2023. február 9., csütörtök

Gyorskeresés

Szemét az Óceánban (CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK!!!)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Műanyakupakok tömkelegét, felismerhetetlenné roncsolódott használati tárgyakat, de még öngyújtót is találtak azoknak a Csendes-óceán kellős közepén született és elhullott madárfiókáknak a gyomrában, amelyek életükben feltehetően soha nem találkoztak az emberrel. A Laysan-albatroszok tragédiája, hogy táplálékukat épp az óceánnak azon a részén keresik, ahol egyre nagyobb kiterjedésű, mára gigantikussá nőtt szemétszigetként gyűlik Amerika és a Távol-Kelet műanyaghulladéka. Dr. Lindsay C. Young és kutatócsapata ma publikált eredményei elsőként teszik nyilvánvalóvá, miként sújt egy állatfajt a szemétsziget léte - erről nyilatkozott az [origo]-nak.

A Laysan-albatroszok a Csendes-óceán északi régióinak nagy testű szárnyasai. Költeni az emberi településektől távol eső apró szigetekre járnak, látszólag háborítatlan életükben mégis megmutatkozik az ember tevékenysége. Már-már ironikus, hogy a fajt az evolúció során kialakult igen praktikus tulajdonsága teszi sebezhetővé: nem különösebben válogatós, egyaránt vadászik apróbb halakra és fogyaszt az elhullott állatok vízfelszínen lebegő teteméből. Ezek a mindenevő madarak az elmúlt években azzal kerültek a figyelem középpontjába, hogy étrendjükben megjelent és mára bizonyítottan egyre nagyobb helyet foglal el az emészthetetlen műanyag hulladék.

Hozzászólások

(#1) zozo1414


zozo1414
csendes tag

ugyanígy kellenne eljárni az elkövetővel is

(#2) gabor85 válasza zozo1414 (#1) üzenetére


gabor85
őstag

Nem kell messze menni, itthon is találunk ilyet. Pl Duna: sörösüveg, koton, szarospapucs, gyufásdoboz... mindez egy dunaprti buli terméke, amit a parti ágak nem engedtek elsodorni egy féktelen nyári buli után. Ez a kép örökre megragadt bennem... :((

(#3) Cthulhu Dawn


Cthulhu Dawn
őstag

Azigen....

"There are no bad ideas, only great ideas that go horribly wrong" - Jack Donaghy

(#4) Ice!?


Ice!?
őstag

:(

(#5) FPéter válasza zozo1414 (#1) üzenetére


FPéter
aktív tag

Elkövetővel? Te is elkövető vagy, ha műanyagpalackos italt, vagy öngyújtót, vagy akármilyen műanyagot veszel. És hát ezt elég nehéz elkerülni manapság.

(#6) csimav válasza FPéter (#5) üzenetére


csimav
senior tag

Mivel az óceán kicsit messze van, ezért nem hiszem...

Ha van Moneybrookers-ed, akkor irj rám, légyszives.

(#7) FPéter válasza csimav (#6) üzenetére


FPéter
aktív tag

:W
Nem hiszem, hogy ha valaki nyaralni megy, akkor külön az óceánra való tekintettel változtat az életstílusán és kizárólag csapvizet iszik + gyufát használ öngyújtó helyett, nehogy műanyag kerüljön a természetbe. Milyen alapon nevezné "elkövetőnek" azokat az embereket, akik úgy élnek, mint mi, csak máshol, és emiatt nem a Dunát, hanem az óceánt szennyezik? :))

[ Szerkesztve ]

(#8) Crystalheart válasza FPéter (#5) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Nos, tudtommal itthon elégetik a szemetet. Mondjuk az sem túl jó, de ez van, egyelőre nem szemétmocsár a Fekete-tenger. :)

(#9) FPéter válasza Crystalheart (#8) üzenetére


FPéter
aktív tag

Máshol sem borítják közvetlenül az óceánba

(#10) Crystalheart válasza FPéter (#9) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Azért sem a mi hibánk, hanem azoké a gyépéseké, akik a hajókról (vagy tengerpartról) a tengerbe lökik a szemetet. Igazából nem sok más lehetőség van rá, hogy így elszemetesedjen az óceán.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.