2024. július 19., péntek

Gyorskeresés

házajánló összefoglaló

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ha kérdésed van, kérünk válaszolj az alábbiakra
- a gépbe szerelendő alkatrészek, kiemelten fontos az alaplap méret szabványa, a processzor és a hűtő pontos típusa, ha van, a VGA típusa, a meghajtók száma és mérete (2,5", 3,5", 5,25")
- van-e elvárásod a külsejével kapcsolatban, például ablak, edzett üveg, világítás, elképzelés a designnal kapcsolatban
- maximum összeg, amit a házra fordítanál

Mielőtt megkérdezed, hogy egy adott vga, vagy processzorhűtő belemegy-e, nézd meg a ház hivatalos weblapján, hogy mekkora a betehető méret, illetve, hogy az adott termék mekkora! Nagy segítség, ha nem nekünk kell minden alkatrészt kikeresni.

A Prohardver háztesztjei.

PC ház összeszerelési videó bemutató.

Ventilátor topik, ha a gyári ventilátorokat szeretnéd lecserélni halkabb és/vagy hatékonyabb típusra

Angol nyelvű háztesztek a Kitgurutól, a videók alatt az írott cikkek is elérhetőek

Angol nyelvű háztesztek a HardwareCanuckstól

Miért van alul a tápegység?

A mai kuckók már javarészt alsó táphellyel rendelkeznek, ezáltal a tápegység a házon kívülről tudja szívni a hűvösebb levegőt, ezáltal halkabb lesz, és az élettartama is hosszabb. Bizonyos régebbi, valamint alacsonyabb kategóriás tápoknál szükség lehet egy 4/8 pines hosszabbító kábel használatára, ha alul, az alaplap mögött szeretnénk átvezetni a kábelt.

Mi is az a kábel menedzsment?

Az említett házak már úgy vannak gyártva, hogy lehetőséget adjanak arra, hogy a fölösleges kábeleket az alaplapi tálca és a ház oldallapja közé rendezzük, illetve itt vezessük el őket. Ez pozitív hatással van a légáramlásra (nem gátolja a kábeldzsungel a levegő mozgását), valamint esztétikusabban is néz ki, ezen kívül könnyebben szerelhetővé válik a gép belseje. Több megoldás is létezik kábel menedzsmentre, a legjobb a tépőzáras megoldás, ahol kis pántokkal tudjuk rendezni a kábeleket, ez bármikor megnyitható, ha szerelés miatt módosítanunk kellene. A gyakoribb, kevésbé kényelmes megoldás a gyorskötözők alkalmazása, ezek egyszer használatosak és kevésbé rugalmasak ilyen szempontból, persze a célnak megfelelnek.
Az utóbbi pár év új trendje, hogy megjelentek a tápegység takaró lemezek a házak belsejében. Ennek nagyrészt esztétikai oka van, letisztultabb belső teret eredményez, ez az egyre elterjedtebb ablakos kivitelű házaknál előny. A másik fő funkciója, hogy a nem moduláris tápok azon kábeleit, amit a rendszerhez nem használunk, egyszerűen el tudjuk rejteni alatta, ezzel megkönnyítve a hátlap és az alaplapi tálca közötti kábelrendezést. A legtöbb gyártó 2-3 3,5" méretű HDD számára is biztosít helyet itt, általánosságban elmondható, hogy az asztali gépekbe szánt merevlemezek akkor sem fognak ezen a helyen túlmelegedni, ha ennek a szekciónak nincs aktív hűtése, hasonlóan az alaplapi tálca hátuljára szerelt lemezekhez, amely elrendezés szintén egyre gyakoribb.

Miért jó a moduláris belső?

Régebben (illetve az alsó árkategóriában a mai napig) a meghajtó keretek fixek voltak, stabil teherviselő elemként szolgáltak a ház szerkezetében. Ezzel a felépítéssel két probléma van, egyrészt az elől beszívott levegő útjában vannak, miközben a merevlemezek maguk egyre kevésbé igényelnek aktív hűtést, másrészt a nem ritkán 28-30cm-es videókártyáknak is útban lehetnek. Ahogy az egy GB adatra jutó tárhely ára csökkent, úgy kezdtek el a gyártók is alkalmazkodni a helyzethez és tették részben, vagy teljesen modulárissá a meghajtókereteket. Ez azért jó, mert egyrészt megmarad a lehetőségünk, hogy kihasználjuk az összes helyet, ugyanakkor ha nincs szükségünk mindegyikre, a jobb légáramlás érdekében ki is szerelhetjük a felesleges elemeket.

