

A hardveres paraméterek olyanok amilyenek, az átlagfelhasználónak (nekem) mindegy, hogy Kirin 960 vagy Snapdragon 821, mindkettő bőven jó. Ugyanez a memóriáról is a véleményem, 4GB vs 6GB, persze, jobb a több, de nem használom ki...
A háttértár az más kérdés, 64GB van minkettőben (3T-ből a rendelés pillanatában csak az volt szállítható), nekem elég, persze itt nem verem a fejmet a falba, ha több van, még jól jöhet, bár nem tudom mire... A M9 bővíthető memóriakártyával, van is egy benne (kikerül, megy a helyére másik SIM), de a 64 GB-ot sem tudom még mivel töltöm meg...

A nagyobb kijelző -és az ebből valamint a megegyező felbontásból adódó nagyobb betűméret- miatt valamivel kényelmesebb olvasni a M9-en. Sokat olvasok a telefonon, ezért ez nem lehanyagolható számomre. Meg öregszem vagy mi, fontos a nagy betű.
Ha már a kijelzőnél tartunk, az eltérő típus ellenére (IPS vs AMOLED) is -vagy éppen miatta- valahogy jobban tetszik a M9 képe.

Mindkettőn most már a 7-es android van, szuper, viszont azt nem értem, hogy lehet ennyire elcseszni az automatikus profilváltást (ne zavarj mód) a 3T-n, miért kell kizárólag egy kapcsolóhoz kötni? Nekem kényelmesebb az időzített mód.
A 3T előnye sokak szerint a tiszta android, ez lehet, hogy az, nem tudom megítélni, M9-re is jól optimalizálták az androidot, hasít mindkét telefon.
A M9 felülete az EMUI nekem nagyon bejön, sok kényelmi funkcióval rendelkező, jól összeszedett felület. Jobban tetszik, mint a sima droid (tudom, lehet launchert feltenni).
Több gyárilag előtelepített szoftver van a M9-ben, de ezek nagy része eltávolítható, itt egál a helyzet. A napi használat alatt mindkét telefon megbízhatóan, gyorsan teszi a dolgát, talán a 3T mintha kevésbé lenne érzékeny az érintésre, valahogy határozottabban kell odanyomni az ujjam a a kijelzőhöz. Az ujjlenyomatolvasóval is ez a helyzet, a 3T kicsit érzéketlenebb. Viszont jobb az elhelyezése az olvasónak, mint ahogy a M9-nél megoldották.

Wifi szempontjából nagyjából egyformák, talán kicsivel gyengébb a 3T érzékenysége, de ez tartás kérdése is, leglábbis nálam.

A beszélgetésekkor a hangminőségben egyértelműen jobb a M9, a 3T tompább, dobozosabb hangzású.

A fényképezés számomra fontos, két gyerkőcnek nem tudom azt mondani, h ne mozduljanak, fókuszál a telefon, aztán exponál... Szóval gyorsnak kell lenni. Ebben egy hangyaf@sznyival jobb a M9. A képek minősége -már amennyiben sikerült eltalálni a fókuszt- nekem (átlagjúzer) egyformán jónak tűnik.

Az akkumulátor időről annyi, hogy azért kijön a 600mAh különbség, a nap végére jóval több maradt a M9-ben, de hozzá kell tenni, hogy a 3T még erősen bejáratós. :) Azért az egy nap stabilan megvan mindkettővel.

Kényelmi szempontok: autóban a tartóm miatt nem tudok a telefonról kábelen zenét hallgatni a 3T-vel, mert a tartó alja pont lefedi a jack csatlakozót, varázsolni kell, azt meg nem mindig van kedvem.
Ahogy már említettem, a 3T ujjlenyomatolvasójának elhelyezése autóban használva sokkal praktikusabb - tudom, mi a frannak nyomogatom a telefont autóban...
Ide jön még az infra, jól tud jönni, mikor a kicsalád eltünteti a távirányítót, ilyenkor jön apa és megoldja a telefonjával a problémát :C

Azért ne menjünk el az értékállóság mellett, hogy mennyi bukóval lehet eladni... Ebben a 3T a jobb, kevesebbe kerül, jó eséllyel kevesebbet bukik rajta az ember és kevesebbet kell ráfizetni az Oneplus 4-re. :D

Nem egyszerű dönteni...
Itt van például a 3T rendszeres frissítése, biztonsági frissítések (ez kicsit szakmai ártalom, hogy minden a legfrissebb és legbiztonságosabb legyen - már amennyire el lehet érni ezt), ez a M9-nek nem épp az erőssége. Nem azt mondom, hogy elhanyagolják, de majd meglátjuk mennyire lesznek kitartóak.

A fentiek alapján úgy tűnhet, hogy a M9 a befutó... De van valami ebben a 3T-ben ami megfogott, ezért is tértem vissza hozzá egy-másfél hónap múltán.

Mindenesetre most úgy döntöttem, hogy megy a 3T. Akit érdekel, megtalálja a hardveraprón. ;)
Nagyon jó, szerethető telefon, de az én igényeimnek most a M9 jobban megfelel.

A fenti összehasonlítás teljesen az én használati szokásaim és elvárásaim alapján készült.

Hozzászólások

(#1) tal-garius


tal-garius
aktív tag

Köszi az összehasonlítást!

Topping D30 - Kercso Audio Presenter 3

(#2) xEon1337


xEon1337
őstag

Kicsit bizonytalannak érezlek, vagy mégsem? :DDD

"Less but better" - Dieter Rams

(#3) gilfoyle válasza xEon1337 (#2) üzenetére


gilfoyle
őstag

De, nagyon bizonytalan vagyok. :D
Bár már jegeltették a telefont, úgyhogy eldőlt :)

"a nép kedvenc itala a skót whisky, amelyet választott képviselői útján fogyaszt"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.