2022. augusztus 15., hétfő

Gyorskeresés

Hogyan vezető má apjuk?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nemrég hazautaztam családot és banki ügyintézőket látogatni.
Minden simán ment, család jól van, banki alkalmazottak szuperkedvesek és szakszerűen segítenek problémáimon. Pár órám volt a repülőig, épp az utolsó ügyintézésről meg egy vásárlásból tartottam Ceglédről anyósomékhoz. Először jártam ezen az úton, így a helyszínben nem vagyok biztos, azt hiszem Albertirsa előtt járhattam, már egy elhibázott kanyar után ismét a jó úton haladva keresve egy kereszteződést amit nem tudtam pontosan hol van, de gondoltam emlékezetből megoldom. Tempomat 100 alá picit belőve, félszemmel nézve a tükröket láttam egy világos autót közeledni, semmi extra, majd megelőz, szinte üres az út és egyenes.
Keresem a kereszteződést (mint utólag kiderült rossz helyen, sok km-rel odébb volt), annyira ráteszem a lábam a fékre, hogy a tempomat kikapcsoljon, nagyjából 90-ig lassulhattam de már nyomja a dudát mögöttem. Nem értettem.
Ekkor nekiállt megelőzni, fater nyomja a dudát, muter mutogat. Aztán megpróbált letolni az útról, fékezek, bevág elém és kezdődik a szokásos büntetőfékezgetés, majd visszamegy a másik sávba és mellém lassít, hogy újra letoljon az útról. Régi rozzant, horpadt, házilag foltokban festett ezüst Renault Laguna kombi. Gázt adtam elmentem mellette, ekkor bejött mögém. Tartottam a 90 körüli sebességet, megint megelőz, büntetőzés, majd újra mellém jött, mutattam neki, álljon félre. Megtette, persze az út közepén állt meg a sok eszével, hadd szálljon bele valaki hátulról.
60 küröli asszony kipattan, amint kinyitotta a száját azonnal egyértelművé vált, hogy ugyanolyan gyakori vendége színházi előadásoknak, mint a fogorvosi rendelőknek. Fater dettó. Üvöltenek, káromkodnak, fenyegetőznek a szitán keresztül, ami egykor a fogsoruk volt.
Szerintük én padlóféket nyomtam. Nem nyomtam, de annyira közel lehettek hozzám, hogy az enyhe lassulásomtól is megijedt fater. Mondom egy kereszteződést kerestem, lassítottam. Akkor miért nem indexeltem? Mondom hova, kerestem, nem kanyarodásra készültem. De ha az indexelés hiánya gondot okozott, miért nem tartottak megfelelő távolságot? Fater mondja azzal ne foglalkozzak, a követési távolság az ő problémája nem az enyém. Ja, mondom belém jössz hátulról, belöksz az árokba és otthagysz megdögleni az valóban nem az én problémám. De ha a követési távolság nem az én problémám, akkor miért veszik a saját problémájuknak, hogy én nem indexeltem? Itt csak a másikat kötik szabályok vagy mi?
Persze semmit nem értettek, látszott, hogy az élet iskolájában nevelkedett, mindenkinél mindent jobban tudó és ezt fröcsögve hangoztató népek voltak. A végére már kiröhögtem őket amin a nő csak jobban bepörgött és már veréssel fenyegetett. :F :D Az ürgének amúgy lehet kezdett kitisztulni az agya mert ő pár perc után elcsendesedve visszaült az autóba csak a nő pörgött tovább ugyanazt a mondatot szajkózva. Aztán ő is beült is elhúztak padlógázzal. Még egy darabig láttam őket, előzgettek mint a bolond a városban. Mert épp egy haldokló embertől jöttek a kórházból, ez volt a magyarázat. Gondolom mellé akarnak feküdni azért közlekednek így.

Egy pont volt, ahol nálam is elgurult a gyógyszer: a nő megmarkolta az alkaromat. Ekkor egy pillanatra tényleg elborult az agyam és elég durván szóltam neki, hogy ezt mégegyszer meg ne próbálja, vissza is vett egy picit.

A vicc, hogy a banki ügyintézés után vettem apósomnak egy dashcamet, ott figyelt bontatlanul az anyósülésen. Fel kellett volna tennem, legalább 1 ilyen guruló közveszéllyel kevesebb lenne az úton kb. fél évig.

A kereszteződés meglett, nem sokkal előtte volt egy trafi, lehet a karmának volt esélye egy picike igazságszolgáltatásra.