Pár szó a hangszigetelésről

Egyre több gyártó készít hangszigetelt házakat. Ezek általános jellemzője, hogy a levegő nem nyitott előlapon keresztül, hanem általában oldalról, keskenyebb nyílásokon vezetik be, az elő és oldallapokra hangelnyelő anyagokat applikálnak. Ennek a szigetelésnek a hatékonysága termékenként eltér, az ajánlóban a jobban sikerült típusokat igyekeztünk összeszedni. Két dolog elmondható általánosságban: ami hangot szigetel, az hőt is, tehát a hűtésünk kevésbé lesz hatékony, mintha ugyanaz a váz nyitott lenne (pl. TT Suppressor F31 vs Core V31), illetve az oldalablak minden esetben ront a hangszigetelésen, ha az abszolút csönd szempont, erről érdemes lemondani. A legtöbb ajánlott hangszigetelt háznak létezik ablakos verziója is, de ezek a fenti okból nem szerepelnek a listán. Jól szellőző, stabil házakból is lehet alapjáraton nagyon csendes gépet építeni, ha félpasszív tápot és VGA-t alkalmazunk és a házhűtő ventiket cseréljük extrém csendes példányokra (pl. Noiseblocker eLoop).

Pár szó a folyadékhűtésről

Alapvetően külön kell választani az épített és a kompakt rendszereket. A kompakt rendszerek fogadására sokkal több ház van felkészítve, mivel többnyire csak két darab 120-140mm-es ventilátornak kialakított furat és némi hely kell, ahol elfér a radiátor. Ezeket a rendszereket a 18.000 forint feletti árú ajánlott ATX házak fogadják, ahol ezt nem jelezzük külön. Ha nem vagy biztos, hogy kompatibilis lesz-e a tervezett hűtő a házzal, próbálj a gyártó oldalán tájékozódni, vagy kérdezz.
Az épített vízhűtések jóval több komponensből állnak, kell, hogy hely legyen legalább 360mm-es radiátoroknak, pumpának, tartálynak, extrémebb esetben, Dual-GPUs rendszereknél, akár dupla 480-as raditárorok is előfordulnak, ezek egyáltalán nem gyakori, hogy elférnek egy házban. A kisebb fogyasztású egy GPU-s rendszerekbefogadására alkalmas házakat jelöljük a listán vízhűtésre is, a komolyabb darabokat extrém vízhűtésre is jelöléssel.

Miért fontos a porszűrés?

A hűvösen tartandó alkatrészek legnagyobb ellensége a gépházba bekerülő por. Ez nyilván kitakarítható némi sűrített levegővel, de ezt ajánlott nem a lakásban elvégezni és macerás, mert a gépet ki kell szedni a helyéről. Ezt elkerülendő érdemes olyan házat venni, aminek a bemeneti nyílásai, a táp beszívó része és a teteje is porszűrővel van ellátva. A jól kialakított porszűréssel rendelkező ház belsejét nem, vagy csak nagyon ritkán kell takarítani, elég, ha a porszűrőket takarítjuk pár hetente. Kiemelten fontos a táp porszűrése, pláne alsó tápos kialakítás mellett, szerencsére erre a gyártók is gondolnak többnyire, ezt csak nagyon ritkán hagyják el.

Mennyit érdemes házra költeni?

Ez nagyban függ az igényeidtől is, de általánosságban elmondható, hogy kb. a beszerelendő komponensek újkori árának 10%-át érdemes elkölteni a házra, ebben az esetben jó eséllyel olyat kapunk, ami teljesíteni fogja az elvárásainkat.

Mire számíthatok a pénzemért?

0-10.000 Ft: sok jóra nem. Ennyiért azok a házak vannak, amin a gyártó nagyon sok mindent megspórolt. vékony lemezek, minimális porszűrés, gyengén megtervezett légáram, gyenge minőségű és kevés ventilátor és kábel menedzsment lehetőség, de vannak olyan esetek is, mikor a ház belseje nincs lefényezve és idővel elkezd korrodálódni. Ha van rá lehetőség, kerülni kell a kategóriát, ha nincs, akkor használtan venni valamit.

