2019. március 24., vasárnap

Gyorskeresés

TVC - programok ROM-ból

Írta: | Kulcsszavak: Videoton . TV . Computer . TVC . flashcart . multicart . cartdridge . cart

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

TVC, azaz Videoton TV Computer, a magyar 8 bitesek büszkesége. OK, csak félig magyar, mert az alapokat licencelték, de itthon tervezték át és gyártották a 80-as évek második felében.

Mit lehet tenni, ha nem akar az ember szenvedni a kb. 30 éves TVC korabeli magnókazettákkal? Ha csak a kor a gond, akkor át lehet másolni és türelmesen várni a programok betöltését. Ha szerencsés az ember, akkor van floppy meghajtója és hozzá vezérlője. Ha még szerencsésebb, akkor SD kártyás adaptere is akad. Vagy ha ennyire nem szerencsés, de nyitott szemmel jár, akkor le tud csapni egy multicart NYÁK-ra.

Nekem az utolsóból jutott ki. Mint látható az érdem nagyrészt nem az enyém. Csak annyi volt a dolgom, hogy pár alkatrészt beforrasszak és égessek egy ROM-ot. Ebből a programok összeszedése, konvertálása, tesztelése tartott sokáig. A többi rutin feladat. Beszéljenek a képek, egy-egy mondatos magyarázattal. A képek nem az igaziak, CRT TV-t fényképeztem, de sokkal jobbak akkor sem lennének, ha állványról ment volna DSLR-t használva.

A multicart. Minimális alaktrészigény, 16 választható program. ROM-ot égessen mindenki maga.

Az első klasszikus. Nem bonyolították túl a klasszikus Space invaderst.

Tubo Jack néven futott, de valójában Jetpack a becsületes neve és egy átirat átirata.

A Turbó rudi igazi magyar ládatologatós program.

Sakk program is kell, nem maradhat ki. Kezdő szinten már megvertem :)

Logikai játék, sima víz molekulával kezdődik. Ugye mindenki ismeri?

Coltris, azaz tetris a színekkel

Egyik kedvencem ez a kis területfoglalós játék.

Fogd, nézd, kelet. Emlékeztek a jó kis szöveges kalandjátékokra?

Ha ki szeretnéd próbálni a TVC-t, esetleg néhány további hazait is megnéznél, akkor ajánlom figyelmedbe Bacsis tervezett kiállítását.

Hozzászólások

(#1) sh4d0w


sh4d0w
(PH! nagyúr)

Emlékszem, gyűlöltem, de hát a 80-as években ezt terítették az általános iskolákban.

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#2) UnA


UnA
(Korrektor)

Az enyémet már nem tudom odaadni (Trailblazer klón), mert már ezer éve nincs meg semmi... én nem voltam az a nosztalgia-bajnok. :)

(#3) frescho válasza sh4d0w (#1) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Miért gyűlölted?

Nem a szívem csücske, de nem is gyűlölöm. Egy öszvér alkatrésztemető, amit gyenge műanyagba burkoltak. Nem ér fel a C64-hez, de a Spektrumhoz igen. Igazi se hús, se hal.

https://frescho.hu

(#4) sh4d0w válasza frescho (#3) üzenetére


sh4d0w
(PH! nagyúr)

Leginkább azért, mert nem Commodore volt :D
Mondjuk azt elfelejteni, meg megbocsátani sem fogom, hogy nem rendezte sorba a bepötyögött basic sorokat :)

Ma tán némi nosztalgikus pozitív érzéseim vannak vele kapcsolatban, de még mindig előbb vennék egy C64-et, mint egy TVC-t :)

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#5) frescho válasza sh4d0w (#4) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Hasonló csalódás volt sok embernek amikor a C16 vagy +4 nem futtatta a 64-es programokat.

Nem lehet egy C64-hez hasonlítani. A nosztalgia mellett be kell látni, hogy a keleti blokkban egyértelműen le voltunk maradva legalább 4-5 évvel. Ezért is hasonlítom inkább a Speccihez.

https://frescho.hu

(#6) sh4d0w válasza frescho (#5) üzenetére


sh4d0w
(PH! nagyúr)

Mondjuk a C16-C64 viszonylatában érthető volt, a 16-os szabad 10K-jába nehezen lehetett volna begyömöszölni a 64-es szabad 38K-jára írt programokat. A +4 nehezebben érthető, ott 60K volt a szabad.

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#7) hege8888


hege8888
(tag)

Nálunk Hódmezőn az akkoriban nívós Kossuth Zsuzsanna Szakközépben az első számtech terem ezekkel volt felszerelve. Az általános iskolai c16, otthoni c64 után tényleg siralmas volt. A 2000 évek elején mikor első körben próbáltam retro cuccokat összegyűjteni, már senki nem tudott róluk semmit. Sajátos, hogy zúzda... :(

Retro hardver csere-beréhez szegedi, vásárhelyi cimborákat keresek.

(#8) frescho válasza sh4d0w (#6) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

A 16 és a plusi is gyakorlatilag ugyanaz a gép. A beépített programokban és RAM mennyiségben tér el, amiből az utóbbi könnyedén bővíthető volt. De a C64-es játékok a TED vs VIC/SID miatt nem futottak rajta. Vagy amit átírtak az is gyengébbre sikeredett. A játékok elérték a 64k-t a pulis és C64 esetén is, csak nem BASIC-et kellett használni.

A TVC legnagyobb baja az, hogy nem volt kompatibilis semmivel sem. Mondjuk lehetett volna portolni mondjuk Spektrumról, de a kis mennyiség miatt ez elég kevés programmal történt meg. A ruszkiknál ezt egyszerűbben oldották meg, rögtön Speccy klónokat gyártottak. Persze licenc nélkül ahogy illik :D

hege8888: Elég sok géppel történt ez. Próbálj szerezni mondjuk egy ABC-80-at vagy Homelab-ot. Találsz, de hogy mennyi idő alatt és milyen állapotban és főként mennyiért nagyon kérdéses.

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#9) hege8888 válasza frescho (#8) üzenetére


hege8888
(tag)

TVC-re nem az Enterptise progikat lett volna legegyszerűbb portolni?
Most telóról írok, de vajon a demoscene használta a TVC-t?

Olyan nagy vehemenciával már nem gyűjtök, (Commodore + PC van), ezt is munka+család mellett néha nehéz ápolni. Olvasni, informálódni szeretek róluk.

[ Szerkesztve ]

Retro hardver csere-beréhez szegedi, vásárhelyi cimborákat keresek.

(#10) frescho válasza hege8888 (#9) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

BASIC-et még jó lett volna, de az EP tudása hang és grafika téren sokkal jobb. Lehetett volna onnan is visszaportolni, de csak akkor, ha megvágják a programokat.

TVC-re nagyon nincs demó. Mondjuk van pár slideshow meg videó ami elmegy, de a Commodore simán verte ilyen téren még itthon is. Nem is csoda, ha figyelembe vesszük azt, hogy a Commodorenál rosszul szereplő TED szériából is sokkal többet adtak el itthon amikor nekiláttak dömpingáron kiszórni.

Majd egyszer lesz egy írásom a magyarokról. De most Bacsis kiállítása foglalkoztat. A TVC-t kipipáltam, a következő a HT átnézése. Tavaly már részt vett, remélem elsőre indul. Aztán jöhet a Primo is lassan, de lesz +4 is, ha nem krepál be.

https://frescho.hu

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.