Ha Cegléd környékén régi, ütött-kopott ezüst kombi Lagunát láttok, legyetek óvatosak és lassítani ne merjetek, vagy a péklapát legyen veletek. :D

Hozzászólások

(#1) mötálhed


mötálhed
csendes tag

Ahh mennyi ilyen 2 bites drájver van az utakon és nem csak a német triumvirátus 15+ éves modellek kormányai mögött találni ilyeneket. ;] Múltkor az F Astrás Senna bravúrosan majdcsak a padkán előzött meg jobbról, hogy a lámpánál pontosan előttem álljon. Vagy a nyáron egy elég forgalmas lámpa nélküli kereszteződésben kanyarodtam volna balra, persze várva hogy az egyenesen haladó szembe forgalom ezt lehetővé tegye. Mögöttem barátunk pedig ráfeküdt a dudára és jobbról kikerülve belehajtott a szembejövők közepébe. Szép is a közúti közlekedés :DD

(#2) rosejbli


rosejbli
senior tag

Sajnos munkámból kifolyólag elég sokat vezetek országszerte és arra kellett rádöbbenjek, hogy az úton lévő emberek fele alkalmatlan a közlekedésre.
Egy jó részük ez a kivagyiskodó, mint amit te is leírtál. A másik részüknek meg fogalmuk sincs milyen műsor megy előttük vezetés közben.
A menet közben telefonnyomkodókról nem is beszélve. Hétvégéken meg ráadásul hatványozódik a probléma.

(#3) stickermajom


stickermajom
addikt

Gombbal nem kikapcsolható a tempomat?

(#4) futo001


futo001
senior tag

Apósék autója, évente négyszer használom kb, egy bajuszkapcsolón vannak a tempomat gombjai, de fogalmam nincs melyikkel kapcsolom ki. De a saját autómon sem használom, tele van a kormány gombokkal, le kéne néznem mivel nincs meg megszokásból mint a többi amiket gyakran használok.

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

(#5) zotyesz66 válasza futo001 (#4) üzenetére


zotyesz66
őstag

Automata kocsi? Ha nem, kuplungra is ki szoktak kapcsolni.

(#6) futo001 válasza mötálhed (#1) üzenetére


futo001
senior tag

Mondjuk az ilyen mások közé szemből behajtós megérdemelne pár hónap eltiltást.

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

(#7) Eastman


Eastman
őstag

1.) Igazad van.
2.) Teljesen érthető amit leírtál és megérthető minden reakciód.
3.) [link]
4.) De ha az üres úton mögötted valaki emberkedik, a saját tempódban kiteszed jobbra az indexet két villanásra, ő megelőz és nem kell fighterkedned a szürke aszfalton.
5.) Üdv itthon! ;]
6.) Ajánlott irodalom: [link] Meg fogsz lepődni az aktualitásán... :)
7.) goto #1

Peace.

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#8) futo001 válasza zotyesz66 (#5) üzenetére


futo001
senior tag

Próbáltam régebben, egy pillanatra felpörög a motor és ez nem tetszett. :D

[ Szerkesztve ]

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

(#9) stickermajom válasza futo001 (#4) üzenetére


stickermajom
addikt

Ideje megtanulni. ;] Nyilván semmi nem menti fel a másik autóst, de gombbal az egész eset elkerülhető lett volna, elmegy melletted és kész. Így meg gondolom azt hitte büntifékezni próbálsz.

(#10) DigitXT


DigitXT
félisten

Kamera felszerel, bekapcsolni nem elfelejt, és legközelebb instant feljelentés,
közúti veszélyeztetésért... Ez a "leszorítósdi" nem játék. Még évekkel ezelőtt
egyszer volt valami hasonló "élményem" bár leszorítani nem próbált, de 15-tel
ment az országúton, előzési kísérletnél meg gyorsított... Apropó motorral már
volt, hogy fel akartak lökni szándékosan, bosszúból. (Beintettem neki, amikor
elgurultam mellette a pirosnál. Ugyanis előtte "letolt az útról" szakadó esőben
60-nál, csak azért, hogy aztán többet állhasson a pirosnál. 70-es szakasz, de
persze neki ott az ablaktörlő meg a 4 kerék, így alap, hogy 90-nel kell menni.)

Amúgy viszonylag nyugodtan vezetek, de olyanok nagyon fel szoktak baszni,
akik veszélyesen előznek, azért, hogy utána feltartsanak...:U Ha már annyira
fontos volt jobbról előrefurakodni, akkor utána nyomja neki (a megengedettig),
hogy lássam, hogy "siet", de ha szöttyögni akar, azt tudta volna mögöttem is.
(Nekem soha nem volt még olyan, hogy valakit megelőztem, aztán maradtam
előtte szándékosan. Eleve előzni akkor lehet, ha van sebességkülönbség. És
semmi indoka nincs arra, hogy ha addig X-et tartott hirtelen X-20-ra lassuljon.)

Ui: a KRESZ mond valamit az indokolatlanul lassú haladásról. Szerintem, ha
a látási-/tapadási viszonyok indokolják, a megengedettnél lassabban haladni
teljesen normális. De ha nincs ilyen, csak nézelődik, az már nem fér bele.:N
(Ha valaki meg nem bírja észrevenni a különbséget, az inkább ne vezessen.)

Mindenesetre aki megáll pofázni az út közepén, az ráér. Idegállapotban meg
szintén ne vezessen, mert abból még jó nem sült ki. Tempomattal meg nem
megyünk ismeretlen környéken: az hosszú távra van kitalálva (szerintem).:P

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.