2022. augusztus 15., hétfő

Gyorskeresés

Az új családtag - Sony NEX-5

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mint egy előző bejegyzésben írtam, a tükrös Sony Alpha A300 fényképezőm 6000 expo után zárhibában elhalálozott. Egy csomó cuccom van hozzá (1855, 5520 obik, Raynox DCR-250 makró előtét, távirányítő, GPS, polárszűrő, UV szűrők, tisztítószett), így néha megfordult a fejemben, hogy egy A390-et veszek helyette, így minden tartozékot használhatnék.

Azonban ez a 2. Sony gépem, ami csak úgy elromlik. Akkor meg minek vegyek Sony-t? Amúgy is elment a kedvem a tükrös gépektől, ezért a MILC kategóriát nézegettem legtöbbet, de amelyik tudta azt, amit szeretnék, túl drága volt, az olcsóbbak meg nem különösebben fogtak meg.
Ahogy olvasgattam az itteni fórumtémákat, szemet szúrt a Samsung NX100. 90e-s árával ezt tökéletesnek tartottam, gondoltam 1-2 hónap múlva ez lesz az, ami pótolja az A300 megüresedett pozícióját. Semmi nem kapható hozzá itthon, de az Ebay tele van olcsó, új, gyári alkatrészekkel.
Aztán tegnap elmentem a piros-fehér-fekete műszaki áruházba, és az összes MILC akciós volt. Az NX100 kitben 77e, NEX-3 kitben 83e és a NEX-5k 130e. Karácsony, öcsém! Már láttam, hogy itt nem fognak hónapok eltelni, az egyik velem jön.

Samsung NX100

Ami tetszett:
-ára
-formája
-kijelző
-olcsó alkatrészek, kiegészítők külföldről
-kitben kapható
-tesztek szerint minimálisan, de jobb, mint a 2 NEX
-APS-C méretű szenzor

Ami nem tetszett:
-méret
-itthon nem kapható hozzá semmi (ez fura, árulsz valamit, de kiegészítőket nem forgalmazol)
-Nincs 3D
-Nincs Full HD
-kézben fogva picit gagyi hatás
-még vakut sem adnak hozzá
-nincs infra távirányítóhoz
-hangos

[L:/dl/upc/2011-09/68969_nex-3.jpg](IMG:/dl/upc/2011-09/68969_nex-3.thumb.jpg)(/IMG)[/L]

Sony NEX-3

Ami tetszett:
-ára
-formája
-mérete
-kitben kapható
-dönthető kijelző
-könnyű
-halk
-APS-C méretű szenzor

Ami nem tetszett:
-aránytalanul túlárazott kiegészítők
-nincs 3D
-nincs Full HD
-nincs infra távirányítóhoz
-a kijelzőt nem lehet befordítani a váz hátuljához

Sony NEX-5

Ami tetszett:
-formája
-kijelző képminősége
-dönthető kijelző
-mérete
-kitben kapható
-3D
-Full HD
-Vaku tartozék
-fém váz
-igényes kivitelezés
-könnyű
-APS-C méretű szenzor
-halk

Ami nem tetszett:
-aránytalanul túlárazott kiegészítők
-drága
-a kijelzőt nem lehet befordítani a váz hátuljához

Mindhárom gép jól teljesített a teszteken, így azok nem nagyon segítettek a döntésben.

Látszik, hogy a NEX-5 áll legjobban, de ez nem is meglepő, hiszen a 3 közül a legdrágább. Normál áron meg sem vettem volna, 160e-ért már duplakites tükrös is kapható, de most az utolsó előtti darab volt a polcon, 130e-ért. Kb egy órát agyalhattam, körülnéztem a neten, hol mennyi újan és használtan, végül visszamentem és megvettem.

Szóval lecsaptam az utolsó dobozra és vártam, mikor ragad magával a "hülyegyerek ajándékdobozzal a kezében" érzés. Nem ragadott. Hazavittem, kibontottam, akksit betettem a töltőbe és kivártam a 4 órás töltési időt. Öregszem...

