2020. május 27., szerda

Gyorskeresés

Mythbusting #2: az IGP-kről és a belépő szintű VGA-król

Írta: | Kulcsszavak: IGP . VGA . mítosz . bullshit

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető

Jó estét a kedves nézőknek, mai adásunkban egy újabb népszerű hülyeséget igyekszünk megcáfolni. Szerte a VGA-topikokban rendszeresen felbukkan az a hiedelem, miszerint a CPU-kba épített IGP-k már-már elérik a 100 USD árszintű videokártyák sebességét. Ebben van is egyfajta igazság - amikor az IGP HD-felbontásban üzemel alacsony beállításokkal, a VGA pedig fullHD-ben magas beállításokkal, akkor gyanúsan közel állnak az FPS-ek. Mindamellett nem volna rossz lemérni, hogy azonos beállítások mellett mire képes a két megoldás - ennek érdekében előrántottam a HD 530 teszt eredményeit, és ugyanazokkal a beállításokkal megmértem az RX 460-at. Alább az eredmények.

Tesztek

Íme az összevetés átlagos FPS-ek terén:

Hát... adódott egy kis eltérés, történetesen a 460 javára. A legrosszabb esetben is 2.7x gyorsabb a diszkrét VGA, ráadásul a GRID 2-ben némi CPU-limit is bejátszik. A Witcher 3 hétszeres különbsége pedig már a mulatságosba hajlik.

Nézzük a minimumokat:

... amelyek nagyon hasonlóan festenek, legalábbis ha a Witcher 3 teljesen elborult tizenegyszeres szorzóját nem nézzük. Sok magyarázatot nem igényel.

Konklúzió

Hát, bárcsak minden ilyen egyszerűen menne :) Az RX 460 jellemzően átlagosan több, mint 4x gyorsabb a HD 530-nál, és a legnagyobb különbség pont a legújabb játékban van (Witcher 3). Bele sem merek gondolni, a Doom mit mutatna :)
Ha a tesztben a jelenleg kapható leggyorsabb AMD IGP szerepelne (A10-7890K), az kb. 30-50%-kal lenne gyorsabb a HD 530-nál, azaz nála már "csak" alig 3x lenne gyorsabb az RX 460.

Egy szó, mint száz, az IGP-k még mindig nagyon messze vannak a budget kategóriás VGA-któl. Az ultra-lowend 50-60 dolláros kártyákkal (GT 710-730, R5 240) már talán versenyre kelhetnek, de a 100 dolláros kategória eléréséhez még igencsak sok tejbegrízt kell megenniük...

Hozzászólások

(#1) mcs


mcs
(veterán)

Több játékban még egy GT 730al se veszi fel a versenyt az Intel IGP.
Az Intel driverei olyan mértékben optimalizálatlanok, hogy több éves, a megjelenésük idején alsó-közép kategóriás kártyák szintjét hozza bizonyos, és főleg régebbi játékokban. Remek példa erre nálam is a HD4600, ami több helyen inkább a 8600GT/GTSel vetekszik, mint mondjuk egy 9600GTvel. :)

[ Szerkesztve ]

(#2) Vladi


Vladi
(nagyúr)

100 dolcsi, nem is sok.
De amúgy ezek nem játékra vannak kitalálva. Hanem a játékon kívül mindenmásra.

"If you dont read the newspapers, you are uninformed. If you do read it, you misinformed." Denzel Washington

(#3) twollah1976


twollah1976
(őstag)

A napokban felraktam a Crysis 3-at és a Titanfall-t a gépemre (Core i7-6700 + HD 530) és meglepődtem, hogy FullHD-ban LOW beállításokkal szépen mentek a játékok.

[ Szerkesztve ]

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#4) Franklin válasza Vladi (#2) üzenetére


Franklin
(őstag)

Mármint a 100 dolcsis kártyákra érted? Mert a teszt pont azt bizonyította, hogy ezekkel igenis lehet játszani.

A mindenmásra ott vannak az IGP-k.

(#5) Feketelaszlo


Feketelaszlo
(senior tag)

Dícséretes, hogy valaki ilyen mélyrehatóan foglalkozik a témával, de amúgy mi visz rá, hogy összekösd a mért eredményeket a grafikonon? Másképp fogalmazva: a képkocka-sebesség egy folytonos érték, amit lehet lineárisan interpolálni, hogy meg tudjunk mondani mondjuk egy 30%-ban Witcher 3, 70%-ban GRID 2 játékhoz tartozó adatot? :P

(#6) Kansas


Kansas
(őstag)

Köszi a mérést. :R
Körülbelül erre számítottam.
Aztán hogy ez azt bizonyítja, hogy az RX 460 nem belépő szintű kártya, vagy azt, hogy az IGP-k még mindig fabatkát sem érnek játékra, az attól függ, hol húzza meg az ember a lélektani határt, ahol azt mondja: "no, ez a belépő szintű játékélmény, ezzel már el lehet lenni".

I used to be a decent sysadmin, then I took an arrow in the knee... (BOFH)

(#7) domos


domos
(senior tag)

Kicsit zavaros nekem ez a teszt. $100-os kártyákról beszélsz, aztán bedobsz egy $150-os RX460-at, ami meg amúgy sem belépő szint, pedig a címben az a szó szerepel...

A belépő szint az a GT 210, 610, R5 230, meg hasonló baromságok amik épp hogy képet adnak.

Lehetőleg a jövőben ne keverjük már a belépő szintet a "budget gaming" kategóriával.

[ Szerkesztve ]

There is no replacement for displacement.

(#8) Cifu


Cifu
(nagyúr)
LOGOUT blog

A cikk alapvetően nem lenne rossz, de sajnos csatlakoznom kell a lenti értetlenkedőkhöz.

Az RX460 ára olyan 40e Ft körül van (annyi nagyságrendileg, mint egy i3-6300-as proci, amiben HD530 található), ez nem a belépő szintű VGA-k kategóriája, hanem az alsó középszint inkább, egy játékra szánt gépbe való kártya.

Belépőszint inkább az R230/R240/R250, amik ilyen 10-30e Ft között mozognak. Főleg az R230 (meg a még kapható HD5450 / HD6450) tényleg arra van, ha nincs IGP vagy kell még kártya a több monitoros kiépítéshez, amelyik azért egy minimális hardveres gyorsításra képes. Arra jók. Meg esetleg a nagyon alap / régi játékokra (HD5450-essel simán tudtam Mechcommander 2-őzni pl.).

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#9) domos válasza domos (#7) üzenetére


domos
(senior tag)

Kis plusz infó:

Az RX460 GPU-ja 3 milliár tranzisztorból áll, és ~75W körüli a fogyasztása, a HD 530 pedig 189 millió tranzisztor, ~15W TDP-vel.

Már ebből le tudja szűrni bárki hogy a kettő köszönőviszonyban sincs egymással.

There is no replacement for displacement.

(#10) #51736960 válasza domos (#7) üzenetére


#51736960
(törölt tag)

van a szerzőnek egy másk írása, ahol szintén a belépőszintbe sorolja az rx460-at: [link]
az a vicc, hogy amikor ezt szóvá tettem a topikban, ~20 ember ugrott rám, hogy ez igenis a belőpészint, úgyhogy én vissza is vonultam :) (sok embernek fogalma sincs arról, hogy léteznek ennél jóval gyengébb kártyák is)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.