2022. december 1., csütörtök

Gyorskeresés

Nokia Lumia 900 miniteszt

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A cikk folyamtos frissítés alatt áll mivel a délutáni programjaim nagyrésze eltolódott, a bemutató rovására, de igyekszem :)

Most hogy már két generációnyi WP7-es telefon birtokosa vagyok, itt az idő az összehasonlításra.
A HTC HD2 óta tudom hogy az én kezembe 4.3 coll-os kijelzőjű telefon való. Akkor is imádtam, (fura is volt váltáskor az Omina 7 kisebb kijelzője) és most hogy újra ilyen kijelzőn pötyögök, újra elégedettség tölt el.

Amikor a Lumia 900-at megszellőztették, tudtam, hogy nekem ez a telefon kell, hiába csak egymagos, és hiába gyengébb a hardvere, mint a vele egy árban található Androidos telefonoknak, azért szégyenkeznivalója nincs.

No lássuk is sorrendben.
A T-Mobile web shopjában már a hét elejétől elérhető volt a készülék, alaposan utána olvastam, informálódtam, így túl nagy meglepetés nem ért, amikor átvettem a futártól. Gyönyörű fekete polikarbonát ház, a kijelző síkjától határozottan elkülöníthető „váll”, az oldalsó gombok nagyon minimális lötyögése, a 3.5-ös jack dugó és a Micro-USB- csatlakozó nem fedhetősége, ami hirtelen szembeötlő. Maga a készülék nagyon egyben van, semmi recsegés ropogás, tisztességes iparos munka, hála a polikarbonát háznak, és a hézagmentes kijelző illesztésnek. Kellemes 160-grammos súlya se nem nehéz, se túl könnyű, nekem megfelel.

A telefon adatlapja

Dedikált hardveres gombból 4 van, a be/ki kapcsoló gomb, a hangerőgombok, és a kamera.
A hangszóró alul van, ilyet se láttam még, eddig nincs vele különösebb gondom.
A processzor a 45nm-es gyártási technológiával rendelkező 1.4 Ghz-es, Adreno 205-ös GPU-t tartalmazó egymagos Qualcomm Snapdragon S2, hozzá 512 MB memória társul.
A készülék csak 16 GB-os verzióban kapható, de hallani pletykákat nagyobbról is, személy szerint nekem ennyi bőven elég.
A platform szabványos 800x480-as kijelzőfelbontása, 4.3"-as átmérőjű, Gorilla Glass kijelző mögé bújtatva mögé bújtatva. Ja és van ClearBlack is, a fekete itt tényleg fekete!

8 megapixeles fő kamera (Carl Zeiss), és 1 megapixeles első kamera, dual led villanó, 1830 Mha-órás akku, Bluetooth 2.1 EDR + FM, HSUPA Cat6 5,76 Mbps, WLAN IEEE 802.11 b/g/n, GPRS Class B, WCDMA, Dual Transfer Mode (MSC 11), EDGE Class B…szó mi szó impozáns.

Kicsomagolás, első élmények.
Kézben tökéletesen elfér, ez attól függ hogy mekkora bumszlik az ujjaid, mekkora a tenyered, erről majd fényképet rakok fel, az beszédesebb.
Az új szám aktiválása után a mikró-SIM-et a készülékbe helyezve (a tok tökéletesen a készüléktestbe simul) elvégeztem az üzembe helyezését, megadtam az otthoni WiFi jelszót, beállítottam a két live-os mailcímet, twittert, facebook-ot, nyelvet választottam, satöbbi. Ezekhez úgysem kell senkinek segítség. Mivel ragaszkodtam a Bing alkalmazáshoz, a terület+nyelv beállításainál a böngésző és a keresés nyelvét USA-ra állítottam.
Kellemes meglepetésemre a kontaktoknál a később felvett mobilszámot nem kellett újra társítani, ez a pár hónappal ezelőtti Omina 7 hard resetnél még nem volt így.

