2020. április 4., szombat

Gyorskeresés

Quadrafogott víz

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hosszas vívódás után augusztus végén elhatároztam, hogy megpróbálom objektív módon feltérképezni a jelenlegi vízhűtés piacot, illetve megosztani az eredményeket.

Az első eredmények publikálásával elég sokat vártam, mert reménykedtem, hogy rajtam kívül mások is fognak csinálni átfogó teszteket. Sajnos az ígéretek ellenére elmaradtak az átfogó tesztek. Fogyasszátok egészséggel - természetesen fenntartásokkal - mindazt amit ide borítok.

És hogy mi is került terítékre:

A professzor: G0 Quad
A szivattyúk: Laing DDC Plus 1T; Highflow 600; Thermaltake (tribe)
A paszták: MX2; AS5; Standard fehér
A blokkok:
>>> Thermalright XWB-01
>>> MAG
>>> TODY 775 v1
>>> TODY Extreme 775 v1
>>> Innovatek XX-Flow
>>> Zalman ZM-WB5
>>> Thermaltake "kígyós"
>>> XSPC X02
>>> Zalman ZM-WB2 Gold

A blokkokat minden esetben backplate segítségével téptem rá a lapra, hogy nagyjából azonos lefogatóerőt tudjak biztosítani.

És akkor pár keresetlen szó a blokkokról:

Thermalright XWB-01
A thermalright első vízhűtéses blokkja. Ha nem tudnak javítani a blokk ellenállásán, akkor nagyon remélem, hogy ez az utolsó is. A hőátadó struktúráról leginkább a tervezői önkielégítés ékes példája jut az eszembe.

Pro:
- Nagyon hatékony
- Igényes, szép
- Van hozzá backplate

Kontra:
- Az általános lefogató nem minden lapon fér el kényelmesen.
- Nagyon nagy ellenállás
- A csatlakozók leszűkülnek, majd egy viszonylag nagy kamra következik, majd ismét egy szük beömlő a kamrából a tüskesorra.

Ajánlás:
- Szivattyú szadistáknak, maximalistáknak

MAG
Kényszerházasság kategória. Önszántából talán senki sem választaná ezt a behemót blokkot. Ha nekem kellett volna egy olcsó blokkot tervezni, és kötelező lett volna ez a méret, akkor sokkal vastagabb lamellákat, vagy kétszer ennyi lamellát tettem volna a blokkba.

Pro:
- Szemtelenül olcsó
- Univerzális

Kontra:
- Nagy a kiterjedése
- Nehezen távozik el belőle a levegő
- A nagy belső tér miatt lelassul benne a víz. A méretek ellenére alacsony a hatásfoka a blokknak.

Ajánlás:
- Olcsó, de viszonylag jó hatásfokú megoldást keresőknek.

TODY 775 v1
Filigrán kis blokk. Tartósságáról még nem lehet nyilatkozni. Egyesek túlságosan vékonynak találják lefogatót. Erre a kérdésre majd az idő megadja a választ. Kötelességem megemlíteni, hogy az első ilyen blokkom, amelyet a teszthez vásároltam, megadta magát, és megfürdette a tesztrendszert. Az egyik csavar, mely a talpat és fedelet kötötte össze túl rövidre sikerült. (ez már egy ismert történet, úgyhogy nem ragozom tovább) Lényeg, hogy a gyártó ellenőrizte a már legyártott blokkokat, a későbbiek során pedig figyelt a problémára.

Pro:
- Hazai gyártás

Kontra:
- Nem univerzális
- A tüskesor mellett elhagyott területen áramlik a legtöbb víz. Ezt a hibát a v1.1 blokkban Tody javította. Sajnos még nem volt lehetőségem a v1.1 tesztelésére. A felesleges csatorna lezárása (mod@home) 1 fokot javított a blokk eredményein.
- A legyártott blokkokat a beszerelés előtt ki kell takarítani

TODY Extreme 775 v1
Ha rosszmájú lennék, akkor azt mondanám, hogy Tody egy tévedése a blokk. Az ismert aranyszabályok ellenére túlságosan lecsökkentette a talp vastagságát, amivel a megnövel felületű tüskehalmaz ellenére lecsökkent a blokk hatásfoka.

Innovatek XX-Flow
Az örök ellenálló.

Pro:

Kontra:
- Iszonytató ellenállás
- Idióta lefogatás

Ajánlás:
- (papírnehezéknek, macskát dobálni :D ) Viccet félretéve... biztosan van ennél kellemetlenebb blokk is. Ha éppen van ilyen otthon, akkor egy kisebb teljesítményű gépen még jó szolgálatot tehet.

Zalman ZM-WB5
Pozitív meglepetés. 10k alatti ára, és minősége mellé még viszonylag jó is teljesített.

Pro:
- Univerzális
- Masszív lefogató
- Nagy leszorítóerő

Kontra:
- Egy plusz terelőlemez segítségével sokkal jobb lenne a hatásfok.
- Fix csatlakozók, melyek nem éppen tágasak

Ajánlás:
- Igényes
- Könnyen felszerelhető

Thermaltake "kígyós"
A rettegés blokkja. Egyesek csak városi legendának tartják az elrepedő thermaltake kígyos blokkot. No nekem van is egy, ami egy olyan gépben repedt el - és vágott is haza - mely annó egy kisebb vagyonba került. Ennek ellenére vettem most még egyet, és egy thermaltake tribe társaságában harcba küldtem a komoly vízhűtések ellen.

XSPC X02
Gyönyörű univerzális blokk. A teljesítménye azonban hagy némi kívánnivalót. Ennek legvalószínűbb oka, hogy hiába van sok tüsi a cuccban, azok nagyon vékonyak, és kicsi felületűek.

És akkor a várva várt oszlopcsarnok:

Meg egy táblázat:

[link]

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.