10.000-15.000 Ft: valahol itt kezdődnek a megfelelően tervezett és összerakott házak. A meghajtó keretek többnyire fixek, a ventilátorok továbbra is olcsó darabok, de többnyire kettőt kapunk belőlük, itt-ott porszűrők is felütik a fejüket, és értelmezhető kábelrendezési opciók is vannak. Ennyi pénzért már találunk olyan házat, ami megvehetünk akár egy közepes játékos géphez is, de nagyon nagy a szórás.

15.000-20.000 Ft: ebben a kategóriában már van pár nagyon kellemes ár/érték aránnyal rendelkező ház, rendes porszűréssel és anyaghasználattal. A hiányosságok apróságokban merülnek ki, mint az előlaphoz fixen kábelezett I/O részleg, spórolósabb szűrők és kisebb hiányosságok, amik a szerelésnél apró nehézségeket okozhatnak.

20.000-30.000 Ft: ennyi pénzért már kibővülnek a lehetőségeink, akár extra igényeket is figyelembe tudunk venni, mint szín, hangszigetelés, világítás, az összeszerelési minőségre már ritkán lehet csak panasz és többnyire okosan vannak megtervezve a házak funkcionalitás és légáram szempontjából. Az esetek többségében már kompakt vízhűtések beszerelését is támogatják. Ez tekinthető a középkategória alsó felének.

30.000-50.000 Ft: ez a középkategória felső fele, nagyon változatos termékekkel, akár extrém igényeket is kiszolgálnak. A porszűrés és a megfelelő kábel menedzsment ezen a szinten már alapvető, ahogy a masszív felépítés is, többnyire épített vízhűtéshez is megfelelőek.

50.000 Ft felett: abszolút prémium kategória, rengeteg extrával és egyedi megoldással, általában a legspeciálisabb igényeket is ki lehet elégíteni. Jellemzően itt kezdődnek azok a házak, amik akár 420-as radiátorokat is tudnak fogadni.

Amennyiben nem szükséges bolti számla, érdemes szétnézni Hardveraprón is, elég sok eladó ház szokott fent lenni gyári állapotban, jelentős árkedvezménnyel. Mivel a házakon nem igazán szokott elromlani semmi, garancia nélkül sem vállunk nagy kockázatot a megvételükkel, ha előtte meggyőződtünk a megfelelő állapotról.

Ajánlott házak árszegmensek szerint

(Minden ATX-es házba belerakható mATX és mini-ITX alaplap is, és a mATX-be beletehető az ITX alaplap is.)

10.000-15.000 Ft:
Aerocool Aero 500 [ATX, ablakos kivitel, felső porszűrő, jó kábel menedzsment]
Coolermaster N200 [mATX]
Coolermaster N300 [ATX]
DeepCool Kendomen [ATX, árához képest jó szellőzés, ablakos kivitelben is]
DeepCool Tesseract [ATX, ablakos és ablak nélküli verzió is létezik]
Fractal Design Core 1100 [mATX]
NZXT Source 210 [ATX, árához képest jó szellőzés]
Thermaltake Core V1 [mITX, 20cm-es venti gyárilag, két kamrás felépítés]

15.000-20.000 Ft:
Aerocool Aero 800 [ATX, jó kábel menedzsment, mindenhol porszűrő, ablakos]
Bitfenix Shinobi [ATX, jó szellőzés]
Corsair Carbide 100R [ATX, kicsit gyenge ár/érték arány]
Raijintek Metis [mITX, ablakos]
Zalman Z9 és Z9 Plus [ATX, jó szellőzés, a Plus ablakos]
Zalman Z9 Neo [ATX, jó kábel menedzsment, mindenhol porszűrő, 5 gyári venti, ablakos]

20.000-30.000 Ft:

