2019. március 26., kedd

Gyorskeresés

Kedvenc kütyüim! (fölöslegesek?)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ahogy a címben is említettem, nem komoly hardverekről, csak egyszerű kis szerkentyűkről van szó, amiknek a szükségessége ráadásul megkérdőjelezhető!
Valójában ezért is jutott eszembe, hogy írok róluk. Tulajdonomban van (és nagy megelégedéssel használom) egy Samsung Galaxy S II okostelefon, ami gond nélkül kiválthatná őket.

Hogy mikről is van szó? Egy MP3 lejátszóról és egy könyvolvasóról!

Creative Zen X-Fi 2

Ő lenne az a bizonyos MP3 lejátszó.

Már hosszú évek óta megvan (nagyjából 3 éve) és az elődje is sokban hasonlított. (Egész pontosan arra gondolok, hogy egy kisebb telefon méretű, érintőképernyős eszközről beszélünk.) 3”-os 400x240 felbontású resistive érintőkijelzőről van szó. 8 GB, micro SD kártyával bővíthető (jelenleg az is 8GB, de 16-os kártyát is kezel) memória és nem utolsósorban, a névadó X-Fi chip!
Nem akarok belemenni semmiféle technikai leírásba és hosszas elemzésbe, de az a lényeg, hogy az X-Fi kifejezetten jól szuperál egy MP3 lejátszóba ültetve is!
Kezel mindenféle formátumot (MP3, AAC, WMA, OGG, FLAC), úgyhogy erre nem lehet panasz, ráadásul tud egy csomó dolgot, ami számomra fölösleges (képek, videók lejátszása, FM rádió, TXT szövegek megjelenítése) és olyat is, ami még jól jöhet valamikor (diktafon funkció).
Ami furcsa, hogy bár mutatja a dátumot és az időt, de rettentő pontatlan (1 hét alatt 10 percet siet).
Aminek örültem volna az az, hogy képes legyen könyvtárakat lejátszani (az elődje tudta ezt), de sajnos csak MP3tag-ek alapján hajlandó. Pár napos munkával azért megoldottam a dolgot.
Ami még negatívumként felhozható, hogy eléggé lomha (volt, de erről kicsit később) a készülék! Bármit csinálok, van egy kis hatásszünet. A másik, hogy a memóriakártyát nehézkesen kezeli. Állandóan benne van, de mégis minden alkalommal újra és újra beolvassa a tartalmát, így (az első, memóriakártyáról történő) lejátszás előtt van egy 15-20mp-es várakozási idő.
Nemrég frissítettem a firmware-t (korábban is megtehettem volna, de nem foglalkoztam vele) és pozitív változásokat hozott. Határozottan gyorsabban reagál (!!!) és mind a hangminőség, mind a hangerő egyértelműen javult (pedig ezekkel korábban sem volt problémám).
Ami még nem egy utolsó szempont, hogy napi 2-3 óra használat mellett, simán elmegy 10 napot, de akár 2 hetet is!

Sony PRS-T1

Ez pediglen a könyvolvasó.

Ez viszonylag friss szerzemény, hiszen nem egészen 1.5 éve van meg. Korábban is szemeztem a könyvolvasókkal, mert a papír alapú könyvek egyre drágábbak, én pedig nem tudok meglenni olvasás nélkül. Végül rászántam magam és bár nagyon drága volt (50K), azóta simán behozta az árát a rajta elolvasott könyveken!
Néhány paraméter: 6”, 800x600-as felbontás, E-Ink pearl (ez a 2. generációs E-Ink – jobb válaszidejű - technológia) Clear IR Dual Touch (ez meg azt jelenti, hogy tapizós a kijelző), mindez megfejelve 2GB memóriával (ritkaság, mert általában ennek felét kapjuk), ami még bővíthető is.
Mindezek mellett lejátszik MP3 és AAC fájlokat is, amit szerencsére olvasás közben is képes prezentálni, így szükség esetén a háttérzene is megvan! A hangerő nem túl izmos, de ez nem is elvárás szerintem, viszont a hangminőség teljesen rendben van! Állítani semmit sem lehet, így ez kifejezetten pozitív tulajdonság!
A másik extra, a Wi-Fi. 16 színnel nem egy nagy élvezet netezni, de fórumot olvasgatni tökéletesen megfelel, ha éppen nincs más a közelemben, vagy lusta vagyok kézbe venni a telefont.
Ami egy lényeges tulajdonság, hogy a speciális (Amazon, Barns&Noble) formátumokon kívül, mindent támogat (hivatalosan a doc és az rtf nincs a repertoárban, de állítólag az is megy neki, én viszont nem próbáltam).
Rendkívül kezes és stabil készülék és ami nekem nagyon fontos, hogy kb. 2 hónapot bír egy feltöltéssel úgy, hogy ki sem kapcsolom, csak alvó módba teszem, ha nem olvasok éppen!

Miért is fölösleges(ek)?

Illetve miért nem?
Fölösleges, mert a telefon tökéletesen ellátja ezeket a feladatokat is, ráadásul a droidos könyvolvasó alkalmazások okosabbak, mint ez a célszerszám!
Nem fölösleges azért, mert így a telefon kibírja 2 napig töltés nélkül, ami megint csak nem egy utolsó szempont.
A telefon nem tud versenyre kelni a lejátszóval hangminőség terén, de panasz nem lehet rá, nagyon jól helytáll! A gyári fülest nem próbáltam, mert a lejátszóhoz adott Creative EP-630 (kellemes meglepetés volt, mert korábban is ilyet használtam) valószínűleg köröket ver rá.
Könyvolvasóként a telefon nagyobb élményt ad, hiszen színes és van saját háttérvilágítása is, de a könyvolvasó pontosan olyan, mintha papír alapú könyvet olvasnék. Megvan a fíling és ami egyértelmű előny, hogy még erős napfényben is tökéletesen olvasható! A kijelző mérete másodlagos, mert 4.3”-on is jól lehet olvasni, de az kétségtelen, hogy 6”-on azért kényelmesebb!

