2024. július 19., péntek

Gyorskeresés

E-Cigi topik összefoglaló

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

FONTOS! 2017 Május 20-tól TILOS Hardveraprón elektromos cigarettát Hírdetni!

Az ilyen hírdetések törlésre kerülnek Hardveraprón és itt a topikban is!

További infók erről és az érvényes szabályozásról itt

Gyakori Kérdések

Készülékek és alkatrészeik

Podok

A Pod készülékek reneszánszukat élik, a korábbi generációkhoz képest sokat fejlődtek a porlasztók és egyre gyakoribb, hogy a készülékben cserélhető Podok nem fix, hanem cserélhető porlasztót használnak. Az akku kapacitásuk limitált és nem tudják szabályozni a leadott teljesítményt, tehát ahogy csökken az akku feszültsége, a teljesítményük is, amivel a porlasztóban lévő huzalt melegítik.
Viszont ehhez mérten a fogyasztásuk is baráti, nagyobb koncentrációjú, nikotinsós folyadékokkal könnyen tudják pótolni az analóg cigaretta élményét, de erős dohányosoknál készülni kell rá, hogy nem bírják ki estig egy töltéssel.
Egyelőre a topikban nincs sok tapasztalat ezekkel az eszközökkel kapcsolatban, ezért csak egyéb forrásokra tudunk támaszkodni az ajánlásokkal.

AIO-k

Itthon nagyon népszerű termékek, az eGo cég AIO termékei és ezek kiegészítői széles körben elérhetőek Dohányboltokban. Az akkumáltorok általában nagyobb kapacitásúak, mint a Podok esetében, de ennek megfelelően a méretük is, többnyire szintén nem szabályozott a teljesítményük, porlasztót lehet rajtuk cserélni, de tankot nem.

Modok

A Modok közös jellemzője, hogy egy szabványos, ún. 510-es csatlakozóval rendelkeznek, amire a kompatibilis tankokat, kazánokat fel tudod csavarni. A többségük cserélhető akkumulátoros és szabályozható a leadott teljesítményük, így hozzá tudod azt igazítani a használt tankhoz, illetve a benne lévő huzalhoz, porlasztóhoz.
Annak ellenére, hogy fizikailag kompatbilisek, mégis nagyon lényeges a megfelelő teljesítményű mod kiválasztása a használni kívánt tankhoz, tankokhoz (bővebben lentebb). Ezek a készülékek rengeteg kivitelben elérhetőek mind kinézet, mind a minőség és felhasznált elektronika terén. Alapvető tanács az, hogy inkább ez utóbbi alapján válasszunk, mint design függvényében.
A modok fejlődése kezdetén a mechanikus modok terjedtek el, ezek egy egyszerű kapcsolón keresztül (mechanikusan) teremtettek kapcsolatot a huzal és az akkumulátor pólusai között. Nem szabályozott modok, az akkumulátorban lévő áramerősség teljes mértékben leadásra kerül, ha merül az akku, csökken a teljesítmény. Később a VariVolt modok jelentek meg, ezek már szabályozott modok voltak, a tekerés ellenállásához igazíthattuk a leadott feszültséget, ezzel megkapva a kívánt teljestményt. Néhány képviselőjük még előfordul a piacon, a mechák között egyre gyakoribbak a védelemmel ellátott darabok, de használatukat így is csak tapasztaltabb felhasználóknak ajánljuk.
A ma elterjedt legtöbb mod szabályozható, VariWatt mod. Ezek jellemzője, hogy egy teljesítményszintet állítunk be rajtuk, majd a mod elektronikája figyelembe véve a huzal ellenállását és az akkumulátor töltöttségi szintjét előállítja azt. Általában különböző védelmeket is tartalmaznak túlfeszültség, alulmerítés, fordított polaritás, túlmelegedés, rövidzár ellen. Mivel ezeket mind a mod elektronikája végzi, nagyon fontos, hogy megbízható gyártó jó termékét vegyük, ami azon kívül, hogy jól össze van rakva, megfelelő elektronikával is rendelkezik.

