2019. március 20., szerda

Gyorskeresés

Tanulás munka mellett

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Neptunos bejegyzésem után 3-an is kérték, hogy írjam meg, mégis milyen főállás mellett tanulni. Erről írnék röviden.

2009-ben, 25 évesen úgy döntöttem, belekezdek a főiskolába, mivel a munkahelyemen semmi lehetőséget nem adnak szakmai fejlődésre. Lehetőség inkább visszafejlődésre van, mivel szinten tartó oktatások sincsenek, így csak felejt az ember. Középiskola utén fejben számoltam hexából binárisba, akármilyen számlálót építettem szabadon választott tárolóból, de 2009-ben már egy Karnaugh táblát sem tudtam felrajzolni. Szóval kell tanulni.

Egyetlen helyet jelöltem meg, a BMF KVK-t levelezőn, más szóba sem jöhetett. Szerencsére felvettek az államira, így nem kell érte fizetnem (elég nagy teher a bejárás és a könyvek), fizetősön azt hiszem 172e körül van egy félév.

Első félévben felvették a tárgyakat helyettünk, mindenféle ügyintézésben segítőkészek voltak a TO-n. A tanítás havonta 1*3 nap, szerdán, csütörtökön és pénteken. Ez azért elég furcsa, de lehet hozzá igazodni.

Első 2 félév nem volt különösebben problémás, volt időm tanulni 3 szakban, azonban a 3. félévben előléptettek, irodai beosztásom lett, így már nehezebb beosztani az időt, meg is látszik az eredményeken.

Ha valaki a KVK-n agyal, ne számítson egy könnyű menetre, itt nem lökik át az embert vizsgákon, elvárják a tanulást és a felkészültséget. Vizsgák egy részét a nappalisokkal együtt írtuk/írjuk, ugyanolyan feladatokkal, azonos ponthatárokkal. Szóval lazára venni nem lehet.
Már az eslő félévben sokan kihullottak, infó lab például brutál volt, nagyon keményen követelték meg az anyagot. Az eredménye: CVI-ban pár nappal ezelőtt írtam egy text fájl konvertáló + műszervezérlő (RS232-őn keresztül) programot munkahelyemen, teljesen bug mentes, grafikus felülete van, szóval full extra. Megéri küzdeni.

Arra is készülni kell, hogy az ember megcsúszhat tárgyakkal, munka mellett nem csak arra van idő, amire szakítunk, itt egyéb tényezők is beleszólnak a beosztásba. Elkeseredni nem szabad, a munka melletti tanulásban ez is benne van. Én most, a 3. félévben fel sem vettem 2 vizsgát, mert tudtam, hogy felesleges. Aláírásom megvan, következő félévben legyűröm őket.

Eddig az összes tanárunk rendkívül felkészült volt, és emberséges. A csoportunkon belül tanáron bukás eddig nem múlott. Leginkább a szakmai tárgyak kötnek le, a villanytan elképesztően jó, elektronika fantasztikus, méréstechnika meg egy fél orgazmus. Már ha érdekel valakit a szakma. A töltelék tárgyakkal szerencsére nem nagyon nyúznak minket, az első alkalommal elmondják mit várnak el, minek kell megfelelni, de tudják, hogy pl nem közgazdász diplomáért mentünk, ezekből nem kell vért izzadni. Természetesen sok időt kell a tanulásra fordítani, így az esti bulik, 14 órás alvások, filmezések ugrottak, meló után este lehet a jegyzetek felett görnyedni.

Csoporttárskkal bérelünk egy FTP-t, ide tesszük fel a HF-ket, segédleteket egymásnak, a Gmail-ben pedig létrehoztunk egy csoportot, ott tartjuk a kapcsolatot. A tanuláshoz kell egy kis összetartás, rengeteg időt tudunk megspórolni azzal, hogy pl a tételek kidolgozását szétdobjuk egymás között.

A suli jelenleg Óbudai Egyetem néven fut, ha valakinek még lenne kérdése, szívesen válaszolok. Én örülök ennek a választásnak, kiváló hely, rosszat nem is tudok róla mondani.

Hozzászólások

(#1) Alexios


Alexios
(PH! kedvence)

BGK-n mondjuk annyival jobb, hogy a hök csinált egy oldalt ahol vannak a segédletek(néhány könyv is, bár tényleg csak pár):)

(#2) moha21 válasza Alexios (#1) üzenetére


moha21
(PH! kedvence)

www.kando.tk ;)

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#3) Alexios válasza moha21 (#2) üzenetére


Alexios
(PH! kedvence)

na az klassz, úgyis valszeg átmegyek villamosmérnökire jövőre :DDD

(#4) moha21 válasza Alexios (#3) üzenetére


moha21
(PH! kedvence)

ahh FAIL, azt hittem te írtad a bejegyzést /csak az avatart néztem / :D
Mindegy csak password-el meg user-al lehet felmaszni ide, akinek kell pm-ben elküldöm.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#5) Alexios válasza moha21 (#4) üzenetére


Alexios
(PH! kedvence)

gondoltam hogy csak jelszóval van, bánkin is le van jelszavazva, bár szerintem aki oda jár az ki tudja találni:D

(#6) futo001 válasza moha21 (#4) üzenetére


futo001
(senior tag)

Igen, ezt eleinte én is használtam, nagyon király. :)

¯\_(ツ)_/¯

(#7) mm779


mm779
(lelkes újonc)

Köszi a leírást! :R

Még két kérdés felmerült bennem:

1. Diploma okiratba beleírják ha az ember levelezőn végzett? "Úgy hallottam", hogy ha valaki levelezőn szerez diplomát az hátrányba kerülhet azzal szemben aki nappalis volt(állásinterjú esetén). Régen még tudom, hogy beleírták hogy levelező, de mostanság nem tudom mi a dörgés.

2. A havi 3 nap az kimondottan laborgyakorlatokból áll? És hogy telik egy nap: reggel 8-tól este 8-ig vannak foglalkozások? Ismerősöm a BME-n villanyos nappalin és mesélte, hogy nekik rengeteg labor/mérési gyakorlat van, bele lehet ezt sűríteni 3 napba? :U

(#8) futo001 válasza mm779 (#7) üzenetére


futo001
(senior tag)

Nincs mit.

1. Úgy tudom belekerül. Hátrány minimális, ha van egyáltalán. Most kezdem a 4. félévet, már mérnökként foglalkoztatnak, igaz rendelkeztem szakmai jellegű tapasztalattal.

2. Reggeltől késő estig bent rohad az ember, főleg 3. félévtől. Automatizálás labor 21:35-ig van kiírva. :D Félévenként van 1-2, max 3 labor.
Persze kevesebb a labormérés mint nappalin, de van.

¯\_(ツ)_/¯

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.