2020. március 28., szombat

Gyorskeresés

Underdog - TI-99/4 a másodhegedűs

Írta: | Kulcsszavak: TI99/4A . Texas Instruments . ár háború . Tramiel

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Underdog: ZX Spectrum, Atari ST, Acorn széria... Hosszan lehetne sorolni azokat a retró gépeket amik csak a másodhegedűs szerepét töltötték be. Némelyik szimplán gyengébb volt műszakilag, mint a piacvezető. Más esetben szimplán gazdasági okai voltak annak, hogy háttérbe szorultak.

De volt, amikor a gyártó cégnél "kottázták el" a dolgot. A TI-99/4 széria előbb jelent meg és műszakilag is (főként a TI-99/4A) kifinomultabb volt, mint az őt legyőző VIC-20. A Texasnál több hibát elkövettek, amiből a legnagyobb az árra felépített marketing volt. Sajnálatos tévedés, ami több milliós veszteséget termelt "hála" Tramielnek.

Tovább is van, mondjam még?

Hozzászólások

(#1) Zoz


Zoz
(őstag)

Mondjad!

(#2) hege8888


hege8888
(aktív tag)
LOGOUT blog

jöhet a sztori (bár a blogodon elolvastam már) ;)

Régi 15"-17"Dell lapos monitort, Olivetti billentyűzetet, egeret keresek.

(#3) frescho válasza Zoz (#1) üzenetére


frescho
(addikt)

A TI-99/4 volt az első 16 bites gép. A felépítése nem volt tökéletes, például 8 biten érte el a memória nagy részét. 30% teljesítményt buktak kb. azért, hogy olcsóbb legyen. De a VIC-20-hoz képest még így is előrébb járt. Sprite kezelés, magasabb felbontás, 3x akkora RAM... A TI adatlapja:

TI-99/4A adatlap

Tovább is van mondjam még? :)

https://frescho.hu

(#4) Zoz válasza frescho (#3) üzenetére


Zoz
(őstag)

Mondjad! :K

(#5) frescho válasza Zoz (#4) üzenetére


frescho
(addikt)

A VIC végülis nem volt nagy durranás. Maga az alap viszonylag korán rendelkezésre állt. Az eredeti VIC chipet az Atarinak vagy másik konzol gyártónak szánták, de végül nem sikerült eladni. Ezért aztán kicsit igazítottak rajta és Tramiel gyártsunk olcsón gépet a tömegnek iránymutatása alapján a tudása nem lett fergeteges VIC-20 adatlap. Cserébe tudott valamit, ami megegyzett azzal, amivel a Commodre háborúba indulhatott.

Tovább is van mondajm még? :)

https://frescho.hu

(#6) dabadab válasza frescho (#3) üzenetére


dabadab
(titán)

A TI-99/4 volt az első 16 bites otthoni gép, hogy pontosak legyünk :) mert amúgy addigra már halomban álltak a 16 (meg 12, 18, 32, 36 - és ez még csak a PDP sorozat :) ) bites gépek.

Egyébként meg mondjad, nekem csak annyi info jutott belőlük, hogy csúnyán el lett rontva a belsejük, de a konkrétumok kimaradtak és te alaposabb cikkeket szoktál írni, mint amik a neten szoktak lenni.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#7) frescho válasza dabadab (#6) üzenetére


frescho
(addikt)

Igaz. Legyünk teljesen pontosak. Nem csak az első homecomputer, de az első olyan gép, ami 16 bites mikroprocesszorra épült. Mert ahogy írtad voltak már 16 bites gépek, de azok nem mikroprocesszorosak voltak. A TI a meglévő minigépük alapján készítette el a TMS9900-at. Fel lehet fogni úgy is, hogy miniatűrizálták a mini gép prociját. Nem kis eredmény, csak ezzel egy jól működő, de kicsit már túlhaladott dolgot öntöttek sziliciumba.

A TI-99 belseje annyira azért nem lett elrontva. Annyi az érdekessége, hogy minimális regiszterkészlettel rendelkezett és a memóriában voltak a regiszterek. Ez kontextus váltásnál előny, mert csak 1 regiszter RAM területre mutató regisztert kell elmenteni/átírni, nincs a pl. Z80-nál lévő sok veremkezelés. Hogy ez gyors legyen SRAM-ot használtak, amit 16 biten ért el.

A spórolás a VDP RAM-nak hívott, de valójában nem csak a Videó Display Processor (Nem tudom minek nevezzem, talán ma az IGP áll legközelebb hozzá, csak az sokkal okosabb) használta. Ide került minden adat és a programok is. Ez sima DRAM volt és csak 8 bites, ezért lassabban fért hozzá a CPU. A legelső tuning amit javasolni szoktak, hogy a gépbe forrassz be 16 bites memóriát. Ez pl. simán mehet piggyback módon a ROM-ok hátára. Csúnya, de a SRAM-ok lábkiosztása annyira hasonló, hogy ez egy gyors módszer, hogy kb. 30%-ot gyorsítsunk a gépen. De ez a korabeli RAM árakat és a PCB költséget nézve még elfogadható lett volna, ha pár évvel később kihoznak egy javított/tápol revíziót. Ezt megfelelően marketingelve még upgrade-ként is eladhatták volna.

A nagy hibát máshol követték el. Egyrészt nem voltak rá programok, mert a külős programozók nemhogy támogatást nem kaptak, de üldözték őket. Másrészt belementek Tramiellel egy harcba. Azzal a Tramiellel aki tanult az előző összecsapásból. A Commodore oldalnál még nem tartok, de a TI-ről már írtam: [link] Érdemes elolvasni a Texas monthly cikkét ami nagyon jól leírta a történetet.

https://frescho.hu

(#8) Zoz válasza frescho (#7) üzenetére


Zoz
(őstag)

Érdekes cucc. Régebben kaptam egyet, lassan ideje lesz jobban megismerkednem vele :)

(#9) frescho válasza Zoz (#8) üzenetére


frescho
(addikt)

Érdemes beszerezni egy flashrom kártyát. Persze lehet magnóval vagy szerencsés esetben floppy-val is szórakozni, de sokkal gyorsabb és nem utolsósorban megbízhatóbb a modern technika. Kár, hogy olyan kevés játék jelent meg a TI99-re.

https://frescho.hu

(#10) dabadab válasza frescho (#9) üzenetére


dabadab
(titán)

Éppen most jött szembe egy '83 nyári újságban egy cikk arról, hogy a CES-.en bejelentette egy cég, hogy csinált újraírható cartridge-eket, ami majd forradalmasítani fogja a szoftverdisztribúciót :)
(Annak az epizódnak a sajtóvisszhangját kerestem, amikor ott a CES-en Tramiel nagy árzuhanásokat jelentett be és ennek hatására a TI-s fejesek hazautaztak a CES-ről és pár nap múlva eldöntötték, hogy kivonulnak a mikroszámítógépek piacáról. Az esetet Brian Bagnall Commodore-os könyvében olvastam és nem tudom, hogy mennyire van kiszínezve - mindesetre ha a Commodore tündékléséről csinálnék filmet, az azzal kezdődne, hogy a TI kicsinálja a számológéppiacot és ezzel végződne, mert olyan szép keretes így a történet.)

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.