Porlasztók

Jelen esetben az angol atomizer szó értelmében kezeljük, a modokra felcsavrozható egységek, amik a mod által leadott áramot hővé alakítják és elpárologtatják a folyadékot, ezzel gőzt képezve. Két fő csoportjuk van, felújítható és nem felújítható.
Nem felújíthatóak a cserélhető porlasztós tankok, ezekben a fűtőszál és a vatta egy fémházban, előre elkészítve található, elhasználódás esetén a komplett porlasztó cserére kerül. Ezek a porlasztók lehetnek teljesen típusra tervezettek, vagy univerzálisabbak, többféle tankba is beilleszthetőek.
Felújíthatóak az RTA-k, RDA-k és RDTA-k, ezekben külön cserélhető a huzal és a vatta, amiből rengeteg féle elérhető. A felújításuk igényel némi kézügyességet, de a megfelelő eszköz kiválasztása esetén gyorsan tanulható folyamat, a szükséges eszközök egyszerűek és az alapanyagok is könnyebben hozzáférhetőek, univerzálisabbak, mint a porlasztók.

Kezdő vagyok, mit vegyek?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy MTL (Mouth To Lung), vagy DL (Direct Lung) felhasználásra keresünk eszközt/eszközöket. Az MTL a hagyományos cigarettát imitálja, először a szádba szívod be a gőzt, aztán tüdőzöd le, a DL-nél pedig rögtön tüdőre szívod, mint egy vizipipa esetében. Hogy melyik jobb, vagy rosszabb, az egyén függő, neked kell eldönteni, mi az, ami közelebb áll hozzád.
A lentiekben feltételezzük, hogy cserélehtő porlasztós eszközt vesz az ember kezdésnek, ettől el lehet térni, később erre is ki fogunk térni.

MTL

Az MTL eszközökre általánosságban jellemző, hogy nagyobb a beszívott levegő ellenállása, ezzel imitálják azt az érzést, amikor beleszívsz egy szál cigibe, nagyobb ellenállású huzalokat is használnak kisebb leadott teljestmény mellett és kevesebb liquidet fogyasztanak.
A Podok, AIO-k nagy része MTL felhasználásra való, ezekkel lehet a legkisebb bekerülési költség mellett elkezdeni gőzölni, viszont itt van a kezed a legjobban megkötve. Előnyük, hogy csak a készülék, pár porlasztó vagy pod és liquid kell a kezdéshez, de ha később komolyabban foglalkoznál a témával, zsákutca lesz a készülék, bár tartaléknak továbbra is megteszi.
Ha nagyobb rugalmasságot szeretnél a későbbiekben, egy kompakt cserélhető akkus mod és egy MTL tank a jobb választás, ezek méretben még mindig elég kompaktak, de részegységenként cserélhető az egész szett. Szükséged lesz egy modra, egy tankra, a hozzá való porlasztóra, akkumulátorra, liquidre, illetve egy külső akkutöltő beszerzése is ajánlott hosszú távon, hogy kíméld a mod elektronikáját és az USB csatlakozót. Erre a felhasználásra egyakkus modok bőven meg szoktak felelni, 10-20W közötti teljesítmény leadása mellett is kihozható egy nap üzemidő egy normális 18650-as akkuból, de ez nyilván felhasználásfüggő is.

DL

A mostanában divatosabb irányzat a DL, nagyobb gőztermeléssel, kisebb ellenállásokkal, nagyobb teljesítménnyel és liquid fogyasztással, de ezért cserébe gazdagabb ízvisszaadással. A használat leginkább egy vizipipára hasonlít, egyből tüdőre szívjuk a gőzt. A DL eszközök sokkal levegősebbek, kisebb ellenállásba ütközik a levegő használatukkor, ez nagyon szokatlan lehet annak, aki az analóg cigihez van hozzászokva.
DL AIO szettek nem nagyon vannak és ami van, az is kerülendő inkább. Egyakkus modból kisebb teljestmény mellé elmehet egy 21700-as akkut fogadó darab, de inkább dupla 18650-es modelleket érdemes nézni. Dual akkus modban nem töltünk akkumulátort, csak ha nagyon nincs más opció, mindenképpen érdemes egy 2-4 ágyas akkutöltőt beszerezni melléjük. Természetesen kell egy tank és hozzá való porlasztó és liquid is.

