2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

24TB a nyolcvanból

Írta: | Kulcsszavak: HP . HPE . SSD . upgrade . TB . datacenter . szerverterem

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A datacenter látogatások soha nem úgy mennek ahogy eltervezzük. Pedig előre megbeszéljük, hogy mik a teendők. melyik szerverben kell cserélni, ehhez mit kell előtte le vagy átkapcsolni, hogy a karbantartás flottul menjen. De mindig közbejön valami apróság.

Most sok apróság jött közbe. Mondjuk már hétfőn szóltak a kintiek, hogy jött egy csomag. Két dolog jöhetett csak, mind a kettőre megbeszéltük, hogy mit lehet velük kezdeni. Estére a kinti backoffictól érkezett egy kép, de nem tudtam összepárosítani a csomag megnevezéssel. Egy raklap várt rám sok kis dobozzal.

A kis dobozokból SSD-k kerültek elő. Atombiztosan csomagolnak a HP-nál és jól le is ragasztották a dobozokat. Mivel csak bónusz feladatnak számított, ezért csak 30-at csomagoltam ki a 80-ból. A maradékhoz segítséget kértem és belapátoltuk a zárható raktárba, hogy ott várják ki a sorukat.

Az erre a célra vitt táskába sokkal több nem is fért volna bele. Ha úgy tűnik, hogy van még ott hely, akkor képzeljetek oda pár RAM modult hasonlóan jól becsomagolva és egy DB-hez való 3.2TB-os SSD-t. A végeredmény többet ért, mint a pár éves autó amivel az utat megjártam.

A cél az volt, hogy a 20 bladeből álló elasticsearch kapacitását megduplázzuk. A "régi" 480GB-os SSD-k egy régebbi clustert fognak erősíteni. Az új nagyobb kapacitású SSD-kkel tovább tudjuk megőrizni a logokat. Hogy miért nem plusz gépeket raktunk be? A válasz egyszerű: Így lett jobb ár/érték arányú a megoldás. Persze ha a CPU, RAM vagy I/O limitált volna, akkor abba az irányba mentünk volna.

Egyszerre 3 szervert tudtak kivenni a többiek. Az egyenkénti csere helyett teljesen újrahúzták a gépeket. Mivel ez automatizált az adatok szinkronizálásával együtt kb. 4-5 óra után következhetett a második hármas. Összesen 24 SSD-t sikerült így felhasználni. A cseréhez bolondbiztos módon a gépeket azonosító ledeket fel, magukat a gépeket pedig lekapcsolta az otthonról segítő kolléga. A kép a csere után készült.

Szokás szerint elhangzottak a szokásos poénok az irodában. Például a backoffice IT-sok szerint jó az adatátvitelem... A beszerzéssel is sikerült elbeszélgetnem, hogy fekete péntek előtt kelleni fog még pár szerver a géptermekbe. A hazai csapattal is jól ment a munka. Már csak akkor ment volna jobban, ha lenne nálluk még pár szorgos kéz...

Hozzászólások

(#1) vitezlejszlo


vitezlejszlo
őstag

Vagyis kerestek kollegat magatokhoz? Privatba mehet a CV? :)

(#2) bambano


bambano
titán

következő poszt: mekkora ssd-s seed szervert épített otthonra :P

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#3) frescho válasza vitezlejszlo (#1) üzenetére


frescho
addikt

Első sorban linuxhoz és a rajta futó szolgáltatásokhoz értő embert keresünk. Ők a "vasas/hálózatos" csoportom testvérei, de ezt inkább privátban.

bambano: Nem éri meg. Így nyugodt lelkiismerettel alszom és bent kiélhetem az új hardveres mániámat. Itthon inkább az öreg hölgyeket tartogatom: [link]

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#4) marositech


marositech
senior tag

Lemondom a pornócsatornát.
Ilyen blogot mindig élvezettel nézem.
;] ;] ;]

Olyat rádverek...hogy megkulázol! :)

(#5) frescho válasza marositech (#4) üzenetére


frescho
addikt

Ha kicsit több szabadidőm lenne, akkor tudnék még mesélni.

https://frescho.hu

(#6) hhx válasza frescho (#3) üzenetére


hhx
tag

Kár, hogy nem MS-es embert kerestek. :) Datacenter / HP szerver szerelésben is van tapasztalatom pedig. :D

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.