2019. június 25., kedd

Gyorskeresés

Mushkin Scorpion Deluxe - 4 az 1-ben

Írta: | Kulcsszavak: Mushkin . scorpion . SSD . sandforce PCIe

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Gyakran hallani, hogy a számítógépek nem fejlődnek, a processzorok alig gyorsulnak... Ez egy két területre talán igaz egy-két területen, de máshol töretlenül jönnek a jobb és jobb megoldások. Felületesen megnéztem pár PCIe SSD-t az elmúlt két hét alatt. Most egy 2013-as, megjelenésekor csúcssebességűnek számító darabot kaptam kölcsön pár napra.

A Mushkin Scorpion Deluxe 480GB-os változatáról 2013-as leírásokat találtam a neten, azaz most kicsit több, mint 4 éves konstrukció. A doboz nagy betűkkel hirdeti a PCIe 8x csatolót és a négy SF-2281 processzort. A kártya különös darab, érdekes látni, hogy mit találtak ki a sebesség növelésére. De nem akarom lelőni a poént, fedezzétek ti is fel apránként.

A doboz hátoldalán van két érdekes sor ami a felépítésre utal:

- A felhasználható tudja konfigurálni a RAID módot
- A moduláris tervezésnek köszönhetően könnyű upgradelni

A kártyát egy fémlap fedi, ezért nem látszik a nyák alkatrész oldala. Ha ma terveznék, akkor biztos pár tucat RGB LED és szemet vonzó felirat lenne rajta. Itt csak egy sima fekete színű alumínium lapot kapunk. Ez működés közben érezhetően melegszik, szóval a mérnökök nem véletlenül tervezték oda.

A nyákot hátulról nézve már lehet következtetni arra ami különlegessé teszi. A csatlakozó felőli oldalon 4 azonos vezérlő van. A másik oldalra forrasztott vezérlőt is fel lehet ismerni az SMD kondenzátorokról.

A kártyát nem akartam szétszedni, mert nem az enyém, de pár további kép még jobban megmutatja a beltartalmat. A kártyán van egy extra SATA tápcsatlakozó. Jobban megnézve a képet egy mSATA kártyát is láthatunk. A rajta lévő chipeket hűti a fém takaró, a közöttük lévő gap pad is jól kivehető.

Tovább forgatva a kártyát még jobban ki lehet venni, hogy 4 darab mSATA SSD van a kártyán. Így már érthető, hogy miért írja, hogy négy SF-2281 van a kártyán. De ez még mindig nem magyarázza meg a RAID-et.

Gépbe beépítés után nyilvánvaló lesz ez is. Bootolás közben egy jól ismert LSI üzenet fogad, ugyanis egy LSI 2308-as SAS RAID vezérlő van a kártyán. A menübe belépve pedig lehet konfigurálni a RAID-et. Az alap beállítás RAID 0, de a kapacitás és a teljesítmény egy részét feláldozhatjuk a redundancia oltárán. RAID 1-et az alap firmware is tud, RAID 5-höz frissíteni kellene. A teszteknél egy 400GB-os Intel DC P3700-at használtam referenciának.

A Crystal Info sajnos nem adott semmilyen információt a Mushkinról, de nem is vártam ilyet, talán JBOD-ban ez nem lenne gond. A Crystal Disk Mark eredmények vegyesre sikerültek. A szekvenciális olvasási sebesség még ma is jó és az írás sem rossz. A random eredmények már nem számítanak kiugrónak. Persze egy SATA SSD-t lenyomnak, de egy modernebb NVMe sokkal gyorsabb.


Mushkin Scorpion Deluxe


Intel DC P3700

Az AS SSD Benchmark hasonló eredményt hoz. A mérési eredmények 2013-ban kiugróan jónak számítottak, de a P3700 gyorsabb. A random tesztekben jobban lemarad a Mushkin. A késleltetési teszt is jellemző, de ez a felépítése mellett ez nem is meglepő. Az NVMe célja pont ennek a csökkentése volt. A Scorpionnál a SATA meghajtók késleltetését tovább növeli a SAS vezérlő. Persze itt a másodperc tízezred részéről van szó, de az NVMe még ennél is gyorsabb.


Mushkin Scorpion Deluxe


Mushkin Scorpion Deluxe


Intel DC P3700


Intel DC P3700

Az Atto Disk Benchmark eredmény még egy dologra rávilágít. Kis blokkméretnél az Intel sokkal gyorsabb. Írásnál 64k-s blokkméretnél éri be a Mushkin a P3700-at. Olvasásánál 8k-s méretnél jobb a Scorpion, de 1MB-nál már megint az Intel a nyerő. Látszik, hogy miért volt értelme összefogni a 4 SATA meghajtót.


Mushkin Scorpion Deluxe


Intel DC P3700

HD Tach-ban is nyert az Intel. A mostanában nálam megfordult SSD-khez képest már kevés a 338 MB/s átlagos teljesítmény. Ha a saját korához nézzük, akkor szép eredmény.


Mushkin Scorpion Deluxe


Intel DC P3700

Nehéz értékelni a Mushkin Scoprion-t. Ha a mai NVMe tárolókat nézem, akkor ma szerintem szinte bármelyik szabadon választott darab gyorsabb. Ha egy mai hasonló kategóriás, csúcsnak tartott darabhoz nézem, akkor látszik a fejlődés. Főként a kis blokk méretű random írás/olvasás terén. De ez nem fair összehasonlítás. A korabeli darabok között kimagasló volt a tudása és persze az ára is. Egy SATA meghajtó nem érhetett a nyomába. Mondjuk nem is csoda, mert 4 darab dolgozik rajta. Pont ezért érdekes darab. A merevlemezeknél bevált RAID0 itt is nagyobb teljesítményt nyújt, mint egy darab meghajtó. Gondoljatok bele, hogy milyen durva lenne, ha 4 NVMe meghajtót lehetne összefogni hardveres RAID0-ba...

Hozzászólások

(#1) vitezlejszlo


vitezlejszlo
(őstag)

Eloszor az a Samsung nvme, aztan az Intel, most meg ez... Halalcsollagot epitesz? ;)

[ Szerkesztve ]

(#2) bacsis


bacsis
(Közösségépítő)
LOGOUT blog

azért még most is harap... nem kicsit...

(#3) frescho válasza vitezlejszlo (#1) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Építenék, de egyik sem az enyém. Sajnos. Majd vígasztalódok valami 8 bitessel

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#4) frescho válasza vitezlejszlo (#1) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Halálcsillag építés megvolt ma, képek holnap várhatóak villám bejegyzés formájában. De csak munka után :)

https://frescho.hu

(#5) frescho válasza frescho (#4) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Megkésve bár, de törve nem elkészült a halálDB-s bejegyzés:

[link]

https://frescho.hu

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.