2022. november 29., kedd

Gyorskeresés

Sony Ericsson ICS frissítés a ROOT megtartásával Xperia-n és Live With Walkmanen

Írta: | Kulcsszavak: ICS . Sony . frissítés . root

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Tekintettel arra, hogy a Sony ígéretéhez híven a napokban elérhetővé vált/válik minden 2011-es modellre a 4.0.4-es ICS (a Play kivételével), sokaknak fontos információ - és egyben jó hír -, hogy a 2.3-as, előzőleg már testre szabott rendszerüket maradéktalanul*, akár a root joggal együtt megtarthatják a frissítés során annak ellenére, hogy az OTA frissítés jelenleg nem elérhető.

A magam részéről a határozott elképzelés az volt, hogy amíg a root nem megoldott az új rendszeren, addig nem frissítek. A módszerre aztán ko9 és hunfatal fórumtársak révén bukkantam rá (ezúton is köszönöm!), és bár megerősített információm nem volt arról, hogy az eljárás működik-e Live With Walkmanen is, végül belevágtam. Jelentem: működik! Idő közben megerősítés érkezett, hogy Mini Pro-n (szerk.: és azóta Minin) is bevált a módszer, továbbá tesztelték már Arc S-en, Ray-en, és Active-on is.

Azok után, hogy problémamentesen bevált LWW-n és Mini Pro-n is, úgy gondolom megnyugtató bizonyossággal feltételezhető, hogy az eddig fel nem sorolt modelleken is ugyanígy működni fog.

* szerk.: Idő közben többen tapasztaltak anomáliákat azzal kapcsolatban, hogy a belakott rendszerre került rá az ICS. Ezt előre elkerülendő tanácsos egy új, 2.3-as, rootolható rendszert feltenni üresen, rootolni, majd a leírás szerint frissíteni ICS-re. Ha biztosra akarunk menni, az SD kártyáról is mentsük le a nekünk fontos fájlokat (kép, zene, videó, apk-k), format, majd az üres kártyát az adataink visszamásolása után tegyük vissza a készülékbe, így az előzetesen belakott rendszer háttéradatai sem keverednek az ICS-vel, azokat majd a rendszer újraírja magának.

Vágjunk is bele!

1. Első lépésként a legfontosabb, hogy egy rootolt 2.3-as rendszer legyen a készüléken (Lww-n például ezen leírás alapján, egyébként az adott készülék topikjában a fórumtársak készséggel segítenek a rootolásban), valamint a PC-n legyen telepítve minden szükséges, a készülékhez kapcsolódó driver és a Flashtool, ez a kiindulópont!

Fontos: A telefonkönyvről mielőtt bármibe belekezdünk, készítsünk biztonsági mentést, az ugyanis minden igyekezetünk ellenére elveszhet!)

2. Töltsük le ezt a csomagot, majd bontsuk ki valahová a tartalmát.

3. Kapcsoljuk be a készüléken az USB hibakeresést, majd csatlakoztassuk kábelen a számítógéphez.

4. Indítsuk el a letöltött csomagban lévő 01-local-prop.cmd fájlt, majd a felugró ablakban kövessük az utasításokat (adjuk ki ENTER-rel a megfelelő időben a parancsokat), amíg az ablak be nem záródik.

5. Válasszuk le a készüléket és kapcsoljuk ki.

6. Ha szolgáltatós a készülék, egyelőre nem elérhető a hivatalos PC Companion, illetve SEUS frissítés, így hát szerezzük be a készülékünknek megfelelő .ftf formátumú ICS romot (Lww-re például innen, egyébként a vonatkozó készülék topikjában valószínűleg bárki szívesen útbaigazít a forrással kapcsolatban) majd indítsuk el a Flashtoolt, tallózzuk be, és ezzel egyidejűleg vegyük ki a pipát a wipe data menüpontról! Ez után a készüléktípusnak megfelelő módon csatlakoztassuk készülékünket a számítógéphez, és várjuk meg a flashelés végét. Fontos: Ha a készülékünk gyárilag független, és a PC Companion már jelzi az ICS-t elérhető frissítésként, ez esetben a gyári segédprogramok valamelyikével is elvégezhető ez a lépés, de ügyeljünk rá, hogy a felhasználói adatok NE törlődjenek!

7. A flashelés befejeztével kapcsoljuk be a készüléket, ha minden rendben, a SONY logó fogad induláskor, majd egy villanással még a boot befejezése előtt újraindul ismét. Ha minden rendben zajlott, a második boot alkalmával végig is ér a rendszer betöltése, várjuk meg, amíg a készüléken lévő alkalmazásokat is magához állítja az ICS.

8. Ellenőrizzük a beállításokban, hogy az USB hibakeresés inaktiválódott-e, ha igen, kapcsoljuk be ismét, majd csatlakoztassuk a készüléket.

9. Indítsuk el a letöltött csomagban ezúttal a 02-push-root-files.cmd fájlt, majd az előző esettel megegyezően kövessük az utasításokat.

10. Ha minden rendben zajlott, az ablak bezáródásával egyidejűleg automatikusan újraindul a készülékünk, és a boot után az összes alkalmazásunk mellett ott figyel a superuser is a menüben.

+11. Miután felállt a rendszer, Root Explorerben lépjünk be a data mappába, és ellenőrizzük, hogy van-e local.prop fájl. Ha igen, feltétlenül töröljük!