Be Quiet Silent Base 600 [ATX, mindenhol porszűrő, jó kábel menedzsment, hangszigetelt, léghűtésre]
Bitfenix Aegis Core [mATX, jó kábel menedzsment, sok színben kapható, ablakos]
Bitfenix Prodigy [mITX, sok meghajtó hely, ablakos, mATX méretben is]
Bitfenix Phenom mATX mITX
Cooler Master Masterbox 5 [ATX, moduláris belső, jó kábel menedzsment, ablakos]
CM HAF XB EVO [ATX, fekvő alaplapos kialakítás, jó szellőzés]
Fractal Design Define Mini C [mATX, mindenhol porszűrő, ablakos kivitelben is]
Fractal Design Define Nano S [mITX, mindenhol porszűrő, ablakos vagy zárt oldal]
Fractal Design Define S [ATX, jó szellőzés, vízhűtésre is]
Fractal [Design Define R4 ATX, jó kábel menedzsment, mindenhol porszűrő, hangszigetelt]
Fractal Design Node 304 [mITX, sok meghajtó hely]
NZXT Phantom 240 [ATX, ablakos, jó kábel menedzsment]
NZXT S340 [ATX, ablakos, jó kábel menedzsment]
ECLIPSE P400 [ATX, jó kábel menedzsment, mindenhol porszűrő, teljesen fém, ablakos]
Phanteks Enthoo Pro M [ATX, jó szellőzés, mindenhol porszűrő, vízhűtésre is]
Thermaltake Core V21 [mATX, két kamrás kivitel, jó szellőzés, ablakos]
Thermaltake Core V31 [ATX, jó szellőzés, mindenhol porszűrő, moduláris belső, ablakos]
Thermaltake Core V41 [ATX, jó szellőzés, mindenhol porszűrő, moduláris belső, ablakos]
Thermaltake Core X1 [mITX, vízhűtésre is, több darab egymásra rakható]
Thermaltake Suppressor F31 [ATX, mindenhol porszűrő, jó kábel menedzsment, hangszigetelt]
Raijintek Aeneas [mATX, fekvő alaplap, nagyméretű CPU hűtőkhöz is jó]
Xigmatek Aquila [mATX, fekvő alaplap, nagyméretű CPU hűtőkhöz is jó]

30.000-50.000 Ft:

Aerocool P7 C1 [ATX, edzett üveg oldallappal is, vízhűtésre is]
Be Quiet Silent Base 800 [ATX, hangszigetelt, léghűtésre]
Bitfenix Ghost [ATX, hangszigetelt, SATA hot swap dokkoló, léghűtésre]
Cooler Master Mastercase 5 [ATX, moduláris belső, vízhűtésre is, ablakos]
Corsair Carbide Air 240 [mATX, fekvő alaplap]
Corsair 400C [ATX, ablakos]
Corsair 400Q [ATX, hangszigetelt]
Fractal Design Define R5 [ATX, hangszigetelt, moduláris belső, vízhűtésre is]
In Win 303 [ATX, edzett üveg oldallap, 6 ventilátorral ajánlott az üzemeltetése]
NZXT N450 [ATX, vízhűtésre is, ablakos]
NZXT S340 Elite [ATX, VR rendszerekhez, edzett üveg oldallap]
Phanteks Enthoo Pro [ATX, vízhűtésre is, ablakos verzióban is]
Thermaltake Core V51 ATX, vízhûtésre is, moduláris belsõ, ablakos
Thermaltake Core V71 ATX, vízhûtésre is, moduláris belsõ, ablakos
Thermaltake Suppressor F51 [ATX, hangszigetelt, moduláris belső, vízhűtésre is]
Thermaltake Core X71 [ATX, moduláris belső, vízhűtésre is, ablakos]

50.000 Ft felett:

Be Quiet Dark Base 900 és 900 Pro [E-ATX, teljes modularitás, vízhűtésre is]
Corsair Graphite 780T [E-ATX, moduláris belső, vízhűtésre is]
NZXT H630 [E-ATX, hangszigetelt, moduláris belső, extrém vízhűtésre]
Phanteks Enthoo Primo [E-ATX, moduláris belső, vízhűtésre is]
Thermaltake Core X9 [E-ATX, fekvő alaplapos kialakítás, extrém vízhűtésre is]

Bolti ár alatt apróról ajánlottak:

NZXT Phantom Full Tower Nagy méretû ATX ház, jó szellõzés, ablakos
NZXT H440 Hangszigetelt ATX ház, ablakos, léghûtéshez, kompakt vízhez

Hozzászólások

(#1) ktg3


ktg3
őstag

Nagyon jó, hasznos kis cikk :R

Annyit még megtehetnél, hogy a végén a felsorolásnál a típusok mutathatnának direkt a gyártói linkre.

(#2) proci985


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Define 4 van csak a listan, de nincs Define 5.

vizes hazak kozul ott a Thermaltake X9 es az NZXT H630 (meg esetleg a 630/810/820), ezek olcsobbak mint a Phanteks Primo es hazon belul elhelyezheto radiatormennyiseg/modularitas szempontjabol megfeleloek highend rendszereknek is.

Thermaltake P5 szinten niche marketet fed le a felepitesevel. Phanteks EVOLV hasonlo, remek megmunkalasi minosegu, bar picit dragabb haz.

