2019. június 18., kedd

Gyorskeresés

Hogyan csesszünk el 3 órát a semmire

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egyik haverom megkért, hogy segítsek a gépét kicsit felújítani. A lényeg, mielőtt az ember belefog, akkor nézze meg előre, mert ez így a totál szívás.

Asrock matx lap, Athlon II x4, 4gb ram, int vga.
Mondta, hogy jó lenne ha gyorsabb lenne, kicsit játszana is, meg lenne hdmi...
Ok, vegyünk bele egy R7 370-et, azon már a legtöbb játék elmegy, plusz egy ssd-t. Itt még nem tudtam, hogy ide hdd van benne...

A csomag megérkezett, átmegyek, szétszedem a gépet. Tiszta gané az egész, max gázmaszkban, vegyvédelmi ruhában érdemes hozzányúlni. Végül porszívó+teli tüdő lett belőle.
Ok, videokártya be, ekkor jött az első probléma, nincs a tápon 6 pines csatlakozó, plusz ez egy Mercury 450w-os csoda. Tele ganéval, csapágyas hűtővel. Tehát kocsiba be, irány a bolt, vett egy új Chiftec csodát jó drágán. (persze, hiszen sürgős...ha pcx-ről rendeli kb 5000forintot spórol rajta)

Na akkor táp be a gépre, vga be a gépbe, ssd hmm. Nem fér, ki kellett vennem a merevlemezeket. Szóval vga is újra ki, ssd be... Itt ugye nem tudtam, melyik hdd volt bekötve. Na mindegy, mondom akkor ssd marad, a 2 vacak nem kell. Próbáljuk már ki végre... Öhm. Monitoron kizárólag vga csatlakozó, kártyán 2 db dvi+hdmi. Mondtam, akkor minek akartál hdmi-s kártyát ember??? Hát mert őőő csak... majd jó lesz később.
Szóval megint kocsiba be, konvertert megvenni. Ja, Media Marktban is jártunk, de azzal a lendülettel ki is fordultunk. 4000 ft. a dvi-vga koverter, a hdmi kábel meg 5500. Mert a tv-je az legalább tudná kezelni.

Végül minden alkatrész meglett, összerakva a gép, de nem ad képet. Se alap beállítással, hogy elsőnek pci-e vga-t majd intergráltat keres, se fixen pci-e-re állítva. Plusz miután fixen arra állítottam, akkor ugye se kép se hang az integrálttal se. Bios reset végül ezt megoldotta, mert az fontos, hogy azért legyen min netezni...
Ma, másik alaplapban kipróbálva viszont működik a kártya. Lehet kontakt hibás a sok kosztól a foglalat, bár ránézésre nincs benne kosz.

Folyt.köv. bár nekem már semmi kedvem az egészhez.

Hozzászólások

(#1) rover45


rover45
(senior tag)

Az ilyenekből tanulva (természetesen a saját káromon) mára már alap, hogy csak azután veszünk bármit is, ha már megnéztem mibe lesz :)

www.szurok.hu

(#2) nemlehet


nemlehet
(őstag)

Ilyenbe én is bele futottam már párszor. A kedvencem az volt, hogy azzal hívtak, hogy fura a szaga a gépnek. Kiderült, hogy a táp egyik ága az konkrétan folyamatosan szikrázik és ég rajta a gumi.. Mondom amúgy is egy nagyon gagyi táp, kb 8k-ért tudok adni egy FSP 400-as tápot (enyém volt, csak cseréltem nagyobbra amikor újítottam), az bírni fogja, meg a hatásfoka is jobb.... Áááh annyiért sok, inkább megszereli....

Amúgy ilyenkor mindig érdemes először odamenni és megnézni mi a helyzet. Mert gyakran még úgy sem tudják elmondani, hogy pl milyen csatlakozók vannak a gépen, hogy küldesz neki róla képet. Ilyen van rajta? Van... Odamegyek.... Nincs... Te nem ismered fel képről a különbséget? Ááá azt hittem mindegy.. Megoldod nem?

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#3) Klaus Duran


Klaus Duran
(senior tag)
LOGOUT blog

Súlyos wolfman szindrómában szenvedsz. ;]

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. / M7 :) -> Lumia 950 :( -> HTC 10 :) -> Huawei Mate 20 Pro :l / https://www.youtube.com/watch?v=m7CVOQUO1mw

(#4) Drenadar válasza nemlehet (#2) üzenetére


Drenadar
(PH! kedvence)

már lassan az is alap, hogy:
1, régi géphez nem nyúlok
2, ismerősnek nem segítek.
3, ha az első két pont együttesen is jelen van, akkor főleg nem.

De jah, mindig érdemes elkérni a cuccok pontos nevét, vagy ha nem megy, akkor TW-vel belépni a gépére és kideríteni... aztán rákeresni, hogy mi is a pálya? :)

És a legnagyobb kérdés : miért akarnak sokan a tápon spórolni? Az okozhatja a legnagyobb szívást... :|

Alienware 13 R3 & :) Xiaomi Mix 2

(#5) Sethdobaloah válasza Drenadar (#4) üzenetére


Sethdobaloah
(senior tag)

mert drága, és nem lesz gyorsabb tőle. Max megáll örökre, de az úgyse vele történik meg.

