2024. július 20., szombat

Gyorskeresés

monitorajánló remastered

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

I. kategória:

Ebben a kategóriában (19-)20-22"-es 16:9-es 16:10-es 1680/1600-as, FullHD-s monitorok közül millió és egy féle-fajta van. Mivel ennyi pénzért (25-30k) nem várhat/kaphat az ember csodát, fontos, hogy az igényeinket is ehhez igazítsuk. Ebben a kategóriában nem kellene, hogy olyan nagy különbségek legyenek az egyes (TN-es) típusok között, nagyjából az összes hoz egy középszerű sztenderdet és ennyi.

Fontos, hogy már ebben a legalsó kategóriában sem ajánlott a nagyon olcsó, csak analóg D-Sub bemenettel rendelkező darabokat venni, minimum egy DVI vagy HDMI csatlakozó ajánlott. Ezen kívül tanácsos a klasszikus nagy gyártók közül választani és egy bizonyos szint alá még itt sem adni, gondolunk itt pl. a HKC-ra és hasonló noname kategóriát képviselő társaira. Maradjunk az ismertebb, remélhetőleg megbízhatóbb és tartósabb márkáknál, mint például BenQ, Samsung, LG... stb.

Mint említettük nagy különbségek valószínűleg nem lesznek, a legtanácsosabb megnézni pár típust a megfelelő méretű és felontású kijelzők közül és azt venni, amelyiknek a legjobban tetszik a képe és az ára.

Amennyiben hajlandóak vagyunk 32-40K-t költeni a projektre, ajánlott ebben a kategóriában is IPS panelben gondolkodni, az utóbbi időszakban egyre több 22-24" közötti termék kapható az LG (és Philips), BenQ, AOC kínálatában, ezek jelentős előrelépést jelentenek egy normál TN paneles kijelzőhöz képest.

Ezen nem TN-es monitorok betörésével adja magát az a tanács: a 30-40K-val rendelkező vásárlóknak már érdemes "prémium paneles" megoldásban gondolkodni, van pár lehetőség ennyi pénzért (pl. LG MP55 és MP65 széria), ezek a méretnek megfelelően szóródnak a 32-40K ársávban. Egységnyi pénzért persze kisebb képernyőt kapunk, mint a TN paneles csodákból, de hosszú távon mindenképpen kifizetődő az igényesebb megoldást választani akár úgy is, hogy kompromisszumot kötünk a kijelző méret rovására. Ha a kisebb méret nem opció és lehetőség van rá, mi azt ajánljuk, hogy várjatok kicsit a vásárlással és bővítsétek ki a büdzsét, amíg bele nem fér a megfelelő méretű belépő IPS-es megoldás.

30k-s keret alatt újonnan csak TN van, vagy használtan régebbi xVA, IPS típusok, egyéni preferencia (és az aktuális használt monitor felhozatal) kérdése, hogy ki melyik irányba indul, itt az egyetlen vezető kritérium a digitális (többnyire DVI/Hdmi) csatlakozó kell, hogy legyen. Új készülékeknél is, de itt kifejezetten fontos, hogy mielőtt megveszünk valamit, mindenképpen nézzük meg személyesen.

II. kategória:

Ezt a kategóriát nagyrészt túlárazott 23-24"-os TN paneles eszközök teszik ki, ezek megvásárlása nem ajánlott, egyrészt, mert ennyiért már vannak az előző kategória tetején található belépő IPS monitorok ekkora méretben, másrészt mert az árkategória tetején már kapható pár 22"-es minőségi IPS paneles monitor is.

Ezek többnyire a Dell kínálatából kerülnek ki, pl. az S2240L (fényes kijelző) és a P2214H (matt kijelző) és leginkább az elektronika minőségében, a csatlakozók számában, összeszerelési minőségben és az állvány állíthatóságában, masszivitásában különböznek az előző kategória tetején található belépő IPS cuccoktól.
Amennyiben 22"-nál nagyobb képátlóra van szükségünk, érdemes kibővíteni kicsit a keretet és átlépni a következő kategóriába, vagy pedig egy használt, de még garanciális IPS monitort nézni az aprón, jellemzően szokott lenni 1-2 darab, TN panelért ennyit fizetni felesleges.

III. kategória:

Véleményünk szerint, ha valaki már kiadna legalább 50 ezret egy monitorért, akkor innentől illene/kötelező IPS panelest venni, amennyiben nincsenek speciális igények, mint az ultra-wide kijelző, valamelyik üzleti felhasználásra tervezett szériából, 50-55k körüli keret esetén a Dell P2314H-t és P2414H-t helyeznénk középpontba, ha egy jó ár/érték arányú monitort keresel és ennyi a kereted, akkor megtaláltad.

Itt általában 3 opció szokott előfordulni, ahol ezek nem fedik le az igényeket:

1. Tuneres monitorok

Sajnos nem könnyű tanácsot adni, alapvetően három lehetőség közül választhatunk. Veszünk egy "klasszikus" TN-es tuneres monitort, ami már önmagában monitornak is alkalmatlan, TV-zésre meg a TN panel okán önsanyargatás.