______________________________________________________________________________________

A FRISS INFÓKÉRT KATTINTS A KÉPRE!!!

FONTOS! Május 20-tól TILOS Hardveraprón elektromos cigarettát Hírdetni!

Az ilyen hírdetések törlésre kerülnek Hardveraprón és itt a topikban is!

Az ide vonatkozó szabályok:
- Kalandor mint HÁZIGAZDA
- MurdR mint HARDVERAPRÓD

A 2016.05.20.-án érvénybe lépett törvényi szabályozás végett az E-cigi rovatot a Hardveraprón megszüntettük, ennek folyományaként E-cigit (illetve annak kiegészítőit is) tilos hirdetni az oldalainkon.

A topikra vonatkozó szabályok: Prohardver alapelvek
III/10/16-os pont

Mi az az elektromos cigaretta?
Az elektromos cigaretta nem más, mint egy elektromos árammal működő eszköz, mellyel a dohányzás imitálására nyílik lehetőség.

Nincs ez nálunk betiltva?
Nem, az elektromos cigaretta nincs betiltva! 2013. július 1-től hatályos gyógyszertörvény alapján a nikotinos utántöltő folyadékok árusítása és azok előállítása tilos, azonban magát a készüléket használni nem. Ez a helyzet 2016. május 20-án ismét módosult, miképpen kormányunk az itthoni e-cigaretta forgalmazását kizárólag dohányboltokban engedélyezi. Ennek fényében a Magyarországon működő webshopok és szakboltok megszűntek, azonban jelenleg bizonyos Nemzeti Dohányboltban fellelhetőek a készülékek a nikotinos és nikotinmentes utántöltő folyadékokkal egyetemben.

Miből áll az elektromos cigaretta?
Az elektromos cigaretta legnagyobb része az akkutest (avagy maga a készülék), melyhez közvetlenül csatlakozik egy porlasztó, melynek valamilyen formában része egy tartály, mely az utántöltő folyadékot (e-liquid) tárolja.

Hogyan működik egy elektromos cigaretta?
A működése rém egyszerű: az akkumulátor testen elhelyezett kapcsoló lenyomásával (vagy vákuumkapcsoló esetén a pusztán a cigaretta megszívásával) az akku a porlasztóban lévő fűtőszálat működésbe hozza, mely izzani kezd, így a szívással rájuttatott folyadékból gőz, vagyis pára képződik.

Az utántöltő folyadékban van nikotin?
Kapható nikotinos és nikotinmentes változat is.

Ez nem káros az egészségre?
Minden olyan dolog káros az egészségre, ami nem tiszta levegő, és lejut a tüdőbe, azonban ami fontos, hogy jóval kevésbé káros, mint a normál cigaretta, amely füstje 400-féle vegyi anyagot tartalmaz, és ebből kb. 40 bizonyítottan rákkeltő. A legutolsó kutatások szerint a dohányzásnál 94%-al kevésbé károsabb.

Lehet tudni, mit tartalmaz az utántöltő folyadék?
Persze, hogy lehet. A folyadékban az alábbi anyagok találhatóak: propilén-glikol (PG), növényi glicerin (VG), víz, aroma és opcionálisan nikotin.

Mennyibe kerül egy ilyen?
Nem olcsó. Vagyis elsőre nem tűnik annak. Sokan vannak abban a tévedésben, hogy egy 5-8.000 Ft-os EGYSZERI beruházással át tudnak szokni, és le tudják váltani a HAVI 20-40.000 Ft-os cigarettára költött összeget. Ugye ezt senki nem gondolja komolyan? Bár 5-8.000 Ft-ért kaphatóak kezdő szettek, azonban ezek mára sokszor idejét múltak, nem adják azt az élményt, amit elvárna tőle az ember. Nagyságrendileg egy értelmes kezdő szett 15-25.000 Ft között indul (talán egyedüli kivétel a Joyetech AIO szett annak, aki nagyon meg akarja fogni az anyagi oldalát, de legyünk tisztában ennek a készüléknek a jelentős hátrányaival, és ez alapján senki ne alkosson képet az ecigiről. Akinek komolyabb tervei vannak, annak továbbra sem javasoljuk ilyennel kezdeni, válasszon kicsit drágább készüléket), amivel már érdemes belekezdeni, ha az ember tényleg át akar szokni, és nem a pénzt szeretné kidobálni az ablakon.