Egyébként meg oltári parasztság, hogy megkapnak olyan eszközök is mindenféle plecsniket, amik közelében sincsenek a szabvány teljesítésének.

...csak én vagyok helikopter?

(#6) Ed3r_X_


Ed3r_X_
(PH! nagyúr)

Múltkor azt hittem kivágok egy Core 2-es gépet a harmadikról.. :U rühellem más gépeit szerelni kényszerből.. más az, ha magamtól szeretnék segíteni, és nem őskövületeken.

"The best things in life aren't things"

(#7) d@vee


d@vee
(senior tag)

ÁÁÁh, régi géphez utálok hozzányúlni. Legutóbbi segítségnyújtásomkor, sajnos ismerősnek kellett segíteni...Mondta hogy nem kapcsol be a gép, vagy ha igen, bitang lassú az egész, 10 perc kell minimum, hogy lehessen rajta fészbúkozni...ezt így mondta :( Na mondom semmi baj, valszeg egy újratelepítés megoldja az egészet. Kérdeztem milyen rendszer van rajta, hát azt nemtudta...kérdezem talán Windows 7?? Igeeen, szerinte az. Én meg elhittem, mert nagyon nem voltak hozzáértők és ezért Win10 kilőve, Win 8-8.1 kilőve, meg az xp is, mert az már túl régi. Oké, pendrive-ra kiírtam a telepítőt, mert lemezen nincs meg, túl lassan telepíti vele.
Odaérek, megpróbálom bekapcsolni, hogy azért lássam, milyen programokat kell visszatelepítenem, ha esetleg nem tudta volna megmondani az illető. Első pofon, hogy a 10 perc minimum boot idő az költői túlzás volt. Kb. 15 percbe telt, amíg felállt a rendszer. Második pofon, XP volt a gépen...Én meg egy az, nem vottem magammal a laptopomat, kettő pedig, hogy nem volt XP telepítőm amúgysem. Oké, nézzük akkor hogy mit tud a gép, 1,4Ghz proci, 768MB memória, egy 20 vagy 40 gigás winyó, már nem emlékszem (persze hogy nem SATA :D ) meg valami nagyon régi GeForce kari (FX 5400 talán). Oké, ezen elmegy a Win 7-is, gondoltam.
Gép kikapcs, pendrive be, bootolás beálítva a BIOS-ban. Itt jött a harmadik pofon. És sajnos a legnagyobb...a gépen egy darab usb 2.0-s port sem volt, csak sima 1-es :O Míg a telepítőt betöltötte, az volt vagy 20 perc...A telepítés meg egy óra, legalább...inkább rá sem néztem az órámra, mert tudtam hogy agybajt kapok...Win 7 nagynehezen fennt volt, hálókártyát sikeresen nem ismerte fel külön driver nélkül (na meg a vga-t sem, de az más alap) de más akadály nem volt. Nem akartam pénzt kérni, de ennyi elpocsékolt óra után leszartam hogy ismerős. olcsón dolgozom, 1500 egy újrarakás, ha nem kell alkatrészt hoznom bele. Kérdezi mennyi, mondom mennyi. Negyedik pofon, bocsi, annyi most nincs nálam, de itt egy ezres :W
Tanulság: Ha nem rokon, csak ismerős, akkor bek*phatja, vigye be a városba, ahol megúszhatja az újrarakást 4 rugóért, plusz ott kell hagynia 1-2 napot és még félhet is, hogy ki ne szedjenek semmit a gépéből ami jó, hogy aztán felárral másikat rakjanak bele mondván, a régi nem működött.

"Kétségtelen, hogy kemény vagy. Amikor leérsz a terembe, megdöglenek a kismacskák és vér folyik a falból akkor is, ha lány vagy. Az edzést pedig nem neked kell bírni, hanem a gépeknek"

(#8) Drenadar válasza d@vee (#7) üzenetére


Drenadar
(PH! kedvence)

hát... mikor láttad, hogy xp van a gépen, meg hogy mi is van a gépben már akkor azt kellett volna mondani, hogy nincs értelme belekezdeni... nem ismerem a háttered, de azért az ezresért nagyon nem érte ez meg...

Alienware 13 R3 & :) Xiaomi Mix 2

(#9) d@vee válasza Drenadar (#8) üzenetére


d@vee
(senior tag)

Hát nem...mármint nem érte meg. Sajnos majdnem rokon szintű ismerős...meg a faluban rajtam kívül 1 csávó foglalkozik gép szereléssel, hozzá meg nem akartak menni -.- De megvan a tapasztalat legalább.

"Kétségtelen, hogy kemény vagy. Amikor leérsz a terembe, megdöglenek a kismacskák és vér folyik a falból akkor is, ha lány vagy. Az edzést pedig nem neked kell bírni, hanem a gépeknek"

(#10) Drenadar válasza d@vee (#9) üzenetére


Drenadar
(PH! kedvence)

Az mindegy ha rokon... megvan a varázs mondat, miszerint sokszor a tudás már nem elegendő rendbetenni feltámasztani a gépet :)

vagy van az

ahogy egy öreg kutyát úgy a gépet is el kell engedni egy idő után azt inkább kidobni a francba, mivel nagyon drága lenne belőle gépet faragni (pl ddr1 árak vs ddr4 árak) és jobb venni egy újat :D

Alienware 13 R3 & :) Xiaomi Mix 2

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.