Veszünk egy IPS paneles tuneres monitort - manapság már egyre több ilyen van, többnyire az LG kínálatában - s látszólag jól döntöttünk, hiszen IPS és tuner, minden megvan, ami kell. Azonban ezek bőven kompromisszumos megoldások, (kép)minőségben, belső elektronikában és kalibrálhatóságban bőven elmaradnak a tényleges monitor társaiktól, s egy alsóbb szintet képviselnek (természetesen a beépített tunerért cserébe).

A harmadik lehetőség a képminőség és megbízhatóság szempontjából legjobb megoldás, viszont valószínűleg a legköltségesebb és legkörülményesebb is: veszünk egy kiforrott, bizonyítottan jó minőségű IPS monitort, s ehhez egy jó minőségű külső tunert vagy STB-ot, és így kötjük össze a kellemest a hasznossal. Szigorúan a megjelenítés minőségét nézve ez utóbbi az ajánlott, de természetesen, aki képes a képminőség oltárán áldozni a kényelemért cserébe, az elsődlegesen a tuneres IPS-es monitorok felé nézelődjön!

2. 24"+ TN-es monitorok

Ez az a méret, aminél már semmiképp sem éri meg TN-est venni, mert szemből nézve is torzulnak a színek. Viszont ilyen méretben prémiumpaneles monitor sokkal drágábban van csak. Kompromisszumot kell tehát kötni a képminőség vagy a képméret kárára. Mi az utóbbit javasoljuk, lehetőség szerint meg kell barátkozni egy hasonló áru, kisebb (23-24"-es ~Dell P2314H vagy P2414H), de minőségi (IPS) monitorral.

3. Kifejezetten túlárazott 2ms-os "gémer" monitort akar (~BenQ XL2410T)

Kemény dió, mert az igazán jó minőségű 23-24"-es 2-3ms-os (esetleg 120Hz-es) monitoroknak jelenleg nincs prémiumpaneles alternatívája. A tftcentralos cikkeknél referenciának használt 3ms-os 22"-es Samsung 2233RZ teljesítményéhez jelenleg egyetlen prémiumpaneles monitor sem ér fel, tehát azoknak, akik tényleg ennyire érzékenyek erre, egy jó minőségű 2-3ms-os TN kell.

Aki csak a katalógus adatok nézegetése közben jutott arra a következtetésre, hogy neki 2ms-os panel kell (meg persze LED és HDMI), az nézze meg először a kategóriában elsősorban ajánlott P szériás Delleket. Egyrészt az esetek többségében ezek ugyanúgy kielégítik az igényeket, mint a "gémer" monitorok, másrészt az ilyen TN paneles csodák között elég sok a silány minőségű darab (pl. BenQ XL2410T).

Ha ezen speciális igények közül egyik sincs kőbe vésve, akkor leginkább a kategóriában általánosan ajánlott monitorok felé terelnénk a leendő vásárlót, ezek a legtöbb felhasználó számára játékra is alkalmasak (P2314H, P2414H,U2412M, ASUS PB248Q stb.).

IV. kategória:

Nos itt nem fogunk összeveszni, rengeteg lehetőség van, határ a csillagos ég, kérdezz, s ajánlunk egy (a megadott kerethez mérten) biztosan kitűnő (kép)minőségű monitort.

Ha ezen alternatívák közül nem találtad meg a számodra megfelelőt, akkor a fórumban add meg a szükséges paramétereket (keret, felhasználás területei, megcélzott méret, felbontás, képarány...stb) és igyekszünk segíteni.

Végezetül a ráadás, pár fontos dolog:

A 4:3-as, 5:4-es képarányú monitorra vágyók számára sajnos rossz hírünk van, ebben a kategóriában normális monitort, újonnan, normális áron nem lehet kapni. A gyártók a szélesvásznú (16:9 16:10) monitorokat nyomják, így ezekhez gyártanak nagy tömegben és értelmes áron paneleket. Ha ehhez a tendenciához nem tudunk alkalmazkodni, használtan kereshetünk egy régebbi xVA/IPS paneles kijelzőt, vagy CRT-t.

A prémium CRT monitorok felhasználóinak szintén nehéz tanácsot adni, jelenleg LCD vonalon nincs olyan technológia, ami ezek minőségét tudná hozni, ugyanakkor egy jobb IPS kijelző talán elfogadható kompromisszum lehet a számukra, de erre persze nincs garancia. A CRT-vel és az IPS kijelzők hátrányaival kapcsolatban Isual itt fejtette ki bővebben a véleményét.

A lényeg az, hogy az igényeseknek CRT után nem szabad túl sokat várni az IPS-től, annak ellenére, hogy CRT után véleményünk szerint csak az IPS a járható út és sok "kevésbé igényes" ex-CRT-s számára meg szinte hozza bizonyos tekintetben a CRT-s szintet, sőt még pár előnye is van (méret, fogyasztás, hő... stb).

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.