Akksit betettem, és elkezdtem böngészni a menüt. Ekkor jöttem rá, hogy sokkal többet tud, mint amennyit a leírásokból tudok róla (pl azt sem tudtam, hogy a vaku tartozék). Aztán rálöktem a legújabb firmware-t, és megjelent még pár új funkció. Teljes képzavar jött ezután. Próbálgattam a különböző beállításokat, és arra jutottam, hogy a gép tudása döbbenetes. Vaku nélkül kiváló képeket készít, nem tudom milyen módszerrel, de 6 képből készít egyet, nagy fényérzékenységgel. Napfénynél egy picit csalódott vagyok, de gondolom még meg kell ismernem. Úgy látom, mintha kicsit életlenebb képeket készítene, mint az A300. Ez lehet, hogy csak képzelgés, de ha ezt megírtam, biztosan összehasonlító képeket fogok keresni.

Közben rájöttem, hogy a reteszértékkel érdemes játszani. 7-8 környékén már olyan a kép, mintha az A300-zal készítettem volna 5,6-os értékkel. Ez ugyan a mélységélesség növekedésével jár, de ezt majd a teleobi kiküszöböli. Na, most már igazán elégedett vagyok. :C

Így, 1 nap után három utálatos dolgot vettem észre: mindenképpen kell a 2 kéz, pár kép után már kényelmetlen a fogása. Az akksi nagyon gyorsan merül és iszonyatosan lassan tölt fel. A harmadik, az kimondottan probléma: a kép sokkal részletgazdagabbnak és telítettebnek tűnik a kijelzőn, mint amilyen a valóságban, így monitor előtt ülve jössz rá, hogy a kép, amit nagyon jónak hittél, az igazából nem tér el az átlagostól.

A 18-55 -ös obi mellé biztosan szeretnék venni idővel egy teleobit is. Láttam, hogy van E bajonettes 18-200-as, de több, mint 200e. Nemrég olvastam, hogy október végén fog megjelenni az 55-210 -es 350$ környékén. Az még vállalható. Persze szívem szerint egy Zeiss fix fényerejűt vennék, de ötször annyi, mint a kit.
Esetleg egy halszem előtétre is beruházok, de ez még nem biztos. Aztán kelleni fog rá polárszűrő és UV szűrő. Szenzortisztító, objektívtisztító, GPS és makró előtét már van, ezeket nem adom el az A300-zal.

Összességében mégis tetszik, hiszen kicsi, könnyű és sokkal jobb, mint egy kompakt, továbbá nem kell félnem a tükrösnél megismert komplikált mechanika által rejtett hibáktól.

A kérdőív:
Regisztráltam a Sony honlapján a gépet, ahol ki lehetett tölteni egy kérdőívet. Az egyik kérdés az volt, hogy miért vettem ezt a gépet. Sok lehetőség volt, az egyik így nézett ki: a régi gép túl öreg, vagy elromlott.
Na, ezen picit felhúztam magam. A Sony ezekszerint tesz rá, hogy elromlott a géped, hiszen számukra az öreg és az elromlott az egy és ugyanaz. Tudjuk, hogy miért? Ja: a fogyasztói társadalom egyik alapja a tervezett élettartam. Tudják, hogy a gépedet lecseréled, hiszen 4-8 év alatt vagy megúnod, vagy ha nem, akkor jól elromlik és kénytelen leszel újat vásárolni. A kettő tényleg ugyanaz.

Amiért még nagyon tetszettek a NEX gépek, az az első digitgépemmel való hasonlóság: :))

Sony DSC-F717 és Sony NEX-5

Pár frissen készült kép:

Vakuval készült kép

Makró vaku nélkül, kézből, SEL 18-55 és DCR-250 előtét

Nappali fotó, ezzel nem nagyon vagyok elégedett. Remélem lesz jobb is. (lett, játszani kell a retesszel picit és minimumra kell állítani a zajszűrést)

Gyenge fénynél készült kép, vaku nélkül, kézből

Mérésekkel, aberrációkkal nem foglalkozok, engem a látvány érdekel.

