2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Dell Inspiron 5720

Írta: | Kulcsszavak: Dell Inspiron 5720

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Dell otthoni felhasználásra szánt 17″-os notebook családja az Inspiron 17R, ebbe érkezett meg a legújabb, Ivy Bridge alapú processzorral szerelt notebook, az 5720-as típus. A készülék négymagos processzort, NVIDIA kártyát és cserélhető fedlapot is kapott, így elég izmos konfigurációnak nézhettem elébe a teszt előtt.

Külső:
A Dell Inspiron 17R szériájának legújabb modellje úgynevezett Kichi dizájnnal rendelkezik. Ez egyfajta kagyló formát jelent, semmi határozott éles sarok, csak lekerekített élekkel operál a vonalvezetés.

A fedlap a nálam járt 5720-as notebook esetében teljesen rózsaszín, azonban ez a Dell is rendelkezik a gyártó SWITCH funkciójával, azaz a fedlap lecserélhető más színre, vagy akár mintás verzióra is. A fedlap cseréjéhez a zsanér felőli oldalon van egy toló zár, amivel kipattintható a helyéről a műanyag lap és cserélhető másikra.
A fedlapot felnyitva elénk tárul a 17,3″-os kijelző, amelynek a felülete fényes, ami teljesen megszokott dolog a nem üzleti notebookoknál, így bár zavaró lehet, ha rásüt a fény a kijelzőre, azonban a színek élénkebbek rajta. A keret nem túl vastag a hatalmas kijelzőhöz képest.

A kijelző felett középen helyezkedik el a webkamera, amely egy mikrofont kapott csak.

A belső rész másik felén elsősorban a billentyűzet az ami dominál. Az előd N7110-es modellhez képest előrelépés a billentyűzet minőségi változása. A chicklet klaviatúra az előd modellben hajlamos volt közép tájon hullámozni gépezés közeben, azonban az 5720-as modellben már egészen jól megoldották az alátámasztást és sokkal masszívabb a billentyűzet. Miután nagy kijelzős notebookról beszélünk, így természetesen nem maradt le a numerikus pad sem, amely egy kis közzel külön válik a bal oldaltól.

A billentyűzet felett a bal oldali zsanér alá került egy elég nagy bekapcsológomb. A jobb oldalra került a Delltől megszokott három gyors beállítás gomb van, itt a Windows Mobility Centert, a Stage felületét és egy szabadon programozott funkciót érhetünk el.

A csuklótámasz elég nagy, hiszen maga a notebook sem kicsi. A borítás műanyag, ugyan olyan anyag, mint a fedlapon, azonban a szürke színnel és a szálcsiszolt hatással valóban olyannak tűnik, mintha csak valódi fém lenne. A kicsit balra igazított touchpad kellően nagy, abszolút kényelmes használatot tesz lehetővé. A két gomb teljesen külön válik tőle. Az érintőfelület támogatja a multitouch műveleteket, így például ha két ujjunkat húzzuk lefelé azzal a görgetést tudjuk elérni.

Ha megfordítjuk a Dell 5720-as készüléket, akkor hűtőnyílást sokat nem találunk, ellenben hangszóró az három is van. Kettő a csuklótámasz alatti két oldalon, valamint egy harmadik a bal oldalt az akkumulátor mellett. A hangzás egészen jó, meglehetősen szépen szól a három hangkeltője a Dell notebooknak.

Az akkumulátor természetesen kivehető, a notebook méretéhez képest meglehetősen kicsinek tűnik a telep fizikai mérete, pedig 48 Wh egységről beszélünk. Egy feltöltéssel felhasználástól is függően 2-2,5 órát tudunk dolgozni, igaz, komolyabb műveleteknél ez drasztikusan lecsökkenhet.

A hátlapon két csavar eltávolítása után tudunk leemelni egy L formájú műanyag ajtót, amely mögött a házilag bővíthető komponenseket találjuk. Az Inspiron 17R-ben már találunk egy 2,5″-os merevlemezt, de adott egy másik ilyen egység helye is. Egy hiba van csak, a SATA csatlakozó hiányzik a második rekeszben a tesztgépünk esetében. Valószínűleg a későbbiekben csak egyes konfigurációkban lesz elérhető a második merevlemez beépítésének lehetősége.