A következő lépés aT-és alkalmazások feltelepítése volt, a SIM-re.
Utána jött a Marketplace-ről leszedni a sok appot. Na erre a legegyszerűbb megoldás a windowsphone.com-ról elküldeni az appot a telefonra, volt olyan hogy egyszerre 25 volt a várakozó letöltés. Maga a weboldal egyébként tetű lassú. Fúj. Egyébként erősen javallott az új telefonszámot és telefonunkat felvenni, ugyanis a fizetős appokat amiket megvásároltunk, csak így telepíthetjük fel új készülékünkre.

A Zune persze gyorsan felismerte, szinkronizálás után beállítható a WiFin keresztüli szinkron, de nekem ez Omnián sose működött, itt még nem teszteltem, de ez se marad el :)

Ezután elkezdtem alaposabban szemügyre venni a készüléket és annak tartozékait. A töltő haláli pofás. Amennyire lehet, szembemegy a csempék négyzetességével, és tökéletes kör alakú, hangosan felnevettem, amikor megláttam:) A kábel és a töltő színe is hófehér, nálam még rajta van a nejlon borítás vagy miez…

A fülhallgató csatlakozatásakor telefon által értesítést nem kapunk. Az én fülem amúgy se kompatibilis semelyikkel se, kiesik belőle mindenféle hangkeltő. Viszont az első problémák a rádiónál keletkeztek. Szépen vette a beállított frekvenciát, de amint kikapcsoltam a kijelzőt, vagy maga a telefon tette meg, elnémult. Szóval rádiózásra bármilyen frekvencián használhatatlan jelenleg. Még vizsgálom, hogy a fülessel van e baj. Lesz itt majd egy updét!

Mivel új készülék nyilván többet használom, ki -bekapcsolom, és itt vettem észre először egy érdekességet, rendellenességet. Akkor, amikor erre felfigyeltem csak párszor fordult elő, azóta nem, de a kijelző először fekete és fehér csíkokat jelenített meg, soronként váltogatva és a lehető legkisebb fényerővel. Majd rögtön elsötétült a kijelző, és előjött a zárolási képernyő. Most a próbálgatásnál ez nem tapasztalható, talán bejáratós a kicsike, de mindenképpen érdekesség.

Szintén a ki/be kapcsoláshoz tartozik, hogy a fényerő meghatározáskor szintén felváltva mint a csíkozásnál, hol a legerősebb hol a leggyengébb fényerőt állítja be, akkor is ha én mondjuk beállítottam kicsire. Változatlan fényviszonyok mellett a hiba megismételhető. Szintén érdekesség a kijelző világítása, a vissza és keresés gombok felett található területen bevilágítás figylehető meg, sőt a ledek is látszanak ha jó szögben forgatod. Azért ennél minőségibbet vártam a Nokiától.

Az alkalmazások feltelepítésének végeztével kipróbáltam néhányat, a sebességnövekedés érezhető!
Leginkább a játékokban vehető észre, (Rise of Glory, Splinter Cell) de smotthabb az excel táblák forgatása, pdf dokumentumok nagyítása, az egész rendszer gyorsabban reagál, és ez hatványozottabban érezhető, ha az első generációs készülékek valamelyikéről vált az ember. van azonban egy kivétel, maga a főmenü görgetése. Elsőre az volt az érzésem hogy lassabban követi az ijjamat mint az Omnia 7 tette, ez is sok dologtól függhet, erre nem tudok mit mondani.

A sok tesztelés közben végülis sikerült megölnöm a készüléket, illetve nem kapcsolt be. Hiába nyomtam a bekapcsoló gombot, semmi reakció, felhívni meg nem hívtam a készüléket hogy mit reagál, így kapott egy töltőt, feléledt azóta semmi baja, de a sim alkalmazások eltűntek. Puffneki.

Utolsó általam eddig észrevett hiba az akkuidő. Hátbazdmeg az fos.
Az Omnia 7 estig lazán kibírta de leírva a mai napomat megértitek miért vagyok kiakadva kissé.