Röviden összefoglalva: én inkább hordok magammal 3 eszközt, mert úgy látom, hogy többet nyújtanak külön-külön, mintha csak a telefont használnám minden célra!

Hozzászólások

(#1) Geri Bátyó


Geri Bátyó
(senior tag)
LOGOUT blog

Várom a véleményeket! :K
Kíváncsi vagyok ki, hogyan viszonyul az ilyesmihez! Az sem baj, ha megindokoljátok!

[ Szerkesztve ]

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#2) Wictor


Wictor
(senior tag)

Galaxy Note 2 (Wolfson DAC miatt) + 2 aksi szerintem tökéletesen kiváltaná őket. Hangzás, nagy képernyő, hardver megvan és a 2 akkuval az üzemidő is.

[ Szerkesztve ]

(#3) lezso6


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

Creative EP-630 még mindig van? Első agybadugósom volt, nagyon szerettem, egy Creative Zen Nano nevezetű szerkentyűvel használtam. Később a Zenből egy Nokia 3110c lett. Majd vettem egy sennheisert... Később egy fejhallgatót... Majd egy komolyabb sennheiser fejhallgatót... Ezután nem sokkal rájöttem, hogy az akkori SGS1-2 hangminősége fos...

Szóval, ha valaki lát a vonaton egy hülyét, aki egy TP X220 + X-Fi USB + HD25 láncról hallgatja a zenét, na, az én vagyok. :D

[ Szerkesztve ]

Primitív kérdésre nincs helyes válasz.

(#4) Geri Bátyó válasza Wictor (#2) üzenetére


Geri Bátyó
(senior tag)
LOGOUT blog

Emiatt cseréljek telefont!!?? :Y
Jól elvagyok az S II-vel, viszont ki tudom próbálni az S III-at (ha jól emlékszem, abban is Wolfson van) és az S 4 minit is.
Ettől függetlenül a +2 aksi azért eléggé elborult elképzelés! :DDD

(#3) lezso6: Van bizony! :K Valószínűleg nem véletlen! A régit talán 2009-ben vettem és most a húgom használja, én pedig most gondolkodtam egy tartalék megvásárlásán, mert valóban nem új már, viszont nem hinném, hogy 40%-al többet ér az, ami ennyivel többe kerül!

"Szóval, ha valaki lát a vonaton egy hülyét, aki egy TP X220 + X-Fi USB + HD25 láncról hallgatja a zenét, na, az én vagyok."
Esküszöm, hogy már emiatt a látvány miatt felszállok minden vonatra! :DDD ;]

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#5) Wictor válasza Geri Bátyó (#4) üzenetére


Wictor
(senior tag)

Ja nem, félreérted. A gyárin kívül még 1 másik akku. :D Az SIII is jó, én egy mezei Sony MH-610 fülessel használtam és minden igényem kielégítette.

[ Szerkesztve ]

(#6) Geri Bátyó válasza Wictor (#5) üzenetére


Geri Bátyó
(senior tag)
LOGOUT blog

Oké, oké! De azért akkor is bonyodalmas, mert az aksit csak a telefonban tudom tölteni!
Volt olyan, hogy a telefonon olvastam (otthon hagytam véletlenül a könyvolvasót) és már kora este töltőre kellett rakni. Sokat fogyaszt a kijelző! :K
Zenei téren én sem vagyok túlzottan vájtfülű, de szerintem a telefon azért egyértelműen gyengébb! Majd megnézem (illetve meghalgatom :D ) az S III-at is!

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#7) Wictor válasza Geri Bátyó (#6) üzenetére


Wictor
(senior tag)

Akkor viszont a külső töltő a legjobb megoldás. Volt itt régebben egy Mobilarénás teszt is róluk, nem jut eszembe a márkájuk.

(#8) Geri Bátyó válasza Wictor (#7) üzenetére


Geri Bátyó
(senior tag)
LOGOUT blog

Az tényleg megoldás lenne :K , bár én még nem találkoztam ilyesmivel. :(
Minden esetre, amíg megvannak a kütyük, szerintem marad a mostani felállás, de amint elkezdenek tönkremenni, elgondolkodom egy aktuális Note-on!

Note 1 volt a kezemben többször is és bár eléggé nagy, nem volt megoldhatatlan a kezelése!

[ Szerkesztve ]

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#9) Speeedfire válasza lezso6 (#3) üzenetére


Speeedfire
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ezután nem sokkal rájöttem, hogy az akkori SGS1-2 hangminősége fos...
Azé' az xfi sem egy nagy durranás. ;]

A cikkhez.
Szerintem nem feleslegesek, ha nem lennék ennyire "lusta" én is inkább cipelnék magammal mindent. :K

Fotóim https://www.flickr.com/photos/speeedfire85/ || IG: http://instagram.com/toth.szabi.85 || Weblapom http://tothszabi.info || Linkkatalógusom http://weblapkeszites.ro

(#10) Wictor válasza Geri Bátyó (#8) üzenetére


Wictor
(senior tag)

Az is minden igényt kielégítene a mai napig, bár hangzás terén... ki tudja. Az S4-től is sokat vártam és csalódtam az SIII-hoz képest zenében (fülessel).

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.