Esetleges probléma: ha a flashelés után második bootolásra nem áll fel a készülék és bootloop lép fel (tehát folyamatosan csak újraindul), azonnal ismételjük meg a 9. pontot! A parancs lefutása után várjunk további 2-3 újraindulásig, ha pedig ezek után sem hajlandó felállni a készülék, a megfelelő build alapján sajnos újra egy rootolható romot kell felflashelni, rootolni, majd újrakezdeni a leírást.

Forrás: XDA.

+1 kis öntet a jégkrémdesszertre:

Annak, aki esetleg szeretné megszüntetni a 4 sarkos menüt, de ragaszkodik a Sony-stílusú launcherhez, annak ajánlott feltenni a HVGA felbontásra optimalizált Xperia S launchert. Itt található, ICS-en is működik, tesztelve!

**

Sajnos mivel jelenleg nem megoldott a CWM telepítése a jégkrémszendvics alatt*** (extreme tweak-el sem), így a zip-es megoldás nem működik, az .apk-s viszont tökéletesen. (Ha teljesen át akarunk állni 4 sarkosról a dock megoldásra, akkor az oldal alján található listáról a 'v6_HVGA_Dock_Home.apk', valamint a 'v6_HomePreferences.apk' fájlokat kell letölteni és megfelelően átnevezni, majd a leírás szerint módosítani a jogosultságokat és áthelyezni.) Fontos: mielőtt felülírjuk a system/app-ban a Home.apk-t, feltétlenül készítsünk róla biztonsági másolatot, és a művelet előtt telepítsünk fel, és állítsunk alapértelmezettre egy másik launchert! Újraindítás után okvetlen töröljük az Xperia kezdőképernyő apphoz tartozó adatokat az alkalmazásbeállításokban, és csak ez után töröljük a másik launcher alól az alapértékeket!

** A screenshotokon látható digitális óra csak az Xperia S launcherével működik, a widgetpicker.apk feltelepítése után (mely utóbbiért ezúton is köszi aero.-nak!).
A komplett csomag a képeken látható, szintén xperia s-en debütált, változtatható színű live háttérképpel együtt itt található.

***szerk.:
Időközben megoldódott a CWM telepítése is, ha fenn van az új rendszer, a kábel csatlakoztatása után (USB hibakeresés legyen bekapcsolva, és a driverek legyenek fenn) ezt a csomagot kell letölteni, kicsomagolni, majd a benne található 'install-cwm2.cmd' fájlt lefuttatni. Újraindulás után a Sony logó megjelenésekor a hangerő le gomb nyomogatásával lehet előcsalogatni a ClockWorkMod-ot.

Hozzászólások

(#1) dokee78


dokee78
félisten

Köszönjük a leírást,de ez (B)Mini Pro(/B)-n is megy gondolom.
Én a CWM-et ugyanúgy raktam fel,mint a GB-re. :K Extreme Tweak Installerrel.

[ Szerkesztve ]

(#2) dokee78


dokee78
félisten

Az óra nem csak az Xperia S launcherével működik,hanem appal is.

Digital clock Xperia™ NXT

(#3) gabe8719 válasza dokee78 (#1) üzenetére


gabe8719
senior tag

:R
Ahogy az írásban is van, mini pro-n is megy, és elvileg minden 2011-es SE-n.

Nálam az extreme tweak nem működött, ezért is szerepel egy másik alternatíva ha máshol sem lenne jó, de ezek szerint érdemes megpróbálkozni vele. :)

Köszi az infót és az órát is! :R

(#4) dokee78 válasza gabe8719 (#3) üzenetére


dokee78
félisten

Elsőre nekem sem ment az Extreme Tweak Instalerrel,de rájöttem,hogy nem volt bepipálva az USB hibakeresés és az Ismeretlen források,de lehet be kell kapcsolni itt az Állhelyeket is nem tudom biztosan.

(#5) gabe8719 válasza dokee78 (#4) üzenetére


gabe8719
senior tag

Nálam minden be volt pipálva, mégsem találta a busyboxot, úgyhogy végső soron sikertelen volt minden művelet. Egyedül a reboot script futott le rendesen.

(#6) ronda


ronda
aktív tag

Install után rögtön (és akkor egyszer) sikerült előcsalogatni a cwm-et. azóta sem. cserébe viszont a következő próbálkozást követően, 4-5 widgetként működő appot újra kellett telepíteni, mert "az alkalmazást nem sikerült betölteni". tök jó...
xperia ray.

[ Szerkesztve ]

"Lehet-e jónak lenni egy rossz világban?" Galaxy S21

(#7) gabe8719 válasza ronda (#6) üzenetére


gabe8719
senior tag

Sajnos nincs pontos tippem hirtelen hogy mi lehet a probléma, elviekben működnie kell rendesen.

Érdemes lehet megpróbálni újra, esetleg tiszta rendszerre felapplikálni a CWM-et.

[ Szerkesztve ]

(#8) Mond


Mond
senior tag

Sziasztok!

Azokat az appokat mint pl.: facebook, market át lehet rakni az sd kártyára?

(#9) razorka777 válasza Mond (#8) üzenetére


razorka777
addikt

Nem, mivel rendszer appok,de ha uninstallálod és utána felrakod user appként,akkor már igen. :)

Xiaomi MI6 & Galaxy A70

(#10) tomi0816


tomi0816
tag

A 2. lépésben lévő linkel hiba van azt írja. Nem lehet máshonnan letölteni?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.