Készülékeknek nevezzük összefoglalva az összes olyan alkalmatosságot, mely képes rábírni egy elektromos cigaretta porlasztót, hogy gőzt préseljen ki magából.

Cigaretta formájú, avagy első generációs készülékek
A legegyszerűbb, legkönnyebb és rendszerint legolcsóbb e-cigaretta akkumulátorok. Minden esetben beépített akkumulátorral rendelkeznek, létezik belőlük nyomógombos és vákuumkapcsolós változat. Jelenleg ezen eszközök kikoptak a köztudatból, használatukat gyenge teljesítményük és korszerűtlen színvonaluk miatt nem javasoljuk.

eGo méretű, avagy második generációs készülékek
Hosszú ideig az egyik legelterjedtebb típus volt, mára ezek nagy része is kiszorult a piacról. Általában beépített akkumulátorral rendelkeznek (de létezik belőlük cserélhető akkus is) és a nyomógombos kivitel a gyakoribb (de fellelhető még vákuumkapcsolós változat is). Kapacitásuk általában 650-1700 mAh-ig terjed. Napjaink legnépszerűbb porlasztói már inkább a nagyobb készülékekre készülnek, illetve az újabb készülékek térhódítása és megfizethetőbb ára miatt ezen készülékek használatát sem tudjuk jó szívvel ajánlani.

Mod, avagy harmadik generációs készülékek
Az e-cigaretták jelenében a legáltalánosabb, legsokoldalúbb készülék. Mára rengeteg formában, méretben kaphatóak, rendszerint cserélhető akkumulátorral rendelkeznek, de akad köztük bőven beépített akkus változat is, sőt, már nem ritkák a dupla, vagy tripla akkuval szerelt készülékek sem. Ami közös bennük, hogy kizárólag kapcsolóval működtethető változat létezik belőlük. Alapvetően megkülönböztetünk mechanikus (elektronikával nem rendelkező) és VV/VW (elektronikával felszerelt) változatokat. Teljesítményüket a bennük található akkumulátor határozza meg, éppen ezért fontos a készülék típusához illeszkedő és megfelelő minőségű akkumulátor beszerzése (beépített esetében ez természtesen nem tényező). Szinte az összes forgalomban lévő porlasztóval kompatibilisek akár teljesítmény akár méret szempontjából.

Mivel a topik tagok is ezen eszközöket preferálják, ajánlást is ezekre a készülékekre tudunk adni. A kínálat szinte napról napra változik, így a teljesség igénye nélkül egy pár preferált márka, modell különböző árkategóriákból:

- eLeaf (iStick 100W TC, Pico változatok, iPower, QC 200W)
- Joyetech (VTwo/ VTwo mini , VTC mini, Cuboid, AIO/AIO Pro C [fenntartásokkal...], Ocular)
- ProVape (Radius, P3, P2.5) - [sajnos a gyártó lehúzta a rolót]
- Yihiecigar (SX mini: M Class, ML Class, Q Class, Q mini, G Class, MX Class, T Class)
- Dicodes (Dani: Extreme, V2, V2+, V3, No.6, Dani Box)
- Evolve DNA chip-el szerelt készülékek (pl. VaporShark, HCigar VT széria, LastVape Therion)
- Wismec (Reuleaux)
- Aspire (NX széria, Archon)
- Smok (újabb szériás modok, fenntartásokkal)
- iJoy termékek

Ide tartoznak még a mechanikus modok, ezeket inkább tapasztaltabb felhasználóknak ajánljuk, körültekintőbb használatot igényel és mára a VW modok elterjedésével népszerűségük jelentősen megcsappant.