Silverstone Raven szeria multiGPUra talan meg mindig az egyik legjobb haz a piacon legen.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#3) elithun


elithun
őstag

Hasznos írás, köszi! :R

„Minden egyes tapasztalat közelebb visz a megértéshez.”

(#4) #51736960


#51736960
törölt tag

Valamilyen spéci matx házra lenne valakinek tippje? Szép, különleges kuckót keresnék, lehetőleg beépítetett kijelzővel, amin a fontosabb adatokat le tudnám olvasni. Egy darab 3.5-ös hely kellene bele, plusz egy ssd és egy nem LP vga megy bele.
Keresgélek már egy ideje, sikertelenül. Ésszerű kereteken belül nincs felső határ, ha beleszeretek.

(#5) fogtunder válasza ktg3 (#1) üzenetére


fogtunder
nagyúr

ez a milyen házat vegyek topik új összefoglalójának vázlata, nem végleges a lista, ha az lesz, akkor lesznek linkek, meg pár szó a házakról.

(#2) proci985: van az, csak másik árkategóriában, mert 30 alatt nem nagyon kapni

(#4) Loveless: a kijelző lesz a szűk keresztmetszet, mert amúgy nagyon jó mATX házak vannak, pl. a Fractal Design Define Arc Mini 2.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#6) fogtunder válasza proci985 (#2) üzenetére


fogtunder
nagyúr

a Phanteks Evolv a nagyon lefojtott belépő szellőzés miatt nem raktam be, nagyon jó minőségű ház, de ezért az árért szerintem már kevés.

a TT X9-et és a H630-at megnézem, a P5 nagyon réteg modell, ez most téma összefoglaló lesz, az anidees AI Crystalt és társait is kihagyom, aki ilyet akar, az majd kérdez.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#7) proci985 válasza fogtunder (#6) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

szalcsiszolt alu nem olcso, azon a hazon a kinezetet kell megfizetni. forumon egyebkent van egy korbevizezett/radiatorozott EVOLV (I7+290X kombo), szoval meg lehet oldani annak is a szellozeset (bar kicsit bonyolultabban, ez teny).

----

X9 muangyag elvileg de van feherben es radiator support szempontbol az egyik legjobb a piacon foleg 50k korul.

H630 zajcsillapitott es belefer ket triplaradi kellemesen, legozhato (tobbi NZXT ultra is tudja ezt, de azok radiator supportban picit gyengebbek / dragabbak), hazon beluli radiatorokkal 900W mellett meg biztosan csendes gepet lehet vele epiteni szoval erre a celra remek. mondjuk ezen is a funkcionalitast kell megfizetni, kb tulmeretezett Define minosegre is (rendben vannak az illesztesei, nagyon atgondolt, minosegi, de boven nem egy lian-li aluraketa).

minimalvizre jo a Define S, de ha kell legalabb 1-2 5.25os hely (vezerlesnek/tartalynak pl), tobb HDD hely, legalabb ket tripla radi hazon belul (vagy eleg radi multiGPU + HEDTnek) es hely a pumpanak, akkor marad az X9, a Phanteks Primo, az NZXT ultrai (H630/810/630/820) ugy 120k alatt. az X9 es a H630 pedig joval olcsobb a Phanteks Primonal es pl ezek vannak feherben is.

---

P5 tenyleg spec, ez igaz.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#8) Bjørgersson


Bjørgersson
félisten

Nem lenne átláthatóbb ha az ajánlott házak ábécé sorrendben lennének rendezve?

Define C miért nem szerepel az ajánlottak közt?

As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility...

(#9) fogtunder válasza Bjørgersson (#8) üzenetére


fogtunder
nagyúr

már elkezdtem berendezni őket, még erősen work in progress.

a Define C azért nem ajánlott, mert egy árban van a Corsair 400C-vel, amihez nagyon hasonlít, viszont annak jobb a hűtése és elfér benne egy kompakt víz és egy 28cm-es VGA is, míg a Define C-ben nem.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#10) Bjørgersson válasza fogtunder (#9) üzenetére


Bjørgersson
félisten

Ugyanarról a Define C-ről beszélünk? :)

Graphics cards up to 315mm in length with front fans mounted

Water cooling compatibility - Radiators
Front – 360, 280, 240, 140 and 120 mm. Max width 144 mm
Top – 240 and 120 mm radiators. Max component height on motherboard 40mm
Rear – 120 mm. Max width 125 mm

Valamint ha tudok bármiben segíteni, keress meg nyugodtan priviben. :)

[ Szerkesztve ]

As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.