Két memóriafoglalat van a gépben, ezek közül egyik sem volt szabad, hiszen mindkettőben volt memóriamodul. Egyébként kétszer 8 Gbájt a támogatott legnagyobb modul a készülék számára. A memóriamodul mellett balra találjuk a WiFi modult a beépített antennával, amely mellett egy MSATA hely található, ez viszont már megkapta a maga csatlakozóját szerencsére. Ez azt jelenti, hogy MSATA csatlakozással rendelkező SSD meghajtóval tudjuk bővíteni házilag a Dell-t, így elérhető a gyorsabb boot idő, vagy ha esetleg kivesszük utána a HDD-t, akkor akár a súly is csökkenthető minimálisan, bár véleményünk szerint ez esetben itt ez felesleges művelet volna, hiszen a gép maga amúgy sem könnyű.

Csatlakozók:

A Dell Inspiron új modelljén egészen jól össze vannak sűrítve azok a csatlakozók amelyeket egy átlagos felhasználó napi szinten használhat valamikor.

A jobb oldalon a csuklótámasz felől egy USB 3.0 port nyitja a csatlakozók listáját. Mellette rögtön egy DVD írót találunk meg. Ezt követően találunk ismételten egy SuperSpeed szabványú USB csatlakozót, egy Ethernet portot és egy Kensington zár foglalatot.

A bal oldalon már némileg több csatlakozóval találkozhatunk. A csuklótámasz felől találjuk a 3,5 mm-es jack csatlakozót, egyet a fejhallgatónak, egy másikat pedig a mikrofonnak. Ezek mellett még kettő USB 3.0 csatlakozást találunk, ez egyben azt is jelenti, hogy az 5720-as notebookunkon már nincs a régi USB 2.0-ból, csak a SuperSpeed néven is becézett újabb, gyorsabb adatátviteli portot kapjuk, ami felhasználói szempontból csak pozitívumokat tartalmaz részünkre. A nagy méretű hűtőnyílás két oldalán balról az analóg VGA , jobbról pedig a digitális HDMI kimenet található meg. A zsanér felőli oldalon a csatlakozók sorát a tápcsatlakozó zárja.

A notebook hátulján csatlakozót nem találtunk, csak a két fém zsanért. A notebook elején enyhén jobbra tolva találjuk meg a memóriakártya olvasót, amely kezel SD, SDHC és MMC kártyákat is, bár a többség valószínűleg utóbbit már csak hírből ismeri. A bal sarokban helyezkedik el négy státuszt jelző LED is.
A Dell Inspiron 5720-ast oldalról nézve semmiképpen sem nevezhetjük vékonynak. Részben ez valószínűleg azért is van így, mert egy consumer gép, ahol fontos azért az ár is. Emellett egy 17,3″-os notebooknak kell is hogy legyen némi vastagsága, hiszen 2 centi alatt azért mi már félnénk, hogy akár kár keletkezik benne már azért, mert ilyen hatalmas, mégis vékony.

Hardver:

A Dell Inspiron 5720-as változékony hardverkiépítésekkel jelent meg a hazai piacon. Az Ivy Bridge platformra épülő Intel Core i7-3612QM processzor négy fizikai maggal rendelkezik, amelyek 2,1 GHz-es órajellel rendelkeznek. A Turbo Boost segítségével a processzormagok órajele felszökhet egészen 3,1 GHz-ig. Emellett a négy fizikai processzormagot a Widows a Hyper-Threading segítségével 8 magnak érzékeli, és a processzor nyolc szálon dolgozza fel az utasításokat. A négy magra 6 Mbájt Smart Cache jut. A 22 nm-es processzor maximális TDP-je 35 watt. A processzor hűtése kifejezetten jól sikerült.
A maximálisan támogatott 16 Gbájt memóriából két modulból összeállított 6 Gbájt DDR3 volt megtalálható a Dell-ben. Bár MSATA csatlakozó van, SSD már nincs a kiépített gépben, helyette egyetlen 750 Gbájtos Western Digital merevlemez teszi a dolgát 7200 RMP-es fordulatszámmal.

A kijelző fényes felületű, LED megvilágítású LCD panel. A 17,3″-os képátlón 1600×900 pixel terül el. Ennek a meghajtásáról egyrészt az i7-es processzorba integrált Intel HD Graphics 4000-es IGP gondoskodik, másrészt a komolyabb grafikus műveletekhez bekapcsol a dedikált NVIDIA GeForce GT630M-es videokártya, amely 1 Gbájt dedikált memóriát is kapott.

Összegzés:

A Dell új Inspiron egészen kellemes készülék lett, a nálam járt konfigurációval abszolút képes kiváltani egy komplett asztali konfigurációt is. A mérete mindennapi használatra jó, bár hordozni nem egyszerű, de megoldható. A billentyűzet kialakítása és a nagy touchpad abszolút kényelmes.

Csontos Viktor

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.