92%-os akkuról indulunk!
9 órakor egy 15 km-es utat GPS-szel vezettem végig, nagyjából 20 perc alatt a célnál voltam.
Fotóztam nagyjából 30 képet, a kamerabeállításokat tesztelgettem erdőben, ezalatt Edge hálózat volt elérhetó amin folyamatosan beszélgettem FB-chaten.
Közben megírtam mobilról ennek a minitesztnek a beharangozóját, és pontban 12 óráig on-line voltam. Ekkor volt az akku kerek 50%-on.
Hazaérve wifi-n felejtettem a masinát, és mire visszaértem 4 órára 10% alatt volt. Hogy azalatt az idő alatt mi történt nem tudom, a készülékhez senki nem fért hozzá mert senki nem volt itthon.
Ugyanez a helyzet a hét többi napján is, az akkut nagyon eszi a 900as- Lumia, ráadásul tud tisztességesen melegedni is, ha egy játék megizzasztja.

Adatkommunikációs problémái nincsenek, több WiFi hálózatot lát mint az Omnia 7, és gyorsabban is csatlakozik. Telefonáláskor mérföldekkel tisztább a hang, chat szétkapcsolás nem fordul elő mint az elődnél.

A kijelző maga a gyönyör, max fényerőn abszolút nem gond a tűző nap, olvasni egyszerűen jobb rajta.
Érdekes jelenség hogy lila csíkot lehet látni bizonyos szögből ha a nap rávilágít :)

Böngészés közben megakadás nincs, a nagyobb oldalakkal is boldogul, az acid3 tesztet 100%-osan veszi, a html5-öt azért még gyúrnia kell Ballmer bácsiéknak mert ez így vérszegény, de a videókat viszi szépen. Azért Youtube alap kliens felrakása ajánlott!

Adatok:

OS verziószáma: 7.10.8773.98
Belső vez. prog. verziószáma: 2175.1601.8773.12141
Rádiókapcsolati szoftver verziószáma: 2.1.75.16

Hozzászólások

(#1) Воланд


Воланд
titán

volt hozza frissites? milyen szoft van rajta? mango vagy mar refresh?

"Woland egy fura sátán, nem Isten ellenfele, hanem afféle küldötte, végrehajtója egy megromlott emberi világban, csak annyi rossz van benne, amennyi itt rátapadt."

(#2) gabor85 válasza Воланд (#1) üzenetére


gabor85
őstag

Tango van rajta, van tethering satöbbi.
Naaagyaszerelem :)

(#3) Воланд válasza gabor85 (#2) üzenetére


Воланд
titán

hat azt elhiszem. :K

"Woland egy fura sátán, nem Isten ellenfele, hanem afféle küldötte, végrehajtója egy megromlott emberi világban, csak annyi rossz van benne, amennyi itt rátapadt."

(#4) gabor85 válasza Воланд (#3) üzenetére


gabor85
őstag

várom a kritikákat, kéréseket, kérdéseket, látható hogy erősen béta állapotú a cikk de nam akartam segget csinálni a számból :)

[ Szerkesztve ]

(#5) total90


total90
veterán

Itt németbe csak jövőhéttől lesz, de már várom :)) Lumia 800-at váltja majd.

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#6) SlayR


SlayR
senior tag

Ezekben a tesztekben azt szeretem mindig mindet elolvasom, de aztán a készülék meg amikor megvan semmi nem jelentkezik azokból amit leírnak (általában mondhatnám sikerül kellemesen csalódni) :D

(#7) Domxc


Domxc
senior tag

Most fogom a fejem. 800-asom van és kb. bekapcsolom-lemerül.

Mindenkinek megvan a maga véleménye. Csak épp a te véleményed hülyeség!

(#8) total90 válasza Domxc (#7) üzenetére


total90
veterán

Nekem is az van és semmi gond az akksival :U

Ha nincs jó, ló a szamár is.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.