2023. február 5., vasárnap

Gyorskeresés

TRS-80

Írta: | Kulcsszavak: TRS-80 . Radio . Shack . Z80 . Zilog . retró

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Tandy Radio Shack - Z80 Teljesen logikus betűszó. A Tandy tulajdnoban lévő Radio Shack boltok az egész USA-t lefedték. 1977-re az addigi CB rádió láz kezdett lecsengeni. Az új sikertermék a Szilicium völgyből érkezett, bár eleinte még a megalkatói sem hitték, hogy mekkora sikert fog aratni.

A TRS-80 megszületése

A gép atyja Don French volt, aki beszerzőként dolgozott a cégnél. '76 közepén John Roach gyártási igazgatóhelyettessel együtt utaztak a keleti partra. A National Semiconductornál ismerték meg Steve Leininger-t, aki a bemutatót tartotta nekik. Szerették volna konzulensként alkalmazni, de érthető okokból a partner cég nem adta ki. Szerencséjükre a következő cégnél is vele találkoztak, ugyanis félállásban a Byte-nál is dolgozott eladóként. Itt már meg tudtak állapodni az állásajánlatról. A kicsi a világ érzéshez még többet tesz hozzá, hogy a Byte shop Paul Terell tulajdona volt, aki a két Stevenek segített az Apple I eladásában. Leininger is jól ismerte őket, mert a Homebrew Computer Club elnöke volt.

Leininger nem rögtön ugrott bele a TRS-80 fejlesztésébe. 1976 végén végre zöld lámpát kapott French és Leininger, így decembertől végre csak az új számítógépen kellett dolgoznia. A deszkamodell két hónap alatt elkészült és bemutatták Charles Tandy-nak. A bemutatón becsúszott egy kis hiba. A kis adó számító program ugyanis nem volt felkészítve a nagyfőnök fizetésére. Ettől függetlenül megkapták a folytatásra az engedélyt. A végeredmény egy pofás gép lett, ami messze nem olyan formatervezett, mint a konkurensek, de más téren kompenzált.


TRS-80 bővítő egységgel és monitorral, forrás: [wikimedia]

Az első év

1977 augusztus 3-án jelentették be a gépet a nagyközönségnek. A bejelentéskor még nem tudták, hogy mi következik. A két alkotó pár 10.000 darab eladására számított az első évben, míg a főnökeik pár ezerre taksálták ezt a mennyiséget. Az érdeklődők túlterhelték a cég telefonvonalait és az első hónapban 10000 rendelést vettek fel. Ezzel a rögtön az élre álltak lehagyva a pénzügyi gondokkal küszködő Apple-t és Commodoret. Hogy minek volt ez köszönhető?

- Az első ok az ár volt. A konkurenciánál olcsóbban adták az alap gépet, a kiegészítőknek már jobban megkérték az árát.
- A második a kiterjedt bolthálózat. Nem létezett csak 1-2 számítógépekre specializálódott bolt. Tramiel eleinte a saját boltjaival próbálkozott, de a Tandy hálózata sokkal nagyobb (3500 bolt) volt.
- A harmadik, hogy volt pénzügyi és gyártói hátterük, hogy leszállítsák a gépeket. A saját termékeiket gyártották eddig is, megvolt a rutin. Például a monitorként felhasznált TV-ből és a magnetofon is saját márkás termék volt.

Az 1978-as katalógus jól mutatja, hogy megpróbáltak mindent lefedni a hobby piactól az üzletiig. Az alap gép több kivitele mellett megjelent nyomtató, floppy meghajtó és több üzleti szoftver is.


Katalógus kezdő oldala

A sikerhez fontos volt, hogy nem csak a hardverre figyeltek. Több külső és belső fejlesztésű szoftvert is kiadtak. Sokat számított a jó minőségű dokumentáció. Egy Video Genie mellé én is kaptam user és assembly kézikönyvet. Jól használhatóan és részletesen taglalják a gép kezelését, felépítését. Ez nagyban könnyítette a fejlesztők munkáját.

Az első év végére a piac több, mint kétharmadát sikerült meghódítania a gépnek. 1978-ban kb. 100000 gépet adtak el. Érdemes átböngészni az árlistát. 400 dollárt kértek az alap gépért. Ez kevesebb, mint a fele volt, mint az Apple II ára és a Commodore-nál is alacsonyabb. Monitorral és magnetofonnal is csak 600$ volt az ára. Jó kérdés, hogy a Level II BASIC, vagy a memória bővítés volt-e fontosabb, de én inkább memóriát vettem volna meg.


