2023. február 1., szerda

Gyorskeresés

Két épület közötti, vezeték nélküli hálózat (Gyári WDS helyett client-relayd OpenWRT-vel)

Írta: | Kulcsszavak: WDS . client-relayd . openwrt . C5 Archer

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A lakáshoz tartozó melléképületben levő kis irodába szerettem volna internetet vinni, lehetőleg kábelezés nélkül, mert az macerás lett volna. Ismerős feladat, ugye? Nem vagyok jártas a témában de kis keresgélés után a WDS alkalmazása elég könnyűnek tűnt, ráadásul a régi routerem is megvolt még, csak be kellett üzemelni. Nekem nagy előny volt, hogy mindkét routerem gyári szoftvere tudja ezt a funkciót.

Meg tudtam úgy oldani, hogy mindkét router ablak közelében legyen, es szinte "ráláttak" egymásra, nem volt köztük fal, es a távolság is csak kb. 12-15 méter. A lakás emeleten, a melléképület az udvaron, földszinten.

A fő router, nevezzük R1-nek, egy Asus RT-N68, az alrouter pedig először egy TP Link WDR 3600 volt.
Pár perc alatt összehoztam a kapcsolatot, és büszkén hátra is dőltem. Az internetem 240/20as UPC, de az irodában a sebesség mérések elég gyászos eredményt hoztak. 30-40 Mbps-nél nem volt több. Az irodai munkához céges VPN kapcsolat kell (Németországi központtal), így annak használatával a sebesség egy jobb mobilnettel se vette fel a versenyt.

Nekiálltam a Prohardver fórumait olvasgatni, és a WDS kiváltásara a RelayBridge megoldást szerettem volna megcsinálni. Ezt a TP Link gyári szoftver mar nem tudja. Ráraktam hát egy Suste féle firmware-t, és a kapott infók alapján megpróbáltam az ő saját felületének segítségével összehozni a kapcsolatot. A sokadik sikertelen próbálkozás és fórum kérdés után Suste felajánlotta, hogy ha nyitok egy portot akkor segít összehozni a cuccot. ( Ha tudja mi jött ezután, akkor szerintem nem szólt volna :D )
Be is állított mindent, és a sebesség már egész jó, 60-70 Mbps lett. Már VPN-el is egész jó volt.
Aztán gondolkodtam, hogy vennék egy jobb routert a 3600 helyett, akkor növelhetném meg a sebességet tovább. Beruháztam egy TP Link C5 v1.2 -re. ( A vélemények miatt direkt ezt a verziót vadásztam)
A régi 3600-as router helyére bekerült a C5, de látványos javulás sajnos nem jött. Akkor jött az ötlet, hogy miért nem használom az 5Ghz adta lehetőségeket, ha mar mindkét router képes rá.

"suste: A 3600-assal is próbáltuk az 5Ghz-et, de ott kisebb sebességet ért el a rendszer, mint 2,4Ghz-en.
(Tplink3600:2,4Ghz = 300Mbit/s -> 100-120Mbit/s, 5Ghz = 180Mbit/s -> 80-100Mbit/s)
C5-tel elsőnek 2,4ghz-en próbáltuk ki, hogy legyen összehasonlítási alap.
(TplinkC5: 2,4Ghz = 300Mbit/s -> 100-120Mbit/s -ennél több nem is igen várható el ettől a kapcsolattól)"

Sikerült összekötni a két routert, de immár 5 Ghzen lehetőleg ac módban. Már a beállítások során furcsa volt, hogy a két router egy szobában van, de nem megy át, csak 100-110 Mbps wifin. Kicsit elkeseredtem, de Suste ötleteivel fokozatosan emeltük a sebességet. A végére a teljes 240 Mbps átment a két router között. Sikerült a kapcsolati sebességet maximumra húzni végre.

"suste: Itt fontos elmondani a pontos kapcsolati beállítást:
A C5 "client-relayd" módban kapcsolódik az Asusra. A relayd beállításait tettük a helyére, és így lett meg a maximális sebesség. Fontos elmondani azt is, hogy a C5 a gyári specifikáció szerint csak 866Mbit/s kapcsolati sebességre képes, és gyári fw-vel ennyit is tud. Viszont a képen látható, hogy Opwenwrt alatt nincsen visszafogva szoftveresen, így hozza a C7 sebességét.
Ez előtt a teszt előtt értetlenül álltam az elött, hogy a C5v1 hardverileg ugyan az (3+3 anetnna), és akkor miért tud kevesebbet mint a C7. De most már meg van a válasz, arra is hogy miért jöttek ki a C5v2-vel.
(TplinkC5v1: 5Ghz = 1300Mbit/s -> 220-240Mbit/s -ez a maximális netbsebesség, így nem tudjuk mennyi lett volna a vége ennél a kapcsolati sebességnél!)"

Amikor aztán a két router a végleges helyere került, az Asus maradt a lakásban, a C5-ből pedig R2 lett az irodában, akkor már 160-170 Mbps-t mértem. :D Az már több mint elég, most már a NAS is lekerült az irodába, ne zörögjön a lakásban éjjel... Jobb napokon 200 fölé is megy, ami 240/20-as netnél nagyon jó eredmény.