Mod készülékek akkumulátorai és töltői
Az alábbi rész kizárólag a cserélhető akkumulátoros készülékekre vonatkozik. A cserélhető akkumulátoros mod készülékekben szinte kizárólag szabványos, hengeres alakú, 3,7 V névleges feszültségű Li-ion akkumulátorokat használnak. Ezen akkukból jelenleg hatalmas méret- és kapacitásválaszték van a piacon. Az elektromos cigarettákban a 18650 (leggyakrabban használt), 18350, 18500, 16340, 14650, 14500, 14250 méretkódú típusok a legelterjedtebbek. Nem ajánlanánk márkákat, mert szinte mindegyik nagyobb márka kínálatában megtalálhatóak jobban illetve rosszabbul sikerült szériák.

A Li-ion akkuk töltéséhez erre alkalmas töltőt kell használni. Általános szabály, hogy a biztonságon nem érdemes spórolni, Inkább vegyünk egy drágább, de megbízhatóbb, védelemmel ellátott szerkezetet megbízható boltból, mint kicióccó hulladékot Vateráról.

További információkért mindenképp érdemes elolvasni Blackiex írását: Szabványos Li-ion akkumulátor típusok és jellemzőik. Töltőkről és akkukról bizonytalanság esetén érdeklődj a topikban.

A porlasztók azoknak a termékeknek az összefoglaló nevét takarja, melyek egy megfelelő készülékre csatlakoztatva alkalmasak az e-liquid elpárologtatására és ezzel egyidejűleg gőz, illetve pára képzésére. Fajtában, méretben, típusban tucatnyit lehetne felsorolni, de akárcsak a készülékek esetében, itt is a ma népszerű, sokak által preferált típusokat gyűjtöttük össze. Így a vatelines integrált patronok, tankok, tankpatronok kimaradtak a felsorolásból, ma már nagyon kis réteg használja, sokszor inkább nosztalgiából, de az ugyancsak kikopófélben lévő üvegszálas integrált patronokat sem vettük bele a felsorolásba, mert bár még a mai napig többen használnak ilyen porlasztókat, ezek is már kihalófélben vannak. Aki ezekről többet szeretne tudni, annak az internet bőven ad találatot, de itt a topikban is kérhet segítséget egynémely típushoz.

A ma használatos porlasztók alapvetően két fő csoportra oszhatóak. Az integrált "patronok", illetve a felújítható RBA kazánok, Azonban mielőtt rátérnénk a konkrét típusokra, fontos megjegyezni, hogy a porlasztókat felhasználásuk módja szerint is csoportosíthatjuk. Alapvetően megkülönböztetünk MTL (szájból tüdőre szívós - azaz, mint a cigaretta) illetve DL (egyből tüdőre szívós) fajtákat. Ezt azért fontos megjegyezni, mert bár a porlasztók egy jelentős része mindkét módon használható, azonban ezt jelentősen meghatározza a vásárolt kazánfej (integráltak esetében) vagy az elkészítésének módja (RBA esetében) is. Ez azért fontos, mert a kategóriák között "nincs átjárás". Ami azt jelenti, hogy egy alapvetően DL-re tervezett porlasztó-t MTL módon használva nagy valószínűséggel az eredmény élvezhetetlen lesz. Mielőtt bármely márka, típus mellett letennénk a voksunkat, érdemes utána járni, hogy az megfelel-e a kívánt felhasználási módnak. Ebben a fórumtagok szinte bármely porlasztó esetében tudnak segíteni.

