2023. február 5., vasárnap

Gyorskeresés

TI-99/4A

Írta: | Kulcsszavak: TI-99/4A . Texas Instruments . Tramiel . árharc

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Texas Instrumentsről kevesen tudják, hogy számítógépet gyártott. Méghozzá nem is akármilyen gépet. A bejegyzésben szereplő darab elődje (TI-99/4) volt tudomásom szerint az első 16 bites home computer amikor 1979-ben bemutatták. A 4A ennek a finomított kiadása volt jobb billentyűzettel és kis betű kezeléssel.

Maga a hardver érdekes megoldásokat tartalmaz. A teljesség igénye nélkül:

- A 16 bites prociban nincsnek regiszterek, hanem mindent memóriában tárol, csak egy regiszter területre mutató regisztere van.
- A 16 bitnek adtak egy pofont amikor spórolásból a multiplexeren keresztül illesztették a 8 bites memóriát.
- Plug and play support. Minden kártyának saját címe van, csatlakoztatás után rögtön használható.
- Solid State Software: ROM kártyák használata. A programot a billentyűzettől balra lévő portba bedugva az rögtön használható. OK, ez nem újdonság, akkoriban eléggé elterjedt volt.
- Sidecar: A gép jobb oldalán lévő portba lehet bővítő egységet dugni, majd abba a következőt. Sok fajta jelent meg, a szokásos floppy és nyomtató mellett a kevencem a Peripheral Expansion Box, amiben 8 slot várja a perifériákat.

Akit bővebben érdekel, annak ajánlom a wikipédiát, én is onnan szemezgettem először [link]

A gép nehezen fényképezhető köszönhetően a fém háznak. A jobb oldalon a Parsec játék ROM-ja van a gépben.

Bekapcsolás után egy szép belépő képernyő fogad. Ha ROM van a gépbe dugva, akkor azt is a menüből lehet elindítani, vagy a normál interpreterbe ugrani.

Eddig minden szép és jó, mégis megbukott a gép. Mi volt vele a baj? A szoftver ellátottság nem volt jó, de az alakult volna az eladott darabszámmal. Az igazi ok a TI számológépek és az abból fakadó árharc. Hogy jönnek ide a számológépek? Tramielen keresztül. Tramiel = Commodore és a Commodore ugyanazt csinálta meg a Texassal, amit azok vele pár évvel korábban. A TI csődbe vitte majdnem a Commodore-t még a számológépek árharcában. A padlóról sikerült felállnia Tramiel cégének és a MOS felvásárlásával mindent házon belül gyártott legyen az processzor, rendszeráramkör vagy akár a komplett gép. Ezzel belemehettek egy jó kis árharcba. A VIC-20 volt a visszavágás eszköze. A wikipédiáról idézném a végjátékot szabadfordításban, kicsit megvágva:

A TI99/40 listaára 400$ volt 1982 végén, de a végfelhasználói ár 200 körül volt. 1983 január 10-én a Commodore 130$-ra csökkentette a VIC-20 árát. Februárban a TI 150-re csökkentette a 99/4A-jét. Áprilisban Commodore ismét csökkentett 100$-ra. TI is csökkentett és 100$ alá ment a kedvezményekkel. Ekkor minden eladott gép veszteséget termelt. Májusban már ingyen adták, ha valaki 3 perifériát vett. Augusztusban felezték a perifériák árát és 100$-nyi szoftvert adtak a géphez, majd szeptemberben a szoftverek árát is csökkentették.

1983 októberében, miután 111 millió dollárt vesztettek bejelentették a sorozat leállítását. Karácsonykor már 49$-ért árulták, az eredeti 1150-es ár kevesebb, mint 5%-ért. Megszüntetéséig, 84 márciusáig 2.8 millió darabot adtak el a gépből.

Ebből az a tanulság, hogy ne kezdj háborúzni Tramiellel, mert kegyetlen és bosszúálló ellenfél. Volt más is aki nem tanult ebből, de az már egy másik, 16/32 bites történet.

Hozzászólások

(#1) hege8888


hege8888
aktív tag

A 16/32 sztori az Atari?

https://logout.hu/cikk/retro_kocka_kucko_2/bemutatkozom.html

(#2) frescho válasza hege8888 (#1) üzenetére


frescho
addikt

Igen, Atari ST szeria

https://frescho.hu

(#3) zoltanz


zoltanz
veterán

Gratulálok, a géphez szuper, szépségben még az Apple-öket is zavarba hozza. :K

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#4) frescho válasza zoltanz (#3) üzenetére


frescho
addikt

Köszönöm. Egy korai alma (mondjuk IIc) még hiányzik a gyűjteményből. Egy PET is jó lenne, meg egy igazi PCjr. Szóval van még bőven cél, csak azok már nagyon sokba kerülnek.

https://frescho.hu

(#5) zoltanz válasza frescho (#4) üzenetére


zoltanz
veterán

Aki komoly gyűjtő, ott repkednek a millió dollárok. :D

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#6) frescho válasza zoltanz (#5) üzenetére


frescho
addikt

Szeretnek komoly gyujto lenni, csak a milliok hianyoznak hozza.

https://frescho.hu

(#7) zoltanz válasza frescho (#6) üzenetére


zoltanz
veterán

Ez csak pl egy közepesen értékes régi lemez, fix ár 1 milka UK fontban. ;]
(Kár hogy a mi környékünkön nem találni ilyeneket...)

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.