"suste: Mivel meg volt a max 1300Mbit/s közeli elhelyezésnél, így már nem okozott gondot a routernek a nagyobb távolság, és maradt annyi hogy átférjen a 160-170 Mbps valós sebesség.
(TplinkC5v1: 5Ghz = 350-400Mbit/s -> 160-170Mbit/s)"

megj: Az alap BB OpenWrt még nem kezeli az AC wifit, de a suste féle FWben jól beállítható az 5Ghz-es wifi. A Luci viszont csak 20 Mhzes kapcsolatnak jelzi, pedig 80 Mhz-en megy valójában.

A folyamat során Suste elég sokat javított a saját Fw-jén, és úgy tudom, hogy most már komolyabb macera nélkül lehet ugyan ezt a beállítást elérni. Innen is köszönöm a sok segítséget amit adott!

"suste: Igen, a repeater felületünket (ami tartalmazza a repeater + repeater-relayd + client-relayd beállítást is) javítottuk Headless -szel, most már 1-2 kattintással létrehozható az ilyen kapcsolat."

Hozzászólások

(#1) Robert07


Robert07
aktív tag

Gratulalok hozza, nem hittem volna, hogy finomhangolassal gyakorlatilag duplazni lehet a sebesseget.
Mondjuk az is latszik, hogy hiaba vamnak a szamok, a valos sebesseg a kozelebe sincs azoknak, ugyhogy a gigabites wifire meg varni kell.

Amugy en szemely szerint inkabb kihuztam volna egy kabelt. ;]

(#2) Gabe81 válasza Robert07 (#1) üzenetére


Gabe81
tag

Szia!

Úgy voltam vele, hogy ha sikerült egy tisztességes 100 Mb/s körüli sebességet elérni, az már munkához elég, még VPN -el is. A kábelezés kicsit macera, meg albérletben vagyok, így a fúrás-faragást kerülni akartam, és a tulaj se örült volna. Kiindulásnak a WDS pár perc alatt megvolt, így gondoltam ennyi macerát megér. A végére meg aztán egy komoly meló lett belőle, de megérte. Mostantól könnyen meg lehet oldani, pár kattintással.

(#3) suste válasza Robert07 (#1) üzenetére


suste
veterán

az a dupla inkább 4-5 szörös:) (30-40Mbps -> 160-200Mbps)

a wifi az mindig is ilyen volt és lesz is, hogy a valós sebesség közelében sincsen a kapcsolati sebességnek
ahol már elég jónak számítana, ott meg értelmetlen, mert 1-2 méter kábel sokkal jobb:)
szóval ezek alapján kell kezelni/elfogadni a wifit...

hasonlóan rossz gondolkodás, amikor elvárják az emberek, hogy gyors legyen a wifi, mert gyors a router wifije
miközben a kliens meg harmatgyenge cuccal van szerelve

(#4) Robert07 válasza suste (#3) üzenetére


Robert07
aktív tag

A C5-tel először 100-110 majd 240mbps ment át 5Ghz-en.
Így értettem, hogy szimplán szoftveres beállítással mennyit lehetett rajta húzni.

Amúgy igen, a mai routerek és acces point-ok 3x3-al vagy 4x4-el vannak szerelve, és ha jól tudom, most jött ki a CES-en az első 3x3-as USB-s AC adapter. Tehát a max. sebesség csak a kliensek között eloszva érhető el, mivel semmiben sincsen még 3x3-as vagy 4x4-es AC adapter. Amúgy nem rossz ez, mert egy átlag háztartásban 5-10 eszköz is lóghat egyszerre a routeren, ahol különösen jó a sok csatorna, csak ne várjuk el azt, hogy egy eszközön jöjjön át a teljes sebesség.

(#5) martin555 válasza Robert07 (#4) üzenetére


martin555
aktív tag

üdv

én is ezt oldottam meg, jópár éve megy, DD-WRT-vel.

van nekem 4-5 db LINKSYS WRT54GL v1.1 router, mindre hibátlanul felment a gyári firm helyett a DD-WRT.

évente ránézek, frissítem, config megmarad.

a WDS nekem nem jött össze (ugyanazt a wifi SSID-t szórja, növelje meg) ezért azt csináltam, hogy (csillagpontosan) a két jelerősítő router új, külön wifi nevet kapott. kamerákkal, minden vacakkal, évek óta műx.

-MAC szűrést nem tudtam rendesen megcsinálni, hogy a jelerősítő routereken is érvényesüljön
-nyilván feleződik a sávszélesség az ilyen megoldás miatt
-leges legújabb dd-wrt a titkosításokkal meg ezzel a jelerősítgetéssel összeakad, régebbit használok

wireless repeater bridge:

https://wiki.dd-wrt.com/wiki/index.php/Repeater_Bridge

amugy, sokáig ment ez nálam úgy is hogy többféle különböző routert használtam TP-LINK router volt a fő router.

POCO X3 NFC, 64 és 128 GB, NO ROOT

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.