Felújítható porlasztók, RBA
A felújítható porlasztók száma szinte végtelen mind működési elvben, árban, használat egyszerűségében vagy bonyolultságában, ízvisszaadásban. Közös jellemzőjük azonban, hogy alapvetően nincs bennük eldobható alkatrész, rendszerint fémből épülnek fel, maga kazánrész is felújítható, azonban ez, vagy csak maga a beüzemelés kellő gyakorlatot igényel. Előnyük mindenképp a tartósság, általában a többi porlasztóhoz képest jobb íz visszaadás, komolyabb gőzképzés. Hátrányuk az adott esetben jóval magasabb ár, és hogy gyakorlat híján még az első beüzemelés is gondot okozhat. Bár az összeszerelés, tekerés elkészítési módja, és egyéb különbségek alapján több csoportra oszthatóak, alapvetően a felújítható tankkazánok manapság a népszerűek, főleg kezdő RBA-sok számára is ezt, esetleg egy felújítható Drip kazánt ajánlanánk. Szintén a teljesség igénye nélkül néhány márka, típus a ma népszerűek közül:

- SmokerStore: Taifun (GS, GS2, GSL, GT, GT2, GT3, GT4)
- SvoeMesto: Kayfun (Lite+/V2, 3.1, V4, V3 mini, 5, 5s, 5², Prime)
- Niko Vapor: Vapor Giant (V2.5, V3, V4, V5 S, Kronos)
- eXvape: Expromizer (V1.3, V2, V2.1)
- Origen Mods: Tiny, 19/22, MK2, dripper
- Dvarw RTA (MTL, DL)
- Ephro: Billow (V2, V2.5, V3) Bachelor RTA
- GeekVape: Griffin, Avocado, Ammit
- OBS: Crius, Cirus+ Engine
- Augvape: Merlin, Merlin RTA, Boreas, Alleria
- UD Youde Vape: Bellus, Goblin Mini V3, EZ
- Digiflavor Sirene, Fuji
- SXK: Doggy
- Cthulhu MTL

Integrált porlasztók, patronok
Az RBA kazánokhoz hasonlóan a lehetőségek száma itt is hatalmas, mind működési elvben, formában, anyagminőségben, azonban árban rendszerint jóval kisebb a keresztmetszet, alapvetően olcsóbbak is. A belső kazánfejet nem nekünk kell elkészíteni, hanem boltban előre gyártott kazánfejeket megvásárolva azok cseréjét pár másodperc alatt elvégezhetjük mindenféle nehézség és szaktudás vagy kézügyesség nélkül. Kezdőknek, az e-cigaretta világával ismerkedőknek rendszerint ezt szoktuk ajánlani, éppen az egyszerűsége miatt. Egy kazánfej pár száz forintos tétel, bár fontos megjegyezni, hogy típustól, használati módtól függően az élettartama pár naptól pár hétig terjed, elhasználódás esetén cserélni kell. Előnyük a korábban már említett rendszerint alacsonyabb ár és egyszerűség. Hátrányuk a gyengébb testre szabhatóság illetve azon tény, hogy amennyiben nincs kazánfejünk, de cserélni kellene, meg vagyunk lőve. Manapság ezen porlasztók minősége nagyon sokat fejlődött, 1-1 típus tudja hozni (vagy megközelíti) az RBA kazánok minőségét. Ismét a teljesség igénye nélkül néhány gyakran használt, és jónak tartott típus:

- Kanger (Subtank mini)
- Joyetech (Ego One Mega)
- Dvarw (K, E)
- eLeaf (GS Air, Melo 2 és 2 mini, Melo 3 és 3 mini)
- Aspire (Triton)

Klónok
Az e-cigaretta piacán nem friss dolog a másolás. A legtöbb termék Kínában készül, rendszerint valamelyik népszerű porlasztót vagy eszközt másolnak le. A klónok minősége eléggé változó lehet, sokszor működésben megközelíti az eredetit, míg árában az eredeti termék csak 10-20%-a. Mielőtt klónokat kezdünk vásárolni, célszerű a topikban érdeklődni, van-e esetleg róla tapasztalat. Elektronikával szerelt készülékek esetében azonban azt javasoljuk, inkább inkább tartózkodjunk a klónoktól, valamint ne vonjunk le minőségi következtetéseket az eredeti termékre vonatkozólag egy klón alapján.