TRS-80 megrendelő

Leszármazottak

A TRS-80 eredeti szériáját elnevezték Model I-nek. A gyártását 1980 év végén leállították. Nem felelt meg az új FCC szabályozásnak. Magyarul nem volt szabad olyan készüléket gyártani, ami bizonyos mértéknél jobban zavarta a rádió és TV készülékeket. Ez nem csak a TRS-t érintette rosszul, de ők kénytelenek voltak modellt váltani.

Az utódokat idősorrendben a trs-80.com oldalon nézhetitek meg. Több szériára oszthatóak, ezek közül csak párat említenék meg:

TRS-80 Model III és 4D közötti darabok nagyrészt kompatibilisek maradtak az első szériával. Minden szériában új bővítések jelentek meg. Növelték az alap memóriát, beépítettek egy floppy meghajtót és a BASIC interpretert is fejlesztették. A 4D a boltok polcairól 1988 körül tűnt el, de katalógusból 1991-ig lehetett megrendelni. Kb. azt lehet elmondani erről a vonalról, amit a PET-ről is. Folyamatos fejlesztéssel felszínen tartották, de a széria elavult a 80-as évek közepére. Nagyjából akkor, amikor hasonló áron C64-et lehetett venni, majd illetve megjelentek a 16 bites gépek.

A Color Computer széria nem volt kompatibilis a Model I-gyel. Mivel a Motorolával karöltve fejlesztették a processzort Z80 helyett 6809-re cserélték. A Video Display Generator is a Motorolától származott (MC6847). A grafikai felbontás nőtt és már színeket is lehetett használni. A CoCo 1 és 2 nagyon hasonlított egymásra, majd a 3 már nagyobb előrelépés volt. De ez a széria egy másik történet...

TRS-80 Model 100 1983-ban jelent meg. Több hordozható gépet is piacra dobtak. Átolvastam a listát, de ne várjátok el, hogy felsoroljam őket. Ettől függetlenül érdemes rászánni pár percet és átfutni a wikipedia idevágó bejegyzését.


TRS-80 Pocket computer forrás: [wikimedia]

Összegzés

A TRS-80, pontosabban abból is a Model I-re lehetne azt mondani, amit emberekre is szoktak. Jókor volt, jó helyen. A megszületését egy kitartó beszerzőnek és egy homebrew computer hackernek köszönhette. A gép tudása '77-ben és a szoftver körítés is rendben volt.

De a folytatás már nem. Többet is kihozhattak volna a jó indulásból, de hiányzott a jövőbe látó vezető. Valahogy a cégnél nem volt meg a tudás, hogy jól kihasználják és fejlesszék az alap gépet. Ehelyett mindenbe belekaptak, Motorola, hordozható gépek és PC-k is megjelentek. TRS-80 néven majd' tucatnyi gépet árult a Tandy, de a többsége nem volt kompatibilis a kezdő modellel és a meglévő szoftverekkel.

A gépnek van hazai vetülete is. 1983-tól gyártották itthon a HT-1080Z gépeket, ami egy Model I klón Level II BASIC-kel. Hogy pontos legyek a az EACA Video Genie licence, ami az eredeti licence alapján készült. Bár már a gyártás elindításakor is messze volt az élvonaltól, elvégre 6 éves konstrukcióról beszélünk, volt egy nagy előnye. Szocialista relációban elérhető alkatrészekből épült fel. 1861 darab került az iskolákba az iskola számítógép program keretében.

Hozzászólások

(#1) Device


Device
csendes tag

Nem láttam kiemelve, hogy pontosan 40 éve jelentették be, pedig nem lehet véletlen a mai bejegyzés :)
ITcafé: történelem rovat

DOS=HIGH,UMB

(#2) Syl


Syl
nagyúr

:C :R

Sunyi vagy, hogy pont mára időzítetted a cikket :B

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#3) frescho


frescho
addikt

A válasz egyszerű:

Gyűjtöttem az anyagot és először a PET-et akartam megírni, de sokkal elegánsabb volt így. Tegnap este vettem még a fáradtságot, hogy képek is kerüljenek hozzá.

https://frescho.hu

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.