Hozzászólások

(#1) k.


k.
őstag

Gratula, jó cikk :)

"Na, ezen picit felhúztam magam. A Sony ezekszerint tesz rá, hogy elromlott a géped, hiszen számukra az öreg és az elromlott az egy és ugyanaz. Tudjuk, hogy miért? Ja: a fogyasztói társadalom egyik alapja a tervezett élettartam. Tudják, hogy a gépedet lecseréled, hiszen 4-8 év alatt vagy megúnod, vagy ha nem, akkor jól elromlik és kénytelen leszel újat vásárolni. A kettő tényleg ugyanaz.
"
Manapság-nyugaton legalábbis- tényleg ígyvan. Múltkor is meglepődtem, mikor ismerősöm mondta, hogy 10 évre akar Tv-t venni. Hát a, megunod addigra, b, tökre elavul, c, feltehetőleg elromlik. Nem éri meg mamár hosszútávra venni. Szóval nem az a jó dolog, mint régen, hogy inkább a drágábbat, és a család az összes kuporgatott pénzét bele öli, hanem fogja megveszi az közepeset, amit "könnyen" ki tud fizetni, 3-4 év mulva pedig csere.
"Sajnos?" nálunk ez-tudjuk miért- még nem működik.

(#2) futo001 válasza k. (#1) üzenetére


futo001
senior tag

Köszi!

Nemrég vettem egy LED-es, 3D-s TV-t. Eladó mondja, hogy a következő 5 évre jó lesz, annál többet úgy sem bírnak. Ezen megdöbbentem és bízok benne, hogy szimplán hülye volt az illető.

Amúgy én is a középárkategóriából szoktam választani. Jó cuccok, a sokkal drágábbak általában nem tudnak arányosan többet. Az olcsók meg többnyire nem véletlenül olcsók.

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

(#3) k. válasza futo001 (#2) üzenetére


k.
őstag

Pedig igaza volt.
Ha bírja is, semmi értelme nem lesz.
Pl:
Ismerősömék 2002ben, vettek egy 1.5 millás Sony Plazmát. Mi 2006ban egy Sony Bravia LCD-t 350ért. Lényeg a lényeg, hogy a plazma képe bűnronda volt az LCDhez képest. (Jó, mondjuk 2002ben mi egy 50k-s-akkor!, szóval elég olcsó- orion crt-t néztünk, az auchanban volt akciós 2002 márciusában :D-, és szerintem annak is szebb képe volt, de tény, hogy nem volt épp vékony.
Ők még a mai napig használják az 1.5 millás plazmát-vaterán mai ára 50k.-, mi pedig 90k-ért vettünk itthonra az 5 éves bravia helyett, egy 2010es, kifutó-ex402- Sony Braviat, ami már fullhd-s, stb. A 2006os Sony tv-nknek erősödött a táp hangja-Sony-s szervizes faszi azt mondta, hogy mivel irtó sokat ment-napi 5-6 órát minimum 5 éven át, hétvégénként volt, hogy 18at is :D- ezért a táp nem 100%os, és mivel konstrukciósan a hangszóró mellett van , ezért mikor megy a hangszóró, hallani egy alap búgást. Most a telken használjuk, oda tök jó. A TV alapvetően hibátlan, csak ez a konstrukciós probléma zavar engem. Az új tv-n ilyen már nincs. Ismétlem 90k volt, negyede az előző tv árának.
Lényeg a lényeg, hogy nem éri meg hosszútávra drágán venni valamit, mert vagy nem bírja, vagy ha igen, olyan elavult lesz az évek során, hogy érdemes lecserélni.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.