Választás
Ahhoz, hogy konkrét segítséget tudjunk adni, próbálj meg minél több információt leírni magadról, dohányzási szokásaidról, elképzelésedről. Az "ajánljatok valami jó és olcsó szettet" sajnos nem jó irányvonal. Ha van már konkrét elképzelésed, esetleg kinéztél valamit, linkeld be ide, és a fórumtagok szívesen segítenek, hogy jó döntés lenne-e neked. Mennyire éri meg az árát. A választást segítséget megkönnyítő információ, ha leírod, hogy most kb. mennyit dohányzol, vannak-e méret- vagy formabeli elvárásaid (legyen nagy? vagy egészen kicsi? cső formájú, vagy lehet más is?), mennyire fontos az akku kapacitása, esetleg napközben hozzáférsz-e áramvételi lehetőséghez, végül pedig, hogy mennyit szánnál rá.

Mielőtt ész nélkül nekimennél a témának, olvasd el ezt a kis szösszenetet, mert hasznos lehet hosszútávon:

Crey összefoglalója...miről, hogyan, honnan, miért?

E-liquidnek nevezik az e-cigaretta utántöltő folyadékát. Számtalan ízben és márkában léteznek, vannak dohányra hajazók, gyümölcsös és egészen extrém ízű folyadékok a piacon. Azt azonban mindenképp meg kell jegyezni, hogy bár a dohányos folyadékok állnak legközelebb a valódi cigaretta ízéhez, sosem fogunk olyat találni, amely maximálisan „pótolja” az égetett dohányt. A több száz féle ízből mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy melyek azok, amiket hosszú távon, vagy akár csak alkalmanként fogyasztani szeretne. A VG többletű levesek inkább gőzben, a PG többletű folyadékok inkább ízben jobbak. A kereskedelmi forgalomban kapható kész liqudek többsége 60-40 arányú (VG többlettel).

A nikotinos folyadékok esetében az erősséget mg/ml-ben adják meg a gyártók, a legelterjedtebb skála a 0-6-12-18-as osztás. Dohányosoknak ritkán ajánljuk a nikotinmentes változatot, mert ez ritkán tudja pótolni a korábbi függőséget. Manapság a legelterjedtebb erősség a 6--os, a 12 mg-os már inkább erős dohányosoknak ajánlott. Amennyiben már elég ismerettel rendelkezünk, liqudünket elkészíthetjük saját magunk is. Ennek minden esetben alaposan járjunk utána, nem játék az egészségünk.

Ajánlott e-liqudek:
- Mystic Juice
- Witchcraft
- Bloss
- Saint Clouds
- Maximum Smoke

Magyarországon jelenleg az eliquid forgalmazás jelentős korlátozás alatt van, így az elérhető márkák száma igen korlátozott. Ettől függetlenül nem javasoljuk a külföldi forrásból beszerzett liquideket, ugyanis ezek a jövedéki törvény alá esnek, így akár komoly jogkövetkezménye is lehet. Az aromák beszerzése nincs korlátozva, azonban az ehhez szükséges nikotinos alaplevek beszerzésére ugyan azok a törvények vonatkoznak, mint a kész liquid esetében.

Ajánlott aromák (e-liquid készítéshez):
- Liquidhall
- Mystic Juice
- Twisted Flavors
- Vampire Vape
- Saint Clouds
- Supervape
- Revolute
- Solube
- TPA
- Baker Flavors
- Bloss

Ajánlott alapok (e-liquid készítéshez):
- Saint Clouds
- Bloss

FONTOS: Az ajánlott liquide-ek, alapok, aromák kizárólag a Magyarországon (vagy magyar forrásból) hivatalosan megvásárolható termékek közül lettek kiválogatva.

Hasznosabb linkek, hozzászólások innen a topicból:
- Repülőút ecigarettával...tudnivalók
- Milyen típusú akkumulátort válasszak - táblázat
- Ajánlott akkumulátorok (2016/2017)
- Temperature Control - TC röviden
- Eliquid keverés házilag
- Rendelés külföldről, nikotinos liquid, alaplé, készülékek rendelése
- Miért ne vegyünk E-cigarettát ajándékba, ha a dohányos ismerős erről nem tud/nem akarja?

Fórumok
- Elektromos Cigaretta Fórum

Blogok
- Ecigitesztek honlapja, Facebook oldala és videócsatornája
- Darth Vaper videócsatornája

Hetente jelentkező Podcast az aktuális témákkal.

Összeállította: csakb, TazLeacher, WOT-H-A-C, crey

Utolsó módosítás:
2016. 10. 11. - TazLeacher

Hozzászólások

(#1) Melack


Melack
veterán

Visszatalálós!

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#2) VágniValó


VágniValó
addikt

Jelen.

Ha gyorsabb csatorna kell, akkor akár gmail chat is mehet, az csak van mindenkinek.

[ Szerkesztve ]

https://www.youtube.com/watch?v=9xjuK_ulqbE

(#3) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA

Azt az olvashatatlan fejlécet meg lehetne szüntetni? :D

Lesz összefoglalóba rendes nagybetűs fejléc formázás, nagyon hamarosan, amint a téma-összefoglaló is megkapja az új szerkesztőt.

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#4) fogtunder válasza lezso6 (#3) üzenetére


fogtunder
nagyúr

soon™? :D

amúgy persze, hogy meg lehet, csak perpill még ez az általánosan elfogadott kép, amit be lehet az elejére illeszteni. én örülnék neki, ha lenne szöveges formázás.

bármi, amit a vízszintes vonal alatt látunk, az a jelenlegi verzió, az újból még egy karakter sem született meg :D

I hate morning people. And mornings. And People.

(#5) lezso6 válasza fogtunder (#4) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA

Very soon™. :D

Nem a legelső képre gondoltam. Hanem az olvashatatlan betűtípusú alcímekre. Melyek amúgy jól néznének ki, csak hát olvasni elég nehéz. :D

Első szintű fejléc

Második szintű fejléc

normál betűméter

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#6) fogtunder válasza lezso6 (#5) üzenetére


fogtunder
nagyúr

ja, az kuka amúgy is, én se szeretem.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#7) t72killer


t72killer
titán

Mint harcos nemdohányzó, és a füstöt utáló ember kifejezetten támogatom a technológiát:R. A nálam méghárklisabb nejem társaságában vacsoráztunk egyszer e-cigiző társaságban, és nemhogy zavaró, de még kellemes is volt az élmény!

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#8) fogtunder


fogtunder
nagyúr

amúgy kezdő gondolatnak:

- az első képesített linket kisebbre venni, mert rohadt sok helyen foglal
- a szabályozás részleteit kiraknám egy külön posztba és csak linkelném, elég annyi, hogy nem szabad hirdetni
- a GYIK részt kirakni szintén egy külső posztba
- ez után közvetlenül egy kezdőknek szóló "mire lesz szükségem" rész, ahol kifejezetten kezdőknek ajánlanánk eszközöket
- rögtön utána a mit honnan-hogyan

illetve még várok egy kicsit, de a bejelentkezett tagokakal indítani kell valami azonnali üzenetküldős dolgot, hogy gördülékenyebb lehessen a történet.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#9) mephi666 válasza t72killer (#7) üzenetére


mephi666
nagyúr

ja és mégis ugyanazok a szabályok vonatkoznak ecigire, mint a simára... holott eciginél maximum csak az aroma illatát érzi az ember, nem büdösíti be a ruhát, nem ivódik be a falakba, mint a cigi füstje... :U
...eddig még senki nem szólt, hogy ne csináljam, mert büdös... (azért, mert nem az) még kocsiban sem, ahol elég szűk helyre van összezárva az ember másokkal

ui: ja és mellékesen olcsóbb sokkal, mint az analóg cigi, amiből ezres fölött van már egy doboz... most rendeltem 3dl nikotinos alapfolyadékot, amivel már kényelmesen kihúzom az évet (kb 4500, szállítással) ...egy pico75-öm van, 2ml-s siren2-vel, magamnak tekergetem... nem volt olcsó a szett, de ilyen árak mellett kb félhavi cigi ára (ha dobozosból a régi átlag 2dobozzal elszívnám)

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#10) Melack válasza fogtunder (#8) üzenetére


Melack
veterán

WhatsApp? Hamár

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.